ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες

Χτες οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές έμαθαν τους βαθμούς τους

Phasma

Ανακοινώθηκαν, χτες, στα Λύκεια και στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr, οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας παρατηρείται αύξηση στα γραπτά που είχαν βαθμολογία από 18 έως 20 (13,50% έναντι 11,09% πέρσι). Μικρή αύξηση παρατηρήθηκε στα γραπτά που βαθμολογήθηκαν μεταξύ 15-18 (18,13% έναντι 18,08% πέρσι).

Τα μαθήματα που περισσότεροι (ποσοστιαία) μαθητές έγραψαν κάτω από τη βάση, σε σχέση με πέρσι, ήταν μεταξύ άλλων η Νεοελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας (22,83% από 20,44%), Φυσική γενικής παιδείας (20,71% από 14,75%), Φυσική θετικής κατεύθυνσης (45,05% από 41,21%), Φυσική τεχνολογικής κατεύθυνσης Ι (50,05% από 46,39%), Φυσική τεχνολογικής κατεύθυνσης ΙΙ (78,33% από 74,17%), Χημεία θετικής κατεύθυνσης (25,6% από 19,39%). Να υπενθυμίσουμε ότι στη Φυσική κατεύθυνσης είχε προκύψει το θέμα με τη λάθος επιστημονική διατύπωση, που τελικά μέτρησε.

Μεγάλα ποσοστά κάτω από τη βάση (πάνω από 40%) παρατηρήθηκαν και φέτος στα παρακάτω μαθήματα: Ιστορία γενικής παιδείας (57,59%), Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης (49,39%), Μαθηματικά θετικής κατεύθυνσης (40,58%), Φυσική θετικής κατεύθυνσης (45,05%), Μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης ΙΙ (73,81%), Φυσική τεχνολογικής κατεύθυνσης ΙΙ 78,33%.

Τα μαθήματα που συγκέντρωσαν τα περισσότερα άριστα ήταν η Χημεία - Βιοχημεία (43,57%), Ηλεκτρολογία (43,17%), Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (33,8%), Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (30,56%), Βιολογία (31,04%), Φυσική γενικής παιδείας (31,15%), Χημεία θετικής κατεύθυνσης (28,57%).

Στοιχεία για το γενικό βαθμό πρόσβασης

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε επίσης, στοιχεία για το γενικό βαθμό πρόσβασης. Συνολικά γενικό βαθμό πρόσβασης κάτω από τη βάση είχαν 29.009 από τους 84.896 (34,17%). Πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 35,52%. Το ποσοστό των αριστούχων στο γενικό βαθμό πρόσβασης (με βαθμολογία άνω του 18) φέτος είναι 8,01 (πέρσι ήταν 7,22%).

Στη Θεωρητική κατεύθυνση από τους 34.847 οι 11.405 είχαν γενικό βαθμό πρόσβασης κάτω από τη βάση (32,7%), ενώ «άριστα» (18-20) είχε το 8,89%. Στη θετική κατεύθυνση από τους 12.659, κάτω από τη βάση είναι οι 2.198 (17,3%), ενώ «άριστα» έχει το 15,46%. Στην τεχνολογική κατεύθυνση πρώτου κύκλου βαθμό πρόσβασης κάτω από τη βάση είχαν οι 198 από τους 993 υποψηφίους (19,9%) και «άριστα» το 14,2%. Στην τεχνολογική κατεύθυνση δεύτερου κύκλου βαθμό πρόσβασης κάτω από τη βάση είχαν οι 15.208 από τους 36.397 (41,78%) και 4,4% από 18 έως 20.

Στις εξετάσεις προσήλθε το 97,35% του συνόλου των υποψηφίων (84.837 από 87.144 υποψηφίους). Πέρσι προσήλθε το 98,37% (85.478 από 86.924 υποψηφίους). Φέτος αναβαθμολογήθηκαν 36.075 γραπτά (6,60%), λιγότερα σε σχέση με πέρσι που ήταν 36.538 γραπτά (6,83%).

Υπενθυμίζουμε ότι οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά (exams.minedu.gov.gr) τα μηχανογραφικά τους μέχρι τις 5 του Ιούλη.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι βαθμοί των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ - ομάδα Α θα ανακοινωθούν αύριο μετά τις 11 π.μ. σ' όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας και στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr.

ΤΕΙ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Περιορίζεται το δικαίωμα στέγασης για τους σπουδαστές

Διαμαρτυρία στη διεύθυνση των εστιών του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα, πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, σπουδαστές, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Εστιών. Απαίτησαν την κάλυψη των αναγκών όλων των σπουδαστών για δωρεάν στέγαση, καθώς ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους επειδή οι οικογένειές τους αδυνατούν να πληρώνουν το κόστος στέγασης.

Μέχρι πέρσι στις εστίες της Φλώρινας φιλοξενούνταν 82 σπουδαστές σε δίκλινα και μονόκλινα δωμάτια. Ικανοποιούνταν όλες οι αιτήσεις των σπουδαστών.

Φέτος, οι αιτήσεις πολλαπλασιάστηκαν και το ΤΕΙ αποφάσισε να πετάξει έξω σπουδαστές που είναι σε μεγάλα εξάμηνα ή το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα ξεπερνάει κατ' ελάχιστο το προβλεπόμενο για τους δικαιούχους.

Οπως καταγγέλλουν μέλη της Επιτροπής Αγώνα Εστιών, στην πλειοψηφία τους οι σπουδαστές των ΤΕΙ είναι παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών που βιώνουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Πολλοί σπουδαστές αναγκάζονται να εργάζονται με αποτέλεσμα να καθυστερούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Σήμερα αυτοί οι σπουδαστές, άλλοι σε μικρότερα εξάμηνα και άλλοι στο πτυχίο, οδηγούνται να εγκαταλείψουν οριστικά τις σπουδές τους, καθώς αδυνατούν να καλύψουν το κόστος στέγασης.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ο έξωθεν εκφοβισμός

Στην Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ«Πρώτη τοποθέτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου 2012», αναφέρεται ως παράγοντας επίδρασης στο εκλογικό αποτέλεσμα η «άνευ προηγουμένου άμεση, προκλητική, απροκάλυπτη επέμβαση στην εκλογική αναμέτρηση της Κομισιόν με ηγετικούς της παράγοντες, της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, του ΔΝΤ, των ΗΠΑ, των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Ολων δηλαδή εκείνων που εκφράζουν αντιτιθέμενα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων, άρα επιθυμούσαν να εκφοβιστεί ο ελληνικός λαός.

(...) Αν και το μέγεθος της Ελλάδας είναι πολύ μικρό στα πλαίσια της ΕΕ, ωστόσο η βαθιά ενσωμάτωσή της στην Ευρωζώνη, η βαθιά παρατεταμένη κρίση της σε συνδυασμό με την εκδήλωση της ύφεσης στην Ευρωζώνη έκαναν επιτακτική την παρέμβαση των διεθνών συμμαχιών μέσα και έξω από την ΕΕ για να ανακοπεί κάθε τάση ριζοσπαστικοποίησης του κινήματος στην Ελλάδα και διεθνούς επίδρασής του.

(...) Ταυτόχρονα χρησιμοποιήθηκαν οι ελληνικές εκλογές του Ιουνίου ως ένα πείραμα και εργαλείο στην υπηρεσία των ανταγωνισμών ανάμεσα στη Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία στο φόντο της νέας όξυνσης της κρίσης. Η συζήτηση για τροποποιήσεις στη συνταγή λιτότητας της ΕΕ δεν ξεκίνησε με τις ελληνικές εκλογές της 6ης Μαΐου, είχε προηγηθεί στο φόντο ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων εντός της ΕΕ και με τη συμμετοχή σ' αυτές των ΗΠΑ και προσωπικά του προέδρου Ομπάμα.

(...) Η αντιμερκελική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιήθηκε από ένα μέρος των Ευρωπαίων ανταγωνιστών προς τη Γερμανία, όπως και από την πλευρά των ΗΠΑ, σε αντίθεση με το άλλο μέρος που υποστήριζε ότι η κατάργηση του Μνημονίου θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, θα προκαλέσει ενδεχομένως και τη διάλυσή της».

***

Βεβαίως η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην Μέρκελ δεν εκδηλώθηκε μόνο προεκλογικά ή μόνο ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρωταγωνιστής της αποπροσανατολιστικής προπαγάνδας περί κατοχής της Ελλάδας από την Μέρκελ, καλούσε σε πάλη ενάντια στη γερμανική κατοχή και συνέβαλε τα μέγιστα στην ενδυνάμωση της εθνικιστικής ψυχολογίας, όπως και η «Σπίθα» του Μ. Θεοδωράκη, το ΕΠΑΜ του Καζάκη. Τροφοδότησαν την έξαρση της «Χρυσής Αυγής» που είχε σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» του Π. Καμμένου. Τον ίδιο ρόλο έπαιξαν και οι «πλατείες»... Αυτή η ρητορική εντάθηκε ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις από τις παρεμβάσεις ιδιαίτερα των Μέρκελ - Σόιμπλε ότι οι Ελληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να μείνουν στο ευρώ και αν θέλουν πρέπει να ψηφίσουν σταθερή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης... Παρέμβαση όμως έγινε και από τον Μπ. Ομπάμα κόντρα στην Μέρκελ, με προτροπή να αλλάξει το μείγμα πολιτικής της ΕΕ για να σωθεί η Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα εκθείαζε το «μοντέλο διαχείρισης του Ομπάμα. Αυτό το ενδιαφέρον δεν είναι καινούργιο. Ολοι θυμούνται την επιμονή του Ομπάμα πριν ενάμιση χρόνο, κατά τη συνάντησή του με την Μέρκελ στις ΗΠΑ, να μιλάει για αλλαγή στάσης απέναντι στην Ελλάδα και τη φροντίδα σωτηρίας της. Μάλιστα τότε γράφτηκε στον Τύπο ότι από τη μιάμιση ώρα της συνάντησής τους τη μία ώρα απασχόλησε η Ελλάδα. Από τότε λέγαμε ότι με δεδομένη την οικονομική κρίση και την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή μας λόγω των υδρογονανθράκων και της μεταφοράς τους, η Ελλάδα αξιοποιείται ως πεδίο εκδήλωσής τους εξαιτίας της γεωστρατηγικής της θέσης. Οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ - Γερμανίας οξύνθηκαν ιδιαίτερα μετά την εκδήλωση της κρίσης. Ανταγωνισμοί ευρώ - δολαρίου στη διεθνή αγορά, ανταγωνισμοί στις εισαγωγές - εξαγωγές μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ, στο διεθνές εμπόριο κλπ.

***

Επίσης η ψήφος της 6ης Μάη δεν ήταν μόνο κατά των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αλλά εξέφραζε διαμαρτυρία και κατά της ΕΕ, χωρίς βεβαίως τη συνειδητοποίηση του ιμπεριαλιστικού της χαρακτήρα από ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δημοσκοπήσεις πριν τις 6 Μάη το 30% του εκλογικού σώματος θεωρούσε ως υπεύθυνη την ΕΕ για την αντιλαϊκή πολιτική, τα μνημόνια, το τσάκισμα της ζωής του. Πριν τις 17 Ιούνη αυτό το ποσοστό έπεσε στο 18% περίπου. Συνέβαλε σ' αυτό η αναπαραγωγή του κάλπικου διλήμματος «ευρώ ή καταστροφή» και από τις έξωθεν παρεμβάσεις, όπως προαναφέραμε ιδιαίτερα από τη Γερμανία αλλά και επιτελείς της ΕΕ (Μπαρόζο, Ρομπάι). Η Ελλάδα, με το βάθεμα της κρίσης στην οικονομία της αλλά και στην οικονομία της ΕΕ και της Ευρωζώνης, εντάχθηκε στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ΗΠΑ - Γερμανία, σε συνδυασμό με τα σενάρια για Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων και αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και το δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» της Γερμανίας για ψήφο στη ΝΔ και όχι στο ΣΥΡΙΖΑ, που ενίσχυε και τους δύο εντείνοντας το εκβιαστικό δίλημμα «ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ». Οπως βεβαίως και οι «φιλοφρονήσεις» του Ολάντ υπέρ της Ελλάδας, ότι ο ίδιος θα ασκούσε επίδραση στην ΕΕ για αλλαγή πολιτικής υπέρ της «ανάπτυξης», όταν την ίδια ώρα μιλούσε για την αναγκαιότητα τήρησης των δεσμεύσεων, αλλά αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένα αστικά ΜΜΕ τα αποσιωπούσαν. Το ίδιο άσκησαν επίδραση και οι δηλώσεις του Γιούνγκερ, επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, για χαλάρωση δίνοντας πόντους στην παραπλανητική προπαγάνδα, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, για πολιτική ανακούφισης του λαού εντός της Ευρωζώνης, ή της Λαγκάρντ, δηλαδή του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ για δυνατότητα να «ξαναδούν» χαλάρωση ορισμένων μέτρων του μνημονίου. Ετσι οι έξωθεν παρεμβάσεις συνέβαλαν στην καλλιέργεια φόβου για καταστροφή αν αποπεμφθεί η Ελλάδα από το ευρώ ή αυταπατών για δυνατότητα ανακούφισης από την κρίση εντός του ευρώ.


Ι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ