ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Αυγούστου 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Ολοκληρωτικός πόλεμος κατά των λαϊκών δικαιωμάτων

Αυτό είναι το επεξεργασμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας

«Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία, απάντησε εργάτη στην τρομοκρατία» σύνθημα επίκαιρο που γίνεται επιτακτικό για να δει ο λαός καλύτερες μέρες
«Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία, απάντησε εργάτη στην τρομοκρατία» σύνθημα επίκαιρο που γίνεται επιτακτικό για να δει ο λαός καλύτερες μέρες
Ανείπωτη δυστυχία και ατέλειωτο πόνο θα προκαλέσει ο «λογαριασμός» που έχει «κόψει» η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ σε αγαστή συνεργασία με τους δανειστές και εταίρους σε βάρος του λαού, που θα πληρώνει για μια ζωή ο ίδιος και τα παιδιά του ακόμα και όταν έχει περάσει η κρίση, στην περίοδο της ανάκαμψης.

Στο «λογαριασμό» αυτό το πακέτο των νέων μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ και πλέον, αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος και αφορά αποκλειστικά τις περικοπές δαπανών, πράγμα που σημαίνει άγριο τσεκούρι στις συντάξεις, στα προνοιακά επιδόματα, στις δαπάνες για τα νοσοκομεία, τα φάρμακα, την κοινωνική ασφάλιση, τα σχολεία, το «μισθολογικό κόστος» στο δημόσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (εργασιακή εφεδρεία και απολύσεις). Στην πραγματικότητα, δε θα μείνει τίποτα όρθιο από το λεγόμενο κράτος πρόνοιας.

Οι απανωτές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση για να κάνουν τάχα με δίκαιο τρόπο τη νέα σφαγή, είναι εμπαιγμός και σκέτη απάτη. «Ολοι συμφωνούμε ότι πρέπει να βρεθούν 11,5 δισ. ευρώ περίπου από τις δαπάνες», δήλωσε απερίφραστα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μετά τη σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ειλημμένη απόφαση των τριών αρχηγών να βάλουν βαθιά το μαχαίρι σε συντάξεις και επιδόματα. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βγήκε να καλλιεργήσει το κλίμα ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές σε ό,τι απομείνει από τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα του λαού. «Η πληροφόρηση που έχω, είναι ότι θα προστατευθούν οι πλέον ευπαθείς ομάδες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, ομολογώντας πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν «όρια» στη νέα αντιλαϊκή επίθεση, αφού με τον όρο «οι πλέον ευπαθείς ομάδες» η κυβέρνηση εννοεί τα πλέον εξαθλιωμένα κοινωνικά στρώματα που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ο ίδιος ανέφερε ότι ήδη έχουν προσδιοριστεί «οι τομείς από τους οποίους θα αντληθούν τα 11,5 δισ.» και μέσα στο μήνα «θα αποσαφηνιστούν, θα εξειδικευτούν και θα ανακοινωθούν» τα συγκεκριμένα μέτρα.

Ο λογαριασμός όμως που έχουν κόψει για το λαό περιλαμβάνει κι άλλα εξίσου καταστροφικά για τα λαϊκά συμφέροντα, σκέλη, όπως:

  • Το φορολογικό, δηλαδή η ανελέητη φορολεηλασία και φοροληστεία των μισθωτών, συνταξιούχων, των αυτοαπασχολουμένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται η φοροαπαλλαγή και η φοροασυλία του κεφαλαίου. Ενδεικτικά ας σημειωθεί ότι μόνο φέτος πρέπει να πληρωθεί φόρος εισοδήματος 6 δισ. ευρώ, συν 3 δισ. για φόρο στα ακίνητα. Παραμένει βέβαια το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, που υπολογίζουν στα 2,5 δισ. ευρώ, όπως και οι επαχθείς έμμεσοι φόροι στα καύσιμα, στα τρόφιμα (ΦΠΑ) κ.ο.κ.
  • Οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, δηλαδή το νέο πλιάτσικο σε βάρος της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να βρουν πεδία εγγυημένης και ισχυρής κερδοφορίας τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των επιχειρηματικών ομίλων. Η εγκληματική ενέργεια για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, αποτελεί ισχυρό δείγμα γραφής για τη βούληση και την αποφασιστικότητα της τρικομματικής κυβέρνησης, που τις επόμενες μέρες θα οριστικοποιήσει τη λίστα με τις επιχειρήσεις και τα φιλέτα του δημοσίου που θα παραχωρηθούν τζάμπα στους ιδιώτες. Η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να προχωρήσουν με καταιγιστικούς ρυθμούς οι ιδιωτικοποιήσεις και οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις φορέων του δημοσίου αποτελούν το βασικό αντικείμενο των συσκέψεων που θα έχουν αύριο και μεθαύριο στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.
Υψιστη προτεραιότητα η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων
  • Η ανταγωνιστικότητα, η οποία επιτυγχάνεται με την δραστική συμπίεση του λεγόμενου εργατικού κόστους, πράγμα που σημαίνει απλά τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, προκειμένου να γίνει πιο φτηνή η εργατική δύναμη. Η τρικομματική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι η πρώτη προτεραιότητα, ακριβώς γιατί αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας και την «επανεκκίνηση» της κερδοφορίας. Δεν προκαλεί καμία έκπληξη λοιπόν που η τρικομματική κυβέρνηση «ανοίγει» ξανά το εργασιακό και το ασφαλιστικό. «Ο πρώτος στόχος μας, είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, γιατί είναι πολύ άσχημο να σου περικόπτουν το μισθό, σε όποιο επίπεδο και να είσαι, αλλά είναι πολύ χειρότερο να μην έχεις καθόλου μισθό, να μην έχεις δουλειά...», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, επισείοντας σταθερά το επαίσχυντο τρομοκρατικό δίλημμα «μισθός πείνας ή ανεργία». Η φτηνή εργασία είναι προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως σταθερά διακηρύσσει ο πρωθυπουργός, που δεν έχει κρύψει ότι θεωρεί ...ανεπίτρεπτη πολυτέλεια να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα σε περίοδο κρίσης και ανεργίας. «Τα εργασιακά δικαιώματα είναι ιερά, αλλά για να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα πρέπει να υπάρχει εργασία», τόνισε προκλητικά ο Α. Σαμαράς στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ομολογώντας ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό να μετατραπούν οι εργαζόμενοι σε σύγχρονους σκλάβους και οι χώροι δουλειάς σε εργασιακά γκέτο, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Το μήνυμα αυτό έστειλε με κυνικό και θρασύ τρόπο ο υπουργός Εργασίας στην επιστολή που έστειλε την περασμένη Τρίτη στους κοινωνικούς εταίρους για να τους καλέσει σε διάλογο για τις εργασιακές σχέσεις. «Γιατί ζούγκλα στην αγορά εργασίας είναι περισσότερο η ανεργία, παρά η μερική ή και η χαμηλότερα αμειβόμενη εργασία», τονίζει προκλητικά ο Γ. Βρούτσης, δείχνοντας ευθύς εξαρχής ότι η μερική, η ανασφάλιστη, η χαμηλότερα αμειβόμενη εργασία, με δύο λόγια η φτηνή εργασία, όχι μόνο είναι αποδεκτή από την κυβέρνηση, αλλά επιβάλλεται να γενικευτεί και να νομιμοποιηθεί. Αυτός είναι στην πραγματικότητα ο στόχος του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και η παραπάνω φράση του υπουργού Εργασίας αποτελεί την προμετωπίδα του νέου σφαγείου που στήνεται, με τη συμμετοχή φυσικά και των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, σε βάρος των μισθών, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η κυβέρνηση δεν ξεκινάει από «μηδενική βάση» στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως έχουν βαφτίσει το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα αυτό και αυτό έσπευσε να υπενθυμίσει ο πρόεδρός του, έντονα ενοχλημένος που δεν αναγνωρίζεται το έργο των προκατόχων. «Αυτά που έχει κάνει η χώρα σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα, σε σχέση με την αγορά εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, σε σχέση με το μισθολογικό κόστος στο δημόσιο, σε σχέση με το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στον ιδιωτικό τομέα, είναι εντυπωσιακά... Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο ΟΟΣΑ καταγράφει την Ελλάδα ως την πρώτη χώρα σε διαρθρωτικές αλλαγές την προηγούμενη χρονιά», διακήρυξε έμπλεος ταξικής υπερηφάνειας ο Ευ. Βενιζέλος, που δεν παρέλειψε βέβαια να επιδείξει και τα κατορθώματα του ΠΑΣΟΚ στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής (διάβαζε της άγριας λιτότητας) όπου, όπως είπε, από το 2010 «πετύχαμε το πρωτοφανές ύψος της δημοσιονομικής προσαρμογής 10 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, 20 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος»...

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ξεκάθαρα πως η τρικομματική κυβέρνηση προωθεί με όλες τις δυνάμεις της ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση προς όφελος της πλουτοκρατίας, πατώντας πάνω στα αποκαΐδια των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων και «σπρώχνοντας» τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού βαθιά μέσα στην απόλυτη φτώχεια και την εξαθλίωση. Είναι φανερό ότι τα μέτρα που παίρνονται και θα παρθούν δεν είναι προσωρινά και δεν πρόκειται βέβαια να «ανακληθούν» μετά την έξοδο από την κρίση. Είναι μέτρα που παίρνονται για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και να θωρακίσουν την κερδοφορία των μονοπωλίων και άρα θα ισχύσουν και την περίοδο της ανάκαμψης και όσο υπάρχει η εξουσία του κεφαλαίου. Ο λαός και πριν απ' όλα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα πρέπει να επιβάλουν αλλαγής πορείας, κόντρα στα αντιλαϊκά μέτρα και τα κόμματα της πλουτοκρατίας που την εφαρμόζουν. Η μοναδική φιλολαϊκή διέξοδος περνάει από την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους.


Π.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ