ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αποκάλυψαν τον πραγματικό στόχο της «αξιολόγησης»

Κινητοποίηση των δυνάμεων του ΜΑΣ χτες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Κινητοποίηση στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) πραγματοποίησαν χτες οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλοντας τη διαδικασία αξιολόγησης και την είσοδο των επιχειρήσεων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η κινητοποίηση έγινε μέσα στο χώρο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το διήμερο συνέδριο με θέμα «Διασφάλιση και Διοίκηση Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση: Διοίκηση και καλές πρακτικές» που διοργάνωσε η Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του ΑΠΘ.

Σκοπός του Συνεδρίου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ήταν «να συμβάλει στην αντιμετώπιση των πολύπλοκων ζητημάτων αναφορικά με τη διασφάλιση, τη διοίκηση και την αξιολόγηση της ποιότητας, που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλα τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελλάδας». Στο Συνέδριο, που ολοκληρώθηκε χτες, συμμετείχαν μέλη των ΜΟΔΙΠ από Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, καθώς και στελέχη που εμπλέκονται στα στάδια των διαδικασιών διασφάλισης και αξιολόγησης ποιότητας. Συμμετείχε επίσης και ο υπεύθυνος του τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι φοιτητές του ΜΑΣ μπήκαν στην αίθουσα του συνεδρίου, άπλωσαν ένα πανό με το οποίο απαιτούσαν «Εξω οι επιχειρήσεις από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ» και πήραν το λόγο.

Στη διάρκεια της παρέμβασής του, ο εκπρόσωπος του ΜΑΣ τόνισε ότι η αξιολόγηση είναι το βασικό εργαλείο εφαρμογής του Νέου Νόμου-Πλαισίου και των κατευθύνσεων που έχουν μπει από την Μπολόνια. Οτι παρά το θετικό φορτίο της λέξης, ουσιαστικά αποτελεί έλεγχο για το κατά πόσο τα ιδρύματα υλοποιούν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, κατά πόσο η δομή και το περιεχόμενο της Ανώτατης Εκπαίδευσης αντιστοιχίζονται στις ανάγκες των μονοπωλιακών επιχειρήσεων και της «αγοράς».

Οπως είπε, «η "αγορά" ζητά ένα "πανεπιστήμιο" με πτυχία πολλών ταχυτήτων, όπου η πρόσβαση στην επιστήμη θα είναι ένα προνόμιο για λίγους, μέσω "κέντρων" έξω απ' το χώρο που θα βρίσκεται η μάζα των φοιτητών και των σπουδαστών (Κέντρα Αριστείας κ.ά.). Με προγράμματα σπουδών κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των αναγκών των επιχειρήσεων για φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αξιολογητές είναι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι της αγοράς ή εκπρόσωποι της ΕΕ. Οι αξιολογήσεις των τμημάτων δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στο επίπεδο των σπουδών και των πτυχίων, με γνώμονα τις ανάγκες των σπουδαστών και των οικογενειών τους».

Με ανακοίνωσή του το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές να μην «τσιμπήσουν» ότι δήθεν μέσω των αξιολογήσεων και συνολικά των αναδιαρθρώσεων στην Παιδεία θα γίνουν καλύτερες οι σπουδές τους ή η επαγγελματική τους προοπτική. Να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική που καταδικάζει το επιστημονικό και κοινωνικό τους μέλλον και το μέλλον του τόπου. Να διεκδικήσουν σύγχρονη Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, υψηλού επιπέδου, πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν στην υπηρεσία του λαού και όχι των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Να λειτουργήσει άμεσα το «Σικιαρίδειο»

Συζητήθηκε στη Βουλή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Την εξασφάλιση της λειτουργίας του «Σικιαρίδειου ιδρύματος» στο οποίο φιλοξενούνται παιδιά με ειδικές ανάγκες χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των γονιών και χωρίς απολύσεις του προσωπικού ζήτησε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη.

Κατήγγειλε ότι αυτό που συμβαίνει με την απαξίωση γενικά των Ειδικών Σχολείων δείχνει ότι η κυβέρνηση κυριολεκτικά άνοιξε τον Καιάδα και πετάει μέσα παιδιά.

Το «Σικιαρίδειο», είπε, είναι η κορυφή του παγόβουνου, χωρίς προσωπικό, χωρίς δασκάλους, χωρίς δυνατότητα μεταφοράς των παιδιών. Μιλάμε, είπε, για μια αποθήκη παιδιών και στην κυριολεξία τιμωρούνται οι γονείς που γέννησαν παιδιά με νοητική υστέρηση. Πρόκειται, συνέχισε, για λαϊκές οικογένειες γιατί οι πλούσιοι δε θα στείλουν τα παιδιά τους στο «Σικιαρίδειο».

Η βουλευτής τόνισε ότι η τριμερής συγκυβέρνηση πρέπει να βρει αμέσως τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία του ιδρύματος και να μην προχωρήσει στη γνωστή τακτική των χορηγιών.

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος ισχυρίστηκε ότι το «Σικιαρίδειο» θα λειτουργήσει κανονικά και ανέφερε ότι χτες προσλήφθηκε νέο προσωπικό. Δεν παρέλειψε να επιτεθεί στη διοίκηση του ιδρύματος, λέγοντας προκλητικά ότι εκβιάζει προκειμένου να πάρει «ακατέβατο» το ποσό που χρειάζεται για τη λειτουργία του, ενώ ανέφερε ότι δεν μπορεί να δίνεται χρηματοδότηση χωρίς η διοίκηση να δίνει λογαριασμό τι κάνει το ίδρυμα.

Κινητοποιήσεις για τη μεταφορά μαθητών

Τη Δευτέρα, στη 1 το μεσημέρι, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, Ομοσπονδίες Γονέων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων θα κάνουν κινητοποίηση στη Βουλή για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών. Το θέμα της μεταφοράς έχει γίνει «μπαλάκι» από την κυβέρνηση στους δήμους και στις περιφέρειες και τα θύματα είναι ειδικά οι μαθητές των ειδικών σχολείων, των καλλιτεχνικών και μουσικών σχολείων κ.ά. Απ' τη στιγμή που δεν υπάρχει μεταφορά μαθητών οι γονείς είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν απ' την τσέπη τους, διαφορετικά τα παιδιά αποκλείονται από τα σχολεία!

Αντίστοιχη κινητοποίηση για τη μεταφορά των μαθητών διοργανώνουν τη Δευτέρα και ο Σύλλογος Γονέων του 3ου Γυμνασίου Περάματος από κοινού με την Ενωση Γονέων Περάματος. Το αγωνιστικό τους ραντεβού είναι στις 8.15 π.μ. στην πλατεία Ηρώων, στο Πέραμα. Θυμίζουμε ότι το 3ο Γυμνάσιο απέχει χιλιόμετρα από τον κύριο ιστό της πόλης. Μέχρι και πέρσι υπήρχε πούλμαν για τη μεταφορά των μαθητών του, φέτος όμως έχει διακοπεί.

Σε οργάνωση του αγώνα με αιχμή το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών καλεί τους γονείς η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Καλεί τους γονείς να συμμετάσχουν στους συλλόγους τους, να οργανώσουν τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία χωρίς την ένταξη όποιας επιχειρηματικής δράσης σ' αυτήν.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα

Οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα, αλλά και προετοιμασία της πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας, στις 26 Σεπτέμβρη, προτείνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στις Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που γίνονται αυτές τις μέρες. Επίσης, προτείνει «Κλιμάκωση της πάλης με νέες κινητοποιήσεις, με 24ωρη ή 48ωρη Απεργία, συλλαλητήρια, καταλήψεις την περίοδο κατάθεσης, συζήτησης και ψήφισης των μέτρων». Παράλληλα, μαζί με το αγωνιστικό ολοκληρωμένο - πλαίσιο, προτείνει «κινητοποιήσεις, κοινή δράση εκπαιδευτικών - γονέων - μαθητών για άμεσα μέτρα ανακούφισης όσων υποφέρουν, για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, νέες Γενικές Συνελεύσεις για την κλιμάκωση του αγώνα».

1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ
Αγανάκτησαν με την... προσωρινή διπλοβάρδια

Σε κατάληψη του 1ου Γυμνασίου Ευκαρπίας, όπου κάνουν μάθημα από την έναρξη της νέας χρονιάς, προχώρησαν χθες από τις 2 το μεσημέρι οι γονείς και οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη. Οι 350 μαθητές του Δημοτικού έχουν εγκατασταθεί προσωρινά, σε απογευματινή βάρδια, στο κτίριο του 1ου γυμνασίου, καθώς ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αφαίρεσης αμιάντου από το κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου.

Οι εργασίες ξεκίνησαν από τον Ιούνη. Μετά τη χθεσινή κινητοποίηση, οι εκπρόσωποι του ΟΣΚ και του εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο, ενημέρωσαν τους γονείς ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες 5 βδομάδες.

Με επιφύλαξη άκουσαν τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων οι γονείς και παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ