ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Ζητούν μειώσεις μισθών και οργανικής σύνθεσης

Θέλουν να πετσοκοπούν οι μισθοί κατά 15% και να βγουν από την οργανική σύνθεση όλες οι γενικές υπηρεσίες

Καράβια με ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα θέλουν οι εφοπλιστές

Eurokinissi

Καράβια με ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα θέλουν οι εφοπλιστές
Τη μείωση των αποδοχών των ναυτεργατών κατά 15% αλλά και να διωχτούν από την οργανική σύνθεση των πλοίων οι ναυτεργάτες των γενικών υπηρεσιών (μάγειροι, καμαρότοι κλπ.) ζήτησαν χτες οι εφοπλιστές των επιβατηγών πλοίων, στη διάρκεια διαπραγματευτικής συνάντησης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2012.

Η μείωση της οργανικής σύνθεσης κατ' αυτόν τον τρόπο στοχοποιεί άμεσα τη δουλειά 4.500 ναυτεργατών, που κινδυνεύουν είτε να χάσουν τη δουλειά τους είτε να δουλεύουν ως χαμηλόμισθοι και ανασφάλιστοι.

Οι νέες προκλητικές αξιώσεις των εφοπλιστών, έρχονται να προστεθούν στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για τους ναυτεργάτες κατά δύο χρόνια, διάταξη που περιέχεται στο Μεσοπρόθεσμο.

Επιπλέον, η κατά μέτωπο επίθεση συγκυβέρνησης - εφοπλιστικού κεφαλαίου, που εξαπολύεται ενάντια στο σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, εντείνεται και με τον «κοινωνικό διάλογο» που προσπαθεί να «στήσει» ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης με βάση τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας 2006.

Να σημειωθεί ότι η Διεθνής Σύμβαση ψηφίστηκε στη Βουλή στις 12 Σεπτέμβρη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ψήφισε «λευκό». Την καταψήφισε μόνο το ΚΚΕ, γιατί υπονομεύει θεμελιώδεις κατακτήσεις των ναυτεργατών για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, ενώ φτάνει να νομιμοποιήσει ακόμα και τα γραφεία των ναυτικών πρακτόρων, δηλαδή το σύγχρονο δουλεμπόριο.

Μετά τη διαπραγματευτική συνάντηση με το ΣΕΕΝ ακολούθησε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής όπου με την καθοριστική παρέμβαση των εκπροσώπων των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής απέρριψε την πρόταση - πρόκληση του ΣΕΕΝ, τον «κοινωνικό διάλογο» και κατήγγειλε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Γενική συνέλευση στις 21 Νοέμβρη

Η ΠΕΜΕΝ σε ανακοίνωση που εξέδωσε καλώντας τους μηχανικούς να συμμετέχουν μαζικά στη γενική συνέλευση που θα γίνει την Τετάρτη 21 Νοέμβρη στις 10.30 το πρωί στην αίθουσά της, επισημαίνει απέναντι στην έφοδο που βιώνουν οι ναυτεργάτες: «Η διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι να γίνει ακόμα πιο ισχυρή η οργάνωση και η πάλη σε σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των δυνάμεων που τους υπηρετούν, με την κατάργηση της δανειακής σύμβασης, των μνημονίων και τη μονομερή διαγραφή του χρέους» και υπογραμμίζει: «Στους ταξικούς αγώνες θα κριθεί το παρόν και το μέλλον των ναυτεργατών, των εργαζομένων και των παιδιών μας. Να σπάσουμε τις αλυσίδες της τυραννίας, είμαστε η κινητήρια δύναμη στα μέσα παραγωγής που όσο παραμένουν στα χέρια του κεφαλαίου διαρκώς θα μας ισοπεδώνουν».

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ «VODAFONE»
«Οικειοθελείς αποχωρήσεις» στο δρόμο που χάραξε ο ΟΤΕ

Τη σκυτάλη από τη διοίκηση του ΟΤΕ πήρε η διοίκηση της επιχείρησης «Vodafone», η οποία και ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή την Τρίτη 13/11 και θα ολοκληρωθεί στις 19/11. Οι εργαζόμενοι απαντούν με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας μέχρι και αύριο, Παρασκευή, και με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς.

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ) καταγγέλλει ότι πρόκειται για «πρόγραμμα απολύσεων εκβιαστικών μιας που καλούμαστε να αποφασίσουμε με το πιστόλι στον κρόταφο και δεκάδες εκβιαστικά διλήμματα και να πάρουμε τον δρόμο της ανεργίας».

Υπογραμμίζει ότι κανείς εργαζόμενος δεν έχει να κερδίσει από το πρόγραμμα απολύσεων. «Μέσα από το πρόγραμμα απολύσεων θα είναι πιο εύκολο να απαλλαγούν από εργαζόμενους χωρίς τριβές και αντιδράσεις αλλά και να περάσουν ακόμα σκληρότερα μέτρα, να δώσουν "outsource" ολόκληρα τμήματα, να απολύουν απευθείας και από την άλλη να προσλαμβάνουν με μεγαλύτερη ένταση νέους εργαζόμενους με μισθούς πείνας των 586 και 511 ευρώ μεικτά», υπογραμμίζει.

Το ΣΕΤΗΠ τονίζει ότι σκοπός τους είναι «να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, τη θέση της Vodafone στον κλάδο μέσα από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων, με τις απολύσεις. Η κούρσα του ανταγωνισμού δεν έχει τέλος, όσο κυριαρχούν τα μονοπώλια που μόνο στόχο έχουν το κέρδος. Οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, καλεί τους εργαζόμενους να σταθούν όρθιοι μπροστά στα τεράστια εκβιαστικά διλήμματα της εργοδοσίας, να πουν «όχι» στις «εθελούσιες απολύσεις».

«Με αγώνα μαζικό και συνολικό, μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους στον κλάδο και με όπλο την ταξική αλληλεγγύη εξασφαλίζουμε - αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη δουλειά. Να μην διαπραγματευτούμε πόσοι από τους συναδέλφους θα μείνουν άνεργοι ή για πόσο χρονικό διάστημα θα καταφέρουν να επιβιώσουν με τα "bonus". Στην ενιαία ταξική επίθεση του κεφαλαίου, όλων των εργοδοτών σε όλους τους κλάδους, απαιτείται ενιαία ταξική απάντηση των εργαζομένων», καταλήγει.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
Τριήμερη απεργία και κατάληψη

Τριήμερη απεργία, ξεκίνησαν από προχτές οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα». Παράλληλα, προχώρησαν στην κατάληψη των κεντρικών υπηρεσιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Οι εργαζόμενοι στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό διεκδικούν:

  • Ενίσχυση και όχι διάλυση του Οργανισμού με το απαραίτητο έμψυχο δυναμικό για στελέχωση όλων των υποδομών του. Λέμε ΟΧΙ στην εκποίηση - παραχώρηση της περιουσίας του. Οχι στις απολύσεις.
  • Ενίσχυση της χρηματοδότησης για αγροτική έρευνα που θα προσανατολίζεται στις ανάγκες της αγροτικής οικονομίας και δε θα συνδέεται με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
  • Δημόσια και δωρεάν αγροτική κατάρτιση και εκπαίδευση, με βάση τις ανάγκες της φτωχής αγροτιάς και όχι τις ανάγκες της αγοράς.
  • Ελεγχο και πιστοποίηση της ποιότητας των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από τον οργανισμό και όχι από ιδιωτικές εταιρείες, χωρίς επιβάρυνση των παραγωγών.
  • Αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη παλινόρθωση του εργατικού δικαίου (Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, Χρονοεπιδόματα, δώρα, κ.λπ.).
Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΛΗΛΟΙ: Σε γενική συνέλευση προχωρά την Κυριακή, 18 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β - πλ. Μητροπόλεως), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλεί σε μαζική συμμετοχή όλους τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ «Δούκας» που πρόσφατα έδωσαν «μαχητική, αγωνιστική απάντηση στον εκβιασμό της εργοδοσίας για μειώσεις μισθών. Η μαχητική σας απάντηση ξάφνιασε την εργοδοσία», υπογραμμίζει ο Σύλλογος.

ΜΕΤΡΟ: Συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι του Μετρό Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια χτεσινής συγκέντρωσης έξω από τα γραφεία της κατασκευάστριας Κοινοπραξίας, στο εργοτάξιο του Μετρό στο Σιδηροδρομικό Σταθμό, έδωσαν συνέντευξη Τύπου και κατήγγειλαν ότι στόχος της εταιρείας αλλά και της Αττικό Μετρό είναι να κάνουν μία πρόβα μεγάλης κλίμακας, σε ένα μεγάλο δημόσιο έργο, για να ξεκινήσει η εφαρμογή της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων σε όλα τα δημόσια έργα. Σημείωσαν ότι η ολοκλήρωση της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μετατίθεται για το 2018 και η λειτουργία του για το 2019, αν και με βάση τις αρχικές εξαγγελίες θα έπρεπε να έχει παραδοθεί τον Οκτώβρη του 2012.

ΟΛΥΜΠΙΚ ΡΟΥΑΓΙΑΛ: Μαζική παρέμβαση στο «λόμπι» του ξενοδοχείου «Ολύμπικ Ρουαγιάλ» πραγματοποίησαν χτες, στο πλαίσιο της πανελλαδικής 3ωρης στάσης εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, το επιχειρησιακό σωματείο με τους εργαζόμενους, το κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας και συνδικαλιστές άλλων επιχειρησιακών σωματείων ξενοδοχείων της Αθήνας. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν να ανακληθούν οι δύο απολύσεις εργαζομένων που έκανε η εργοδοσία το προηγούμενο βράδυ.

ΚΡΗΤΗ
Απεργία χτες στο Ηράκλειο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, χτες το πρωί, Τετάρτη 14 Νοέμβρη, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας που είχε προκηρυχθεί στο Νομό Ηρακλείου.

Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ελευθερίας και από εκεί αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης. Η πορεία πέρασε μπροστά από το Δημαρχείο Ηρακλείου, όπου η ομάδα γυναικών Νοτίων Συνοικιών Ηρακλείου της ΟΓΕ είχε προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας για το ζήτημα του υποσιτισμού των παιδιών στα σχολεία, απαιτώντας μεταξύ άλλων δωρεάν γεύμα για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις. Αμέσως μετά, η πορεία συνεχίστηκε με κατεύθυνση το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Κρήτης όπου οι Επιτροπές Ανέργων είχαν προγραμματισμένη κινητοποίηση, απαιτώντας μέτρα προστασίας των ανέργων, να μην καταργηθούν τα εποχιακά βοηθήματα του ΟΑΕΔ, χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας κ.τ.λ.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του «Σωτήρ»

Tη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της κλινικής «Σωτήρ», που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από την Παρασκευή 9/11/2012 διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται ακόμη και από το 2010, εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής. Το ψήφισμα εγκρίθηκε μετά από πρωτοβουλία των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αλλά και την παρέμβαση που έκαναν στο δημοτικό συμβούλιο το κλαδικό σωματείο ιδιωτικών κλινικών, οι εργαζόμενοι στην κλινική «Σωτήρ» και η Λαϊκή Επιτροπή Ηρακλείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ