ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Συμβολική διπλωματική επιτυχία της Παλαιστίνης

Αμερικανο-ισραηλινές απειλές μετά την αναγνώρισή της ως «κράτος - παρατηρητή μη μέλος»

Από τους ολονύχτιους πανηγυρισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη
Από τους ολονύχτιους πανηγυρισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη
ΡΑΜΑΛΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας την αναγνώριση με 138 υπέρ (9 κατά, 41 αποχές) της Παλαιστίνης ως «κράτους - παρατηρητή μη μέλους» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τα ξημερώματα χτες. Εξήντα πέντε χρόνια, ακριβώς, μετά την αντίστοιχη απόφαση του ΟΗΕ με την οποία ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ. Αν και η αναγνώριση δεν είναι δεσμευτική και δε φέρνει, άμεσα, καμία ουσιαστική αλλαγή στην καθημερινότητα του παλαιστινιακού λαού υπό κατοχή, αποτελεί, παρ' όλα αυτά, την πρώτη επίσημη κατοχύρωση της συνοριακής γραμμής του '67 (Δυτική Οχθη, Λωρίδα της Γάζας και ανατολική Ιερουσαλήμ) πέραν των αποφάσεων του ΟΗΕ, που το Ισραήλ και οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν καταντήσει κουρελόχαρτο.

Επίσης, αναβαθμίζει την παλαιστινιακή παρουσία σε συμβολικό διπλωματικό επίπεδο από «οντότητα» σε «κράτος» - έστω και αν για να κατοχυρωθεί αυτό χρειάζεται αναγνώριση και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και διμερή συμφωνία - και ανοίγει την πόρτα στους Παλαιστινίους για να συμμετάσχουν σε υπηρεσίες και προγράμματα του ΟΗΕ, που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο πονοκέφαλο στο Ισραήλ, όπως είναι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Παράλληλα, τους θέτει στο στόχαστρο νέων απειλών από ΗΠΑ, Καναδά και Ισραήλ για οικονομικό στραγγαλισμό, με τις πρώτες ν' απειλούν την παλαιστινιακή ηγεσία ότι «αν δεν αρχίσει άμεσα άνευ όρων διαπραγματεύσεις και αν επιλέξει να αξιοποιήσει την πρόσβασή της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Ισραήλ, θα ενεργοποιηθεί σχετική αμερικανική νομοθεσία που προβλέπει πλήρη διακοπή οικονομικής βοήθειας σε όποιο κράτος, υπηρεσία, οργανισμό, οντότητα "στρέφεται εχθρικά" απέναντι στο Ισραήλ»! Αργά χτες, ο Καναδάς απέσυρε «προσωρινά για να επανεξετάσει τις σχέσεις του με την Π. Αρχή» τους πρέσβεις του από Ισραήλ, Παλαιστινιακά Εδάφη και ΟΗΕ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου, χαρακτήρισε την απόφαση «άσχετη με την ειρηνευτική διαδικασία», εκτίμησε ότι «δημιουργεί επιπλέον προβλήματα» και κατέληξε ότι «παραβιάζει τις υπάρχουσες ισραηλινο-παλαιστινιακές συμφωνίες και κατά συνέπεια το Ισραήλ μελετά την επόμενη κίνησή του». Ο Ισραηλινός πρέσβης είχε κατηγορήσει τον Αμπάς ότι «μιλά διαρκώς για ένα κράτος, το Παλαιστινιακό, αρνούμενος πεισματικά να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος». Χθες το απόγευμα, γνωστοποιήθηκε ότι το Ισραήλ προχωρά σε ανέγερση επιπλέον 3.000 εποικιστικών κατοικιών ανάμεσα στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Οχθη, κάτι που η ΟΑΠ χαρακτήρισε «πρόκληση».

Ο Αμπάς, στην ομιλία του, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, και επανέλαβε πολλάκις ότι η ΟΑΠ, εκ μέρους της οποίας κατατέθηκε το αίτημα αναβάθμισης, αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ αλλά ζητά από τη διεθνή κοινότητα επιτέλους «να δώσει πιστοποιητικό γέννησης και στο παλαιστινιακό κράτος». Αναφέρθηκε στις δεκαετίες αγώνων, διωγμών και εγκλημάτων πολέμου, και ζήτησε να αποκατασταθεί επιτέλους «η ιστορική αδικία που ο παλαιστινιακός λαός πλήρωσε και πληρώνει με αίμα».

Κατά του παλαιστινιακού αιτήματος ψήφισαν εννιά χώρες: ΗΠΑ, Ισραήλ, Καναδάς, Τσεχία, Νησιά Μάρσαλ, Μικρονησία, Παλάου, Ναούρου, Παναμάς.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Οχι σε εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Η ΕΕΔΥΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την κλιμακούμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εκδηλώθηκε προχτές με την ενεργοποίηση της απόφασης για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων της ΕΕ στο Μάλι.

Σημειώνει: «Γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά και άλλα στρατεύματα είναι ήδη καθ' οδόν, ενώ υποστήριξη παρέχουν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της ελληνικής. Η νέα αυτή ιμπεριαλιστική επέμβαση θα οξύνει τα προβλήματα των λαών της περιοχής μετά και τον πόλεμο στη Λιβύη, θα εντείνει την εξαθλίωση και το μεταναστευτικό ρεύμα.

Επίσης, χτες, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο που σύστησε το ΝΑΤΟ και η ΕΕ για τη Γιουγκοσλαβία επιβεβαίωσε το ρόλο του και αθώωσε τρεις πρώην διοικητές του UCK, όπως έκανε λίγες μέρες πριν και με Κροάτες διοικητές, κατηγορουμένους για παρόμοια εγκλήματα.

Οι ενέργειες αυτές όπως και οι εθνικιστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας εναρμονίζονται πλήρως με την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που επιδιώκουν να διευρύνουν και να ενισχύσουν με κάθε τρόπο την παρουσία τους στην περιοχή, τώρα, που η καπιταλιστική κρίση οξύνει τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, τις αλυτρωτικές ενέργειες και αυξάνει τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Τώρα, που η ιμπεριαλιστική "ειρήνη" του Ντέιτον και η απόσχιση του Κόσσοβου δείχνουν τα δόντια τους.

Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε η επιστροφή της ελληνικής κατοχικής δύναμης που για 10 και πλέον χρόνια συμμετείχε στο ΝΑΤΟικό έγκλημα σε βάρος του λαού του Αφγανιστάν και των άλλων λαών της περιοχής.

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση, τις πολιτικές και άλλες δυνάμεις του ευρωενωσιακού συνασπισμού για την κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

Κλείνοντας απαιτεί:

  • Καμία υποστήριξη στον πόλεμο στο Μάλι, απεμπλοκή από τις υπόλοιπες 17 επιχειρήσεις της ΕΕ και από την κατοχική δύναμη στο Κόσσοβο.
  • Καμιά υποστήριξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
  • Τέρμα στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και στην κατοχή στο Αφγανιστάν.
  • Καμία διευκόλυνση, ούτε στη Σούδα, ούτε αλλού στους φονιάδες ΝΑΤΟ - ΕΕ.
  • Να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις.
  • Αμεση επιστροφή όλων των ελληνικών στρατευμάτων από τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
ΣΥΡΙΑ
Σε κλοιό συγκρούσεων η Δαμασκός

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΟΚΥΟ.--

Σκληρές μάχες μαίνονταν χτες στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού. Τα κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι από νωρίς το μεσημέρι ο συριακός στρατός «διασφάλισε την ασφαλή πρόσβαση σε αυτό». Σύμφωνα με πηγές από το συριακό στρατό, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και λιβανικά ΜΜΕ, ο στρατός έχει ελέγξει πλήρως τη δυτική πλευρά του δρόμου όμως οι μάχες συνεχίζονται στην ανατολική πλευρά.

Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» δήλωνε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι η μάχη για το αεροδρόμιο «μόλις άρχισε» και ότι πρόκειται για επίθεση που είχε σχεδιαστεί εδώ και καιρό και κρίνεται «στρατηγικής σημασίας» για τους αντικαθεστωτικούς. Σύμφωνα, πάντως, με τη συριακή τηλεόραση οι πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο άρχισαν και πάλι και η λειτουργία του αποκαθίσταται σταδιακά. Κατά τα κυβερνητικά ΜΜΕ μάχες «με τρομοκρατικά στοιχεία» σημειώνονται στα προάστια Ντούμα και Νταράγια της Δαμασκού, ενώ οι αντικαθεστωτικοί αναφέρουν και τα προάστια Καμπούν και Χατζάρ Ασουάντ. Την Πέμπτη το βράδυ, δύο Αυστριακοί στρατιώτες του ΟΗΕ τραυματίστηκαν καθώς μετέβαιναν οδικώς από το αεροδρόμιο προς τα Γκολάν όπου είναι η μονάδα τους με αποτέλεσμα η Αυστρία να προχωρήσει σε διάβημα προς τη συριακή ηγεσία.

Παράλληλα, «κομμένα» παραμένουν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου σχεδόν σε ολόκληρη τη Συρία.

Τέλος, ολοκληρώθηκε χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες στη δημοσιότητα ως προς το περιεχόμενο των συζητήσεων που διεξάχθηκαν η ολιγόωρη σύνοδος των «Φίλων του Συριακού Λαού» που διοργάνωσε η Ιαπωνία στο Τόκιο με τη συμμετοχή 70 αντιπροσωπειών. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η «εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος Ασαντ και η εξέταση τρόπων ενίσχυσής τους».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέες μαζικές συγκεντρώσεις υπέρ και κατά του Μούρσι

KAΪΡΟ.--

Νέες ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του Προέδρου Μούρσι και των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» πραγματοποιήθηκαν, χτες, στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου από αστικά αντιπολιτευτικά κόμματα, συνδικαλιστικές ενώσεις και οργανώσεις νεολαίας, λίγες ώρες μετά την «εν τάχει» έγκριση του νέου Συντάγματος, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ανησυχία για εμφύλια αντιπαράθεση. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, όπου διεμήνυσαν ότι θα παραμείνουν όλη τη νύχτα και σήμερα, οπότε αναμένεται η διαδήλωση των υποστηρικτών του Μούρσι, με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» να δηλώνουν ότι δε θα πλησιάσουν την Ταχρίρ.

Το Σύνταγμα εγκρίθηκε, μετά από μαραθώνια 19ωρη συνεδρίαση, από τα μέλη της επιτροπής εκπόνησής του, δηλαδή ουσιαστικά από μέλη ή οπαδούς είτε των «Αδελφών Μουσουλμάνων», είτε των πιο ακραίων σαλαφιστών του «αλ Νουρ». Εκπρόσωποι άλλων πολιτικών δυνάμεων, συνδικαλιστικών και όχι μόνο φορέων, θρησκειών, οργανώσεων αλλά ακόμη και τεχνοκράτες έχουν αποχωρήσει από την επιτροπή εδώ και μήνες καταγγέλλοντας τη μονομερή προσέγγιση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στο νέο Σύνταγμα διατηρείται η πρόβλεψη ότι οι «αρχές της σαρία» (του ισλαμικού νόμου) είναι πηγή κάθε νομοθεσίας, όπως προβλεπόταν και στο προηγούμενο Σύνταγμα, όμως θρησκευτικοί νομικοί θεσμοί, όπως το Πανεπιστήμιο αλ Αζχάρ, αναλαμβάνουν ρόλο γνωμοδοτικό, ενισχύοντας, ουσιαστικά, το ρόλο της θρησκείας. Επίσης, αναγνωρίζεται το δικαίωμα πίστης σε ιουδαϊσμό, ισλαμισμό, χριστιανισμό αλλά όχι ανεξιθρησκεία.

Ως προς τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, το νέο Σύνταγμα φέρεται να αναφέρει ότι διασφαλίζονται η ελευθερία γνώμης και η ελευθεροτυπία «αρκεί να μη διαπράττεται προσβολή θεσμών», κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες ερμηνείες, διώξεις, ενώ ως προς τις γυναίκες αναφέρεται ότι «είναι ίσες με τους άνδρες αλλά θα πρέπει ο ρόλος τους στα δημόσια πράγματα να ισορροπείται από το ρόλο τους στην οικογένεια». Ο Πρόεδρος Μούρσι, αργά το βράδυ της Πέμπτης, υπεραμύνθηκε του προεδρικού διατάγματος, με το οποίο αποκτά υπερεξουσίες και είπε ότι θα τις παραδώσει μόλις το Σύνταγμα εγκριθεί από τον αιγυπτιακό λαό σε δημοψήφισμα που πιθανότατα θα οργανωθεί στα μέσα Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ