ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Ιούλη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις για υγεία και φόρους
  • Συγκέντρωση, αύριο Παρασκευή 13 του Ιούλη, 9 το πρωί στο υπουργείο Εργασίας για την ασφαλιστική κάλυψη
  • Την Πέμπτη, 19 του Ιούλη, στο υπουργείο Οικονομικών ενάντια στη φοροληστεία

Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στη φορολογική πολιτική
Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στη φορολογική πολιτική
Στις πρώτες μετεκλογικές κινητοποιήσεις για την υγεία και ενάντια στη φορολογική πολιτική προχωρούν οι αγωνιστικές δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, αυτοκινητιστών αρνούμενοι να δώσουν «πίστωση χρόνου» στη συγκυβέρνηση. Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), το αγωνιστικό έναυσμα δίνεται με τη συγκέντρωση στην οποία καλούν αύριο Παρασκευή 13 του Ιούλη, στις 9 το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29), ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Μικρών Εμπόρων στο Δήμο της Αθήνας και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). «Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και αποτελεί δικαίωμα. Η άρνηση του ΔΣ του ΟΑΕΕ, να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα της θεώρησης των βιβλιαρίων σε όλους τους ασφαλισμένους, αποτελεί εγκληματική ενέργεια», σημειώνει η ΟΒΣΑ, διεκδικώντας - μεταξύ άλλων - μαζί με το Σύλλογο Αυτοαπασχολούμενων την παροχή περίθαλψης από τον ΟΑΕΕ για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από χρέη προς το Ταμείο.

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού, την ερχόμενη βδομάδα, αφορά την εναντίωση στη νέα φοροληστεία που υλοποιείται αυτή την περίοδο. Η ΠΑΣΕΒΕ διοργανώνει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών (Καραγιώργη Σερβίας) την Πέμπτη 19 του Ιούλη, στις 9.30 το πρωί. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η ΟΒΣΑ, που καλεί σε προσυγκέντρωση στις 9 το πρωί στην πλ. Κλαυθμώνος.

Στην ανακοίνωσή της, η ΟΒΣΑ αναφέρει: «Είναι τόσο άδικος ο φορολογικός νόμος που πληρώνουν ακόμη και οι άνεργοι, πληρώνουν και αυτοί που έχουν μηδέν εισόδημα.

Για τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ αποτελούν θηλιά στο λαιμό που σφίγγει σιγά σιγά τα φορολογικά μέτρα, των κομμάτων που αποτελούσαν τον κορμό της προηγούμενης κυβέρνησης όπως και της σημερινής. Μιλάμε για μέτρα όπως: Το τέλος επιτηδεύματος, το φόρο αλληλεγγύης, τα χαράτσια για την ακίνητη περιουσία, για την αύξηση της φορολογίας από τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ και πολλά άλλα μέτρα που σίγουρα θα επιταχύνουν το κλείσιμο πολλών μικρών Βιοτεχνιών, θα οδηγήσουν στην ανεργία πολλούς Επαγγελματίες.

Η προηγούμενη τρικομματική κυβέρνηση όπως και η σημερινή με την πολιτική τους, δείχνουν καθαρά ότι υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, των οποίων μειώνουν το συντελεστή φορολόγησης των κερδών τους στο 15%. Συζητάνε για τη δημιουργία οικονομικών ζωνών όπου οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα απαλλαγούν από κάθε φορολογία, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τους εφοπλιστές. Είναι καθαρό σε εμάς ότι η αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, περνάει από την καταστροφή των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, από την κινεζοποίηση των μισθών και μεροκαμάτων των εργαζόμενων.

Καμία αυταπάτη ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση. Μοναδική απάντηση αποτελεί το δυνάμωμα των Σωματείων, η ανάπτυξη της δράσης τους, η μαζικοποίησή τους, η καλύτερη επαφή με τα μέλη τους.

Να κυριαρχήσει το σύνθημα κανένας αυτοαπασχολούμενος να μην αισθάνεται μόνος του. Για τα προβλήματά τους, οι συνάδελφοι μας, να απευθύνονται στα Σωματεία ή στις λαϊκές επιτροπές.

Διεκδικούμε:

  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για το ζευγάρι 40.000 ευρώ το χρόνο και 5.000 για κάθε παιδί, για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες.
  • Αναδρομική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος στο εισόδημα μέχρι 40.000 για το ζευγάρι και 5.000 για κάθε παιδί, καθώς και του ΕΕΤΗΔΕ για την κύρια και την πρώτη εξοχική κατοικία.
  • Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος των επαγγελματοβιοτεχνών. Κατάργηση περαίωσης και κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων. Αύξηση του ορίου προσωποκράτησης για χρέη στο Δημόσιο και ειδικά για τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει την επιχείρησή τους και δεν έχουν άλλα εισοδήματα. Πάγωμα των χρεών χωρίς προσαυξήσεις.
  • Κατάργηση των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και αγροτικής κίνησης στα αγροτικά εφόδια, στα είδη διατροφής, εκπαίδευσης, υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας.
  • Κατάργηση των φόρων και τελών για Δήμο και ΕΡΤ.
  • Απαγόρευση διά νόμου κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας με σημερινά αντικειμενικά κριτήρια αξίας 300.000 ευρώ και μέχρι 150 τμ για τη λαϊκή τετραμελή οικογένεια.
  • Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με συντελεστή 45% σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη.
  • Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι "αναπτυξιακές" φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο. Να καταργηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές».
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
Συναντήσεις με ... πλούσιο περιεχόμενο

«Λεφτά» και ...«δρόμους» φέρονται να ζητούν οι Ισπανοί από την Ελλάδα, όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης με τον Ισπανό Πρέσβη στην Αθήνα, Α. Λουθίνι. Στην ανακοίνωση του υπουργείου, σημειώνεται ότι στη συνάντηση «συζητήθηκαν θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται Ισπανικές επιχειρήσεις στη χώρα μας» και ότι ο Ισπανός Πρέσβης «ζήτησε τακτική πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ για την ενέργεια που εγχέουν στο σύστημα και να βρεθεί λύση για να προχωρήσουν οι οδικοί άξονες». Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ορίσει διαπραγματευτή που θα αναλάβει τις συζητήσεις με τους παραχωρησιούχους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, όπως και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης, συναντήθηκε τις τελευταίες μέρες με αρκετούς Πρεσβευτές και απ' ό,τι φαίνεται, πέρα από τις «ευχές» μπήκαν από την πλευρά τους επιτακτικά τα ζητήματα εξυπηρέτησης των συμφερόντων επιχειρήσεων των χωρών τους, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ο Κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε και με τον Ολλανδό Πρέσβη Κις Βαν Ριτζ, που με την «ευκαιρία» γνωστοποίησε ότι «ολλανδικός όμιλος ενδιαφέρεται για επένδυση ύψους 300 - 500 εκατ. ευρώ στην Κρήτη, στον τομέα των logistics για την οποία έχει ήδη υποβάλει αίτηση ένταξης στη νομοθεσία για το "fast track"». Με τον Ολλανδό Πρέσβη μίλησαν επίσης για την «τεχνική βοήθεια» που παράσχουν Ολλανδοί εμπειρογνώμονες για προώθηση εξαγωγών, ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, φορολογική διοίκηση και έλεγχο των δαπανών!

Τέλος, έγινε συνάντηση και με τον Φινλανδό υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Α. Στουμπ, ο οποίος δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της σε αυτήν την κρίση, είμαστε όλοι μαζί στο ίδιο καράβι».

ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Σε λειτουργία οι νέες συνδέσεις Αίγινας και Θάσου

Την πλήρη λειτουργία των πρόσθετων υποβρύχιων καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος Θάσου - Κεραμωτής, (8,1 χλμ) από τις 27 του Ιούνη και Αίγινας - Μεθάνων (9,8 χλμ) από τις 7 του Ιούλη, ανακοίνωσε ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η λειτουργία των καλωδίων «διασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αδιάλειπτη τροφοδότηση, με ηλεκτρική ενέργεια, της Αίγινας και της Θάσου, αφού τα δύο νησιά τροφοδοτούνται πλέον μέσω τεσσάρων υποβρυχίων καλωδίων το καθένα». Οι συνδέσεις, συνολικού κόστους 4,4 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκαν από τη ΔΕΗ και χρειάστηκαν 3 χρόνια για να ολοκληρωθούν, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Διαχειριστικά ζόρια

Τα διαχειριστικά ζόρια της εγκληματικής πολιτικής σε όφελος και για λογαριασμό των μονοπωλίων φαίνεται να «ακουμπάνε» και το πρόγραμμα με τις ιδιωτικοποιήσεις-μαμούθ.

Για τον προγραμματισμό και την κλιμάκωση του προγράμματος συναντήθηκαν χτες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με τον επικεφαλής του «Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ) Κ. Μητρόπουλο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, διαπιστώνουν ότι τα χρονικά περιθώρια για την «επίτευξη» των φετινών στόχων (ύψους 3,2 δισ. ευρώ) έχουν πλέον στενέψει, προγραμματίζοντας τη μετάθεσή τους για την επόμενη χρονιά. «Ωριμα» προς εκποίηση στους ιδιώτες θεωρούνται τα Κρατικά Λαχεία και το κτίριο του πρώην Διεθνές Κέντρου Τύπου.

«Δυσλειτουργίες» φαίνεται να αντιμετωπίζει και η «πρόταση» του υπουργού Οικονομικών για πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων με αντίτιμο κρατικά ομόλογα που τυχόν έχουν στην κατοχή οι επίδοξοι «επενδυτές». Σημαντική παράμετρος θεωρείται η τιμή των ομολόγων, που έχει καταρρεύσει στη δευτερογενή αγορά. Για τις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να προσδιοριστεί με νομοθετική ρύθμιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ