ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας «για τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στις ιατροφαρμακευτικές και προνοιακές παροχές στο λαό». Οπως σημειωνόταν στην Επερώτηση, «το ΚΚΕ αποσκοπεί να αναδείξει στη Βουλή τα οξυμένα προβλήματα του λαού στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα οποία συνεχώς επιδεινώνονται και να απαιτήσουμε την άμεση λήψη μέτρων για τη λύση τους».

Χαρακτηριστικό της χτεσινής συζήτησης, στην οποία έκανε παρέμβαση και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ήταν το σθένος με το οποίο ο αρμόδιος υπουργός υπερασπίστηκε τη στρατηγική της ΕΕ και στον τομέα της Υγείας, αντιστρέφοντας με τρόπο προκλητικό την εικόνα της βαρβαρότητας που από πρώτο χέρι ζουν σήμερα χιλιάδες ασφαλισμένοι, υγειονομικοί και ασθενείς. Στις επόμενες σελίδες, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει αποσπάσματα από τη χτεσινή ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, σημεία από τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ και ρεπορτάζ από τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θεματοφύλακας της ΕΕ και της επιχειρηματικότητας στην Υγεία

Αποκαλυπτικός ο αρμόδιος υπουργός στην απάντησή του κατά τη χτεσινή συζήτηση

Υπερασπιζόμενος την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας ο υπουργός Α. Λυκουρέντζος προκλητικά ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει κάποια στρατηγική της ΕΕ που να υπονομεύει τη Δημόσια Υγεία, όπως επίσης ότι δεν γνωρίζει αν έχει επέλθει μείωση παροχής υπηρεσιών Υγείας, αύξηση του κόστους υπηρεσιών ή εάν και πόσες είναι οι ελλείψεις που υπάρχουν στο σύστημα Υγείας.

Απαντώντας στους βουλευτές του ΚΚΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν γνωρίζω κάποια στρατηγική της ΕΕ η οποία συμπεριλαμβάνει όλα όσα είπατε. Είναι μόνο στη δική σας πολιτική κατασκευή και επιχειρηματολογία ότι υπάρχει κάποια στρατηγική της ΕΕ που θέλει να εξουθενώσει τους πολίτες της, τις Ελληνίδες και τους Ελληνες.

Επίσης δεν αντιλαμβάνομαι πού εδράζεται η επιχειρηματολογία ότι εμείς θέλουμε να εγκαταλείψουμε το ΕΣΥ και να ενισχύσουμε την εμπορευματοποίηση και επίσης δεν γνωρίζω εάν υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι στερούνται τα φάρμακά τους ή ασθενείς οι οποίοι δεν βρήκαν γιατρό για να θεραπευθούν»!

Αναφερόμενος στις δαπάνες για την Υγεία, ισχυρίστηκε ότι φέτος θα είναι κατά πολύ πάνω από το 6% του ΑΕΠ που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ για τις συγχωνεύσεις- καταργήσεις μονάδων Υγείας είπε ότι δεν συγχωνεύονται κλινικές, αλλά αντίθετα «ενισχύονται οι υπάρχουσες νοσοκομειακές μονάδες με τρόπο που θα βελτιώσουν την δυνατότητά τους να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας».

Κατά τον υπουργό, οι αντιδράσεις στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις μονάδων Υγείας, που αποσκοπούν όπως είπε στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου και του τεχνολογικού δυναμικού, οφείλονται σε κάποιους που θεωρούν «τις δημόσιες υπηρεσίες σαν προσωπική ιδιοκτησία» και ζήτησε να «μην ευνοούνται ακραίες εκδηλώσεις όπως καταλήψεις γραφείων, νοσοκομείων ή του ίδιου του υπουργείου».

Αναφερόμενος στα λεγόμενα γενόσημα φάρμακα, είπε ότι αυτά δεν υστερούν σε τίποτα από τα πρωτότυπα, αλλά είναι και φθηνότερα, ενώ ισχυρίστηκε ότι τα γενόσημα τα παράγει κατεξοχήν η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι η αγορά των γενόσημων να υπερβεί το 40% της αγοράς των φαρμάκων. Αναφερόμενος γενικότερα στη φαρμακευτική δαπάνη, είπε ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για να την περιορίσει γιατί έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Δεν παρέλειψε να επιτεθεί συλλήβδην κατά των γιατρών, κάνοντας λόγο για υπερβολική συνταγογράφηση και για πρακτικές «ανήθικες, ανέντιμες, πρακτικές επίορκων».

Παραγνωρίζοντας τη σκληρή πραγματικότητα που ζουν οι ασφαλισμένοι, είπε ότι κανένας ασθενής δεν πρέπει να στερηθεί το φάρμακό του και γι' αυτό τις μέρες των κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να παρέχουμε φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ».

Σχετικά με τις προμήθειες των νοσοκομείων, είπε ότι έχει υπογράψει για φέτος κονδύλι ύψους 2,2 δισ. ευρώ, αλλά όπως ανέφερε οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες γιατί πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι συγκεκριμένοι κανόνες. Στις αρχές Οκτώβρη, ανέφερε, θα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια 170 ασθενοφόρων από πρόγραμμα της ΕΕ και επανέλαβε: «Πού είναι η στρατηγική της ΕΕ που στρέφεται εναντίον των πολιτών; Εδώ μας δίνει λεφτά για να ενισχύσουμε τις υποδομές μας».

Στο μεγάλο θέμα του ΕΟΠΥΥ είπε ότι αυτός δοκιμάζεται ως προς τις οικονομικές του αντοχές, αφού όπως είπε λόγω της ανεργίας έχουν μειωθεί οι συνεισφορές των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ανέφερε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα επαναδιαπραγματευθεί συμβάσεις που έχει με ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να περιοριστεί η δαπάνη από τις ακριβές εξετάσεις. Στην ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, γιατί οι εξετάσεις δεν γίνονται μέσα στο ΙΚΑ, ομολόγησε ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μηχανήματα ούτε τα χρήματα για να αγοραστούν αυτά.

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν στράφηκε κατά των συνταξιούχων ούτε κάποιοι εκπρόσωποί τους ζήτησαν μαζί του συνάντηση.

ΣΠ. ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Η κυβέρνηση εξωραΐζει προκλητικά τη βαρβαρότητα

Απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ στα όσα είπε ο υπουργός Υγείας

Απαντώντας στον υπουργό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι παρά τα όσα ισχυρίστηκε ο Α. Λυκουρέντζος, η ΕΕ με μια σειρά πολιτικές επιτάσσει ότι το κράτος δε θα παρέχει υπηρεσίες υγείας, αλλά απλώς θα εποπτεύει και θα ελέγχει, κάτι που σταδιακά υλοποιούν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις.

«Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, «είναι τεράστιες, με αποτέλεσμα αυτά να μην μπορούν να λειτουργούν όλο το 24ωρο όπως πρέπει να λειτουργεί ένα νοσοκομείο, αφού οι ανάγκες των ασθενών δεν μπορεί να ορίζονται με ωράριο».

Σχολιάζοντας τον εξωπραγματικό ισχυρισμό του υπουργού, ότι κανένας δεν στερήθηκε το φάρμακό του και την περίθαλψή του, τον κάλεσε να μην εξωραΐζει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους καρκινοπαθείς, στους οποίους η καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας τους μπορεί να αποβεί μοιραία.

Αντικρούοντας τον ισχυρισμό του Α. Λυκουρέντζου ότι δε γίνονται καταργήσεις μονάδων και υπηρεσιών υγείας, τόνισε ότι από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι 661 τμήματα και κλινικές συγχωνεύονται ή καταργούνται. Κατέληξε υπογραμμίζοντας, ότι για όλα τα προβλήματα και στον τομέα της υγείας υπάρχουν αιτίες που δεν είναι άλλες από την ακολουθούμενη πολιτική, που στηρίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και στον τομέα της υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ