ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Αυγούστου 2012 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στη Βουλή για υδροηλεκτρικό έργο στον Αλιάκμονα

Να αποζημιωθούν άμεσα, στο ύψος της πραγματικής τους αξίας, οι εκτάσεις που απαλλοτριώνει η ΔΕΗ ΑΕ, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων και να τηρηθούν στο ακέραιο οι περιβαλλοντικοί όροι ζητά, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ από τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Η Ερώτηση, που υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος Θεοδόση Κωνσταντινίδη και Ελένη Γερασιμίδου, έχει ως εξής:

«

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται εδώ και μήνες οι αγρότες των χωριών Παλιουριάς, Παναγιάς, Δήμητρας και Καρπερού στο Δήμο Δεσκάτης Γρεβενών και των χωριών του πρώην Δήμου Βεντζίων, αντιδρώντας στην προσπάθεια της ΔΕΗ ΑΕ να απαλλοτριώσει σε εξευτελιστικές τιμές τα χωράφια τους για τις ανάγκες κατασκευής του υδροηλεκτρικού έργου Ιλαρίωνα στον ποταμό Αλιάκμονα.

Παρά τις αρχικές υποσχέσεις της ΔΕΗ ΑΕ ότι θα αποζημιώσει σε καλές τιμές τις εκτάσεις που κρίθηκαν αναγκαστικά απαλλοτριωτέες, η τελική προσφορά συνιστά στην κυριολεξία κλοπή της γης από τους αγρότες, οι οποίοι, χτυπημένοι ήδη από τις συνέπειες της αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεών της, κινδυνεύουν τώρα να χάσουν και τη μοναδική για πολλούς πηγή εισοδήματος που τους έχει απομείνει.

Η καλλιεργήσιμη γη που απαλλοτριώνεται στην ευρύτερη περιοχή είναι συνολικής έκτασης 2.900 στρεμμάτων και άλλα 6.500 στρέμματα είναι δασικές εκτάσεις. Τα χωράφια αρδεύονται από τον ποταμό Αλιάκμονα, είναι πολύ εύφορα και χαρακτηρίζονται "υψηλής παραγωγικότητας". Οι αγρότες καλλιεργούν κυρίως σιτηρά, ντομάτα, όσπρια, πατάτα, καλαμπόκι και τριφύλλι.

Με δεδομένο ότι η κύρια ή αποκλειστική απασχόληση των κατοίκων είναι η γεωργία, με την απαλλοτρίωση μειώνονται δραματικά οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής. Ως συνέπεια, οι αγρότες χάνουν το όποιο εισόδημα από τη σοδειά και από τις επιδοτήσεις, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που μετά την απαλλοτρίωση μένουν χωρίς γη και πετιούνται στην ανεργία.

Σε ορισμένα αγροτεμάχια υπάρχουν μεγάλα και μικρά κτίσματα και κατασκευές, ενώ σε άλλα υπάρχουν δέντρα, καρποφόρα και δασικά. Στην περιοχή Παλιουριάς λειτουργούν και τρεις κτηνοτροφικές μονάδες (εκτροφής αιγοπροβάτων, αγελάδων και χοίρων), οι οποίες πλήττονται και πρέπει να μεταφερθούν.

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και όσα ίσχυσαν σε παλιότερες απαλλοτριώσεις για έργα της ΔΕΗ ΑΕ (Λίμνη Πλαστήρα, Μυρσίνα Γρεβενών, Χρυσοβίτσα Ιωαννίνων, Ακρινή, Αγ. Δημήτριος, Κλείτος, Ρυάκι Κοζάνης, Καλονέρι Σιάτιστας, Μαυροπηγή Κοζάνης και αλλού), όπου η τιμή της αποζημίωσης κυμαινόταν από 2,20 έως 10,27 ευρώ ανά τ.μ., οι αγρότες της περιοχής ζητάνε αποζημίωση 5 ευρώ ανά τ.μ. και τα δέντρα να αποζημιωθούν με τιμή ανά τεμάχιο και όχι ανά στρέμμα.

Στον αντίποδα, η ΔΕΗ ΑΕ πρότεινε εξευτελιστικές τιμές, τις οποίες το Μονομελές Πρωτοδικείο Γρεβενών, με απόφαση στις 27/12/2011, καθόρισε στο 1,02 ευρώ ανά τ.μ. για τα ποτιστικά χωράφια Παλιουριάς και Παναγιάς και στο 1,56 ευρώ ανά τ.μ. για τα αντίστοιχα της Δήμητρας και του Καρπερού.

Τι καταγγέλλουν αγρότες και φορείς

Παρά το γεγονός ότι για το ύψος της αποζημίωσης εκκρεμεί το Εφετείο, που θα γίνει το Γενάρη του 2013, η ΔΕΗ ΑΕ όχι μόνο προχώρησε στην ολοκλήρωση του έργου, αλλά έχει ξεκινήσει και την πλήρωση του φράγματος, με αποτέλεσμα τα απαλλοτριωμένα εδάφη να σκεπάζονται σταδιακά με νερό. Σαν να μην έφτανε αυτό, προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, έχοντας αναρτήσει σε καφενεία των χωριών και σε κομβικά σημεία των δρόμων ανακοινώσεις και πινακίδες, με τις οποίες απαγορεύει την πρόσβαση στις εκτάσεις που θέλει να αρπάξει από τους αγρότες!

Οι θιγόμενοι αγρότες και φορείς της περιοχής καταγγέλλουν ακόμα ότι:

  • Παρά το γεγονός ότι σφραγίστηκε το φράγμα, η ΔΕΗ ΑΕ συνεχίζει παράνομα να εκτελεί εργασίες (αρχαιολογικές και άλλες) μέσα στα όρια του αποταμιευτήρα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων.
  • Στην προσπάθειά της να κλείσει άρον άρον το φράγμα και να δημιουργήσει τετελεσμένα, η ΔΕΗ ΑΕ δεν έχει ολοκληρώσει τις εργασίες που προβλέπονται από την περιβαλλοντική μελέτη του έργου, όπως για παράδειγμα η αποψίλωση των δασικών εκτάσεων που θα κατακλυστούν με νερό, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για το μικροκλίμα της περιοχής, σε βάρος των κατοίκων της.

Είναι φανερό ότι οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν για τα κέρδη της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ ΑΕ, η οποία από τη μια προσδοκά να μειώσει το κόστος του συγκεκριμένου έργου και από την άλλη να περιορίσει τις ζημιές στους ισολογισμούς της, προκειμένου να γίνει πιο προσιτή για τους επίδοξους ιδιώτες επενδυτές, στο πλαίσιο της παραπέρα "απελευθέρωσης" της αγοράς Ενέργειας. Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι σε συνθήκες κυριαρχίας των μονοπωλίων, έργα και υποδομές αναγκαίες για τις λαϊκές ανάγκες γίνονται για το κέρδος των ιδιωτών, με τους αγρότες και τους κατοίκους της περιοχής να βγαίνουν τελικά διπλά χαμένοι.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί:

  • Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να αποζημιωθούν στο ύψος της πραγματικής τους αξίας οι εκτάσεις που απαλλοτριώνει η ΔΕΗ ΑΕ;
  • Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων στο συγκεκριμένο έργο, που συνεχίζουν να δουλεύουν, παρά τη σφράγιση του φράγματος;
  • Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να τηρηθούν στο ακέραιο οι περιβαλλοντικοί όροι και για να γίνουν όλες οι εργασίες που προβλέπονται από τις μελέτες, πριν την έναρξη λειτουργίας του έργου;».

«ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Επέκταση της απάνθρωπης επιχείρησης και στην επαρχία

Eurokinissi

Συνεχίστηκε και χτες η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. «Ξένιος Ζευς» σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Αστυνομικοί, που έχουν εξαπολύσει ένα άγριο κυνηγητό σε βάρος μεταναστών στους δρόμους της πόλης, συνέλαβαν 69 άτομα από τα συνολικά 531 που προσήχθησαν στις υπηρεσίες της Αστυνομίας. Εκτός των ελέγχων στους δρόμους, αστυνομικοί πραγματοποίησαν εφόδους σε 23 σπίτια της Αθήνας.

Λόγω της ...επιτυχίας της επιχείρησης, όπως διατρανώνει η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία της Αστυνομίας, σταδιακά αλλά σύντομα οι «έλεγχοι» θα επεκταθούν και στην επαρχία. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Χ. Μανούρας ήταν πιο συγκεκριμένος ως προς το χρονοδιάγραμμα, καθώς σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε πως το μέτρο θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της χώρας μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Από την άλλη, 46 μετανάστες διαφόρων υπηκοοτήτων επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους είτε αεροπορικώς είτε οδικώς. Συγκεκριμένα, οι 38 μετανάστες γύρισαν σε Πακιστάν, Αλβανία, Μαρόκο, Ιράκ, Μολδαβία, Κίνα και Ινδία.

Τέλος, σε 85 προσαγωγές ατόμων της φυλής Ρομά προχώρησαν χτες αστυνομικοί κατά τη διάρκεια επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. που έγινε σε καταυλισμό στο Βοτανικό. Οπως ανακοινώθηκε, η επιχείρηση έγινε χτες το πρωί και συμμετείχαν εκτός από αστυνομικούς, συνεργεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, αλλά και ανδρών της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής. Από το χώρο απομακρύνθηκαν απορρίμματα και διάφορα υλικά που είχαν παραμείνει στο χώρο μετά τη φωτιά που κατέκαψε τον καταυλισμό το βράδυ της περασμένης Τρίτης.


ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΝΑΣ 63ΧΡΟΝΟΣ συνελήφθη χτες το πρωί μετά από καταγγελία της 9χρονης εγγονής του πως την κακοποιούσε σεξουαλικά. Οι αστυνομικοί έφτασαν στη σύλληψή του όταν η ανήλικη είπε όσα είχαν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια στη θεία της. Οπως έγινε γνωστό, η ανήλικη έμενε στη Βουλγαρία με τη μητέρα της, επισκεπτόταν συχνά τον παππού και τη γιαγιά της στην Καβάλα και σε αυτές τις επισκέψεις της ο 63χρονος την κακοποιούσε σεξουαλικά. Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του κατηγορούμενου, βρέθηκε έντυπο πορνογραφικό υλικό.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ έκανε δεκτή αγωγή συγγενών 18χρονου που σκοτώθηκε σε τροχαίο, πριν οκτώ χρόνια, στη Λεωφόρο Κηφισίας. Το δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξαν παραλείψεις οργάνων του ΕΚΑΒ λόγω αδικαιολόγητης καθυστέρησης και μη αποστολής ιατρικής κινητής μονάδας και επιδίκασε συνολικά στους συγγενείς 270.000 ευρώ, συνυπολογίζοντας και ένα βαθμό συνυπαιτιότητας του θύματος γιατί δεν ρύθμισε την ταχύτητα του οχήματος σε χαμηλότερο όριο λόγω της βροχής.


ΚΗΔΕΙΑ

Κηδεύουμε σήμερα, Σάββατο 18.8.2012 και ώρα 11 π.μ. στο νεκροταφείο Χαλανδρίου την αδελφή και θεία μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΟΥΛΕΑ - ΜΠΕΡΤΣΙΑ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης.

Τα αδέρφια και τα ανίψια της

  • Στη μνήμη της αδερφής και θείας ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΠΟΥΛΕΑ - ΜΠΕΡΤΣΙΑ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και των μετέπειτα αγώνων, προσφέρουμε ενίσχυση στο ΚΚΕ για να συνεχίσει να στηρίζει και να καθοδηγεί τους λαϊκούς αγώνες, 100 ευρώ.

Οι οικογένειες Νίκου Μπερτσιά και Κώστα Τσιόδρα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ