ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ - ΣΟΪΜΠΛΕ
Με φωτιά και σίδερο η εξόντωση του λαού

«Το σημαντικότερο είναι να τηρήσει η Ελλάδα πλήρως τις δεσμεύσεις της», ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών μετά τη συνάντηση

Το μέλλον του λαού διαγράφεται ζοφερό, αν δεν σπάσει την αλυσίδα των εκβιασμών και των «θυσιών» στο όνομα του ευρωμονόδρομου
Το μέλλον του λαού διαγράφεται ζοφερό, αν δεν σπάσει την αλυσίδα των εκβιασμών και των «θυσιών» στο όνομα του ευρωμονόδρομου
Ελληνική και γερμανική κυβέρνηση, για λογαριασμό της δικής της αστικής τάξης η κάθε μία, συμφωνούν και ομονοούν απόλυτα ότι για να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, η ζωή της εργατικής τάξης, των σημερινών και επόμενων γενεών, θα πρέπει να μετατραπεί κυριολεκτικά σε κόλαση. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τη συνάντηση που είχε χτες στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε, ενώ πριν είχε συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αμέσως μετά τη συνάντηση, σημειώνει με νόημα ότι «το σημαντικότερο είναι να τηρήσει η Ελλάδα πλήρως τις δεσμεύσεις» που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της δανειακής συμφωνίας. Προστίθεται ακόμα πως η έκθεση της τρόικας θα είναι έτοιμη τον Οκτώβρη και σε αυτή θα βασιστεί η απόφαση για την περαιτέρω δανειοδότηση της Ελλάδας.

Σε συνέχεια ανάλογων δηλώσεων από αξιωματούχους της Γερμανίας κι άλλων κρατών - μελών της Ευρωζώνης, προκύπτει ότι ο δρόμος της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας, περνάει μέσα από την πλήρη πτώχευση του λαού, με αλλεπάλληλα κύματα βάρβαρων μέτρων.

Αυτή την πραγματικότητα επιδίωξε να συσκοτίσει η ελληνική κυβέρνηση, με διαρροές για «καλό κλίμα» στη συνάντηση Στουρνάρα - Σόιμπλε. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας ανέφεραν ότι ο Γ. Στουρνάρας παρουσίασε στον Γερμανό ομόλογό του το νέο πακέτο μέτρων και έκανε «μια αναλυτική παρουσίαση όλων των πτυχών της ελληνικής οικονομίας και των δυνατών λύσεων που πιθανώς υπάρχουν στο τραπέζι».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Γ. Στουρνάρας κατέθεσε στη συνάντηση την αποφασιστικότητα της ελληνικής συγκυβέρνησης να εφαρμόσει το εξοντωτικό για τα λαϊκά στρώματα πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ - το οποίο στην πραγματικότητα ξεπερνά τα 20, ίσως και τα 22 δισ. - και να διαπραγματευτεί για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης την εισροή ευρωπαϊκών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία, με «ξεμπλοκάρισμα» των δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η ΕΤΕπ δεν εγκρίνει νέες πιστώσεις και δάνεια προς την Ελλάδα, υπό το φόβο της αρνητικής αξιολόγησης από τους καπιταλιστικούς «οίκους». Σαν αποτέλεσμα, κονδύλια που προορίζονται από την Κομισιόν για τα λεγόμενα «μεγάλα έργα» στην Ελλάδα, παραμένουν δεσμευμένα, προκαλώντας τη δυσφορία ισχυρών μερίδων της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Ανταποκρίσεις από τη Γερμανία μετέδιδαν χτες ότι στο πλαίσιο της συνάντησης, Στουρνάρας και Σόιμπλε συζήτησαν ακροθιγώς και το ζήτημα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, χωρίς να αναφερθούν λεπτομέρειες.

Ενδεικτικό, εξάλλου, της ανησυχίας εντός και εκτός Ελλάδας για τις λαϊκές αντιδράσεις που αναμένεται να προκαλέσει το νέο πακέτο μέτρων, είναι η διαρροή από πηγές στη Γερμανία ότι στη συνάντηση των δυο υπουργών Οικονομικών, ο Β. Σόιμπλε έθιξε το ζήτημα, με αφορμή τη χτεσινή δυναμική κινητοποίηση των συνταξιούχων στο υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, προέτρεψε τον Ελληνα ομόλογό του να μην υποχωρήσει μπροστά στις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν τα μέτρα όταν αυτά ανακοινωθούν.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Στοχευμένη έκθεση για το χρέος

Σενάρια προσαρμοσμένα στην προπαγάνδα περί επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής

Την έκθεση που συνέταξε για τη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους, δημοσιοποίησε χτες το ΚΕΠΕ, προσαρμόζοντας τα ευρήματά της στην κυβερνητική προπαγάνδα περί επιμήκυνσης του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής και αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης της κρίσης. Οι συντάκτες της έκθεσης παρουσιάζουν 8 σενάρια εξέλιξης του χρέους ως το 2020 και μόνο σε ένα από αυτά, το χρέος εμφανίζεται να διαμορφώνεται κάτω από το 120% του ΑΕΠ. Στα υπόλοιπα 7, το χρέος κυμαίνεται από το 140 έως και το 166% του ΑΕΠ.

Στο πρώτο σενάριο, ως προϋπόθεση τίθεται η επιμήκυνση του «προγράμματος προσαρμογής» σε 4, αντί για 2 χρόνια (δηλαδή τα μέτρα των 11,9 δισ. να εφαρμοστούν ως το 2016, αντί του 2014), η μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου του χρέους στο 3,5% από 4% σήμερα, αλλά και νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, απευθείας από τα «Ευρωπαϊκά Ταμεία Διάσωσης» (EFSF/ESM). Εκτός των άλλων, η συγκυβέρνηση ομολογεί και τα διαχειριστικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει απέναντι στη βαθιά κρίση, ακόμα και στην περίπτωση που ο λαός συρθεί και πάλι στο βωμό του θυσιαστηρίου.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στη Χίο

Στα πλαίσια της παρέμβασης του ΚΚΕ με αφορμή την πυρκαγιά που κατέστρεψε σημαντικό μέρος της Χίου, με δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία της, κλιμάκιο του Κόμματος, με επικεφαλής τη Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο νησί σήμερα Τετάρτη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-- 8 π.μ. Συνάντηση με το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου της Σιδηρούντας

-- 9 π.μ. Συνάντηση με τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Δασών

-- 9:45 π.μ. Συνάντηση με τα ΔΣ του Επιμελητηρίου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Χίου

-- 10:30 π.μ. Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Επιμελητήριο Χίου)

-- 11:30 π.μ. Συνάντηση με το ΔΣ της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου

-- 12:15 μ.μ. Συνάντηση με τα ΔΣ των κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων καθώς και με μέλη τους (αίθουσα Δήμου Χίου)

-- 13:30 μ.μ. Συνάντηση με το ΔΣ των πυροσβεστικών υπαλλήλων και πυροσβέστες

-- 6 μ.μ. Συνάντηση και συζήτηση με τους κατοίκους των πυρόπληκτων χωριών της Ελάτας και της Βέσσας

-- 7:30 μ.μ. Συνάντηση και συζήτηση με τους κατοίκους του Πυργιού

Περιοδεία στην ΕΒΖ Ορεστιάδας

Στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στην Ορεστιάδα, θα περιοδεύσει στις 11 το πρωί της Παρασκευής 7 Σεπτέμβρη, η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Θα συναντηθεί με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους και θα συζητήσει μαζί τους τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ιδιωτικοποίηση της ΕΒΖ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ευρωμονόδρομος σημαίνει ζωή - κόλαση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τη συνάντηση Στουρνάρα - Σόιμπλε, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το μήνυμα της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο: Για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, εσείς, τα παιδιά και τα εγγόνια σας θα ζήσετε μια ζωή κόλαση, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα. Η μία εκφράζει τα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου, η άλλη του ελληνικού, γι' αυτό συναντιόνται σε κοινή αντιλαϊκή στρατηγική και είναι σύμμαχοι στην ΕΕ. Ταυτόχρονα και τα κόμματα της συγκυβέρνησης και τα άλλα κόμματα που ορκίζονται στην παραμονή της χώρας στο ευρώ, κρύβουν από το λαό ότι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και η τύχη του ευρώ δεν κρίνονται από τις θυσίες του λαού, αλλά από την εξέλιξη των οξυμένων αντιθέσεων στη λυκοσυμμαχία που τροφοδοτούνται από το βάθεμα της κρίσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ