ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Φορτώνουν τους φόνους στους απεργούς

Από τις συνελεύσεις των απεργών
Από τις συνελεύσεις των απεργών
ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Η διαστροφή του αστικού δικαστικού συστήματος να παρουσιάζει το θύμα σαν θύτη ακόμη και όταν υπάρχουν τρανταχτές αποδείξεις για το αντίθετο, έκανε χτες τον εισαγγελέα του δικαστηρίου της πόλης Γκα Ράνκουα να ενισχύσει το κατηγορητήριο κατά των 270 συλληφθέντων απεργών εργατών του ορυχείου Μαρικάνα, απαγγέλλοντάς τους κατηγορίες για το φόνο...των συναδέλφων τους που σκοτώθηκαν από τα πυρά των αστυνομικών!

Προφανώς ο εισαγγελέας δεν είχε ακούσει τον επίτροπο της αστυνομίας Ρία Φιγιέγκα να παραδέχεται ανοιχτά ότι οι 34 μεταλλωρύχοι απεργοί σκοτώθηκαν το αποτρόπαιο μεσημέρι της 16ης Αυγούστου από τα πυρά των αστυνομικών. Δεν είχε διαβάσει τα δεκάδες άρθρα του νοτιοαφρικανικού και διεθνούς Τύπου για τις συνθήκες αιματοκυλίσματος της απεργίας και τη διαταγή των αστυνομικών να πνίξουν στο αίμα την εργατική κινητοποίηση. Ούτε είχε ακούσει τις καταγγελίες της νομικής υπεράσπισης των απεργών για την κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων των συλληφθέντων, όπως το βάρβαρο ξυλοδαρμό πολλών εξ αυτών από το πρώτο λεπτό της σύλληψής τους από τους αστυνομικούς ή την άρνηση χορήγησης προσήκουσας ιατρικής αγωγής στους χρόνια πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα...

Και πώς δικαιολογήθηκε η απροκάλυπτη διαστρέβλωση της αλήθειας; «Πρόκειται απλώς για ένα νομικό τεχνικό ζήτημα» απάντησε στους έκπληκτους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας όταν ρωτήθηκε γιατί δεν αποφασίστηκε η προσωρινή αποφυλάκιση των 270 συλληφθέντων απεργών και γιατί ενισχύθηκε με ακόμη πιο βαριές κατηγορίες το αρχικό κατηγορητήριο περί απόπειρας ανθρωποκτονίας και διασάλευσης της δημόσιας τάξης...

Ετσι οι δεκάδες συλληφθέντες εργάτες θα παραμείνουν στα ασφυκτικά γεμάτα, βρώμικα κελιά αστυνομικών τμημάτων της ευρύτερης περιφέρειας της Πρετόριας μέχρι να αρχίσει μία «δίκη» με πιθανή έκβαση την αθώωση της στυγνής εργοδοσίας της εταιρείας «Λονμίν» και των κρατικών δυνάμεων καταστολής που αιματοκύλισαν τους εργάτες για να τους τιμωρήσουν επειδή τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι και να διεκδικήσουν αξιοπρεπείς μισθούς και ζωές.

Πάντως, όσο και να προσπαθούν δεν μπορούν ούτε να κρύψουν τη σφαγή, αλλά ούτε να γυρίσουν πίσω το ποτάμι της οργής των εργατών. Κάθε μέρα ολοένα και λιγότεροι εργάτες επιστρέφουν στο ορυχείο Μαρικάνα για να πιάσουν δουλειά. Χτες, παρουσιάστηκαν οι λιγότεροι από το αιματοκύλισμα της απεργίας της 16ης Αυγούστου, δηλαδή περίπου το 6,6% των 28.000 εργαζομένων.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν και χτες οι κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας, στα συνδικάτα, στους απεργούς και στη διοίκηση της «Λονμίν» στο δημαρχείο της πόλης Ράστενμπουργκ. Εάν θα τελεσφορήσουν υπέρ των εργατών ή απλώς θα κερδίσουν «χρόνο» για λογαριασμό της εργοδοσίας θα κρίνει εάν θα κλιμακωθεί η ένταση ή όχι...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΜΕ.-- Ελεύθερο άφησαν χτες οι πειρατές το ελληνικό πετρελαιοφόρο που κατέλαβαν την Τρίτη ανοιχτά του δυτικοαφρικανικού Τόγκο αφού προηγουμένως έκλεψαν 3.000 τόννους καυσίμων.

ΡΩΜΗ.-- «Δεν είναι γραμμένο πουθενά ότι το ορυχείο πρέπει να κλείσει στις 31 Δεκεμβρίου 2012» δήλωσε χτες ο Κλάουντιο Ντε Βιντσέντι, υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι, αναφερόμενος στη διαμαρτυρία και στην κατάληψη των εργαζομένων στο ανθρακωρυχείο της περιοχής Σούλτσις της Σαρδηνίας.

KAΜΠΕΡΑ.-- Μόλις 45 από τους 150 οικονομικούς πρόσφυγες που επέβαιναν σε βάρκα που βυθίστηκε χτες ανοιχτά των στενών της Σούντα, στην Ινδονησία, περισυνελέγησαν ζωντανοί ανακοίνωσαν χτες οι αυστραλιανές αρχές. Οι περισσότεροι πρόσφυγες ήταν από χώρες της Νότιας Ασίας και είχαν αποπλεύσει από τις ακτές της Ινδονησίας για την Αυστραλία με την ελπίδα μίας καλύτερης ζωής...

ΠΕΚΙΝΟ.-- Δίωρη συνάντηση είχαν χτες, για δεύτερη μέρα, αντιπροσωπείες Ιαπώνων και Βορειοκορεατών αξιωματούχων στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στο Πεκίνο σε μία νέα προσπάθεια επίλυσης διμερών διαφορών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ανησυχητική αύξηση διεθνώς των κρουσμάτων της πολυανθεκτικής φυματίωσης (MDR-TB) και της εξαιρετικά πολυανθεκτικής φυματίωσης (XDR-TB) που είναι ανθεκτικές στα τέσσερα ισχυρά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμησή της διαπιστώνουν ερευνητές σε έκθεση που δημοσιεύτηκε χτες στην ιατρική βρετανική επιθεώρηση «Λάνσετ».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- «Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου ζουν σε γκέτο, το μοναδικό του είδους στην Ευρώπη» δήλωσε ο Σερβοβόσνιος υπουργός Εργασίας Πέταρ Τζόκιτς, μετά τη συνάντηση που είχε στην Μπάνια Λούκα, με εκπροσώπους των Σέρβων του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου.

KITO.-- Ο διάλογος Βρετανίας και Εκουαδόρ για την τύχη του συνιδρυτή της ιστοσελίδας Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, έχει αποκατασταθεί με την επίσημη άρση της απειλής της εισβολής στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, στην οποία έχει καταφύγει ο Ασάνζ από τις 19 Ιουνίου ενώ το Εκουαδόρ του παραχώρησε πολιτικό άσυλο στις 16 Αυγούστου.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Η Κούβα θα είναι η μόνιμη έδρα των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» μεταξύ της κυβέρνησης της Κολομβίας και των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας-FARC, οι οποίες θα ξεκινήσουν στο Οσλο της Νορβηγίας στις 5 Οκτωβρίου και κατόπιν θα μεταφερθούν στην Αβάνα. Εκτός της Κούβας και της Νορβηγίας που θα έχουν «μόνιμη θέση» στο τραπέζι των συνομιλιών ως «εγγυήτριες δυνάμεις, θα συμμετάσχουν επίσης η Βενεζουέλα και η Χιλή. Στο μεταξύ, εκτός του ELN, την πρόθεσή τους να συμπεριληφθούν στο διάλογο για τον «τερματισμό της βίας» εξέφρασαν και ιθαγένικες οργανώσεις, κυρίως από την επαρχία Κάουκα, που πολύ συχνά συγκρούονται με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

ΣΑΓΚΑΗ.-- Εκρηξη σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο κοντά στην πόλη Πανζιχούα στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας, με αποτέλεσμα 19 εργάτες να χάσουν τη ζωή τους, ενώ 28 παραμένουν εγκλωβισμένοι.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως η τροπική καταιγίδα Ισαάκ που σαρώνει την ενδοχώρα των νότιων πολιτειών των ΗΠΑ υποβαθμίστηκε και άλλο, σε τροπική ύφεση (βαρομετρικό χαμηλό).

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΙΕΡΙΧΩ.-- «Ηττα για τη δικαιοσύνη παγκοσμίως» χαρακτήρισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Φαλκ, την απόφαση ισραηλινού δικαστηρίου που αθώωσε τον ισραηλινό στρατό για το θάνατο της Αμερικανίδας 23χρονης ακτιβίστριας Ρέιτσελ Κόρι, η οποία συνεθλίβη από ισραηλινό εκσκαφέα το Μάρτη του 2003, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Η δήλωση του Φαλκ συνέπεσε με τις γραπτές ειδοποιήσεις που έστειλε ο ισραηλινός στρατός σε Παλαιστινίους αγρότες στην Ιεριχώ της Δ. Οχθης για να ξεριζώσουν τις καλλιέργειές τους επειδή βρίσκονται σε έδαφος που διεκδικεί η ισραηλινή κατοχή. Πρόκειται για 7.410 στρέμματα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέες απώλειες για τα κατοχικά στρατεύματα

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Πέντε ακόμη κατοχικοί στρατιώτες της ΝΑΤΟικής δύναμης ISAF, Αυστραλοί αυτή τη φορά, σκοτώθηκαν, και από πυρά «εκ των έσω» από τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν, αυτές με τις οποίες υποτίθεται συνεργάζονται και εκπαιδεύουν.

Νεκροί από τα πυρά ενόπλου που φορούσε στολή του αφγανικού στρατού, έπεσαν τρεις Αυστραλοί στρατιώτες, στο νότιο τμήμα της χώρας, στην επαρχία Ουρουζγκάν, ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε επισήμως ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της Αυστραλίας, Γουόρεν Σνόουντον, ενώ πρόσθεσε ότι σε χωριστό επεισόδιο σκοτώθηκαν ακόμη δύο Αυστραλοί στρατιώτες σε συντριβή ελικοπτέρου στην επαρχία Χελμάντ.

Η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Γαλλία έχουν προαναγγείλει την πρόωρη αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν αρκετούς μήνες πριν το τέλος του 2014, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός. Αποφάσεις που έχουν και σχέση με τις εξελίξεις το τελευταίο χρονικό διάστημα με τη ραγδαία αύξηση των επιθέσεων «εκ των έσω», που αντανακλούν και τη διαπάλη της εξουσίας εντός του Αφγανιστάν, καθώς οι ΗΠΑ έχουν το δίαυλο επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν πάντα ανοιχτό. Εξάλλου, μόλις την προηγούμενη βδομάδα, οι Αφγανοί Ταλιμπάν δήλωσαν εκ νέου έτοιμοι για ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ - που διεξάγονταν από το 2010 και διακόπηκαν το Μάρτη - εάν οι Αμερικανοί εκπληρώσουν μια σειρά από όρους, όπως έχει μεταδώσει το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του κινήματος των Ταλιμπάν Σοχαΐλα Σαχίνα.

Στο Πακιστάν, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας σκότωσαν 18 μαχητές των Ταλιμπάν χτες στην περιοχή Μπατζαούρ, σύμφωνα με τον πακιστανικό στρατό, καθώς οι μάχες συνεχίζονται για τέταρτη συνεχή μέρα στην Μπατζαούρ και σε άλλες περιοχές στη ζώνη των φυλών, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών, Χίνα Ραμπανί Χαρ, λίγο πριν την αναχώρησή της από το Πακιστάν για να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Αδεσμεύτων στο Ιράν, τόνισε ότι οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις περιοχές των φυλών συνιστούν σφοδρότατη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απαίτησε, ξανά, τον άμεσο τερματισμό τους.

ΓΑΛΛΙΑ
Περικόπτει θέσεις εργασίας η «Carrefour»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε περικοπή θέσεων εργασίας προχωρά η γαλλική πολυεθνική «Carrefour», νούμερο 2 στον κόσμο στον τομέα της διανομής και νούμερο 1 εργοδότης στη Γαλλία, προκειμένου, όπως υπογραμμίστηκε, να ανατραπεί η πορεία συρρίκνωσης που παρουσιάζει η οικονομική δραστηριότητά της. Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση, θα μειωθούν κατά 500 - 600 οι διοικητικές θέσεις εργασίας στα κεντρικά γραφεία που διατηρεί σε διάφορα σημεία της Γαλλίας με την αξιοποίηση του μέτρου των εθελοντικών αποχωρήσεων. Επίσης, έγινε γνωστό ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο στρατηγικό πλάνο το οποίο περιλαμβάνει επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης και κυρίως του τομέα των υπεραγορών σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Βραζιλία, και παράλληλα επικέντρωση στην κατασκευή μικρών εξειδικευμένων αγορών για τις ανεπτυγμένες χώρες όπου λόγω οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι οι καταναλωτές δεν προτιμούν πλέον τα πολυκαταστήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ