ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Στη Δαμασκό βρίσκεται ο επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, Ελβετός πρώην διπλωμάτης, Πέτερ Μάουρερ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ, ζητώντας μεγαλύτερη συνεργασία για να διασφαλιστεί παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Στα σύνορα με την Τουρκία, εδώ και μία εβδομάδα βρίσκονται επιπλέον 10.000 Σύροι. Η Τουρκία επιμένει στην ανάγκη σχηματισμού «ζωνών ασφαλείας» εντός Συρίας υπό τον ΟΗΕ, κάτι οδηγεί σε ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση όπως παραδέχτηκε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Χτες, η Κίνα εκτίμησε ότι οι «ζώνες ασφαλείας δεν θα βοηθήσουν». Είναι φανερό ότι η εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση με «αιχμή του δόρατος» τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία, δημιουργεί ενδοϊμπεριαλιστικές τριβές πράγμα που εκφράζεται και με τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις με τη Ρωσία και την Κίνα, που έχουν συμφέροντα στην περιοχή και δεν θέλουν να επαναληφθεί το σενάριο της επέμβασης στη Λιβύη.
Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε πολλά προάστια της πρωτεύουσας, όπως τα Χάζα, Ζαγιάτ, Φαρούκ, ενώ παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη συνοικία Τζαραμάνα, όπου κατοικούν Χριστιανοί και Δρούζοι, προκαλώντας νεκρούς και τραυματίες, των οποίων ο αριθμός δεν είχε διευκρινιστεί μέχρι χτες βράδυ.
Οι αντικαθεστωτικοί από την άλλη διεκδικούν την ευθύνη για βομβιστική επίθεση σε εγκαταστάσεις ασφαλείας στην καλύτερα φυλασσόμενη συνοικία της συριακής πρωτεύουσας, την Αμπού Ρουμάνεχ, την Κυριακή, χωρίς, όμως, η πληροφορία να μπορεί να επιβεβαιωθεί.
Το Ιράν θα προκαλέσει γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή αν δεχτεί επίθεση διεμήνυσε αξιωματούχος των «Φρουρών της Επανάστασης», σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου που επαναλαμβάνει ότι η «διεθνής κοινότητα δεν έχει κόκκινες γραμμές απέναντι στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και η Τεχεράνη το γνωρίζει αυτό και προχωρά ξέροντας ότι δεν θα τιμωρηθεί για τίποτε». Τα περί εξαπόλυσης μονομερούς ισραηλινής επίθεσης κατά του Ιράν συνεχίζονται στον ισραηλινό Τύπο. Χτες η εφημερίδα «Γιεντιότ Αχρονότ» υποστήριζε ότι έχει επιτευχθεί «μυστική συμφωνία» μεταξύ Ιράν - ΗΠΑ έτσι ώστε η Ουάσιγκτον «να μείνει αμέτοχη αν το Ισραήλ επιτεθεί μονομερώς με αντάλλαγμα να μην πλήξει το Ιράν αμερικανικούς στόχους», κάτι που διέψευδε Ισραηλινός αξιωματούχος. Από την άλλη, οι ΗΠΑ, μαζί με άλλες 25 χώρες, θα κάνουν τα μεγαλύτερα ναρκαλιευτικά γυμνάσια που έχουν γίνει ποτέ στον Περσικό Κόλπο στις 16-17 Σεπτέμβρη, εντείνοντας τη στρατιωτική πίεση προς το Ιράν.
Οι ΗΠΑ έχουν στρέψει το βλέμμα τους στον Ειρηνικό και την Ασία στον ανταγωνισμό τους με την Κίνα. (Εδώ η Κλίντον στην Ινδονησία) |
Στο πλαίσιο περιοδείας της στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, η Χ. Κλίντον ζήτησε από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να καταλήξουν σε «ουσιαστική πρόοδο» γύρω από έναν κώδικα έξι σημείων για την εκτόνωση της έντασης και την επίλυση των εδαφικών διαφορών στο πλαίσιο της Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) μέχρι τη σύνοδο κορυφής του οργανισμού το Νοέμβρη στην Καμπότζη, όπου θα παραστεί και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα...
Η ίδια, αναμοχλεύοντας τις διαφορές μεταξύ χωρών της περιοχής (Βιετνάμ, Μπρουνέι, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊβάν, Κίνα) για να προωθήσει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, προφασίστηκε το «εθνικό συμφέρον» της χώρας της για τη «διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου» ειδικά για την περιοχή της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.
Πάντως η αντίδραση του Πεκίνου δεν άργησε να έρθει. Ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι ανταπάντησε: «Το ζήτημα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας είναι διαφορά μεταξύ χωρών της περιοχής και θα πρέπει να επιλυθεί με φιλικό τρόπο από αυτές τις πλευρές μέσω διαπραγμάτευσης... Οι άλλες χώρες, εκτός της περιοχής, θα πρέπει να σέβονται την επιλογή αυτών των χωρών και να κάνουν περισσότερα για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα όχι το αντίθετο!»...
Η Ινδονησία είναι ο δεύτερος σταθμός της 11ήμερης περιοδείας της μετά τα Νησιά Κουκ. Επόμενοι σταθμοί είναι το Ανατολικό Τιμόρ, το Μπρουνέι, η Κίνα και η ρωσική Απω Ανατολή.
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, και ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, θα πρέπει να παραπεμφθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αφού στοιχειοθέτησαν όλη την αναγκαιότητα εξαπόλυσης στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράκ σε ψέματα, όπως ήταν η ύπαρξη απαγορευμένων όπλων (χημικών και βιολογικών) στη χώρα, ενώ κύριος στόχος τους ήταν η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Αυτό υποστηρίζει σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Ομπζέρβερ», ο Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος και κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης, Ντέσμοντ Τούτου, ο οποίος σημειώνει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ προκάλεσε πρωτοφανή πόλωση παγκοσμίως, η οποία μέχρι σήμερα ταλανίζει την ανθρωπότητα όπως φαίνεται από τις εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράν, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, κυρίως Ιρακινούς, εκτοπισμένους, τραυματίες. Εντονα αντέδρασε στην άποψη του Τούτου ο Τόνι Μπλερ.
ΑΓΚΥΡΑ.--
Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, στην περιοχή Μπεϊτουσεμπάμπ, στην επαρχία Σιρνάκ, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, ανάμεσα σε τουρκικές δυνάμεις και μαχητές του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν - ΡΚΚ. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, σκοτώθηκαν 10 άνδρες των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και 20 Κούρδοι μαχητές μετά από επίθεση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Τις τελευταίες βδομάδες, οι συγκρούσεις στη γειτονική Συρία έχουν λειτουργήσει σαν φυγόκεντρος δύναμη και έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για στενή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των κουρδικών οργανώσεων σε όλη την περιοχή - Συρία, Ιράκ και Τουρκία - με απώτερο στόχο πάντα την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, μια εξέλιξη που η Τουρκία θέλει να αποτρέψει και γι' αυτό θέτει διαρκώς ζήτημα διεθνούς επέμβασης στην περιοχή, φοβούμενη ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες βρίσκονται μαχητές του ΡΚΚ και ισλαμιστές εξτρεμιστές, αν και η ίδια ήταν που υποδαύλισε την κλιμάκωση της βίας στη Συρία στηρίζοντας τους αντικαθεστωτικούς.
Για την επάνοδο του ΡΚΚ, για τη συριακή κρίση αλλά και για άλλα «περιφερειακά προβλήματα» φέρεται να συζήτησε με τους Τούρκους συνομιλητές του ο επικεφαλής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος έφτασε την Κυριακή.
Οι απειλές της συριακής «αντιπολίτευσης» ότι θα καταρρίπτει πολιτικά αεροσκάφη, είναι αποτέλεσμα της ανεύθυνης επιλογής της Δύσης να την εξοπλίσει με φορητά αντιαεροπορικά συστήματα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ.
Ο Ρώσος διπλωμάτης σχολίασε στο λογαριασμό του στο Twitter την πληροφορία του bloomberg πως από την Τρίτη 4/9 οι αντικαθεστωτικοί θα βάλλουν και κατά των πολιτικών αεροπλάνων που κατευθύνονται στη Συρία από τη Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ και το Λίβανο, μιας κι εκτιμούν πως και αυτά τα αεροπλάνα χρησιμοποιούνται από τη συριακή κυβέρνηση για τον εξοπλισμό των κυβερνητικών δυνάμεων.
Ο Γκενάντι Γκατίλοφ σημείωσε πως στις αρχές Αυγούστου στα ΜΜΕ εμφανίστηκαν πληροφορίες πως ο λεγόμενος «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» έχει παραλάβει από την Τουρκία περίπου 20 φορητά τέτοια αντιαεροπορικά όπλα. Κατά τη γνώμη των Ρώσων ειδικών πίσω από αυτές τις παραδόσεις όπλων βρίσκονται η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, τους οποίους υποστηρίζει η Δύση.
KΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--
Δύο Αμερικανοί και δύο Πακιστανοί υπάλληλοι του προξενείου τους στην Πεσαβάρ του Πακιστάν τραυματίστηκαν όταν σημειώθηκε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον τους. Παρότι καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης μέχρι χτες το απόγευμα, πιθανολογείται ότι είναι έργο «Ταλιμπάν» από το γειτονικό Αφγανιστάν, που αντιδρούν στις συνεχιζόμενες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές. Την ίδια ώρα, στο Αφγανιστάν γινόταν γνωστό ότι η Δύναμη του ΝΑΤΟ «πάγωσε» τη διαδικασία εκπαίδευσης του αφγανικού στρατού, προκειμένου να διενεργηθεί ενδελεχής έλεγχος για τον κάθε στρατιώτη που συμμετέχει σε αυτήν και το κατά πόσο έχει διασυνδέσεις με τους «Ταλιμπάν» ή άλλες ομάδες, που έχουν στραφεί ενάντια στις ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις. Η απόφαση σχετίζεται με τα συνεχή περιστατικά «εσωτερικών επιθέσων», Αφγανών στρατιωτών κατά ΝΑΤΟικών (μόνο φέτος έχουν σκοτωθεί 45).