ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
11η ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΝ «ΚΑΤΣΕΛΗ»
Οι εργαζόμενοι απαιτούν να πληρωθούν

Από παλιότερη κινητοποίηση στην αρτοβιομηχανία «Κατσέλης»
Από παλιότερη κινητοποίηση στην αρτοβιομηχανία «Κατσέλης»
Για 11η μέρα σήμερα οι εργαζόμενοι στην αρτοβιομηχανία «ΚΑΤΣΕΛΗΣ» συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Τη στιγμή που η εργοδοσία τούς οφείλει συνολικά τρεις μισθούς και ήδη «τρέχει» και ο Αύγουστος, οι εργαζόμενοι κάθε πρωί βρίσκονται έξω απ' τις πύλες του εργοστασίου περιφρουρώντας την απεργία τους, δίνοντας σαφή αγωνιστική απάντηση στις απόπειρες διάσπασής τους από μηχανισμούς της εργοδοσίας.

Σε αυτό το πνεύμα, η εργοδοσία, με προτάσεις που δε διασφαλίζουν σε τίποτα τους εργαζόμενους, επιχειρεί να «σπάσει» την απεργία. Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία γενική συνέλευση δεσμεύτηκε μόνο για την καταβολή του ενός από τους τρεις μισθούς μέχρι την Παρασκευή, ενώ για τους άλλους δύο μισθούς δεν είπε «λέξη». Στην πράξη, εκείνο που ήθελε να πετύχει ήταν να βάλει τους εργαζόμενους για δουλειά και να συνεχίσει την απληρωσιά. Αλλωστε, εδώ και περισσότερο από ενάμιση χρόνο μονίμως καθυστερεί στην καταβολή των δεδουλευμένων, γεγονός που έχει φέρει πολλές οικογένειες εργαζομένων σε δύσκολη κατάσταση, με τα «χαράτσια» και τους λογαριασμούς να «τρέχουν». Να σημειωθεί δε πως η εταιρεία ανήκει στον πανίσχυρο επιχειρηματικό όμιλο Δαυίδ («Coca - Cola», 3E κλπ.).

Η Ολγα Δημητριάδου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και εκπρόσωπος της παράταξης «Νέα Εργατική Δύναμη», που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, μιλώντας στον «Ρ», επισημαίνει πως «πολλοί συνάδελφοί μας έχουν εξαντληθεί, έχουν περάσει τα όριά τους και ζουν με δανεικά. Οι εργαζόμενοι δεν εμπιστεύονται πλέον την εργοδοσία και απαιτούμε σύσσωμοι την αποπληρωμή μας. Αλλωστε στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι έχουν αντιληφθεί ότι αν δε συσπειρωθούμε, αν δεν αγωνιστούμε, τότε δε θα καταφέρουμε τίποτα».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στηρίζει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση μνημονίων - εφαρμοστικών

Την απόφασή του να στηρίξει την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για την κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων που βασίζονται στα Μνημόνια 1 και 2 καθώς και στους εφαρμοστικούς τους νόμους, δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΝ), που δραστηριοποιείται στη Δυτική Μακεδονία, μετά από πρόσφατη συνεδρίασή του.

Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο επισημαίνει:

«Το Σωματείο μας έχει κάθε λόγο να στηρίξει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ γιατί ιδιαίτερα μετά την ψήφιση Μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων ανατράπηκαν στην κυριολεξία οι όποιες κατακτήσεις των εργαζομένων ίσχυαν μέχρι τώρα στην εργατική νομοθεσία.

Σε καμία περίπτωση δεν υπερασπιζόμαστε την προηγούμενη κατάσταση. Ζούγκλα επικρατούσε και τότε όπως και τώρα. Ομως με την ψήφιση των νέων μέτρων και την ανακοίνωση νέων ακόμα πιο αντεργατικών, οι εργοδότες αποθρασύνθηκαν ακόμη περισσότερο, μειώνοντας μισθούς, εντατικοποιώντας την εργασία και αυξάνοντας γενικότερα την εκμετάλλευση.

Μπορεί να αποτελέσει αφετηρία συσπείρωσης και αγώνα, αποκρούοντας τις νέες αντιλαϊκές μεθοδεύσεις της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, για περαιτέρω μείωση μισθών, κατάργηση ακόμη και αυτού του πενιχρού κατώτερου μισθού των 521 ευρώ για εργαζόμενους κάτω των 24 ετών και των 580 ευρώ για εργαζόμενους άνω των 24 ετών.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην ενέργεια (μόνιμους, εργαζόμενους στις εργολαβίες, 8μηνα, 2μηνα) να συσπειρωθούν γύρω από το Σωματείο, στηρίζοντας τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην κατεύθυνση στήριξης της πρότασης νόμου που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ για κατάργηση των Μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων.

Η δράση αυτή αφορά όλα τα Σωματεία της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Αφορά όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, στο εμπόριο, σε όλους τους κλάδους, καθώς επίσης και τους μικρούς επαγγελματίες. Είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί ένα πλατύ ταξικό-ενωτικό κίνημα, ώστε να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής».

ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ «ΟΛΥΜΠΟΣ»
Βιομηχανία μηνύσεων εναντίον συνδικαλιστών

Τη βιομηχανία μηνύσεων που έχει εξαπολύσει η γαλακτοβιομηχανία «ΟΛΥΜΠΟΣ» εναντίον των συνδικαλιστών που πρωτοστάτησαν στην απεργία που πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Φλεβάρη 2012 για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα που πήρε μονομερώς η εργοδοσία σε βάρος των εργαζομένων (μείωση στους μισθούς από 16,2% έως και 53%, κατάργηση του ημερήσιου σταθερού χρόνου απασχόλησης κ.ά.), καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

«Πρόκειται για συνέχιση της ωμής παρέμβασης στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων και της κατατρομοκράτησής τους για να δεχθούν όλες τις αντεργατικές επιλογές τους που θα συνεχιστούν πιο έντονα το επόμενο διάστημα με απολύσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει», επισημαίνει η ανακοίνωση, τονίζοντας ότι «οι εργοδότες του "ΟΛΥΜΠΟΣ" πρωτοστατούν στη σκληρή αντεργατική επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση, βιομήχανοι, τρόικα, ΕΕ, με στόχο να τσακίσουν κάθε αντίσταση των εργαζομένων».

Και συνεχίζει: «Να σημειωθεί ότι ο όμιλος των αδελφών ΣΑΡΑΝΤΗ (ιδιοκτήτες των "ΤΥΡΑΣ", "ΟΛΥΜΠΟΣ", "ΡΟΔΟΠΗΣ" στην Ελλάδα, "ΤΥΡΜΠΟΥΛ" στη Βουλγαρία και "ΤΥΡΟΜ" στη Ρουμανία), έχει μεγάλη κερδοφορία τα τελευταία 10 χρόνια, είναι μέσα σε όλα τα επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα».

Η διοίκηση του ΕΚΛ υπογραμμίζει ότι «δεν θα κάνει πίσω, ούτε τρομοκρατείται απ' την επίθεση των συγκεκριμένων εργοδοτών, αλλά θα συνεχίσει με περισσότερη δύναμη να παλεύει για την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και καλεί τα εργατικά σωματεία και όλους τους εργαζόμενους του Νομού Λάρισας να αντισταθούν, μαζικά και οργανωμένα, στις προκλήσεις τόσο των εργοδοτών της "ΟΛΥΜΠΟΣ", όσο και γενικότερα στην εργοδοσία που έχει ξεσαλώσει και θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στο μεσαίωνα».

Τέλος, καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους μαζικούς φορείς του Νομού Λάρισας να καταδικάσουν, με κάθε τρόπο, την εργοδοτική τρομοκρατία των αφεντικών της γαλακτοβιομηχανίας «ΟΛΥΜΠΟΣ».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Κάλεσμα αντίστασης στα μέτρα

Να συνταχθούν με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες - εμπόρους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών στον κοινό αγώνα για την απόκρουση της νέας, σφοδρής αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης που εξαπολύουν κυβέρνηση - τρόικα, καλεί τους συνταξιούχους της περιοχής η διοίκηση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Τρικάλων.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα του Σωματείου, αφού αναφέρονται τα νέα μέτρα που προωθούνται σε βάρος των συνταξιούχων, των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, επισημαίνεται ότι μετά τις εκλογές της 17ης Ιούνη, οι σκηνοθέτες της αντιλαϊκής πολιτικής παραμένουν οι ίδιοι - οι «εταίροι» των Βρυξελλών - κι έχουμε αλλαγή στην «εκτελεστική τρόικα των Αθηνών», που γίνεται πιο αδίσταχτη στην εφαρμογή των δυσβάσταχτων μέτρων, με τη συμμετοχή του «μεγάλου δημοκράτη και αριστερού» Φώτη Κουβέλη, που ανέλαβε να συνεχίσει το έργο του Καρατζαφέρη, τον οποίο ο λαός έστειλε στο σπίτι του.

Δύο ακόμη νεκροί εργάτες

Δύο ακόμη εργάτες έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες σε εργατικά «ατυχήματα». Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 6 Αυγούστου έχασε τη ζωή του ο Γιώργος Κρατσιώτης, 30 χρονών, δασεργάτης, ο οποίος εργαζόταν στο Δασικό Συνεταιρισμό Αλώνων - Φλώρινας, στο Τρίγωνο Φλώρινας. Ο άτυχος 30χρονος εργαζόμενος χτυπήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια υλοτομικών εργασιών με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.

Το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» συνέβη στην περιοχή Ρουκάνι του Ηρακλείου της Κρήτης, όπου ο Νίκος Πατσαδάκης, 35 χρονών, τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια εργασιών διάνοιξης τάφρου σε αγροτεμάχιο της περιοχής.

Κατά μέσο όρο γίνονται τουλάχιστον 3 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» κάθε μήνα, και αυτό παρά την περιορισμένη κατασκευαστική δραστηριότητα, την εν γένει πτώση της παραγωγής αλλά και την τεράστια ανεργία. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι τα εγκλήματα κατά της ζωής των εργαζομένων δε μειώνονται στο ελάχιστο. Αντιθέτως, όσο η κρίση βαθαίνει, η εργοδοσία προκειμένου να μειώσει περαιτέρω το κόστος παραγωγής εντείνει την εντατικοποίηση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις κάνει «εκπτώσεις» ακόμη και από τα στοιχειώδη και απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, με δραματικές συνέπειες για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΧΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εκφράζει την αλληλεγγύη της σε συνδικαλίστρια

Την αλληλεγγύη της στην αντιπρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, Ευγενία Κώττη, η οποία αντιστέκεται στην εργασιακή και οικονομική ομηρία απ' το εκδοτικό συγκρότημα «Η ΑΛΗΘΕΙΑ», εκφράζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ.

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, «ο εργοδότης εκμεταλλευόμενος το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο της προηγούμενης συγκυβέρνησης υλοποιεί την ανατροπή των συλλογικών συμβάσεων των εργαζομένων, καθιέρωσε τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, την εκ περιτροπής εργασία, μείωσε μισθούς και απέλυσε εργαζόμενους, μεταφέροντας τις συνέπειες της καπιταλιστικής και οικονομικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και για να διασφαλίσει τα δικά του εργοδοτικά και οικονομικά συμφέροντα».

Η αντιπρόεδρος του Σωματείου αντιστάθηκε και, «αφού προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας για τη διασφάλιση των δεδουλευμένων χρημάτων - που συστηματικά εδώ και 15 χρόνια, καθυστερεί να καταβάλει ο εργοδότης - και την επαναφορά ισχύος της ΣΣ Εργασίας, χωρίς την επιχειρούμενη μείωση μισθών».

Η Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ απαιτεί «την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων από την επιχείρηση "ΑΛΗΘΕΙΑ" και τη συνέχιση της εργασιακής τους σχέσης, με υποχρεωτική επαναφορά της ΣΣΕ χωρίς ανατροπές στους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματά τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ