ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
Οι δέκα στους δεκαεπτά της Ευρωζώνης σε κρίση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Υφεση στις 10 από τις 17 χώρες μέλη της Ευρωζώνης «δείχνουν» τα στοιχεία της Eurostat για το 3ο τρίμηνο του 2012. Εν τω μεταξύ, μετά την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο, προστέθηκε ένα ακόμη μέλος στη λέσχη των «μνημονίων», η Ισπανία.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ η ύφεση έφτασε στο 0,6% και στην ΕΕ στο 0,4%. Το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η ύφεση στην Ευρωζώνη ήταν 0,5% και στην ΕΕ 0,3%. Επιπλέον, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,1% και αυξήθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ (σ.σ. δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα).

Μετά την Ελλάδα (7,2%) τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ κατέγραψε η Πορτογαλία (3,4%), η Σλοβενία (2,9%), η Ιταλία (2,4%), η Κύπρος (2,3%), η Ισπανία και η Ουγγαρία (1,6%), η Τσεχία (1,5%), η Ολλανδία (1,4%) και η Φινλανδία (1,1%).

Παράλληλα, οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στην ΕΕ σημειώθηκαν στη Λετονία (5,3%), στην Εσθονία (3,4%), στη Λιθουανία (3,3%), στη Σλοβακία (2,5%) και στην Πολωνία (1,9%).

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, τα στοιχεία της Eurostat αναφέρουν ότι το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν στην Ευρωζώνη κατά 0,7% (-1,8% το δεύτερο τρίμηνο 2012) και στην ΕΕ κατά 0,6% (-1,7% το δεύτερο τρίμηνο 2012).

Η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε σταθερή στην Ευρωζώνη και αυξήθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ. Τέλος, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9% στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, ενώ οι εισαγωγές στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 0,2% και στην ΕΕ κατά 0,1%.

ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΡΥΘΜΟ των τελευταίων έξι μηνών υποχώρησαν τον Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη, καθώς οι καταναλωτές περιέκοψαν τις δαπάνες τους σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες αγαθών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat, η αξία των λιανικών πωλήσεων τον Οκτώβριο σημείωσε πτώση 1,2% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, το επίσημο αίτημα για την εκταμίευση των 39,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών κατέθεσε στην Κομισιόν η Μαδρίτη. Τα χρήματα αναμένεται να φτάσουν στην Ισπανία μέχρι τα μέσα της επόμενης βδομάδας. H έγκριση του αιτήματος από την Κομισιόν θα έχει ως συνέπεια την ένταξη και της Ισπανίας στη θηλιά της μνημονιακής επιτήρησης. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τα 36,9 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως η Bankia, ενώ ένα κονδύλι της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ προορίζεται για τις λεγόμενες «κακές τράπεζες».

ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ της ύφεσης βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες η Γαλλία ενώ τα σύννεφα πυκνώνουν και πάνω από τις ισχυρότερες οικονομίες όπως η γερμανική, η αυστριακή, η φινλανδική, η ολλανδική. Η υποχρέωση αυτών των κυβερνήσεων να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα στο πλαίσιο του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας σημαίνει μέτρα λιτότητας και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην καλύτερη περίπτωση ή εμβάθυνση της ύφεσης όπου ήδη υπάρχει.

«Κινεζοποίηση»

Στην απόφαση πολλών πολυεθνικών εταιρειών να εγκαταλείψουν τις χώρες της Νότιας Ευρώπης αναφέρεται δημοσίευμα της «Wall Street Journal». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εταιρείες δικαιολογούν την απόφασή τους υποστηρίζοντας ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης δεν πληρούν πια τις προϋποθέσεις που χρειάζεται μια εταιρεία για να αναπτυχθεί, δηλαδή έναν ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό, αυξανόμενο πλούτο και ισχυρό κρατικό προϋπολογισμό. Γι' αυτό το λόγο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, στρέφουν τις επενδύσεις τους προς αναδυόμενες αγορές, όπως είναι η Βραζιλία και η Τουρκία.

Προβάλλεται ακόμη το γεγονός ότι παρατηρείται μείωση των απευθείας ξένων επενδύσεων στις χώρες του νότου (κατά 38% σε Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα και Ιταλία από το 2007), ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2012, για πρώτη φορά, οι αναδυόμενες αγορές απορρόφησαν το 50% των ξένων επενδύσεων σε διεθνές επίπεδο.

Σε πρόσφατη έρευνα της εταιρείας «BDO International», αναφέρεται ότι οι οικονομικοί διευθυντές πολυεθνικών εταιρειών θεωρούν πιο επικίνδυνο να επενδύσει σήμερα κάποιος στην Ελλάδα και την Ισπανία, παρά στη Συρία και στην Αίγυπτο - όπως αναφέρεται -, καταγράφοντας και έναν άλλο ανασταλτικό παράγοντα για επενδύσεις στη Νότια Ευρώπη: τη μεγάλη γραφειοκρατία.

Είναι λογικό το κεφάλαιο να κινείται με γνώμονα τη μεγιστοποίηση των κερδών του, ωστόσο παίρνει υπόψη του και την «ασφάλεια» και την «παραγωγικότητα» στις χώρες όπου μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους . Επομένως, αν συνυπολογίσει κανείς όλους τους παράγοντες που ωθούν τα μονοπώλια στις αποφάσεις για μετεγκατάσταση, αντιλαμβάνεται ότι ένας από τους λόγους αυτών των κινήσεων είναι και ο εκβιασμός προς τα κράτη και τους λαούς της Νότιας Ευρώπης να δεχτούν την «κινεζοποίησή» τους.

ΑΤΙΤΛΟ

ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΛΙΤΟΤΗΤΑ Ενα ακόμα σχέδιο λιτότητας για την εξοικονόμηση 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε την Τετάρτη η ιρλανδική κυβέρνηση, στον έκτο προϋπολογισμό της χώρας από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση. Εχοντας όμως ένα από τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρώπη, αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω σκληρές περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων. Περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ θα προέλθουν από τα νέα φορολογικά μέτρα, 500 εκατομμύρια ευρώ από περικοπές στον προϋπολογισμό της χώρας και 1,7 δισεκατομμύρια θα εξοικονομηθούν από τρέχουσες τμηματικές δαπάνες.

CITIGROUP - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Στην περικοπή 11.000 θέσεων εργασίας - περίπου το 4% του εργατικού δυναμικού της - σκοπεύει να προχωρήσει η Citigroup με στόχο την εξοικονόμηση 1,1 δισ. δολαρίων ετησίως. Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει αρχικά σε προ φόρων επιβάρυνση ύψους 1 δισ. δολαρίων στα κέρδη του τέταρτου τριμήνου, αναφέρει η αμερικανική τράπεζα σε σημερινή ανακοίνωσή της. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει και μείωση των ετήσιων εξόδων κατά «300 εκατ. δολάρια το πολύ».

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΛΙΑΝΙΚΕΣ Με το μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών υποχώρησαν τον Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη, καθώς οι καταναλωτές περιέκοψαν τις δαπάνες τους σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες αγαθών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostatη αξία των λιανικών πωλήσεων τον Οκτώβριο σημείωσε πτώση 1,2% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Η μείωση αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από το 0,1% που ανέμεναν οι αναλυτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ