ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Χωρίς τέλος η καταστροφή στη Χίο για έβδομη μέρα

Συνεχίζεται η φωτιά στη Ζάκυνθο

Eurokinissi

Για έκτη μέρα, βλέπουν οι κάτοικοι της Χίου τον μαύρο καπνό να ξεπροβάλλει στον ουρανό του νησιού. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις και οι εστίες που δεν λένε να σβήσουν παρά τις μεγάλες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων, εξακολουθούν να μετατρέπουν σε στάχτη ό,τι πράσινη και καλλιεργήσιμη έκταση έχει απομείνει στο νησί. Η πυρκαγιά βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη στο όρος Καλόγερος στην κεντρική Χίο.

Θυμίζουμε ότι ο εκλεγμένος με το ΚΚΕ επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Χίου» Μάρκος Σκούφαλος, έχει ζητήσει την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου της Χίου για τη λήψη άμεσων μέτρων με σχετική επιστολή. Στην επιστολή τονίζεται πως τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκαν δύο φορές «να γίνει συζήτηση για τα μέτρα πυροπροστασίας του νησιού μπροστά στην αντιπυρική περίοδο - αίτημα στις 26/3/2012 - δείχνοντας έτσι την έγνοια σας για το νησί, αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα σας το Πυργί που τώρα μετρά τις πληγές του». Στην επιστολή αναφέρεται ότι πρέπει να συζητηθούν οι αιτίες που οδήγησαν σ' αυτή την τραγωδία και κυρίως τα μέτρα που πρέπει να παρθούν «για να μην έχουμε παρόμοιες καταστροφές σε ό,τι απέμεινε ή πρόκειται να δημιουργηθεί, για να μη συνεχιστεί το κακό το χειμώνα με τις βροχές καθώς επίσης και για την αποζημίωση των πληγέντων».

Επίσης, «ως πρώτο και κύριο μέτρο θεωρούμε την απόφαση του ΔΣ για να κηρυχτεί το νησί πυρόπληκτο, για να τρέξουν οι χρηματοδοτήσεις άμεσα, γι' αυτό και απαιτείται ομόφωνα να κινηθούμε σε μια τέτοια κατεύθυνση. Την πλήρη προστασία των μαστιχοπαραγωγών, των κτηνοτρόφων μελισσοκόμων και του δασικού πλούτου της περιοχής και όχι με τα συνηθισμένα υποκειμενικά και κριτήρια λιτότητας του ΕΛΓΑ, με πραγματικά αντικειμενικά κριτήρια».

Να μην αλλάξει η χρήση γης

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά να μην αλλάξει η χρήση γης. «Ξέρουμε πολύ καλά ότι στη Χίο έχουν υποβάλει διεκδικήσεις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τουριστικά συγκροτήματα, προκειμένου ν' αλλάξει η χρήση γης, να στήσουν ανεμογεννήτριες και άλλες σχετικές με τον τουρισμό εγκαταστάσεις. Καμία αλλαγή χρήσης γης. Καμία επένδυση τύπου ΡΟΚΑΣ-ΙΜΠΕΡΤΟΛΑ!». Εκτός όλων των άλλων πρέπει να στηριχθεί 100% η εγχώρια παραγωγή του νησιού αφού «η παραγωγή της μαστίχας είναι το βασικό έσοδο του νησιού και αν θέλετε σ' αυτόν τον κλάδο απασχολούνται και άλλοι εργαζόμενοι σε ολόκληρη την Ελλάδα». Επισημαίνεται επίσης πως πρέπει να καταργηθούν τα τέλη «στις πυρόπληκτες περιοχές στην ύδρευση - αποχέτευση» και να υπάρξει «απαλλαγή των πυροπλήκτων από το φορολογία εισοδήματος 2011, αφού πλέον δεν υπάρχει εισόδημα».

Αλλες πυρκαγιές

Και στη Ζάκυνθο τα έξι μέτωπα ήταν χθες σε εξέλιξη αν και λόγω των καιρικών συνθηκών οι εστίες ήταν σε ύφεση. Η πύρινη λαίλαπα εξακολουθούσε να κατακαίει σε Εξω Χώρα, Αγ. Λέοντα, Κοιλιώμενο, Ανω Βολίμες, Ορθονιές και Καμπί, όπου και κατά τη διάρκεια της μέρας χρειάστηκε η προληπτική εκκένωσή του. Το έργο της κατάσβεσης, από την πρώτη στιγμή (μαζί με τις ενισχύσεις που έχουν σταλθεί στο νησί) έχουν επωμιστεί 120 πυροσβέστες με 38 οχήματα και 56 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Από την άλλη, νέα πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στη θέση Καταβόθρα στην Ανάβρα Μαγνησίας και λίγες ώρες αργότερα εμφανίστηκε νέο μέτωπο στη θέση Νεοχωράκι. Η πρώτη καίει σε δύσβατο σημείο και εκεί επιχειρούν κυρίως εναέρια μέσα αλλά και πεζοπόρα τμήματα που έσπευσαν και από άλλες πόλεις της Θεσσαλίας.

Πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στην Βάλμη Ηλείας η οποία και δυσκολεύει τους πυροσβέστες λόγω της έκτασής της. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έφτασαν στο μέτωπο από την Αμαλιάδα, τα Λεχαινά, τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία.

Τέλος, υπήρχαν ακόμα εστίες στο Ορος Κούλας Ξάνθης, όπου επιχειρούσαν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και ένα ελικόπτερο, στην περιοχή Παναγίτσα Αρκαδίας και σε δασική έκταση στην περιοχή Λάγιο Λακωνίας.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
Αγώνας ενάντια στην πολιτική που χρεοκοπεί δήμους

Σε οργάνωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική που οδηγεί τους δήμους στη χρεοκοπία, καλεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Ορεστιάδας, μπροστά στον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης του Δήμου. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τα οικονομικά του Δήμου, προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι του Δήμου, οι φορείς και ο εργαζόμενος λαός της περιοχής για τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής και να οργανώσουν την πάλη τους με αίτημα την άμεση χρηματοδότηση των δήμων και την ανατροπή της πολιτικής που τους οδηγεί στην πλήρη κατάρρευση.

Για το Δήμο Ορεστιάδας, άμεσος είναι ο κίνδυνος να προχωρήσει στην παύση πληρωμών ακόμη και των υπαλλήλων του, ενώ κινδυνεύουν με κατάρρευση οι κοινωνικές δομές που λειτουργεί.

Μετά την περικοπή κατά 30% της χρηματοδότησης, το μήνα Αύγουστο ο Δήμος Ορεστιάδας επιχορηγήθηκε με 260.000 ευρώ, ενώ μόνο για τη μισθοδοσία των δημοτικών υπαλλήλων απαιτούνται 400.000 ευρώ. Για να καλύψει το ποσό της μισθοδοσίας, ο Δήμος δεν πλήρωσε οφειλές προς τρίτους (προμηθευτές, κλπ).

Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, από το Σεπτέμβρη θα αδυνατεί να καλύψει και έξοδα που αφορούν στην καθαριότητα των σχολείων, τη μεταφορά των μαθητών, τη λειτουργία των παιδικών σταθμών κλπ.

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Ορεστιάδας, σημειώνει τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση, η οποία κυριολεκτικά έχει «πετσοκόψει» τους πόρους της τοπικής διοίκησης, αλλά και τις ευθύνες της ΚΕΔΕ, που όλα αυτά τα χρόνια συμφωνεί πειθήνια στην υλοποίηση αυτής της κυβερνητικής πολιτικής.

Επίσης απευθύνεται σε εργαζόμενους του Δήμου, μαζικούς φορείς, όλους τους εργαζόμενους και τους καλεί να αντισταθούν σε κάθε μορφή επιβολής νέων αντιλαϊκών μέτρων και να διεκδικήσουν αγωνιστικά την αναγκαία χρηματοδότηση των Δήμων, για να μπορούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΝΑΣ 36ΧΡΟΝΟΣ αλλοδαπός έχασε χτες τα ξημερώματα τη ζωή του έξω από καφενείο στον Αγ. Παντελεήμονα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 36χρονος ήταν παρών σε διαπληκτισμό που έλαβε χώρα στο καφενείο, στη συμβολή των οδών Σεπολίων και Πεισιστράτου. Ενας από τους άνδρες που έλαβε μέρος στον καυγά, έφυγε και επέστρεψε με όπλο. Οταν άρχισε να πυροβολεί, μία σφαίρα πέτυχε τον άτυχο 36χρονο που υπέκυψε στο τραύμα.

ΝΕΚΡΗ στο σπίτι της εντοπίστηκε μία 79χρονη στη συμβολή των οδών Γρηττού και Χίου στο Γέρακα. Οπως έγινε γνωστό, αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι της άτυχης γυναίκας όταν συγγενείς της ανησύχησαν που δεν είχε δώσει σημεία ζωής. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. την βρήκαν δεμένη και φιμωμένη στο κρεβάτι της ενώ το διαμέρισμα ήταν ανακατεμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άγνωστοι νωρίτερα φέρεται να είχαν χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι προκειμένου να την εμποδίσουν να φωνάξει.

Προφυλακιστέος ο 30χρονος

Προφυλακιστέος κρίθηκε χτες ο 30xρονος για την αιματηρή ληστεία στην τράπεζα στην Πάρο μετά την απολογία του στον τακτικό ανακριτή. Επιπρόσθετα, προφυλακιστέος κρίθηκε και από τον ειδικό εφέτη ανακριτή, για τις κατηγορίες ένταξης και συμμετοχής στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά και κατοχής όπλων και εκρηκτικών, συγκεκριμένα, για εξοπλισμό της «οργάνωσης» που βρέθηκε στο παρελθόν. Ο κατηγορούμενος δεν απάντησε στις ερωτήσεις του ανακριτή. Ο συνήγορός του χαρακτήρισε «ισχνά» τα στοιχεία και είπε ότι στη δικογραφία «υπάρχουν καταθέσεις αστυνομικών που υποστηρίζουν ότι μοιάζει με κάποιον που έκανε παρέα με κατηγορούμενους για συμμετοχή στους "Πυρήνες"».

Από την άλλη, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την ΕΛ.ΑΣ., δεκάδες αρχεία βρέθηκαν στο φορητό υπολογιστή του κατηγορούμενου, στο σπίτι επί της οδού Τυμφρηστού 21 στη Λαμία. Ο σκληρός δίσκος περιείχε αρχεία σχετικά με κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης, ανίχνευση κρυφών καμερών, παραβίαση κλειδαριών, κλοπής αυτοκινήτου, εγχειρίδια εκστρατείας του Γενικού Επιτελείου Στρατού για χρήση και συντήρηση όπλων, ελεύθερων σκοπευτών και χρήσης αμυντικών χειροβομβίδων και υποπολυβόλων. Επίσης, μεταξύ άλλων, βρέθηκε λογισμικό πλήρους διαγραφής αρχείων από τον υπολογιστή, στρογγυλές σφραγίδες αστυνομικών υπηρεσιών, κενά δελτία ταυτοτήτων, άδειες οδήγησης, δελτία ταυτότητας σε διάφορα στάδια επεξεργασίας, στοιχεία και υπογραφές διαφόρων ατόμων, δακτυλικό αποτύπωμα, δελτία ταυτοτήτων πολιτών και ενός αστυνομικού, αρχεία με γραμματοσειρές για ταυτότητες και φωτογραφίες ατόμων τύπου διαβατηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνήγορός του δήλωσε ότι ο 30χρονος αρνείται την οποιαδήποτε ανάμειξη σε όλα όσα τον κατηγορούν. Να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος έχει πει ότι η λήψη γενετικού υλικού έγινε βιαίως. Για τη δίωξη δύο φορές για το ίδιο αδίκημα, χτες, υποβλήθηκε ένσταση αναίρεσης της διαδικασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ