ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Δράσεις αλληλεγγύης για την Υγεία του λαού

Σύσκεψη για την οργάνωση της ταξικής αλληλεγγύης και στον Τομέα της Υγείας, διοργανώνει σήμερα το απόγευμα 7 το απόγευμα η Λαϊκή Επιτροπή Ιλίου, στα γραφεία της (Μενελάου & Χρησυίδος). Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Επιτροπή «στην περιοχή για τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους της περιοχής αντιστοιχούν μόλις 50 γιατροί στα δύο ΙΚΑ που εξυπηρετούν την περιοχή. Πάνω από το 65% των μικροεπαγγελματιών στο Ιλιον δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, λόγω αδυναμίας πληρωμών στον ΟΑΕΕ. Τα ποσοστά ανεργίας στην περιοχή ξεπερνούν το μέσο όρο του 25% με συνέπεια χιλιάδες άνεργοι να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Χιλιάδες συνταξιούχοι του Ιλίου επιβαρύνονται με αυξήσεις έως 50% στα φάρμακα που πληρώνουν με τις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις. Χρόνια πάσχοντες επιβαρύνονται πλέον με ποσοστό έως και 25% για τα φάρμακά τους από 0 - 10% που ίσχυε έως τώρα. Ασθενείς καλούνται να πληρώσουν μέχρι και για υλικά που υπάρχουν σε έλλειψη στα νοσοκομεία. Μαζί με όλα αυτά, επιβάλλουν και το χαράτσι των τηλεφωνικών ραντεβού (...)

Απέναντι στη φτώχεια του λαού και στην εξαθλίωση που επιβάλλουν, μία επιλογή έχουμε. Οργάνωση του αγώνα για: Σφράγισμα και ανανέωση των βιβλιαρίων ασθενείας όλων των ανέργων, των αυτοαπασχολουμένων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δωρεάν πρόνοια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους εργαζόμενους χωρίς άλλες προϋποθέσεις, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια και απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης, κατάργηση του χαρατσιού των τηλεφωνικών ραντεβού. Παίρνουμε την υπόθεση των δικαιωμάτων της Υγείας - Πρόνοιας στα δικά μας χέρια. Μαζί με την κοινωνική συμμαχία του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ μέσα από τη Λαϊκή Επιτροπή, να υψώσουμε λαϊκό τείχος προστασίας για κάθε λαϊκό νοικοκυριό που θα του στερεί την Υγεία - Πρόνοια».

Κινητοποίηση στο «Αγία Ολγα»

Κινητοποίηση, απαιτώντας να μην κλείσει και να μη συρρικνωθεί κανένα από τα νοσοκομεία της περιοχής («Αγία Ολγα», «Παμμακάριστος» και 7ο θεραπευτήριο ΙΚΑ, και να μη γίνεται καμιά πληρωμή από τους ασθενείς για εξετάσεις, θεραπεία, νοσηλεία, κανένας ανασφάλιστος, άνεργος, άπορος χωρίς δωρεάν περίθαλψη, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο με απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης, διοργανώνουν αύριο Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, έξω από το νοσοκομείο «Αγία Ολγα», οι Λαϊκές Επιτροπές Νέας Ιωνίας, Πατησίων - Κυψέλης, Νέου Ηρακλείου & Μεταμόρφωσης.

ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για τις καταστροφές στη Λέσβο

Την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων και τη διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο από τις μεγάλες βροχοπτώσεις που έπληξαν τον Νομό Λέσβου, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου και απευθύνεται στους υπουργούς Εσωτερικών, Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας - Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Ιδιαίτερα μεγάλες σε ένταση, όγκο και διάρκεια βροχοπτώσεις έπληξαν την 1η Δεκεμβρίου ένα μεγάλο τμήμα της Λέσβου, που βρέθηκε εντελώς "ανοχύρωτη" για να αντιμετωπίσει τέτοια καιρικά φαινόμενα παρότι δε συμβαίνουν για πρώτη φορά. Λαγκάδια, χείμαρροι και κοίτες ποταμών ακαθάριστα από θάμνους ή μπάζα δημοσίων έργων, αποχετεύσεις όμβριων υδάτων βουλωμένες, πρανή επικίνδυνα απροστάτευτα, εθνικοί, επαρχιακοί και αγροτικοί δρόμοι χωρίς τεχνικά, γενικότερα κακοτεχνίες και παντελής απουσία αντιπλημμυρικών έργων.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να καταστραφούν περιουσίες, να γκρεμιστούν σπίτια, να καταστραφούν δρόμοι, να αποκοπούν χωριά και τμήματα του νησιού, να υποστούν μεγάλες ζημιές το Αναγνωστήριο-θέατρο, το λαογραφικό μουσείο και η παλιά εκκλησία της Αγιάσου, να πλημμυρίσει ξανά το εργοστάσιο της ΔΕΗ, να πνιγούν εκατοντάδες ζώα κ.ά.

Οι κάτοικοι της περιοχής που πλήγηκε βρίσκονται σε απόγνωση και απαιτούν την αποζημίωσή τους για το σύνολο των ζημιών που έχουν υποστεί.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την αποζημίωση των πληγέντων και αν θα διαθέσει η Κυβέρνηση τα απαραίτητα κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο (εθνικό, επαρχιακό και αγροτικό) παίρνοντας υπόψη και τις τεράστιες περικοπές των πόρων της τοπικής περιφερειακής και δημοτικής διοίκησης».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα στην είσοδο γραφείων της Χρυσής Αυγής στον Ασπρόπυργο. Ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στην εξωτερική πόρτα του διώροφου κτιρίου επί του 17ου χιλιομέτρου της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου και σύμφωνα με πληροφορίες αποτελούνταν από τρία κιλά δυναμίτιδας αλλά και φυσίγγια κυνηγετικού όπλου. Η έκρηξη προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ήταν χθες επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας στην Αττική για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που συμμετέχουν σε κυκλώματα λαθρεμπορίας μεγάλων ποσοτήτων υγρών καυσίμων. Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν συλληφθεί οκτώ άτομα ενώ συνεχίζονταν οι έρευνες για τον εντοπισμό και των υπολοίπων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Οι πρώτες εκτιμήσεις ανέφεραν πως τα κυκλώματα αυτά, μέσω εικονικών τιμολογίων είχαν αποκομίσει περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ.

ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ άσκησε η Εισαγγελία σε βάρος του εκδότη Θ. Αναστασιάδη μετά από έρευνα πολλών μηνών, για την υπόθεση μεγάλου χρηματικού ποσού που είχε καταθέσει σε υποκατάστημα τράπεζας του εξωτερικού (2007). Ο εκδότης διώκεται για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδικήματα που αφορούν ποσό 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, που δε δικαιολογείται βάσει των στοιχείων που έχει δηλώσει. Η δίωξη ασκήθηκε μετά από παραγγελία προς την Εισαγγελία του οικονομικού Εισαγγελέα Σπ. Μουζακίτη.

Τι μοντέλο Τοπικής Διοίκησης θέλουν

Οι εργασίες του έκτακτου Συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που διεξήχθη προχτές, επιβεβαίωσαν, ανάμεσα σε άλλα, τις σχεδιαζόμενες εδώ και καιρό προθέσεις τόσο της σημερινής όσο και προηγούμενων κυβερνήσεων σχετικά με το πώς θα λειτουργούν οι δήμοι.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδης, στην τοποθέτησή του αφού ξεκαθάρισε ότι λεφτά δεν υπάρχουν, τους παρότρυνε σε «έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία», καλώντας τους συγκεκριμένα να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους, έως και τις σχολικές μονάδες, τα απορρίμματα, τα φωτοβολταϊκά, τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για να εξασφαλίσουν οικονομίες κλίμακας. «Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε έξυπνους τρόπους που θα δώσουν τα εργαλεία της ευελιξίας και της αποτελεσματικότητας», είπε χαρακτηριστικά. Με δεδομένη την τραγική οικονομική κατάσταση των δήμων, οι οποίοι έχουν υποστεί τουλάχιστον 60% μείωση στα έσοδά τους, αντιλαμβάνεται κανείς πως η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για κερδοσκοπία πάνω σε βασικές κοινωνικές υποδομές που έχουν ανάγκη οι λαϊκές οικογένειες, όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων, κλπ., όπως επίσης και σε βασικές υπηρεσίες, π.χ. καθαριότητα, πράσινο...

Οι προτάσεις του υπουργού δεν απέχουν πολύ από θέσεις δημάρχων, στελεχών και μελών της ΚΕΔΕ, η οποία σε πολλές περιπτώσεις - αλλά και πρόσφατα διά του προέδρου της, Κ. Ασκούνη, - έχει υπογραμμίσει την ανάγκη εξεύρεσης... εναλλακτικών τρόπων λειτουργίας των δήμων, πέραν της κρατικής χρηματοδότησης. Προς επιβεβαίωση, ο Ευρ. Στυλιανίδης έδωσε χτες συγχαρητήρια στους δημάρχους, επειδή αποπλήρωσαν χρέη τους προς τις αγορές, συμβάλλοντας έτσι στους δημοσιονομικούς στόχους. Κάτι, για το οποίο επαίρεται και η ίδια η ΚΕΔΕ, όταν τονίζει, με... παράπονο, πως αν ανάλογες με αυτές στην Τοπική Διοίκηση περικοπές, είχαμε και σε άλλους φορείς του Δημοσίου, η χώρα θα είχε πλεόνασμα.

Προκλητικός ήταν ο Ευρ. Στυλιανίδης, όταν, ως αντιστάθμισμα στις συνεχείς περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων, σημείωσε την κυβερνητική πρόθεση να αποδοθεί σε αυτούς για αναπτυξιακά προγράμματα, η «ωφέλεια» που θα έχει το κράτος, ύψους 70 εκατ. ευρώ, από τη μείωση των μισθών και την κατάργηση των συντάξεων. Ο ίδιος, απαντώντας στις αντιδράσεις εντός του Συνεδρίου για το Οικονομικό Παρατηρητήριο (σ.σ. το οποίο ελέγχει πλήρως την οικονομική λειτουργία των δήμων και επιβάλει φόρους στο λαό όταν οι προϋπολογισμοί τους ξεφεύγουν) ανέφερε ότι αν δεν σχηματιζόταν, θα μειωνόταν, κατ' απαίτηση της τρόικας επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση προς τους δήμους για το 2013...

Είναι προφανές πως οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί και πως η διέξοδος δεν βρίσκεται σε μερεμέτια του τύπου «να πάρουμε λίγα χρήματα σήμερα για να κρατηθούμε οι δήμοι» - όπως ειπώθηκε στο Συνέδριο, αλλά στη ρήξη και διεκδίκηση με στόχο άμεσα να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.


Χ.Δ.

Συνεχίζεται το κυνηγητό μεταναστών

Ακόμα 60 μετανάστες συνελήφθησαν προχτές στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. με την ονομασία «Ξένιος Ζευς». Με τις συλλήψεις αυτές, ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων από την αρχή της επιχείρησης, έφτασε τις 4.082. Οπως ανακοινώθηκε, το κυνήγι μεταναστών έγινε μέσα σε δρόμους, λεωφορεία, τρόλεϊ και σπίτια. Προσήγαγαν στις διάφορες υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής 771 μετανάστες. Από την αρχή του Αυγούστου, όταν και ξεκίνησε η «επιχείρηση» σε Αθήνα και Εβρο, οι προσαγωγές έχουν φτάσει τις 57.840.

Δικαστικές ποινές για τις πυρκαγιές της Ηλείας

Τις υψηλότερες προβλεπόμενες ποινές επέβαλε το Πλημμελειοδικείο του Πύργου στους πέντε από τους έξι κατηγορούμενους στη δίκη για τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Ηλεία το καλοκαίρι του 2007. Οι κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί ήταν για εμπρησμό εξ αμελείας και φόνο εξ αμελείας των 36 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάσισε ποινή 10 χρόνια με αναστολή στους Παντζή Χρονόπουλο (πρώην δήμαρχο Ζαχάρως), Χαράλαμπο Καφύρα (πρώην Νομάρχη Ηλείας), Σοφία Νικολοπούλου (ηλικιωμένη νοικοκυρά που φέρεται να προκάλεσε τη φωτιά την ώρα που μαγείρευε), Παναγιώτη Τσούρα (εποχικό πυροσβέστη) και 5 χρόνια με αναστολή στον Νίκο Μιχαλόπουλο (επικεφαλής πυροσβεστικού κλιμακίου Κρεστένων). Αθώος κρίθηκε ο Φώτης Παππάς, τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. Ολοι οι κατηγορούμενοι κατέθεσαν έφεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ