ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Αντιδραστικό κήρυγμα με τη γλώσσα των πλουτοκρατών

Με ψέματα, κάλπικες υποσχέσεις και αυταρχισμό, επιδίωξε χτες να αποσπάσει τη λαϊκή συναίνεση στα βάρβαρα μέτρα

Να προσυπογράψει τη χρεοκοπία του και να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα τη σφαγή του απαίτησε προκλητικά χτες από το λαό ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς, μοιράζοντας κάλπικες υποσχέσεις για «τελευταίες περικοπές» και «ταχύτερη έξοδο από τον κυκεώνα της κρίσης», με «αναγκαία προϋπόθεση» όμως την εφαρμογή όλων των βάρβαρων μέτρων. Στόχος της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, ήταν να συγκαλύψει ότι η επίθεση είναι μόνιμη και διαρκής, στο όνομα του να σωθεί το κεφάλαιο από την κρίση.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός:

  • Ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για το «τελευταίο τέτοιο πακέτο περικοπών. Αλλο δεν αντέχει η ελληνική οικονομία», αναφερόμενος στα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ της περιόδου 2013 - 2014, όταν ήδη η κυβέρνηση συνοδεύει το συγκεκριμένο πακέτο με πρόσθετα φορολογικά χαράτσια και επιπλέον μέτρα, για να καλύψει τις «αποκλίσεις» των προϋπολογισμών ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά, ακολούθησε την πεπατημένη όλων των προκατόχων του, οι οποίοι, κάθε φορά που φόρτωναν νέα βάρη στις πλάτες του λαού, υπόσχονταν δημαγωγικά ότι «είναι τα τελευταία», μέχρι να φέρουν τα επόμενα.
  • Υποσχέθηκε «ανάκαμψη της οικονομίας» και «καλύτερες μέρες», σε μια προσπάθεια να κρύψει ότι τα φιλομονοπωλιακά μέτρα που προωθούνται είναι μόνιμου χαρακτήρα και ότι υπηρετούν την επαναφορά του κεφαλαίου σε ανάκαμψη, σε βάρος του λαού.
  • Εκβίασε το λαό με «έξοδο της χώρας από το ευρώ», που όπως είπε θα «ήταν καταστροφική για τη χώρα», αν δε γονατίσει μπροστά στα βάρβαρα μέτρα. Πρόκειται για αποθέωση των ψευτοδιλημμάτων, αφού εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά έχουν ήδη χρεοκοπήσει από την εφαρμοζόμενη ευρωενωσιακή πολιτική.
  • Κάλεσε σε «εθνική ενότητα» για να «βγούμε ταχύτερα από την κρίση», ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος του είναι η ταξική συναίνεση για να σωθεί το κεφάλαιο. Οπως είπε, «πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ και να ρίξουμε ρευστότητα και κοινοτικούς πόρους στην οικονομία».
Μέτρα για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

«Πολλές από τις περικοπές που περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. είναι δύσκολες, επώδυνες, πονάνε, αλλά είναι και αναπόφευκτες γιατί χωρίς αυτές η χώρα θα επέστρεφε στο σημείο μηδέν και θα έβγαινε από το ευρώ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η εξόντωση του λαού γίνεται για τις τράπεζες, τα μονοπώλια και τους δανειστές. Είπε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα πλέον τηρεί τα συμφωνηθέντα, θα δοθεί η επόμενη δόση του δανείου, που θα πάει στο σύνολό της σχεδόν στο εσωτερικό της χώρας. Πού; Το μεγαλύτερο μέρος για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να υπάρχει επιτέλους ρευστότητα. Χωρίς την οποία δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτε. Κι ένα σημαντικό μέρος για να επιστραφούν οι οφειλές του Δημοσίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα στην Ελλάδα».

Από τα 31,5 δισ. ευρώ που είναι η επόμενη δόση του δανείου της τρόικας, τα 25 δισ. ευρώ θα δοθούν απευθείας στους τραπεζίτες και τα υπόλοιπα στους επιχειρηματικούς ομίλους, που έχουν πουλήσει υπηρεσίες και εμπορεύματα στο κράτος.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η τρικομματική κυβέρνηση θα προωθήσει όλες τις «διαρθρωτικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και τομές που φέρνουν περισσότερη ανταγωνιστικότητα», αναλαμβάνοντας τη δέσμευση απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο ότι θα εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερη μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους.

«Σε δύο χρόνια, αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρχουν δυσμενείς εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, η Ελλάδα θα είναι πολύ διαφορετική χώρα (...) Σήμερα στήνουμε τις βάσεις για να γίνει ανταγωνιστική ως οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αν. Σαμαράς. Η «διαφορετική Ελλάδα», που υπόσχεται ο πρωθυπουργός σε δυο χρόνια, θα βρει τους εργαζομένους με τσεκουρωμένους μισθούς και δικαιώματα, ακόμα πιο βαθιά βυθισμένους στη φτώχεια.

Συναίνεση και επικίνδυνες κραυγές

Σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσει τη λαϊκή αγανάκτηση και αναφερόμενος στις προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις των εταίρων της συγκυβέρνησης ότι «δεν θα προχωρήσουν σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων», ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι «δεσμεύσεις αυτές έχουν ορίζοντα τετραετίας. Δεν είπαμε ότι θα γίνουν όλα από τη μια μέρα στην άλλη»!

Ζήτησε ακόμα «εθνική ενότητα», ισχυριζόμενος προκλητικά ότι «το αίσθημα δικαίου σφυρηλατεί την ενότητα της κοινωνίας»! Σήμερα, υποστήριξε, «θα έπρεπε να ήμασταν δύο φορές πιο ενωμένοι, από πριν. Δεν αντέχουμε να μας βρει αυτή η κρίση διχασμένους. (...) Το μόνο που μένει, είναι να παραμείνουμε ενωμένοι ως χώρα και ως κοινωνία γιατί το έσχατο όπλο όσων ποντάρουν στην αποτυχία της Ελλάδας είναι να προκαλέσουν το διχασμό και αυτή την πρόκληση δεν θα την ανεχθούμε».

Ουσιαστικά, επιχείρησε να εκβιάσει την ταξική συναίνεση στα βάρβαρα μέτρα, ανάγοντας σε «εθνικό στόχο» τη σωτηρία της πλουτοκρατίας, που προϋποθέτει τη χρεοκοπία του λαού. Συντήρησε ακόμα την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και αξιοποιώντας τις τυχοδιωκτικές πολιτικές του, ανέφερε ότι «αντίπαλος της χώρας», της κυβέρνησης και της ΝΔ «είναι το λόμπι της δραχμής», που, όπως είπε, «μέσα και έξω από την Ελλάδα ποντάρει στην αποτυχία μας».

Απέναντι σ' αυτό το λόμπι, ανέφερε ο Αν. Σαμαράς, «προωθούμε αποφασιστικά όλα όσα αποτελούν δεσμεύσεις της Ελλάδας» και θα οδηγήσουν το λαό σε μόνιμη χρεοκοπία. Παράλληλα, προανήγγειλε ακόμα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των μεταναστών, λέγοντας για την αντιδραστική επιχείρηση «Ξένιος Δίας» ότι «ακόμα δεν αρχίσαμε»!

Ο Αν. Σαμαράς, για λογαριασμό της αστικής τάξης, διεκδίκησε επίσης βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που εξελίσσονται στην Αν. Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.

«Το λέμε συνεχώς προς τα έξω, σε κάθε συνομιλητή μας: Κοιτάξτε το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, ναι, αλλά υπάρχει και η γεωστρατηγική θέση και ο προβληματισμός γύρω από αυτόν τον περίγυρο, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η Ελλάδα. Το λέμε συνεχώς, το λέμε τώρα που φλέγεται η Μέση Ανατολή. Πάρτε το παράδειγμα της Συρίας. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι "το ισχυρό προπύργιο" της Ευρώπης στην περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

  • Στη χτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, νέος γραμματέας εκλέχτηκε ο Μ. Κεφαλογιάννης, με 301 ψήφους, έναντι 186 του Ν. Κακλαμάνη και 13 του Θ. Λαμπρόπουλου.
ΔΗΜ.ΑΡ.
Δημαγωγία πέρα από κάθε όριο

Πρόκληση για το λαό συνιστούν οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ. Α. Παπαδόπουλου χτες στο ρ/σ «Αθήνα 9.84», όπου ισχυρίστηκε ότι καλώς στράγγισαν μισθωτούς και συνταξιούχους γιατί «είχαν λίπος»!

Προσπαθώντας να δώσει την εντύπωση ότι το κόμμα του δίνει δήθεν μάχη για τη διάσωση των χαμηλών συντάξεων και μισθών, προανήγγειλε γερό τσεκούρι σε όσους αμείβονται με κάτι παραπάνω από φιλοδωρήματα, λέγοντας ότι «ρίχνουμε το βάρος σε αυτούς που είναι πιο χαμηλά οι μισθοί τους (...) αντιλαμβανόμαστε ότι και άλλες κατηγορίες ανθρώπων έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις, ωστόσο, σε αυτές τις κατηγορίες υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα λίπος».

Ευθυγραμμισμένος με τον πρωθυπουργό, ισχυρίστηκε ψευδέστατα ότι «αυτό είναι το τελευταίο πακέτο μέτρων, για να ξεφύγουμε επιτέλους από αυτή την ακατάσχετη μετρολαγνεία και να πάμε στη συζήτηση για το εθνικό στρατηγικό σχέδιο της χώρας». Οταν ακριβώς αυτό το σχέδιο καταλήγει στην πλήρη χρεοκοπία του λαού, προκειμένου να διαμορφωθούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Σε άλλη συνέντευξη («Βήμα fm») ο Α. Παπαδόπουλος είπε ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. δίνει έμφαση «στο τι μπορεί να γίνει με τη σπατάλη, με τον περιορισμό της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, και, βεβαίως, με τα εξοπλιστικά προγράμματα», ενώ για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε και τα θέματα που σχετίζονται και με την εκκλησιαστική περιουσία και με τα μισθολογικά των κληρικών», καθώς «σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί και ο χώρος αυτός να είναι έξω από τις περικοπές».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χρεοκοπημένος ο λαός με ευρώ ή δραχμή

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για την ομιλία του Αντ. Σαμαρά το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Ο πρωθυπουργός απαιτεί από το λαό να σκύψει το κεφάλι στα νέα άγρια μέτρα, ώστε να χρεοκοπήσει μέσα στο ευρώ και όχι με δραχμή. Για ποιο λόγο να επιλέξει ο λαός ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για να ανακάμψει η υψηλή κερδοφορία του κεφαλαίου, όταν αυτός, είτε έτσι, είτε αλλιώς, καταδικάζεται στην απόλυτη χρεοκοπία; Στα διλήμματα και στους εκβιασμούς των κομμάτων της ΕΕ ο λαός μπορεί να απαντήσει μόνο: Αρκετά πληρώσαμε για την καπιταλιστική ανάπτυξη και την προσαρμογή στην ΕΕ, για την κρίση. Το δικό μας συμφέρον επιβάλλει αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους με τον πλούτο που παράγουμε στα χέρια μας».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για Ελληνες και μετανάστες

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για Ελληνες και ξένους εργαζόμενους διοργανώνει η Νομαρχιακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ, την Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Αγ. Γιώργη στη Νίκαια. Θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ