Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος με αφορμή το περιστατικό στη «Χαλυβουργία» του Μάνεση στο Βόλο
Οι εργάτες της «Χαλυβουργίας» είναι ανάστατοι λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί για την υγεία τους το ραδιενεργό φορτίο |
Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με την ανίχνευση ραδιενεργού Καισίου-137 σε απόβλητα της Χαλυβουργίας Βόλου τα οποία μεταφέρονταν με πλοίο στη Σαρδηνία προς επεξεργασία, αναδεικνύονται πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην επαγγελματική και δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Είναι γνωστό ότι οι δραστηριότητες παραγωγής προϊόντων σιδήρου, χάλυβα κ.λπ. από ανακύκλωση προϊόντων (σκραπ), στο βαθμό που δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης (διαδικασίες ελέγχου σκραπ, ασφαλούς απομάκρυνσης και απομόνωσης ραδιενεργών πηγών, μέτρα προστασίας των εργαζομένων και κοινού κ.λπ.), εγκυμονεί κινδύνους έκθεσης σε ραδιενέργεια των εργαζομένων σε αυτές τις δραστηριότητες (παραγωγή, συντήρηση) και του κοινού (απόβλητα, προϊόντα κ.λπ.), με πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους (π.χ. καρκίνος).
Οι εργαζόμενοι στη μονάδα της Χαλυβουργίας Βόλου και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είναι δικαιολογημένα αναστατωμένοι από το περιστατικό με την ανίχνευση ραδιενέργειας κατά την παράδοση φορτίου πλοίου της εταιρείας στη Σαρδηνία.
Η αντεργατική πολιτική της διοίκησης της Χαλυβουργίας Ελλάδας απέναντι στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου που βρίσκονται επί μήνες σε απεργία, αλλά και απέναντι στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο του Βόλου είναι γνωστή. Είναι γνωστή, επίσης, η έλλειψη μέτρων ασφάλειας για τους εργαζόμενους που έχει οδηγήσει σε πλήθος σοβαρών εργατικών ατυχημάτων. Το συμβάν με το ραδιενεργό φορτίο αναδεικνύει ότι κατά τους χειρισμούς του φορτίου που προηγήθηκαν κατά τη φόρτωση και κατά τη μεταφορά δεν υπήρξε κανένα μέτρο προφύλαξης. Αναδεικνύει επίσης, ότι δεν τηρούνται διαδικασίες ελέγχου κατά την παραγωγική διαδικασία και πιθανά οι εργαζόμενοι και το κοινό έχουν εκτεθεί και στο παρελθόν σε ραδιενέργεια. Ο κίνδυνος, επίσης, να έχουν μολυνθεί τελικά προϊόντα της εταιρείας είναι υπαρκτός. Ταυτόχρονα, παραμένει άγνωστο το πού βρίσκεται το πλοίο και το μολυσμένο φορτίο.
Η ύποπτη σιωπή που επιδεικνύουν οι αρμόδιες αρχές για το εξαιρετικά σοβαρό αυτό περιστατικό αναδεικνύει τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αναδεικνύει γενικότερα το πρόβλημα της έλλειψης ελέγχων και διαδικασιών για την προστασία των εργαζόμενων και του πληθυσμού σε όλες τις σχετικές παραγωγικές διαδικασίες.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
Τη Δευτέρα 16 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ. στο ΕΚΑ. Παράλληλα καλεί σε μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 19 Ιούλη
Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει το Συνδικάτο οι μειώσεις μισθών φτάνουν το 40% και 50% μέχρι σήμερα και αγκαλιάζουν σχεδόν το σύνολο του κλάδου. «Είναι αδύνατον - σημειώνει - οι μεταλλεργάτες να μπορέσουν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος όπου μέσα είναι και ο φόρος κοινωνικής αλληλεγγύης όσες δόσεις και αν βάλουν οι κυβερνώντες. Είναι αδύνατον να πληρωθεί από τους περισσότερους συναδέλφους το χαράτσι της κατοικίας μέσω της ΔΕΗ».
Αρκετοί εργοδότες εξακολουθούν να μην πληρώνουν τα δεδουλευμένα, καταγγέλλει το Συνδικάτο. Ενδεικτικό παράδειγμα στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων ΛΟΥΚΙΣΑ - ΑΛΟΥΜΙΝΟΞ - ΙΟΝΙΟΣ κ.α. οφείλονται 6 και 7 μηνιάτικα. Σε αρκετές άλλες επιχειρήσεις 2, 3 και 4 μηνιάτικα, όπως στη ΔΡΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΗΣ. Επίσης οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ χάνουν το 40% του εισοδήματός τους, πληρώνονται με ψίχουλα, τους παρακρατούνται αναδρομικά λόγω εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, χρήματα που αντιστοιχούν σε 2 και 3 μηνιάτικα. Εχουν χάσει σημαντικά δικαιώματα και κατακτήσεις ιατροφαρμακευτικές νοσοκομειακές, αλλά και αποζημιώσεις λόγω συνταξιοδότησης που μέσα από ΣΣΕ είχαν κατακτήσει.
Σε αυτή την κατεύθυνση το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι με την παρέμβαση στο υπουργείο θα απαιτήσουν ως ελάχιστα άλλα άμεσα μέτρα επιβίωσης τα εξής: