ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Να κλείσει το λεγόμενο «Μουσείο της σοβιετικής κατοχής»!

Το υπουργείο Πολιτισμού της Γεωργίας με ανακοίνωσή του δηλώνει πως αρνείται να επανεξετάσει το χαρακτήρα του λεγόμενου «Μουσείου σοβιετικής κατοχής», όπου από το 2006 που λειτουργεί, με μελανά χρώματα παρουσιάζεται η σοσιαλιστική περίοδος της Ιστορίας της Γεωργίας κι επιδιώκεται η αντικομμουνιστική «πλύση εγκεφάλου» της νέας γενιάς.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις της Γεωργίας που ζητούν είτε την κατάργηση του αντικομμουνιστικού μουσείου, είτε την αλλαγή του χαρακτήρα του. Ετσι, π.χ. το γεωργιανό «Ινστιτούτο Ευρασίας» ζήτησε την αλλαγή του τίτλου του μουσείου σε «μουσείο σοβιετικής εποχής», στο οποίο δηλώνει πως θα πρέπει να παρουσιάζονται οι κατακτήσεις των εργαζομένων και οι θετικές πλευρές από την ένταξη της Γεωργίας στη Σοβιετική Ενωση.

Αλλες κοινωνικές οργανώσεις σημειώνουν πως η ύπαρξη ενός τέτοιου «μουσείου» έχει ως στόχο να δυσκολέψει την ομαλοποίηση των σχέσεων της Γεωργίας με τη Ρωσία και ζητούν την κατάργησή του.

Στη Γεωργία έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών ενάντια στο συγκεκριμένο αντικομμουνιστικό μουσείο, ενώ στις 15/11 πραγματοποιήθηκε έξω από αυτό μια πρώτη κινητοποίηση ενάντια στη λειτουργία του.


Ι.Π.

HΠΑ - 3 ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΥΚΛΩΝΑ «ΣΑΝΤΙ»
Τεράστια τα προβλήματα για το λαό

Ουρές για λίγα τρόφιμα από χιλιάδες ξεσπιτωμένους
Ουρές για λίγα τρόφιμα από χιλιάδες ξεσπιτωμένους
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα «Σάντι» από τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, που σκότωσε περισσότερους από 120 ανθρώπους και άφησε βαθύτατα λαβωμένες τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και το Κονέκτικατ, χιλιάδες παραμένουν άστεγοι, πεινασμένοι και δίχως ηλεκτροδότηση.

Οι έρευνες που έχει διατάξει ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο τόσο για την ηλεκτρική εταιρεία «Con Edison», που εξυπηρετεί τη Νέα Υόρκη, για την ανεπίτρεπτη καθυστέρησή της να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση, όσο και για την αισχροκέρδεια που παρατηρήθηκε επί μέρες με τις τιμές των καυσίμων, είναι ενδεικτικές της χαοτικής και βάρβαρης κατάστασης που επικρατεί στην πόλη, όπου χτυπά η «καρδιά του παγκόσμιου κεφαλαίου». Μία χαοτική και βάρβαρη κατάσταση που αντιμετωπίζουν, όχι τυχαία, οι «πλέον εργατικές περιοχές», τμήματα του Κουίνς, του Στέιτεν Αϊλαντ, ακόμη και του νότιου Μανχάταν, καθώς ο κυκλώνας «Σάντι» εκτός της εικόνας της χρόνιας εγκατάλειψης κρίσιμων υποδομών, εξαιτίας των περικοπών, αποκάλυψε και τις ταξικές γραμμές που χωρίζουν την αμερικανική μεγαλούπολη.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έσπευσε να επισκεφτεί, για δεύτερη φορά, τις πληγείσες περιοχές και δεσμευόμενος ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα βοηθήσει το Δήμο της Νέας Υόρκης να ανακάμψει και να ανακατασκευάσει τα κατεστραμμένα σπίτια και τις υποδομές που έχουν υποστεί ζημιές. Το κόστος υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα για τον πρόεδρο Ομπάμα η ανακούφιση των «πληγέντων» αποτελεί και «ατού» στη μάχη χαρακωμάτων που δίνει με Ρεπουμπλικανούς αλλά και Δημοκρατικούς για την «εξεύρεση λύσης» όσον αφορά την επίλυση του «δημοσιονομικού γκρεμού ή τείχους» δηλαδή των μέτρων (αύξηση φορολογίας και περικοπών) που θα «συναποφασιστούν» ώστε να μειωθεί το έλλειμμα του ΑΕΠ κατά 5%. Μία ακόμη διάσταση της «επόμενης ημέρας» του «Σάντι» είναι οι πρωτόβουλες δράσεις διαφόρων οργανώσεων για τη στήριξη των αστέγων, λόγω της ανεπάρκειας των κρατικών δομών.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
«Παρών» ο Ελληνοκουβανικός

Από 9 μέχρι 11 Νοεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο η 16η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Αλληλεγγύης με την Κούβα, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από τους ευρωπαϊκούς συνδέσμους, οργανώσεις και ομάδες φιλίας και αλληλεγγύης με το νησί της Επανάστασης, με τη στήριξη του κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP). Φέτος συμμετείχαν 54 οργανώσεις με 120 αντιπροσώπους από 30 χώρες, ανάμεσά τους και η πενταμελής αντιπροσωπεία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης (από Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Επίσης, στη συνάντηση παραβρέθηκε και συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία από την Κούβα, με επικεφαλής την Πρόεδρο του ICAP Κένια Σεράνο και την ξεχωριστή παρουσία της Ελίζαμπεθ Παλμέιρο, συζύγου του Ραμόν Λαμπανίνιο, ενός εκ των «5» φυλακισμένων αγωνιστών στις ΗΠΑ.

Ολες οι οργανώσεις που συμμετείχαν, επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση της αλληλεγγύης με την Κούβα και ιδιαίτερα για την άρση του εγκληματικού αποκλεισμού των ΗΠΑ, την κατάργηση της κοινής θέσης της ΕΕ και την απελευθέρωση των «5». Αποφασίστηκαν δε και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, όπως π.χ. ο ορισμός μήνα κοινής ευρωπαϊκής δράσης για κοινή θέση και ο ορισμός της 12ης Σεπτεμβρίου 2013 ως μέρας κινητοποιήσεων στις αμερικανικές πρεσβείες στην Ευρώπη για την απελευθέρωση των «5» με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την άδικη φυλάκισή τους.

Το Ισντιτούτο εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο για τη σταθερή αλληλεγγύη του. Το ραντεβού των οργανώσεων ανανεώθηκε για την επερχόμενη διεθνή Συνάντηση Αλληλεγγύης με την Κούβα, που θα λάβει χώρα το 2014 στην Κούβα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΓΗ.-- Οι Κροάτες απόστρατοι στρατηγοί Αντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς απαλλάχθηκαν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ΝΑΤΟικό παραμάγαζο, που εκδίκαζε την έφεσή τους, μετά την καταδίκη τους σε 24 και 18 χρόνια αντίστοιχα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Εντονες είναι οι αντιδράσεις της σερβικής πλευράς.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δύο αγνοούνταν από ατύχημα το οποίο προκάλεσε πυρκαγιά στην πετρελαϊκή εξέδρα «West Delta Block 32», που εκμεταλλεύεται η εταιρεία «Black Elk Energy», στον Κόλπο του Μεξικού, ανοιχτά της Λουιζιάνας. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε λίγη ώρα αργότερα.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο δυτικό Αφγανιστάν, λόγω έκρηξης βόμβας στην επαρχία Φαράχ. Τα θύματα - όλοι άμαχοι - ήταν στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά που ταξίδευαν για να παραβρεθούν σε γάμο.

ΟΤΑΒΑ.-- Καναδοί επιστήμονες της Υπηρεσίας Επιθεώρησης Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας σε έρευνά τους που δημοσιεύτηκε χτες στην επιστημονική επιθεώρηση «Σαϊεντίφικ Ρεπόρτς» υποστηρίζουν πως η πιο φονική μορφή του επικίνδυνου αιμορραγικού ιού Εμπολα -που αυτές τις μέρες πλήττει για δεύτερη φορά την Ουγκάντα- μπορεί να μεταδοθεί όχι μόνον με σωματικά υγρά, αλλά και μέσω αέρα μεταξύ διαφορετικών ζωικών ειδών.

ΚΑΝΤΙΘ.-- Αναζήτηση βοήθειας, μέσω επενδύσεων και διμερών συμφωνιών ομίλων από τις πρώην αποικίες τους αναζητούν η Ισπανία και η Πορτογαλία, και επιδιώκουν να πετύχουν τα μέγιστα από τους ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής που βρίσκονται στην Ισπανία για την ΧΧΙΙ Ιβηροαμερικανική Σύνοδο που ξεκίνησε χτες στο Κάντιθ.

ΡΩΣΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεργασία και ανταγωνισμοί

ΜΟΣΧΑ.--

Η παραπέρα ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρωσία ήταν στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στη Μόσχα. Παρά τη δήθεν «δυσφορία» στις σχέσεις Μόσχας και Βερολίνου λόγω των γερμανικών επικρίσεων για τα «ανθρώπινα δικαιώματα», επιδίωξη των δύο πολιτικών είναι να αποφευχθεί οτιδήποτε μπορεί να υπονομεύσει τις επιχειρηματικές σχέσεις που κυμαίνονται πάνω από 80 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Πάντως, η Μέρκελ υποστήριξε πως η χώρα της χρειάζεται τη Ρωσία για τις πρώτες ύλες, όπως φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ενώ η Ρωσία τη Γερμανία για τη βοήθεια στον εκσυγχρονισμό, τις υποδομές κ.ά. Παρά τις όποιες διαφορές τους, οι επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών καλά κρατούν με τη Γερμανία να λαμβάνει το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του πετρελαίου από τη Ρωσία. Αργότερα, μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο πολιτικών στο Κρεμλίνο, υπογράφτηκαν μια σειρά συμφωνίες ανάμεσα σε Ρώσους και Γερμανούς αξιωματούχους στους τομείς της ενέργειας μεταξύ Γκασπρόμ και ΕΟΝ, των μεταφορών κ.ά.

Την «έντονη ανησυχία τους» για την κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας εξέφρασαν ο Πρόεδρος Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και διατήρησαν τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία, ο Πούτιν επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής διαδικασίας μετάβασης η οποία πρώτα θα καταλήξει σε σειρά μέτρων και κυρίως θα διασφαλίζει τα «νόμιμα συμφέροντα του συριακού λαού, τα δικαιώματα όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας» και μετά θα προχωρήσει σε αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν μπορεί πρώτα να φύγει ο Ασαντ και μετά να δούμε τι κάνουμε, θα πρέπει να γίνει το αντίστροφο», αναφέροντας ως παράδειγμα προς αποφυγήν το «χάος που επικράτησε στη Λιβύη» μετά την ανατροπή Καντάφι.

ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Ενταση και καταστολή στους δρόμους

Για πρώτη φορά οι διαδηλωτές στρέφουν την οργή τους κατά του βασιλιά

AMMAN.--

Μικρότερες σε όγκο, από τις προηγούμενες μέρες, αλλά επιθετικότερες απέναντι στο βασιλιά Αμπντάλα, για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ιορδανίας, ήταν οι χθεσινές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις. Κύριο σύνθημα στο Αμμάν αλλά και αλλού ήταν «να φύγει ο βασιλιάς» και το «ή κάνε μεταρρυθμίσεις ή φύγε». Ο Αμπντάλα, μέχρι στιγμής, δεν έχει κάνει δηλώσεις αλλά ανακοινώθηκε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει προγραμματισμένη επίσκεψη στη Βρετανία, την ερχόμενη βδομάδα, λόγω της έντασης που επικρατεί στο βασίλειο.

Η αστυνομία είχε λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και είχε προειδοποιήσει ότι θα αντιμετωπίσει «με σιδηρά πυγμή» κάθε «εκτροπή». Το νέο κύμα διαμαρτυρίας πυροδότησε, την Τρίτη το βράδυ, η ανακοίνωση αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, που επιβαρύνουν περαιτέρω το ήδη χαμηλότατο επίπεδο διαβίωσης της πλειοψηφίας του ιορδανικού λαού. Στόχος τους να μειώσουν το ποσοστό του ελλείμματος επί του ΑΕΠ έτσι ώστε να επιτευχθούν οι όροι που θέτει το ΔΝΤ για να δώσει ένα ακόμη δάνειο στην Ιορδανία.

Στις διαδηλώσεις των τελευταίων μερών έχουν συλληφθεί 157 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 75, οι 58 αστυνομικοί. Ομάδες ενόπλων επιτέθηκαν την Πέμπτη τα ξημερώματα, σε δύο αστυνομικά τμήματα, στην πόλη Σαλτ και σε προάστιο του Αμμάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας από τους δράστες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ