Απεργοί της ΑΤΕ στη χτεσινή κινητοποίηση |
Χτες, και πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι στην κυβερνητική απόφαση εκποίησης της ΑΤΕ, προς όφελος της Πειραιώς, η τελευταία έβαλε μπροστά το σχέδιο χτυπήματος των εργατικών δικαιωμάτων παρά τις φραστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι αυτά θα κατοχυρωθούν, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι δεν υπήρξε συγχώνευση ή εξαγορά τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων, που να μην είχε ως προϋπόθεση την απώλεια εργατικών δικαιωμάτων.
Συγκεκριμένα, με επιστολή προς τους εργαζόμενους της ΑΤΕ, η Τράπεζα Πειραιώς τους ζητά να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας ατομικά, που οδηγούν στην κατάργηση της δικής τους επιχειρησιακής σύμβασης. Οι νέες συμβάσεις σύμφωνα με την επιστολή, θα είναι αορίστου χρόνου και θα έχουν ισχύ από τις 28/7/2012. Ομως αν και υποστηρίζεται ότι οι νέες συμβάσεις θα έχουν ως βάση το μεικτό μηνιαίο μισθό που ίσχυε στις 31 Μάη, εντούτοις σε αυτό δεν θα ενσωματώνονται επιδόματα που προβλέπονται στην επιχειρησιακή σύμβαση των εργαζόμενων της ΑΤΕ.
Ταυτόχρονα ισχυρό χτύπημα δέχονται και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων της ΑΤΕ, καθώς η «Πειραιώς» επί της ουσίας καταργεί το αυτοδιαχειριζόμενο Ταμείο Υγείας (ΤΥΠ-ΑΤΕ) και επιδιώκει την ένταξή τους στον κλάδο υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ, που ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι της Πειραιώς. Με τον τρόπο αυτό, αφαιρούνται βίαια από 20.000 περίπου εργαζόμενους και συνταξιούχους (άμεσα και έμμεσα μέλη) μια σειρά παροχές υγείας που αποδίδονται μέχρι τώρα μέσα από το ΤΥΠ-ΑΤΕ.
Μιλώντας στη γενική συνέλευση που ακολούθησε της συγκέντρωσης, στελέχη των ταξικών δυνάμεων καταλόγισαν τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση που εμπαίζει τους εργαζόμενους, καθώς όχι μόνο δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, αλλά βάζει πλάτη στην εργοδοσία για να περάσουν οι εκβιασμοί της πως αν δεν υπογράψουν θα απολυθούν. Ταυτόχρονα άσκησαν κριτική και στην πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, που μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις έχει επιλέξει το ρόλο του παρατηρητή και κάλεσαν τους εργαζόμενους να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια σε κυβέρνηση και εργοδοσία.
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Αναλυτικά, στην Ερώτηση επισημαίνεται:
«Χάος και εργασιακός μεσαίωνας επικρατεί για τους εργαζομένους στις εργολαβίες της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚ - ΔΜ) και στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε Κοζάνη και Φλώρινα. Από τη μία μεριά συνεχώς μειώνεται το μόνιμο προσωπικό (από 10.000 εργαζόμενους στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε 5.000 σήμερα) ακόμη και το προσωπικό με 8μηνες συμβάσεις, από την άλλη όλο και μεγαλύτερο μέρος των εργασιών δίνεται σε εργολαβίες λόγω της στρατηγικής της ΔΕΗ για διάλυση των εργασιακών σχέσεων και ελαχιστοποίησης του κόστους εργασίας.
Στις εργολαβίες της ΔΕΗ δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, Επιθεώρηση Εργασίας, ΙΚΑ κλπ. Οι εργολάβοι και η ΔΕΗ έχουν πλήρη ασυδοσία. Υπάρχει απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Ζερβού προς τους διευθυντές ΑΗΣ και ορυχείων, καθώς και τους υπευθύνους εργολαβιών της επιχείρησης να ελέγχεται η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, τα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας, να μην εξοφλούνται οι πιστοποιήσεις των εργολάβων αν δεν έχουν κατατεθεί οι μισθοί των εργαζομένων σε τραπεζικούς λογαριασμούς σύμφωνα με τις ανάλογες συμβάσεις εργασίας. Απόφαση που είχε εκδοθεί μετά από κινητοποιήσεις και πίεση του Σωματείου Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας. Η απόφαση έχει καταντήσει κουρελόχαρτο και δεν εφαρμόζεται πουθενά, με απόλυτη ανοχή, αν όχι προτροπή της διοίκησης και των υπουργείων σας.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι:
Τα προβλήματα επιδεινώνονται διαρκώς το τελευταίο διάστημα γιατί από τη μια μεριά οι εργολαβίες δίνονται όλο και σε χαμηλότερες τιμές, από την άλλη η ΔΕΗ επικαλούμενη έλλειψη ρευστότητας καθυστερεί πληρωμές στους εργολάβους, με συνέπεια να εντείνονται τα προβλήματα απλήρωτης εργασίας, αμοιβών πολύ κάτω απ' όσα προβλέπουν οι συμβάσεις εργασίας. Συνέβη δε το τραγελαφικό, από απλήρωτη για μήνες εργαζόμενη στις εργολαβίες, η ΔΕΗ να της κόβει το ρεύμα, γιατί δεν είχε να το πληρώσει.
Η τρομοκρατία των εργολάβων και η ασυδοσία οργιάζουν. Οποιος εργαζόμενος τολμήσει να ζητήσει το δίκιο του απολύεται. Συνέβη δε και αυτό: Σε κάποιες εργαζόμενες που πληρώθηκαν μέσω τραπεζικού λογαριασμού, η εργολάβος τους ζητούσε πίσω μέρος των χρημάτων. Οσες δεν υπέκυψαν, απολύθηκαν. Η συγκεκριμένη εργολάβος μετά από παρέμβαση του σωματείου εργαζομένων στην Ενέργεια αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις συγκεκριμένες απολύσεις.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Στόχος είναι η μείωση του κόστους εργασίας σε επίπεδο πείνας. Νόμος και τάξη είναι η διάλυση και κατάργηση κάθε εργασιακής σχέσης και εργατικού δικαιώματος, η πάση θυσία διασφάλιση των κερδών του εργοδότη».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν: