ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2012
Σελ. /28
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τιμάμε την εξέγερση υψώνοντας τη σημαία της πάλης ενάντια στα μονοπώλια

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την εξέγερση στο Πολυτεχνείο υπογραμμίζεται:

«

Το ΚΚΕ καλεί τις νέες, τους νέους, τους εργαζόμενους, να τιμήσουν την εξέγερση του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο το 1973, τους νεκρούς του Νοέμβρη, υψώνοντας ψηλά τη σημαία της πάλης για την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων και της ΕΕ. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αποκρούσουν και να βάλουν τέλος στα βάρβαρα μέτρα που συνεχώς τους επιβάλλουν οι κυβερνήσεις που υπηρετούν την καπιταλιστική κερδοφορία, για να μην πληρώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και της καπιταλιστικής ανάπτυξης που σήμερα απαιτεί φτώχεια και εξαθλίωση για τους εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τα μέλη και στελέχη του, τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, τους φίλους και οπαδούς του, τα μέλη της Αντι-ΕΦΕΕ, που πήραν μέρος στην αντιδικτατορική πάλη, που έμειναν όρθιοι στα κρατητήρια της Ασφάλειας, δεν λύγισαν από τα βασανιστήρια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, στη Μπουμπουλίνας, στις φυλακές, τις εξορίες και τα στρατοδικεία, σε κάθε τόπο μαρτυρίου. Για τη συμβολή του Κόμματος και της ΚΝΕ στις καταλήψεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου, στη σκληρή πάλη για να αναπτυχθεί η αντίσταση του λαού και της νεολαίας, για να σπάσει ο φόβος, ο συμβιβασμός και η μοιρολατρία.

Οι νέες, οι νέοι, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, ιδιαίτερα τα παιδιά των εργατικών και φτωχών λαϊκών οικογενειών, έχουν δικαίωμα και πρέπει να μάθουν την αλήθεια για την εξέγερση στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του '73, τις καταλήψεις της Νομικής που προηγήθηκαν. Για το ρόλο της στρατιωτικής δικτατορίας υπέρ του ΝΑΤΟ και της πλουτοκρατίας. Η λάσπη και η συκοφάντηση που εξαπολύει η ναζιστική Χρυσή Αυγή και άλλοι που θέλουν να διαστρεβλώσουν την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου και τη μεγάλη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συνολικά στον αντιδικτατορικό αγώνα, πρέπει να αποκρουστεί αποφασιστικά. Το Πολυτεχνείο απέδειξε ότι ο λαός και η νεολαία όταν υψώνουν το αγωνιστικό τους ανάστημα μπορούν να παρεμβαίνουν και να καθορίζουν τις εξελίξεις προς όφελός τους.

Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν με τη δική τους συμμαχία να κατακτήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους στο δρόμο της οργάνωσης και της πάλης για τη ριζική ανατροπή, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, για την εργατική - λαϊκή εξουσία».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει και τιμά τη λαϊκή εξέγερση

Ανακοίνωση για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου

Σε ανακοίνωσή του για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας που καθημερινά, με τη συνεπή αγωνιστική στάση του, δίνει συνέχεια και προοπτική στις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, χαιρετίζει και τιμά την 39η επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου του Νοέμβρη του 1973.

Χαιρετίζει και τιμά αυτήν τη λαϊκή εξέγερση στα πρόσωπα των εκατοντάδων χιλιάδων εργατών και εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, συμμετείχαν στις απεργίες και τις απεργιακές συγκεντρώσεις, ενάντια στη βαρβαρότητα των νέων αντιλαϊκών μέτρων. Χαιρετίζει αυτούς τους χιλιάδες αγωνιστές που αντιπαλεύουν αταλάντευτα αυτήν την ακραία αντεργατική πολιτική που συνδιαμόρφωσαν, η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, για να διασώσουν το κεφάλαιο και το απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημά τους που παραδέρνει στην παρατεταμένη οικονομική κρίση του.

Οι αγωνιστικές παρακαταθήκες, οι ηρωικές εξάρσεις του λαού και της νεολαίας στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στην ανοιχτή, φασιστική, αμερικανοΝΑΤΟική, απριλιανή δικτατορία, αλλά και η αταλάντευτη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στις εξορίες και τα βασανιστήρια, οδηγούν και εμπνέουν και σήμερα τα δικά μας αγωνιστικά βήματα. Τα οράματα και τα ιδανικά, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι ο ασφαλής δρόμος για να μπορέσουμε να οργανώσουμε και να προσανατολίσουμε τους αγώνες μας που θα πραγματώσουν αυτά τα οράματα και τα ιδανικά. Ετσι τιμούμε τους νεκρούς μας και δικαιώνουμε τους αγώνες τους.

Σήμερα, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κεφαλαίου, κυβέρνησης, ΕΕ δεν υπάρχει για την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους και τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, άλλη επιλογή παρά μόνο ο συνεχής συνεπής ταξικός αγώνας αντίστασης και αντεπίθεσης, η οργάνωση, η ανυπακοή και η απειθαρχία για να μην υλοποιηθούν στους χώρους δουλειάς τα βάρβαρα μέτρα που αποφασίστηκαν.

Μέσα από την καθημερινή δράση για την προστασία και την υπεράσπιση των εργατικών, των λαϊκών νοικοκυριών από τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον αυταρχισμό και την καταστολή που φέρνει η σημερινή πολιτική του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, το βασικό χρέος είναι να συγκεντρωθούν, να προετοιμαστούν οι δυνάμεις της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, σε μια λαϊκή συμμαχία που θα εναντιωθεί στη νέα ιερή συμμαχία των δυνάμεων του κεφαλαίου, στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και του κουμανταδόρου της, την ΕΕ, και θα επιβάλει τη δική της εξουσία. Την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Την εξουσία εκείνη που με λαϊκή συμμετοχή και συνεχή λαϊκό έλεγχο, θα οργανώσει και θα διαχειριστεί μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ετσι θα συμβάλουμε, ώστε να γίνουν πράξη τα συνθήματα των αγωνιστών του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΟΥ '73, "ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ", "ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ", "ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ" με αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της ΕΥΡΩΕΝΩΣΗΣ και από κάθε άλλη ιμπεριαλιστική, αντιλαϊκή συμμαχία και εξάρτηση».

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Αναδεικνύοντας τη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον αντιδικτατορικό αγώνα, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αυτή την περίοδο κάνουν μια σειρά εκδηλώσεις για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Το πρόγραμμά τους σήμερα και αύριο έχει ως εξής:

Σήμερα Παρασκευή

-- Στο Πολυτεχνείο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 1 μ.μ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρήστος Τσακίρης», αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ. Ομιλητής Βασίλης Τασούλας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Πέραμα, 7.30 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ (λεωφόρος Ειρήνης 73).

-- Πάτρα, 6 μ.μ., στο ΤΕΙ, αίθουσα συνεδριακού κέντρου. Ομιλητής Μανώλης Ραπανάκης, γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας της ΚΝΕ.

-- Καλαμάτα, 7 μ.μ., στοά Λόντου (καφέ ΑΕΡΙΚΟ).

-- Πύργος, 6.30 μ.μ., θέατρο Κούβελος. Ομιλήτρια Βάσια Σπερδούλη, γραμματέας ΚΟΒ Εκπαιδευτικών.

-- Τρίπολη, 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Ομιλήτρια Ειρήνη Σιλλέλα, γραμματέας Νομαρχιακού Συμβουλίου Αρκαδίας της ΚΝΕ.

-- Σπάρτη, 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Ομιλήτρια Ελένη Βαλιώτη, μέλος ΝΣ Λακωνίας ΚΝΕ.

-- Κόρινθος, 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Ομιλητής Πάνος Δικαίος, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κορινθίας του ΚΚΕ.

-- Ζάκυνθος, 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου). Ομιλητής Γιώργος Κωνσταντίνου, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ζακύνθου του ΚΚΕ.

-- Αργοστόλι, 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Ομιλητής Βαγγέλης Νικολάτος, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ.

-- Ηράκλειο Κρήτης, 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δήμου στην Παλιά Λαχαναγορά. Ομιλητής Γιάννης Νταγκουνάκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Ρέθυμνο, 4.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο. Ομιλήτρια Ελευθερία Αχυράκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.

-- Χανιά, 7 μ.μ., Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο. Ομιλητής Βαγγέλης Σοφίου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ.

-- Μυτιλήνη, 9 μ.μ., στο κτίριο της πρώην ΑΤΕ (έναντι του ΟΤΕ). Ομιλήτρια Νίκη Τσιριγώτη, μέλος του ΝΣ Λέσβου της ΚΝΕ.

-- Καβάλα, 12 το μεσημέρι, στο μικρό αμφιθέατρο Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ. Ομιλητής Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Κομοτηνή, 7 μ.μ., στην παλιά Νομική του ΔΠΘ. Ομιλητής Νίκος Φακιρίδης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

-- Καστοριά, 12 το μεσημέρι, στο κυλικείο του ΤΕΙ.

-- Κοζάνη, 7 μ.μ., στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου. Ομιλητής Γ. Παντελίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Καρδίτσα, 6.30 μ.μ., στο μαγαζί «μικρό παλάτι». Ομιλητής Μάρκος Ζούκας, γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας της ΚΝΕ.

Αύριο Σάββατο

-- Λιβαδειά, 7 μ.μ., στα γραφεία του ΕΣΥΝ.

-- Λαμιά, 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο (Πλ. Διάκου).

-- Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ. Ομιλητής Δημήτρης Κρεωνάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ