ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - ΑΝΔΡ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ
Συμφωνία για «εθνικό σχέδιο» νέων περικοπών

Θα περικοπούν 1,1 δισ. ευρώ για το 2013 και 2014, τη στιγμή που το 2012 τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων εκτινάχθηκαν πάνω από 2,5 δισ. ευρώ

Νέο «συμμάζεμα των δαπανών» με καινούρια «δημοσιονομική προσαρμογή στο υπουργείο Υγείας» ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για μια απόφαση με απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία του λαού, καθώς οι περικοπές στις ήδη υποβαθισμένες παροχές έχουν δραματικές επιπτώσεις. Μάλιστα, το νέο τσεκούρι στις περικοπές που -σύμφωνα με πληροφορίες- θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ για το 2013 και 2014, έρχεται με φόντο τα ανυπέρβλητα χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και των δημόσιων νοσοκομείων. Απ' αυτά, τα 800 εκατ. ευρώ θα προέλθουν απ' τις περικοπές στα φάρμακα και οι υπόλοιπες θα είναι απ' τις περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ και στα δημόσια νοσοκομεία.

Γι' αυτή την ωρολογιακή βόμβα δε μίλησαν ούτε ο υπουργός Υγείας ούτε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ενώ αντιθέτως στις δηλώσεις τους υποσχέθηκαν «άνετη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας» οι οποίες θα «διατηρηθούν στο υψηλό επίπεδο στο οποίο σήμερα παρέχονται και να μη λείψει το φάρμακο από τον ασθενή», όπως ισχυρίστηκε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, στη συνάντηση αναφέρθηκε πως συνολικά τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων προς τρίτους, μόνο για το 2012 έχουν εκτιναχθεί πάνω απ' τα 2,5 δισ. ευρώ. Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους της Υγείας και τους προμηθευτές -όπως οι φαρμακευτικές εταιρίες- ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ. Απ' τα 1,2 δισ. ευρώ τα 300-400 εκατ. είναι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία, που οφείλονται κυρίως στην εκτίναξη των νοσηλίων, που έγινε μέσω της κοστολόγησης με τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια.

Κοινή υπόκλιση στην «ευρύτερη αγορά Υγείας»

Μετά τη συνάντηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε βαρύγδουπα ότι τα «προβλήματα είναι και δημοσιονομικά και λειτουργικά». «Τα δημοσιονομικά, πρόσθεσε, είναι γνωστά, συνδέονται με τη μεγάλη εθνική προσπάθεια που κάνουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα ξανά αυτοδύναμη, ισότιμη μέσα στην Ευρώπη, μέσα στο ευρώ, να συμμαζέψουμε τις δαπάνες, να κινούμαστε όπως τα άλλα ευνομούμενα πολιτισμένα ευρωπαϊκά κράτη, που προσφέρουν Υπηρεσίες Υγείας υψηλής ποιότητας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε αγκάθι τη «σχέση με τους φαρμακοποιούς» και απείλησε με «μηχανισμούς που θα αναπληρώσουν το κενό» - δηλαδή την άρση της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση.

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος είπε ότι συμφώνησαν «στην ανάγκη διαμόρφωσης του εθνικού σχεδίου τόσο για τη δημοσιονομική προσαρμογή στο υπουργείο μας, τη διοικητική του μεταρρύθμιση η οποία ξεκινά από την αρχή του Σεπτεμβρίου, όσο και την ανάγκη της αντιμετώπισης των πιεστικών αναγκών». «Ανάγκη, όπως πρόσθεσε, προς την κατεύθυνση των φαρμακείων, της οικονομικής στήριξης του ΕΟΠΥΥ μέσω των ασφαλιστικών ταμείων και της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Πολιτείας, αλλά και -μετά τη διαπραγμάτευση την οποία διεξάγει σήμερα η κυβέρνηση- την εξασφάλιση εκείνων των πόρων οι οποίοι κατά κύριο λόγο θα κατευθυνθούν προς το υπουργείο Υγείας, ώστε να επιστρέψουμε τις οφειλές στους προμηθευτές μας, να τους εξοφλήσουμε με μια κουβέντα, και να μπορέσει έτσι να λειτουργήσει η ευρύτερη αγορά υγείας».

Δηλαδή, και οι δύο δεν έκαναν καμιά αναφορά στην ανάγκη της κάλυψης των αναγκών απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά εξαρτούν τη χρηματοδότηση απ' τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και απ' την εκταμίευση της δόσης. Το δραματικό είναι πως δεν μπορούν να εισπραχτούν, λόγω της ανεργίας και των λουκέτων στα μαγαζιά, ούτε οι προβλεπόμενες εισφορές Υγείας που υπολογίζονται από 260-280 εκατ. ευρώ το μήνα.

Νέος «Γολγοθάς» από αύριο

Από αύριο, λόγω των χρεών του ΕΟΠΥΥ, οι φαρμακοποιοί σταματούν τη χορήγηση των φαρμάκων με πίστωση, ενώ απ' την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή αρχίζουν επίσχεση εργασίας και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί με κάθε σχέση εργασίας.

Σε ερώτημα δημοσιογράφου για την απόφαση των φαρμακοποιών, ο υπουργός Υγείας είπε: «Γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ με τη συμπαράσταση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου, ώστε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση και να μην πραγματοποιηθούν οι κινητοποιήσεις».

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) ανακοίνωσε έκτακτη γενική συνέλευση τη Δευτέρα στο «Ιντεροκοντινένταλ», ώρα 6 μ.μ. Επίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στην επίσχεση εργασίας.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Απολύσεις στον «Κιολεΐδη»

Στην απόλυση έξι εργαζομένων προχώρησε η εργοδοσία της βιομηχανίας «ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ» στο Βόλο.

Οι εργάτες που απολύθηκαν ήταν μπροστάρηδες στους αγώνες ενάντια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», αναφέρει: «Ο σκοπός των απολύσεων από την εργοδοσία πασιφανής: Να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους εργαζόμενους ούτως ώστε να υλοποιεί χωρίς κανένα εμπόδιο τα αντεργατικά του σχέδια. Γιατί τα σχέδια του ΚΙΟΛΕΪΔΗ αλλά και όλων των βιομηχάνων είναι να δουλεύουν οι εργάτες όταν και όσο θέλουν αυτοί, να τους πληρώνουν όταν και όσο θέλουν και γενικά να επιβάλλουν συνθήκες γαλέρας στα εργοστάσια. Καλούμε τους εργαζόμενους της βιομηχανίας ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ αλλά και όλους τους μεταλλεργάτες να μην τρομοκρατηθούν από τις ενέργειες αυτές της εργοδοσίας, αλλά αντίθετα να πεισμώσουν και μαζί με το ταξικό τους συνδικάτο να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην αυθαιρεσία των βιομηχάνων και την κυβέρνηση που τους στηρίζει. Πάλη η οποία θα έχει ως τελικό στόχο την απαλλαγή μας από τα τρωκτικά που ρουφάνε το αίμα και τη ζωή μας, για να μπορέσουμε να έχουμε μια αξιοπρεπή ζωή. Οι βιομήχανοι σ' όλες αυτές τους τις ενέργειες έχουν οπλιστεί μ' ένα τεράστιο αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που τους το χάρισαν το πολιτικό τους προσωπικό και οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν (ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Ν.Δ.-ΔΗΜ.ΑΡ.). Το Συνδικάτο Μετάλλου θα απαντήσει με ταξικό μίσος στην τρομοκρατική ενέργεια και παρανομία της εργοδοσίας ΚΙΟΛΕΪΔΗ, όπως άλλωστε το έχει αποδείξει και στο παρελθόν».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλει τις συλλήψεις εργαζομένων

Την κυβέρνηση καταγγέλλει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής για τις συλλήψεις οδηγών απορριμματοφόρων από δυνάμεις καταστολής, προχτές το πρωί κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των σωματείων και των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Οπως σημειώνει ειδικότερα στη σχετική ανακοίνωση: «Το "έγκλημα" που διέπραξαν οι συνάδελφοι ήταν ότι μαζί με άλλους συνδικαλιστές συμμετείχαν με τα απορριμματοφόρα στη συγκέντρωση. Η ενέργεια αυτή όπως και άλλες αντίστοιχες έχουν στο στόχαστρο τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και επιδιώκουν να τσακίσουν κάθε φωνή που αντιστέκεται. Να τρομοκρατήσουν το λαό».

Τέλος το Συνδικάτο, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου «να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να μην κάνουν βήμα πίσω. Να μη φοβηθούν, αλλά να οργανώσουν την πάλη τους απέναντι στα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνουν κυβέρνηση, ΕΕ και τρόικα».

Συνάντηση υπουργείου - ΠΟΕΔΗΝ

Την πολιτική των περικοπών διαρκείας σε Υγεία - Φάρμακο επιβεβαίωσε και χτες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Οπως είπε, όσο η χώρα έχει χρέη, θα παίρνονται μέτρα. Μόνο που τα χρέη δεν δημιουργήθηκαν ούτε από τους εργαζόμενους, ούτε από την ...υψηλή χρηματοδότηση των νοσοκομείων, των Ταμείων, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως μέχρι το τέλος του 2012 θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, που προβλέπει την κατάργηση 661 τμημάτων και κλινικών, δεν απέκλεισε την εφεδρεία - απολύσεις και για τους υγειονομικούς και επανέλαβε την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, εννοώντας πως οι ασφαλισμένοι θα βάζουν απευθείας από την τσέπη τους όλο και περισσότερα χρήματα.

Χτες συνεδρίασε η ΕΕ της ΠΟΕΔΗΝ και η απόφασή της προσανατολίζεται σε απεργία και άλλες κινητοποιήσεις, κάτι που αναμένεται να καταλήξει τη Δευτέρα το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

ΡΟΔΟΣ
Απέπεμψαν συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ

Την αποπομπή του Κώστα Γιαννόπουλου από μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου και στελέχους του ΠΑΜΕ στην περιοχή, αποφάσισε χτες η πλειοψηφία του Δ.Σ. Πρόκειται για μια προκλητική απόφαση, με χαλκευμένες κατηγορίες που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Να σημειωθεί πως στο άκουσμα της απόπειρας αποπομπής του συνδικαλιστή σηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από εργαζόμενους του νησιού. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, έχουν ήδη μαζευτεί πάνω από 200 υπογραφές εργαζομένων από χώρους δουλειάς που ζητούν να μην αποπεμφθεί ο Κ. Γιαννόπουλος.

Την αποπομπή του συνδικαλιστή καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού Τουρισμού του ΠΑΜΕ θυμίζοντας ότι πρόκειται για τις ίδιες συνδικαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν συστηματικά τις απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων (γι' αυτό υπέγραψαν άλλωστε την πρόσφατη σύμβαση για μείωση μισθών κατά 13%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ