ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Συλλαλητήριο για τα ΤΕΙ στις 12 Δεκέμβρη

«Τα ΤΕΙ να βγουν στους δρόμους. Το ίδιο θα γίνει σε κάθε πόλη της Ελλάδας, όπου υπάρχει ΤΕΙ. Απέναντι στη βαρβαρότητα που μας φέρνουν να αντιτάξουμε τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».

Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΙ και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών διοργανώνει συλλαλητήριο στις 12 Δεκέμβρη, με αίτημα αιχμής την άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών, την επιστροφή των αποθεματικών που «κουρεύτηκαν», τη διανομή δωρεάν συγγραμμάτων, δωρεάν σίτιση, στέγαση, βιβλία, μετακίνηση, αναλώσιμα. Παράλληλα, διεκδικεί να μη γίνει καμιά απόλυση προσωπικού και μείωση των μισθών των εργαζομένων και των καθηγητών.

«Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ με την ψήφιση του 3ου μνημονίου και του προϋπολογισμού έρχεται να ισοπεδώσει ό,τι είχε μείνει όρθιο από δικαιώματα και κατακτήσεις των λαϊκών στρωμάτων (...) Φορτώνουν τα βάρη της κρίσης του καπιταλισμού στους εργάτες και τα παιδιά τους. Πλάι σε αυτά η πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου οδηγεί σε συνεχή υποβάθμιση τα ΤΕΙ με σκοπό να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας τους, να προσαρμοστούν στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας που σήμερα βρίσκεται σε βαθιά κρίση, πράγμα που σημαίνει ακόμα και να καταργήσουν μια σειρά από τμήματα και σχολές (...) Δεν είναι τυχαίο ότι από το Σεπτέμβρη κυβέρνηση και διοικήσεις σκύλιασαν για να γίνουν οι εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης, για να μπουν άνθρωποι των επιχειρήσεων στα ιδρύματα, να προχωρήσει με πιο γρήγορα βήματα η ιδιωτικοποίηση. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Στο ΤΕΙ Πειραιά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης είναι ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά! Τέτοια "κοράκια" των επιχειρήσεων ετοιμάζονται να φέρουν σε όλα τα ΤΕΙ», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην κοινή ανακοίνωση του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ, διευκρινίζοντας ότι αν εφαρμοστούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν το Νοέμβρη, χιλιάδες σπουδαστές θα οδηγηθούν να παρατήσουν τις σπουδές τους, εκατοντάδες έκτακτοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι θα βρεθούν άνεργοι.

Για τους παραπάνω λόγους, και όχι μόνο, το συλλαλητήριο της 12ης Δεκέμβρη χρειάζεται να αποτελέσει «απαρχή για μια νέα κλιμάκωση των αγώνων. Αφετηρία για να οργανωθούμε καλύτερα σε κάθε χώρο. Να συμβάλει ώστε να μπουν στην άκρη οι συμβιβασμένες ηγεσίες του κινήματος που τόσα χρόνια στήριζαν με χέρια και με πόδια την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής μέσα στα ΤΕΙ. Να προσπεράσουμε όσους μας καλούν σε έναν αγώνα για την κυβερνητική αλλαγή, δηλαδή να επιλέξουμε ανάμεσα στο ποιος θα μας ξεζουμίζει και θα μας εκμεταλλεύεται καλύτερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγαλοστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Σταθάκης και ο Θεοτοκάς, είναι υποψήφιοι και εκλέγονται στα Συμβούλια Διοίκησης των ιδρυμάτων. Μόνο με μια τέτοια κατεύθυνση μπορούμε να εμποδίσουμε την εφαρμογή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής».

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ - ΓΕΡΑΚΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Κινητοποιήσεις για τα προβλήματα των σχολείων

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας, έκαναν χτες η Ενωση Γονέων Περιστερίου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου» και οι Σύλλογοι Γονέων του 3ου, του 5ου και του 8ου Δημοτικού Σχολείου. Ζήτησαν από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς και να μην προχωρήσουν τα «μπαλώματα» της τάχα «ορθολογικής» κατανομής εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, στο 5ο Δημοτικό είχε ήδη προχωρήσει η συγχώνευση δύο τμημάτων της Δ' τάξης σε ένα. Το ίδιο προωθείται στο 3ο Δημοτικό με συγχώνευση δύο τμημάτων της Β' τάξης και δημιουργία ενός τμήματος με 25 μαθητές, ανάμεσά τους και τρία παιδιά με διάγνωση διαφόρων δυσκολιών από ΚΕΔΔΥ. Ανάλογη «ορθολογική κατανομή» προσωπικού επιχειρήθηκε και στο 8ο Δημοτικό με τη δημιουργία τμήματος 26 παιδιών στην Ε' τάξη, ωστόσο μετά τη χτεσινή κινητοποίηση απετράπη.

Οι φορείς των γονιών και των εκπαιδευτικών αύριο προγραμματίζουν συνάντηση με φορείς της πόλης και τη Δευτέρα σύσκεψη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο για τα προβλήματα στο χώρο της ειδικής αγωγής.

Στο Γέρακα

Κινητοποίηση ενάντια στις ελλείψεις εκπαιδευτικών και τις προωθούμενες συμπτύξεις τμημάτων έκαναν χτες το μεσημέρι μαθητές από λύκεια της Παλλήνης και του Γέρακα με αποφάσεις των 15μελών μαθητικών συμβουλίων τους. Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς της περιοχής, μεταξύ άλλων προωθείται η κατάργηση τμημάτων κατευθύνσεων σε λύκεια της περιοχής με το πρόσχημα ότι έχουν μικρό αριθμό μαθητών ενώ ειδικότερα στο μουσικό και καλλιτεχνικό σχολείο προκρίνεται το σενάριο να στείλουν μαθητές τους που παρακολουθούν κατευθύνσεις σε κοντινά λύκεια. Οι μαθητές έκαναν πορεία από την πλατεία του Γέρακα προς τα γραφεία της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής.

Στον Πειραιά

Νέα κινητοποίηση την ερχόμενη Δευτέρα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, θα πραγματοποιήσουν η ΕΛΜΕ Πειραιά και η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, αντιδρώντας στις συμπτύξεις τμημάτων που δρομολογούνται. Το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή. Χτες προχώρησαν σε καταλήψεις στα γραφεία των σχολείων όπου σχεδιάζονται οι συμπτύξεις, προκειμένου να μην αποσταλούν τα στοιχεία στα οποία αυτές θα βασιστούν. Η κατάληψη θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα.

Στην Πετρούπολη

Σε κλιμάκωση πολύμορφων κινητοποιήσεων θα προχωρήσει και η δημοτική αρχή της Πετρούπολης, μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς, με αιχμή το εκρηκτικό πρόβλημα σχολικής στέγης που αντιμετωπίζουν κυρίως στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Την Τετάρτη 5 Δεκέμβρη, οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφέρεια που διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ. Απαιτούν άμεση ολοκλήρωση των 10 αιθουσών στο 6ο Δημοτικό και ανακαίνιση του 3ου Δημοτικού Σχολείου, έτσι ώστε να λειτουργήσει τη νέα σχολική χρονιά και τα δύο πρωινά. Επίσης, μέχρι το καλοκαίρι να ολοκληρωθούν οι αίθουσες στο 9ο Δημοτικό Σχολείο και να ξεκινήσει η κατασκευή του 11ου 12θέσιου Δημοτικού Σχολείου, σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο και το υπουργείο Γεωργίας στον ΟΣΚ.

ΛΑΡΙΣΑ
Κινητοποίηση των δασκάλων

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Λάρισας πήρε μέρος στη δίωρη συμβολική κατάληψη των γραφείων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, στην οποία προχώρησε ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Λάρισας. Ο Σύλλογος εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για την πρόταση της περιφερειακής διευθύντριας για δύο περιοχές μετάθεσης στο τοπικό ΠΥΣΠΕ, ζητώντας από το υπουργείο Παιδείας να υιοθετήσει την πρόταση του ΠΥΣΠΕ Λάρισας για μία, ενιαία περιοχή μετάθεσης.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών πρόβαλαν και το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο που προωθεί η συγκυβέρνηση. Σε προκήρυξη που μοίραζαν τονίζεται ότι «οι απολύσεις δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αφορούν όλο το λαό. Εχουν να κάνουν με τις κοινωνικές υπηρεσίες, με την ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών στο λαό, με τα λαϊκά δικαιώματα».

Εκδήλωση του ΕΣΥΝ

Το παράρτημα Θρακομακεδόνων του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Η συμβολή της τοπικής κοινωνίας στην αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης σε περίοδο οικονομικής κρίσης». Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αχαρνών. Θα μιλήσουν ο Κατηφές Παναγιώτης, κοινωνιολόγος, Γραμματέας του ΕΣΥΝ και ο Τριανταφύλλου Παναγιώτης, κοινωνιολόγος, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.

ΑΣΠΑΙΤΕ
Προς μείωση των τμημάτων της

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι σπουδαστές

Σε κατάληψη του κτιρίου διοίκησης της ΑΣΠΑΙΤΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν από χτες οι σπουδαστές της σχολής, προβάλλοντας τη δική τους φωνή απέναντι στα σχέδια συγχώνευσης τμημάτων της Σχολής.

Η διοίκηση του ιδρύματος, στο πλαίσιο της προωθούμενης αλλαγής του «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης, προκρίνει τη μείωση των τμημάτων από πέντε σε τρία. Ειδικότερα προβλέπεται η σύμπτυξη των τμημάτων Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής και των τμημάτων Δομικών Εργων και Εργων Υποδομής. Η πρόταση υιοθετήθηκε από τους καθηγητές της σχολής και υποστηρίζεται και από την παράταξη της ΠΑΣΠ.

Ωστόσο, η γενική συνέλευση των σπουδαστών την περασμένη Πέμπτη, απέναντι στη λογική του υπουργείου για περικοπές δαπανών, για «ανταγωνιστικότητα» της ανώτατης εκπαίδευσης που ενστερνίζονται διοίκηση, καθηγητές και ΠΑΣΠ, υιοθέτησε τις θέσεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Το οποίο δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι συγχωνεύσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση έχουν στόχο να διευκολύνουν την παρέμβαση του κεφαλαίου στην ανώτατη εκπαίδευση, ότι η χωροταξική αναδιάρθρωση συνδέεται με τους συνολικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου. Η γ.σ. των σπουδαστών αποφάσισε κατάληψη της διοίκησης για μία εβδομάδα, απαιτώντας μεταξύ άλλων να τελειώσουν τις σπουδές τους όλοι οι σπουδαστές στα τμήματα που εισήχθησαν, να μη βρεθεί κανένας εργαζόμενος στο δρόμο. Επίσης, αποφασίστηκε συμμετοχή στο συλλαλητήριο για τα προβλήματα των ΤΕΙ που θα γίνει στις 12 Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ