ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Πλατιά σύσκεψη τη Δευτέρα 2 Ιούλη

Στο ξενοδοχείο NOVOTEL στις 6.30 το απόγευμα με θέμα την οργάνωση της λαϊκής παρέμβασης για τη φοροληστεία και τις εξελίξεις σε Υγεία - Φάρμακο

Πλατιά σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων για να οργανωθεί η λαϊκή παρέμβαση ενάντια στη φοροληστεία και τις αρνητικές εξελίξεις στην Υγεία διοργανώνουν τη Δευτέρα 2 Ιούλη το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ.

Η σύσκεψη γίνεται στο ξενοδοχείο NOVOTEL στις 6.30μ.μ. και οι πέντε αγωνιστικές συσπειρώσεις καλούν συνδικαλιστές εργατικών σωματείων, αυτοαπασχολουμένων, μικρομεσαίων, συλλόγων και ομάδων γυναικών, λαϊκών επιτροπών και επιτροπών αγώνα χώρων δουλειάς και φοιτητών και σπουδαστών να συζητήσουν: την οργάνωση της εργατικής, λαϊκής παρέμβασης, τις μορφές πάλης, για τη μεγάλη φοροληστεία που έχει επιβληθεί, για τις εξελίξεις στην Υγεία και ιδιαίτερα για την εξασφάλιση φαρμάκων.

Οπως σημειώνεται στο κάλεσμα των διοργανωτών: «Η κυβέρνηση με το άδικο φορολογικό σύστημα, το φόρο αλληλεγγύης, τα χαράτσια μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που ήδη τα στέλνουν στην εφορία για είσπραξη, οδηγούν σε αδιέξοδα την πλειοψηφία των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.

Τους άνεργους που ζουν το Γολγοθά τους και πρέπει να πληρώσουν εξοντωτικό φόρο επειδή έχουν ένα σπίτι,

Τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες που ήδη είναι υπερχρεωμένοι και με την αδυναμία πληρωμής των φόρων απειλούνται με φυλάκιση,

Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που από τη μία πληρώνουν το στεγαστικό δάνειο και από την άλλη το τεκμήριο διαβίωσης για το σπίτι που δεν είναι και δικό τους».

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Αιμοδότης του αγώνα η έμπρακτη συμπαράσταση

Παρεμβάσεις στα υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης και νέα ΓΣ την ερχόμενη Πέμπτη αποφάσισε χτες το σωματείο

Η αλληλεγγύη αποτελεί ισχυρό όπλο στα χέρια των χαλυβουργών
Η αλληλεγγύη αποτελεί ισχυρό όπλο στα χέρια των χαλυβουργών
Το σκληρό απεργιακό αγώνα, που σε λίγες μέρες θα κλείσει 8 ολόκληρους μήνες συνεχίζουν οι χαλυβουργοί του Ασπροπύργου, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους και αντλώντας δύναμη από την έμπρακτη αλληλεγγύη που καταφτάνει από όλη τη χώρα. Χτες, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου σε συνεδρίασή του αποφάσισε να προχωρήσει τις επόμενες μέρες σε παρεμβάσεις στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Δικαιοσύνης αλλά και στα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και θα τους καλέσει να πάρουν θέση. Την ερχόμενη Πέμπτη στις 11 π.μ. αποφάσισε να καλέσει νέα Γενική Συνέλευση στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχεια του αγώνα.

Πολύτιμη η βοήθεια που συγκεντρώνεται

Την ίδια στιγμή, το νέο κύμα αλληλεγγύης που έχει φουντώσει εκφράστηκε με κάθε τρόπο (οικονομική ενίσχυση αλλά και παρουσία στην πύλη) το περασμένο Σαββατοκύριακο, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στην εργοδοσία, ότι οι χαλυβουργοί θα συνεχίσουν να έχουν τη συμπαράσταση όλης της εργατικής τάξης και του λαού για όσο χρειαστεί. Ετσι, στα πλαίσια αυτά χτες αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ παρέδωσε ακόμα 7.500 ευρώ, που συγκεντρώθηκαν από σωματεία και εργαζόμενους.

Ακόμα, το περασμένο Σάββατο αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στην 81η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) επισκέφθηκαν τους χαλυβουργούς, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους. Παρέδωσαν στους χαλυβουργούς 1.700 ευρώ, τα οποία είχαν συγκεντρώσει από εκπαιδευτικούς και σωματεία εκπαιδευτικών.

Επίσης, το σωματείο εργαζομένων δήμου Χαλανδρίου έδωσε 500 ευρώ, η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ 500 ευρώ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αθήνας 500 ευρώ, η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας 300 ευρώ.

Ιδιαίτερα ξεχωριστή ήταν για τους απεργούς η επίσκεψη το απόγευμα της Κυριακής αντιπροσωπείας μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής και Νήσων, που εξέφρασαν από κοντά την αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους απεργούς.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η συγκέντρωση χρημάτων και τροφίμων από τη Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας καθημερινά, 6 - 8 μ.μ., στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου, τηλ.: 211.7054.821). Τέλος, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Περιστερίου «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ» έχει προγραμματίσει εξορμήσεις στο Αλσος Περιστερίου κατά τη διάρκεια πολιτιστικών εκδηλώσεων μέσα στον Ιούλη, όπου θα απευθυνθεί με κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης στον περιστεριώτικο λαό, με σκοπό να στηρίξει έμπρακτα τους απεργούς χαλυβουργούς.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Σχέδια με γνώμονα τη θωράκιση της κερδοφορίας των εφοπλιστών

Η μείωση του «κόστους» που έχει η ακτοπλοΐα για τους εφοπλιστές και οι αποκρατικοποιήσεις είναι βασικές προτεραιότητες

Αντιμέτωποι με την ένταση της επίθεσης σε βάρος των εναπομείναντων εργασιακών τους δικαιωμάτων θα βρεθούν άμεσα οι ναυτεργάτες, καθώς από τις πρώτες προτεραιότητες της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, όπως αυτές διατυπώθηκαν χτες από τον υπουργό Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη, στην πρώτη του (χτεσινή) συνάντηση με τους ναυτιλιακούς συντάκτες, αλλά και με τον υφυπουργό του υπουργείου και εφοπλιστή Γ. Βερνίκο, είναι τα «ζητήματα που άπτονται των πληρωμάτων» στην ακτοπλοΐα, τα οποία «ζητήματα των πληρωμάτων», σύμφωνα με τον υπουργό συμπεριλαμβάνονται στα «προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική ακτοπλοΐα», όπως είναι «τα καύσιμα», το «κόστος» λειτουργίας των ακτοπλοϊκών πλοίων. Πιο απλά, ο υπουργός προδιέγραψε την ικανοποίηση των αξιώσεων των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας για την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Κάτι που συνδέεται κατά προτεραιότητα με την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προβλέπει ανασφάλιστα και χαμηλόμισθα πληρώματα όπως έγινε στα κρουαζιερόπλοια, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Δεύτερη βασική προτεραιότητα που έθεσε είναι «οι αποκρατικοποιήσεις» και για την ακρίβεια η παράδοση ολόκληρου του λιμανιού του Πειραιά και των άλλων μεγάλων λιμανιών της χώρας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Δηλαδή, γνώμονας της συγκυβέρνησης, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, και σε ό,τι αφορά τη ναυτιλία, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και στην προκειμένη περίπτωση του εφοπλιστικού, σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, δηλαδή η ισοπέδωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για να θωρακιστούν τα κέρδη των εφοπλιστών. Αλλωστε, ο υπουργός έσπευσε να καταθέσει και τα διαπιστευτήριά του στους εφοπλιστές, διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα από το φορολογικό παράδεισο που τους έχουν εξασφαλίσει οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, συμπληρώνοντας ότι «τα πλοία έχουν προπέλα και φεύγουν».

Ειδικότερα, ο υπουργός ανέφερε για την ακτοπλοΐα: «Η αντιμετώπιση των προβλημάτων βιωσιμότητας της ελληνικής ακτοπλοΐας μπορεί να γίνει με έντιμη και ανοικτή συνεργασία με τους φορείς και με μέτρα που θα καλύπτουν όλο το φάσμα κριτηρίων βιωσιμότητας (....). Ειδικότερα, υποχρεώσεις του κράτους προς τις εταιρείες, τα θέματα κόστους, ζητήματα που άπτονται των πληρωμάτων και των καυσίμων».

Σε ό,τι αφορά τις «αποκρατικοποιήσεις», δηλαδή την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλών ειδών, τάχθηκε με το ...«είδος» των παραχωρήσεων και ανέφερε ως «επιτυχημένα παραδείγματα» την Αττική Οδό, τη γέφυρα του Ρίου και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δράση για τους απεργούς στη «Phone marketing»

Βδομάδα δράσης για τη στήριξη του αγώνα των απεργών στην εταιρεία «Phone marketing» είναι η βδομάδα που διανύουμε για το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο έχει προγραμματίσει περιοδείες σε τράπεζες - με τη συμμετοχή και των απεργών - για την ενημέρωση των τραπεζοϋπαλλήλων και για την ανάδειξη της ανάγκης ενίσχυσης του αγώνα τους που αυτές τις μέρες θα φτάσει τις 100 μέρες απεργίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι απεργοί παλεύουν ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας που θέλει να επιβάλει μερική απασχόληση, ατομικές συμβάσεις, μείωση των μισθών και άλλα. Διεκδικούν καμία μείωση μισθών, καμία απόλυση, διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων.

Νέος τραυματισμός ναυτεργάτη

Αλλος ένας ναυτεργάτης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο πλοίο. Πρόκειται για έναν 22χρονο ναυτικό, ο οποίος τραυματίστηκε προχτές το βράδυ, στο λιμάνι της Μύρινας, κατά την εκτέλεση πρυμνοδέτησης του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» και πιο συγκεκριμένα κατά τη διαδικασία πόντισης της άγκυρας. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου, όπου παραμένει νοσηλευόμενος. Το πλοίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο (Βαθύ - Χίος - Μυτιλήνη - Λήμνος - Θεσσαλονίκη). Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Μύρινας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ