ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Καλούν στη σημερινή και αυριανή στάση εργασίας

Συγκέντρωση σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, στην Ομόνοια και αύριο, στη 1 το μεσημέρι, στην Περιφέρεια Αττικής

Στη σημερινή πανελλαδική στάση εργασίας (12 το μεσημέρι έως 3 μ. μ.) και στη συγκέντρωση που οργανώνουν στην Ομόνοια στις 12.30 το μεσημέρι, καλούν τους εργαζόμενους με ανακοίνωσή τους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο για «να μην επιτρέψουμε να εφαρμοστεί το τερατούργημα της κυβέρνησης. Μπλόκο στις απολύσεις και σ' όλα τα αντιλαϊκά μέτρα!»

Ακόμα στην αυριανή πανελλαδική στάση εργασίας και στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα οργανώνουν συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι, στην Περιφέρεια Αττικής (στάση μετρό Ακρόπολη, Συγγρού 15). Συγκέντρωση οργανώνει σήμερα Τρίτη αλλά και αύριο Τετάρτη, η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ στη 1 μ.μ., στην αποκεντρωμένη περιφέρεια (στην εθνική οδό πάνω από το s/m Κρόνος).

Στην ανακοίνωσή τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σημειώνουν πως, για να εμποδιστούν αυτά τα μέτρα απαιτείται κίνημα «που θα αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές πολιτικές και όλες τις αναδιαρθρώσεις που διαμορφώνουν μια κρατική διοίκηση, πιο αυταρχική, πιο συγκεντρωτική, πιο επιτελική, πιο στενά δεμένη με τους μηχανισμούς της ΕΕ, πιο επιθετική απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα». Βεβαίως, οι εξελίξεις βεβαιώνουν περίτρανα πως το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά συνδέεται άρρηκτα με την πάλη για ριζικές αλλαγές. Επιπλέον, αποκαλύπτουν την ίδια την ταξική φύση του αστικού κράτους που τα νέα μέτρα επιδιώκουν να προσαρμόσουν στην ακόμα πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των μονοπωλίων και των σύγχρονων αναγκών τους.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
Να μη στείλουν οι δήμοι καταλόγους που οδηγούν σε απολύσεις

Να μην εφαρμόσουν οι δήμοι και οι περιφέρειες την απόφαση της κυβέρνησης. Να μη σταλούν ονομαστικοί κατάλογοι των εργαζομένων, γιατί αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την κατάργηση των οργανικών θέσεων, διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και τελικώς την απόλυσή τους.

Με αυτήν τη θέση, όπως εκφράστηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος την Κυριακή από την Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωπο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» - το ΚΚΕ απαντά στη συγκυβέρνηση που ζητά από τους δήμους καταλόγους με το προσωπικό και τις οργανικές θέσεις στους δήμους, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία των απολύσεων. Στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης, το ΔΣ της ΚΕΔΕ αρνήθηκε να υιοθετήσει αυτήν την πρόταση.

Οι εργαζόμενοι να οργανώσουν τον αγώνα τους

Ολόκληρη η δήλωση της Ελπ. Παντελάκη - που διανεμήθηκε από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ - έχει ως εξής:

«Κατά τη διάρκεια του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, η εκπρόσωπος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Ελπίδα Παντελάκη, κατήγγειλε:

Οτι η χρηματοδότηση των Δήμων και των Περιφερειών όπως ψηφίστηκε στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2013, συνολικά της Τοπικής Διοίκησης, όχι μόνο εντάσσεται πλήρως στη λογική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά αποτελεί βασικό κρατικό εργαλείο για την προώθηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στην καθημερινότητα των εργαζομένων.

Επισήμανε: Οτι η "διαφωνία" του ΔΣ της ΚΕΔΕ στον Κρατικό Προϋπολογισμό εξαντλείται σε καταγγελίες επί παντός επιστητού, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη στρατηγική του κεφαλαίου που γεννά μεσοπρόθεσμα, μνημόνια και εξαθλίωση των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή αυτή η πολιτική εφαρμόζεται και εξειδικεύεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών - στελεχών των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου και διευκολύνουν διαχρονικά τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν σε νέα πιο βάρβαρα μέτρα: απολύσεις, φορολογική επιδρομή, ιδιωτικοποιήσεις έργων και υποδομών.

Πρότεινε: Τη μη εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης από τους Δήμους για τις απολύσεις των εργαζομένων και όχι το ευχολόγιο προτροπής που ανακοίνωσε η ΚΕΔΕ προς τους Δήμους, που και αυτό έγινε κάτω από τη δική μας πίεση.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" σε όλα τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια θα απαιτήσει: Να μην εφαρμόσουνοι δήμοι και οι περιφέρειες την απόφαση της κυβέρνησης. Να μη σταλούν ονομαστικοί κατάλογοι των εργαζομένων γιατί αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την κατάργηση των οργανικών θέσεων, διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και τελικώς την απόλυσή τους.

Αυτή η προσπάθεια να μην περάσουν οι απολύσεις, που αποτελούν την πρώτη φάση κύματος μαζικών απολύσεων, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν με απόλυση, αλλά το σύνολο της λαϊκής οικογένειας που συνθλίβεται από την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε οργανωμένη λαϊκή πάλη στην ταξική γραμμή ρήξης και ανατροπής για την κατάργηση των μνημονίων "διαρκείας" και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δε θα δώσει λίστα στο υπουργείο

Κάτω από τη δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στην έκτακτη συνεδρίασή του, χτες, αποφάσισε ομόφωνα ότι ο δήμαρχος δε θα επιτρέψει την αποστολή οποιασδήποτε λίστα εργαζομένων για μετατάξεις, διαθεσιμότητες και απολύσεις.

Το ψήφισμα υπερψήφισαν και οι κομμουνιστές σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», προκειμένου να εκδοθεί ομόφωνο σε ό,τι αφορά τη μη παράδοση της λίστας.

Στη διάρκεια της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, αποκαλύφθηκαν οι ακροβατισμοί των παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ενώ αναφανδόν στηρίζουν τα μνημόνια και τις κατευθύνσεις της ΕΕ του κεφαλαίου, εμφανίζονται να διαφωνούν στις συνέπειες της εφαρμογής τους.

Ετσι, π.χ., ενώ ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης και μια σειρά αντιδήμαρχοι, μόλις την προηγούμενη βδομάδα δήλωναν ότι πρέπει να υπερψηφιστούν τα μέτρα της κυβέρνησης, χτες μιλούσαν για δυσμενείς επιπτώσεις στους Δήμους και στους εργαζόμενους.

Αντίστοιχα, και ο Κ. Γκιουλέκας, βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της ΝΔ στο Δήμο, που ψήφισε υπέρ των μέτρων στη Βουλή, και χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξή του προσπάθησαν να δικαιολογηθούν, μιλώντας για ανάγκη ορθολογικής εφαρμογή των μέτρων για τους εργαζόμενους στους Δήμους.

Βέβαια, στην ουσία των τοποθετήσεών τους δε διαφοροποιούνται από την προωθούμενη πολιτική, αλλά κρύβονται πίσω από την «απουσία κριτηρίων αξιολόγησης» στην εφαρμογή.

Απόφαση να μη στείλει λίστες πήρε και το Δημοτικό Συμβούλιο Ευόσμου Κορδελιού.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στη μάχη για να μπει μπλόκο στα μέτρα

Πρόγραμμα δράσης που θα κορυφωθεί με απεργία στις 19 Νοέμβρη αποφάσισε η χτεσινή σύσκεψη

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή μαζική σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή μαζική σύσκεψη
Με ακόμα μεγαλύτερη ορμή συνδικαλιστές, εργαζόμενοι, σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ρίχνονται στη μάχη για να δοθεί μαχητική αγωνιστική απάντηση, να μην περάσουν τα μέτρα που οδηγούν στις απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο. Την απόφαση αυτή πήραν στη χτεσινή μαζική σύσκεψη του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και των Επιτροπών Αγώνα του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, στην οποία συμμετείχαν συνδικαλιστές μέλη σε πάνω από τριάντα διοικητικά συμβούλια πρωτοβάθμιων σωματείων αλλά και πολλοί εργαζόμενοι.

Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκαν μια σειρά δράσεις μέσα στη βδομάδα που σε πρώτη φάση κορυφώνονται με 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 19 Νοέμβρη.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε από σήμερα να επιδιωχθεί να γίνουν γενικές συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς στους ΟΤΑ, να αποφασιστεί η κατάληψη των γραφείων προσωπικού σήμερα και αύριο για να μη σταλούν τα στοιχεία που χρειάζονται για να ανοίξει ο δρόμος των απολύσεων μέσω διαθεσιμότητας.

Παράλληλα, σήμερα θα συμμετέχουν στη συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο στην Ομόνοια. Επίσης, θα συμμετέχουν και στην αυριανή συγκέντρωση στην Περιφέρεια Αττικής, όσοι δεν έχουν γενικές συνελεύσεις.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συνεχιστούν οι καταλήψεις αυτή τη φορά στα δημαρχεία, και πάλι με γενικές συνελεύσεις, με μοίρασμα ανακοινώσεων που θα απευθύνονται στους κατοίκους των περιοχών, αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων ότι οι απολύσεις υποβαθμίζουν τις υπηρεσίες σε βάρος του λαού.

Η δράση κλιμακώνεται με την 24ωρη απεργία στην οποία καλούνται να μπουν μπροστά τα ίδια τα επιχειρησιακά σωματεία για 24ωρη απεργία στις 19 Νοέμβρη, δηλαδή τη μέρα που λήγει η προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να φτιαχτούν οι λίστες με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου που θα μπουν σε διαθεσιμότητα.

Ηδη το Συνδικάτο ΟΤΑ Εργαζομένων Αττικής έχει πάρει απόφαση για απεργία εκείνη τη μέρα, η οποία καλύπτει τους εργαζόμενους στους δήμους και την Περιφέρεια. Ανάλογες αποφάσεις θα επιδιωχθεί να λάβουν και τα σωματεία στο Δημόσιο.

  • Σε κατάληψη όλων των υπηρεσιών του Δήμου Ευόσμου - Κορδελιού προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι μετά από απόφαση που πήραν μέσα από μαζική γενική συνέλευση το βράδυ της Κυριακής. Οι εργαζόμενοι από το πρωί μπήκαν στην κινητοποίηση χωρίς να χτυπήσουν την κάρτα εργασίας. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλους δήμους.
Τι προβλέπει ο νόμος

Περίπου 3.000 υπάλληλοι σε δήμους, περιφέρειες και αποκεντρωμένες διοικήσεις αναμένεται να βγουν σε διαθεσιμότητα μέχρι τα τέλη του χρόνου. Από αυτούς οι 750 είναι σε δήμους και οι υπόλοιποι 2.000 σε περιφέρειες και αποκεντρωμένες διοικήσεις. Χτες, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης ο νόμος, πράγμα που σημαίνει ότι: το αργότερο μέχρι το τέλος της βδομάδας, οι υπηρεσίες οφείλουν να στείλουν στο υπουργείο τον κατάλογο των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα και σε αργία κατ' εφαρμογή των νέων πειθαρχικών διατάξεων. Μέσα σε 10 μέρες πρέπει να στείλουν αντίγραφα των διοικητικών πράξεων για τους υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα καθώς και γι' αυτούς που τέθηκαν σε αργία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ