ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Καταθέτει νέο αίτημα για άρση του αποκλεισμού

ΑΒΑΝΑ.--

Η Κούβα απαίτησε, για άλλη μια φορά, την άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο Νησί της Επανάστασης και ζήτησε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στο σχέδιο απόφασης που θα καταθέσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο αποκλεισμός που επιβάλλουν οι ΗΠΑ για πάνω από 50 χρόνια στο Νησί της Επανάστασης έχει ως αποτέλεσμα οι οικονομικές απώλειες να φτάνουν το 1 τρισεκατομμύριο 66 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή της επιβολής του έως και το Δεκέμβρη του 2011.

Ο εξωφρενικός αριθμός αυτός προκύπτει παίρνοντας υπόψη την υποτίμηση του δολαρίου έναντι της αξίας του χρυσού στη διεθνή αγορά. Την παρουσίαση της έκθεσης ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες. Οπως πρόσθεσε, ο αποκλεισμός αποτελεί τον κύριο παράγοντα δημιουργίας οικονομικών προβλημάτων καθώς και σημαντικό εμπόδιο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας. Ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, πρόσθεσε επίσης πως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπάρακ Ομπάμα, που ξεκίνησε το 2009, οι ποινές που έχουν επιβληθεί σε μεμονωμένα άτομα και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα ξεπερνούν τα 245 εκατομμύρια δολάρια! Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκαλεί ο αποκλεισμός στην καθημερινή διαβίωση των Κουβανών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σειρά δυσκολιών, με αντίκτυπο σε κάθε οικογένεια, στα παιδιά, στους ηλικιωμένους και τις γυναίκες, πρόσθεσε ο Ροντρίγκες, τονίζοντας πως η πολιτική αυτή αποτελεί κατάφορη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΙΝΑΣ - ASEAN
Σε φόντο έντονων ανταγωνισμών

ΝΑΝΙΓΚ.--

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση να μην αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα και η εδαφική ακεραιότητα της Κίνας έστειλε από το βήμα της 9ης Επενδυτικής Συνόδου Κίνας - Ενωσης Νοτιανατολικών Ασιατικών χωρών (ASEAN) ο Κινέζος αντιπρόεδρος Ζι Τζίνπινγκ, με αφορμή την ένταση που επικρατεί με την Ιαπωνία στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, αλλά και τις διεκδικήσεις που προβάλλουν αρκετές χώρες προς την Κίνα.

Μιλώντας στη Σύνοδο που άρχισε τις εργασίες της χθες στην κινεζική πόλη Νανίγκ, ο Ζι Τζίνπινγκ δήλωσε την «καλή πρόθεση» του Πεκίνου να επιλύσει κάθε εδαφική διαφορά, που αφορά χερσαίες ή θαλάσσιες περιοχές, καθώς και ναυτιλιακά δικαιώματα και συμφέροντα, «ειρηνικά και μέσα από φιλικές διαπραγματεύσεις», υποστηρίζοντας ότι όσο η «Κίνα προχωρά προς την ανάπτυξη και ενισχύει τους δεσμούς της με την περιοχή και τον κόσμο, το πιο σημαντικό για τη χώρα είναι να έχει ένα σταθερό περιφερειακό περιβάλλον και ένα ειρηνικό διεθνές περιβάλλον».

Ο Κινέζος αντιπρόεδρος χαρακτήρισε την ειρήνη ως βασική προϋπόθεση για την οικοδόμηση ισχυρών οικονομικών σχέσεων και προώθησης των αμοιβαίων συμφερόντων των χωρών της περιοχής, τονίζοντας ότι το Πεκίνο είναι αυστηρό όσον αφορά την εξασφάλιση της «κυριαρχίας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας», με δεδομένο ότι οι χώρες που συμμετέχουν στην ASEAN, όπως το Μπρουνέι, η Καμπότζη, η Ινδονησία, το Λάος, η Μαλαισία, η Μιανμάρ, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, έχουν επανειλημμένα διασταυρώσει τα ξίφη τους με την Κίνα όσον αφορά τον έλεγχο θαλάσσιων δρόμων και αρχιπελάγων που θεωρούνται ότι πέρα από τη ναυτιλιακή τους σημασία έχουν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η Νότια και η Ανατολική Κινεζική Θάλασσα.

Ο Ζι Τζίνπινγκ σημείωσε ότι στόχος της Κίνας είναι «η ανάπτυξη μίας ανοιχτής οικονομίας, με ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και επέκταση της συνεργασίας με τις γείτονες χώρες», υπογραμμίζοντας την ανάπτυξη που παρουσιάζει η Ασία. Βεβαίως η Κίνα σήμερα συμμετέχει ενεργά στο διεθνή καπιταλιστικό καταμερισμό ενώ όλη η περιοχή του Ειρηνικού αποτελεί περιοχή όπου φουντώνει ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, με τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό για τους λαούς.

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΡΓΙΣΙΑ
Μένει η ρωσική βάση

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Κιργισία στις 19/9 ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε μια σειρά συμφωνιών με τον Κιργίσιο ομόλογό του, Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ. Μεταξύ αυτών υπογράφτηκε και η συμφωνία για το καθεστώς και τους όρους παραμονής της ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο έδαφος της Κιργισίας, καθώς και πρωτόκολλο για τη συνεργασία στο στρατιωτικό τομέα. Η συμφωνία για την παραμονή της ρωσικής βάσης για 15 χρόνια θα τεθεί σε ισχύ από το 2017, καθώς προβλέπει τη δυνατότητα παράτασης της παραμονής της κάθε 5 χρόνια. Οσον αφορά στην ενοικίαση της συγκεκριμένης στρατιωτικής βάσης, η τιμή καθορίστηκε στα 4,5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η συμφωνία αυτή διασφαλίζει στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις την πρόσβαση σε μια κομβική χώρα της Κεντρικής Ασίας, κάτι που αποτελεί πάγιο στόχο στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Μόσχας.

Επίσης υπογράφτηκαν διακυβερνητικές συμφωνίες για τη διευθέτηση του χρέους της Κιργισίας προς τη Ρωσία. Η Ρωσία θα διαγράψει το χρέος της Κιργισίας (από το 2005) ύψους 189 εκατομμυρίων δολαρίων, όταν η συμφωνία τεθεί σε ισχύ, ενώ το δεύτερο κομμάτι του χρέους (από το 2009) ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων θα διαγράφεται σταδιακά, ξεκινώντας από το 2016.

Οι Πρόεδροι των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία για την από κοινού κατασκευή και εκμετάλλευση του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Καμπαρατίνσκαγια -1, που θα επιτρέψει στην Κιργισία να παράγει περίπου 5 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως και να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Πούτιν υποσχέθηκε πως η Ρωσία θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Κιργισίας να ενταχθεί στην Τελωνειακή Ενωση και στον Ενιαίο Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), με τη Ρωσία, το Καζαχστάν και τη Λευκορωσία, τονίζοντας, ωστόσο, πως «αυτό δεν είναι απλό ζήτημα».


Ι. Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια σοβαρής ανταλλαγής πυρών με τρεις ενόπλους στην ισραηλινή πλευρά των συνόρων με την Αίγυπτο, σε σημείο όπου κατασκευάζεται διαχωριστικός φράχτης. Σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, οι τρεις ένοπλοι, που περιγράφονται ως ισλαμιστές, αποπειράθηκαν να εισέλθουν στο Ισραήλ και έφεραν εκρηκτικά στις ζώνες τους.

ΛΙΜΑ.-- Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και τουλάχιστον 4 τραυματίστηκαν όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με διαδηλωτές σε ορυχείο χρυσού στη βόρεια περιοχή Ανκάς του Περού. Το περιστατικό διαδραματίστηκε κοντά στο μεγαλύτερο ορυχείο χρυσού της χώρας «Pierina» της καναδικής εταιρείας «Barrick Gold», καθώς οι κάτοικοι είχαν κλείσει το δρόμο που οδηγεί στο ορυχείο διαμαρτυρόμενοι για την εξάντληση των αποθεμάτων νερού από την πολυεθνική, το οποίο στερούνται.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Μπάτσο Ακχαλάια μετά τις αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια κρατουμένων σε φυλακή της πρωτεύουσας της Γεωργίας, λίγες μόλις βδομάδες πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα, την 1η Οκτώβρη. Προηγούμενα, είχε παραιτηθεί και η υπεύθυνη υπουργός, ενώ η διεύθυνση της φυλακής και κάποιοι φρουροί συνελήφθησαν.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Την αποχώρηση από το Αφγανιστάν 33.000 Αμερικανών κατοχικών στρατιωτών, που είχαν σταλεί ως ενισχύσεις το 2009, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να διατηρούν ισχυρές κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, ενώ εντείνεται η ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις επιθέσεις «από άτομα που είναι ντυμένα με στολές στρατιωτών και αστυνομικών του Αφγανιστάν».

ΣΕΟΥΛ.-- Προειδοποιητικά πυρά σε αλιευτικά σκάφη από τη ΛΔ Κορέας έριξε χτες το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας όταν εισήλθαν σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή της Κίτρινης Θάλασσας.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Διπλή επίθεση αυτοκτονίας σε κεντρικό εστιατόριο της σομαλικής πρωτεύουσας, Μογκαντίσου, προκάλεσε το περασμένο 48ωρο το θάνατο τουλάχιστον 14 ατόμων, μεταξύ των οποίων τρεις δημοσιογράφοι και δύο αστυνομικοί, και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Κυνηγοί κεφαλών» μεταναστών

Το κυνήγι των μεταναστών παίρνει νέες διαστάσεις στη Βρετανία και ουσιαστικά θα γίνεται από «κυνηγούς κεφαλών». Οπως έγινε γνωστό αυτές τις μέρες, η κυβέρνηση έχει αναθέσει στην ιδιωτική εταιρεία «Capita» να ανακαλύψει τους περίπου 170.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά. Οπως υπολογίζεται, για το 40% των περιπτώσεων μεταναστών που λήγει η άδεια παραμονής οι αρχές δε γνωρίζουν πού βρίσκονται για να τους απελάσουν. Ετσι οι «κυνηγοί κεφάλων» αναλαμβάνουν να τους βρουν και να τους παραδώσουν με ...«πληρωμή με το κομμάτι» που έχει προϋπολογιστεί σε 40 εκατ. στερλίνες. Η «Αγρια Δύση» εμφανίζεται στην πιο κυνική μορφή της, γιατί πάντα οι αστικές κυβερνήσεις και το κεφάλαιο χρησιμοποιούν τους μετανάστες όταν τους βολεύει φυσικά ως φτηνό εργατικό δυναμικό και τους πετούν όταν δεν τους χρειάζονται.

ΚΡΟΑΤΙΑ
Νέες περικοπές και απολύσεις

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Τις απολύσεις 20.000 δημοσίων υπαλλήλων αλλά και τη συρρίκνωση επιδομάτων και δώρων στο δημόσιο τομέα προανήγγειλε χτες στη δημόσια κροατική τηλεόραση ο Κροάτης υπουργός Οικονομικών Σλάβκο Λίνιτς, στο πλαίσιο νέων αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας με σκοπό τη δήθεν «περιστολή» των δημόσιων δαπανών.

Αναφερόμενος στη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,2% το β' τρίμηνο του 2012 (σε ετήσια βάση), ο Λίνιτς είπε πως δεν είναι «ιδιαίτερα αισιόδοξη» η εκτίμησή του για την πορεία της οικονομίας παρά το μπαράζ εξαντλητικών αντιλαϊκών μέτρων που παίρνει για τη σωτηρία των καπιταλιστών.

Το ίδιο 24ωρο, το Συμβούλιο Εκτελεστικών Διευθυντών της Παγκόσμιας Τράπεζας ενέκρινε δάνειο 50.000.000 ευρώ για την Κροατία στο πλαίσιο της «συνεργασίας» των δύο πλευρών, με στόχο την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα.

Οπως ανακοινώθηκε πρόκειται για ποσό που θα διατεθεί από την Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της Κροατίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω της οικονομικής κρίσης. Το ποσό των 50 εκ. ευρώ προστίθεται στο υφιστάμενο πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας της Παγκόσμιας Τράπεζας με την Κροατία, το οποίο διαθέτει στο «ταμείο» του 100 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ