ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Αυγούστου 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Μια μοναδική μουσική συνάντηση

Μια μοναδική μουσική συνάντηση θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το αθηναϊκό κοινό την Τετάρτη, 29 Αυγούστου, στο Ηρώδειο. Ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος και η Μαρία Φαραντούρη θα συναντηθούν εκπληρώνοντας ένα όνειρο των δυο καλλιτεχνών από την αρχή σχεδόν της σταδιοδρομίας τους. Από την εποχή, δηλαδή, που η Μαρία διέγραφε τη λαμπρή της μουσική σταδιοδρομία, σαν μούσα του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι, συνεργαζόταν με διεθνείς μουσικούς μύθους, όπως ο Τζον Ουίλιαμς και ο Ζουλφί Λιβανελί, και τραγουδούσε με τις σπουδαιότερες ορχήστρες στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, ενώ ο Θάνος Μικρούτσικος, την ίδια ακριβώς εποχή, έγραφε μουσική για πρωτοποριακά θέατρα στην Ευρώπη και συμμετείχε στα μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, συνεργαζόμενος με μεγάλους τραγουδιστές της γενιάς του, Ελληνες και ξένους.

Φέτος τελικά το αποφάσισαν. Στη συναυλία, η Μαρία Φαραντούρη θα ερμηνεύσει τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και ο Θάνος Μικρούτσικος θα παίξει για εκείνη στο πιάνο τραγούδια του Χατζιδάκι, του Kουρτ Βάιλ, του Λούτσιο Ντάλα και φυσικά του Μίκη Θεοδωράκη.

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς αναμένεται να είναι η παρουσίαση του κύκλου τραγουδιών «Κατάσταση Πολιορκίας», ένα από τα σημαντικότερα έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Θάνος Μικρούτσικος υποστηρίζει ότι το έργο αυτό (σε ποίηση Ρένας Χατζηδάκη), αποτελεί ένα ποιητικό χείμαρρο πολιτικής και ερωτικής εξομολόγησης - ένα ντοκουμέντο - και ταυτόχρονα έργο υψηλής αισθητικής και μουσικής τέχνης. Είναι ένα οριακό έργο του Μίκη, μια ασταμάτητη μελωδία-ποταμός. Η Μαρία Φαραντούρη που η φωνή της ταυτίστηκε με αυτό το έργο (ως πρώτη ερμηνεύτριά του) πιστεύει ότι αξίζει ένας μεγάλος έπαινος στον Θάνο Μικρούτσικο για τη θαυμάσια - εντελώς - νέα ενορχήστρωση του έργου που θα παρουσιαστεί στη συγκεκριμένη συναυλία.

Ο Θάνος Μικρούτσικος το ενορχηστρώνει για δύο φωνές, δύο πιάνα, πνευστά και επτά εκτελεστές κρουστών. Εκτός από τον Θάνο Μικρούτσικο και την Μαρία Φαραντούρη, στη σκηνή θα βρεθούν μαζί τους ο Κώστας Θωμαΐδης και η Αννα Λινάρδου, καθώς και οι σολίστ: Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Γ. Κιουρτσόγλου (μπάσο), Χρήστος Περτσινίδης (κιθάρα), Ακης Γαβαλάς (τύμπανα) και Νίκος Τουλιάτος (κρουστά).

Ο Αύγουστος στην Πετρούπολη

«Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει»
«Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει»
Συνεχίζονται με επιτυχία οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Πετρούπολης. Τη Δευτέρα, στο Θέατρο Πέτρας παρουσιάζεται «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα». Ο Ακης Σακελλαρίου, η Ναταλία Δραγούμη, ο Γεράσιμος Γεννατάς και ο Αντώνης Λουδάρος ανεβάζουν για μία ακόμη φορά τα «Απαντα του Σαίξπηρ», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης. Σκηνικά - Κοστούμια: Βίκυ Ρουμπέκα. Μουσική επιμέλεια: Κώστας Σουρβάνος.

Την Τετάρτη, ανεβαίνει «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει» του Πέτρου Ζούλια, σε σκηνοθεσία του ίδιου, από τη «Θεατρική Διαδρομή». Πρόκειται για σπονδυλωτό έργο που παρουσιάζει, με μετεπιθεωρησιακό τρόπο, την Ιστορία της Ελλάδας, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ως τις μέρες μας. Σκηνικά - κοστούμια: Αναστασία Αρσένη. Μουσική: Μάρω Θεοδωράκη. Χορογράφος: Φώτης Διαμαντόπουλος. Παίζουν: Παύλος Χαϊκάλης, Ρένια Λουιζίδου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Τζόυς Ευείδη, Ερση Μαλικένζου, Πάνος Σταθακόπουλος, Αλίνα Κωτσοβούλου, Γεωργία Μαυρογεώργη, Τάσος Αλατζάς κ.ά.

Ενώ την Παρασκευή παρουσιάζεται το έργο «Ο Παππούς έχει πίεση» της Δήμητρας Παπαδοπούλου. Ο παππούς (Κώστας Βουτσάς), οι τρεις ανεκδιήγητες εγγονές του (Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Θωμαΐς Ανδρούτσου, Σοφία Παυλίδου), ένας μπάτσος (Κώστας Αποστολάκης) κι ένας πιτσιρικάς από το Σύνταγμα (Πέτρος Λαγούτης) έρχονται αντιμέτωποι με απρόσμενες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Σκηνοθεσία: Δήμητρα Παπαδοπούλου, Αγγελίτα Τσούγκου. Σκηνικά: Γιάννης Μουρίκης. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα. Μουσική Επιμέλεια: Κώστας Ζήκος.

Θέατρο και μουσική στα «Αισχύλεια»

Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Με τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, από το Εθνικό Θέατρο, ανοίγει η αυλαία, αύριο, για τα φετινά 37α «Αισχύλεια», στην Eλευσίνα. Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης. Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία - σκηνικά - κοστούμια: Νίκος Μαστοράκης, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Ψαρράς, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Λαέρτης Μαλκότσης, Ομηρος Πουλάκης, Τάνια Τρύπη, Κατερίνα Λυπηρίδου κ.ά.

Ακολουθεί την Τρίτη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου, ενώ στις 28 ανεβαίνει η παράσταση «Αναζητώντας τον Αττίκ», σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου. Μουσική έρευνα - κείμενα: Λάμπρος Λιάβας. Σκηνοθεσία - χορογραφία: Σοφία Σπυράτου. Στιχουργικά ιντερμέδια: Γιάννης Ξανθούλης. Παίζουν: Νίνα Λοτσάρη, Ευαγγελία Μουμούρη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Αγγελος Παπαδημητρίου, Ακης Σακελλαρίου, Ζωζώ Σαπουντζάκη.

Στις 30 Αυγούστου το λόγο έχει ο «Περικλής» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, επίσης από το Εθνικό Θέατρο. Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης. Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς. Παίζουν: Γιάννης Βογιατζής, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Κοτανίδης, Χρήστος Λούλης, Μανώλης Μαυροματάκης, Δημήτρης Πιατάς, Μαρία Σκουλά, Λυδία Φωτοπούλου, Μηνάς Χατζησάββας κ.ά.

Στις 31 Αυγούστου μια μουσική βραδιά με την πανσέληνο, με τη συμμετοχή της Μάρθας Φριντζήλα και του Τάκη Φαραζή, στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Επεται συνέχεια το Σεπτέμβρη...

«Αμφιτρύων» στο Βύρωνα

Το έργο του Μολιέρου «Αμφιτρύων» παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο, την Παρασκευή στο Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα. Ο Μολιέρος εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία, στηρίζεται δεξιοτεχνικά πάνω στον Αμφιτρύωνα του Πλαύτου και μεταπλάθει τον μύθο του Αμφιτρύωνα και της Αλκμήνης σε μια απολαυστική κωμωδία. Ο Δίας παίρνει τη μορφή του Αμφιτρύωνα για να τρυπώσει στο κρεβάτι της γυναίκας του Αλκμήνης και ο Ερμής τη μορφή του κωμικού υπηρέτη του Σωσία. Οταν όμως εμφανίζεται ο πραγματικός Αμφιτρύωνας, τη θεϊκή παρέμβαση θα ακολουθήσει το χάος: άλλοτε διασκεδαστικό και άλλοτε επικίνδυνο, γεμάτο ίντριγκες, ανατροπές, πάθη και εξωφρενικό χιούμορ! Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη. Σκηνοθεσία: Λευτέρης Βογιατζής. Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη. Κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Αμαλία Μουτούση, Γιώργος Γάλλος, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Ημελλος, Χρήστος Λούλης, Εύη Σαουλίδου, Στεφανία Γουλιώτη, κ.ά.

Με Αριστοφάνη στη «Ρεματιά»

Το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» παρουσιάζει την κωμωδία του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες» (Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη), στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ρεματιάς, που οργανώνει το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Απόδοση κειμένου: Βασίλης Μαυρογεωργίου. Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος. Σκηνικά - Κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Χορογραφίες: Αγγελική Στελλάτου. Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Κώστας Κόκλας, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Παντελής Δεντάκης, Νίκος Καρδώνης, Στράτος Χρήστου, Γεωργία Γεωργόνη, κ.ά.

Στον ίδιο χώρο, την Τετάρτη και την Πέμπτη, το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζει τους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, μουσική Μάνου Χατζιδάκι, σκηνικά Μανόλη Παντελιδάκη και κοστούμια Βάλιας Μαργαρίτη και Μανόλη Παντελιδάκη. Ενα ταξίδι στην επιθυμία για έναν κόσμο ελεύθερο, έναν κόσμο δίκαιο, με αίτημα την ευτυχία. Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Σωκράτης Πατσίκας, Αγορίτσα Οικονόμου, Σταύρος Σιόλας, Μάρα Βλαχάκη, Προκόπης Αγαθοκλέους.

Μουσική με πανσέληνο

Ο δεξιοτέχνης πιανίστας και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας παρουσιάζει τη νέα του δισκογραφική δουλειά «Ημερολόγιο Ονείρων», την Παρασκευή, στο Ευριπίδειο θέατρο Ρεματιάς.

Την ιδιαίτερη αυτή βραδιά, όπου το ασυνήθιστο φαινόμενο των δύο πανσελήνων μέσα στον ίδιο μήνα θα τραβήξει όλα τα βλέμματα στον ουρανό, το καταπράσινο ανοιχτό θέατρο της Ρεματιάς θα γεμίσει με τις μελωδίες του πιάνου, του βιολιού και του σαξοφώνου. Σε συνδυασμό με το λυρισμό και τη δεξιοτεχνία που χαρακτηρίζουν τον γνωστό συνθέτη, θα ταξιδέψουμε σε μελωδικά μονοπάτια που λειτουργούν, όπως ο ίδιος λέει, σαν ανάμνηση ονείρων... Συμμετέχουν οι μουσικοί Δημήτρης Χουντής (σοπράνο σαξόφωνο), Alfredo Shtuni (βιολί), Αλέξανδρος Μποτίνης (τσέλο), Βαγγέλης Ζωγράφος (κοντραμπάσο), Mιχάλης Καπηλίδης (τύμπανα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ