Ψάχνουν τρόπους για να δημοσιοποιήσουν και να «περάσουν» το προαποφασισμένο «πακέτο» που εξαθλιώνει το λαό
Η απεργία στις 26 Σεπτέμβρη πρέπει να γίνει αφετηρία οργανωμένης πάλης ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί την καπιταλιστική κερδοφορία και την ΕΕ |
Στην κατεύθυνση αυτή καλλιεργούσε, χτες, κλίμα για επικείμενη «συμφωνία με την τρόικα», μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ψήφιση των μέτρων, ώστε να προλάβει τις συνεδριάσεις των οργάνων του Γιούρογκρουπ και της ΕΕ στις 8 και 18 Οκτώβρη.
Στην πραγματικότητα, επιδιώκουν να μετατρέψουν τις αγωνίες των κυβερνητικών εταίρων και της πλουτοκρατίας σε «καθολική» αγωνία του λαού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μήνυμα που εξέπεμπε, χτες, το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι «υπάρχει καθυστέρηση» στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, που πρέπει να ξεπεραστεί με κάθε τρόπο.
Χτες το απόγευμα, ξεκίνησε και νέος κύκλος επαφών του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους της τρόικας, προκειμένου να κλείσει το πακέτο. Σύμφωνα με διαρροές από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, η εικόνα μέχρι αργά το απόγευμα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση ήταν η εξής:
Σχετικά με αυτό, υπήρξαν την Πέμπτη το βράδυ διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα επιβληθεί κεφαλικός φόρος στους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων, σε ελεύθερους επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε όσους αποκτούν εισόδημα από γεωργική εκμετάλλευση, για να διαψευστούν, εν μέρει από τους ίδιους παράγοντες, οι οποίοι τις είχαν κάνει. Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών κινείται στην κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ και της φορολόγησης του εισοδήματος με ένα και μόνο συντελεστή 20 - 25%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στην προχτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την ανάγκη να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, τόσο για τα μέτρα, όσο και για την ψήφισή τους στη Βουλή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς επιμένει ότι πρέπει το πακέτο των μέτρων να κατατεθεί με τη μορφή ενός νομοσχεδίου, με ένα άρθρο και να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Το κλίμα που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο μετέφερε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ο οποίος δήλωσε χτες αισιόδοξος ότι «μέσα στα περιθώρια του χρόνου που απομένει θα υπάρξει σύγκλιση και συμφωνία» για το πακέτο των μέτρων. Αναπαράγοντας τα προπαγανδιστικά ψευτοδιλήμματα, διαπίστωσε ότι «τα μέτρα θα είναι δύσκολα», αλλά «αποτελούν το διαβατήριο για την παραμονή της χώρας μας στην Ευρώπη και στο ευρώ».
Ενδεικτικό ωστόσο των διεργασιών που μαίνονται στο παρασκήνιο είναι το χτεσινό δημοσίευμα του «Ρόιτερς», σύμφωνα με το οποίο η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα καθυστερήσει και θα δημοσιοποιηθεί μετά τις αμερικανικές εκλογές. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι διαφορές στους κόλπους της τρόικας για το ακριβές ύψος του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με τις πολιτικές πιέσεις για αναβολή λίγων βδομάδων, δείχνουν ότι η έκθεση θα καθυστερήσει έως τα μέσα Νοέμβρη.
«Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θέλει καμία μακροοικονομική ταραχή στην παγκόσμια οικονομία πριν τις 6 Νοεμβρίου», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ στο πρακτορείο. Την πληροφορία διέψευσαν - σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών - οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, στη συνάντηση που είχαν χτες με τον Γ. Στουρνάρα.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ο' Κόνορ, δήλωσε χτες ότι «οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση προχωρούν κανονικά, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και αναμένουμε την ολοκλήρωσή τους». Ανέφερε επίσης ότι το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα παραμείνει στην Αθήνα, όσο οι επικεφαλής της «κάνουν ένα διάλειμμα μιας εβδομάδας στις διαπραγματεύσεις για να συνεχίσουν τη δουλειά τους, από τα κεντρικά γραφεία στις Βρυξέλλες».
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση στην Ελλάδα προσπαθεί με διάφορους τρόπους να δείξει ότι κρατάει «ζεστό» το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, το Βερολίνο επανέρχεται και απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να πληρώσει οτιδήποτε για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία σχετική συζήτηση μεταξύ των δύο χωρών.
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι έπειτα από πολλές δεκάδες χρόνια, το θέμα των αποζημιώσεων έχει χάσει το νόημά του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι «δεν γνωρίζω για καμία σχετική συζήτηση, καμία επαφή μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας» σχετικά με το θέμα. «Η Γερμανία έχει αναλάβει την ευθύνη για το παρελθόν της (...) Το ίδιο ισχύει και για τη ναζιστική κατοχή της Ελλάδας στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο ίδιος, θέλοντας να «κλείσει» το θέμα.
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιο για τα νέα μέτρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Με άρνηση υποταγής στα νέα μέτρα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων και των εξοντωτικών περικοπών πρέπει να απαντήσει ο λαός, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση και η ΕΕ τα επιβάλλουν. Και αυτό μπορεί να γίνει, μετατρέποντας την απεργία στις 26 Σεπτέμβρη σε αφετηρία οργανωμένης πάλης, με στόχο την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί την καπιταλιστική κερδοφορία και την ΕΕ».