ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» ο Νίκος Μπακόλας

 

Στην καλύτερη ώρα του, στη συγγραφική ακμή του, χτύπησε τον Νίκο Μπακόλα η επάρατη νόσος. Πριν από δύο μήνες τον χτύπησε και χtες τον νίκησε... Ο 72χρονος Νίκος Μπακόλας άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, στη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα, στις 10.30μμ, θα κηδευτεί από το Nαό της Αναλήψεως, δημοσία δαπάνη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο Ν. Μπακόλας σπούδασε Μαθηματικά στο ΑΠΘ, για να ασχοληθεί τελικά με τη δημοσιογραφία, τα Γράμματα και τις Τέχνες. Εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά της Θεσσαλονίκης (ως μεταφραστής, συντάκτης ύλης, πολιτιστικός συντάκτης, αρχισυντάκτης ). Από το 1958 ασχολήθηκε με την κριτική θεάτρου και με την πολιτιστική ζωή της πόλης. Διατέλεσε άτυπος γραμματέας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του ΔΣ και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας και γενικός διευθυντής της ΕΡΤ 3.

Ο Ν. Μπακόλας τέλειωσε τις μαθηματικές σπουδές του το 1956. Από το 1952 όμως τον είχαν κερδίσει τα Γράμματα. Εκείνη τη χρονιά δημοσίευσε στο περιοδικό «Μορφές» ένα πεζογράφημά του και απέσπασε τον έπαινο. Διηγήματα και άλλα πεζογραφικά κείμενα δημοσίευσε και σε άλλα περιοδικά. Είχε τιμηθεί με το βραβείο «Plotin», για τη «Μυθολογία» του, με το πρώτο Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για τη «Μεγάλη πλατεία», και με το ίδιο βραβείο για την «Ατέλειωτη γραφή του αίματος», ενώ αρκετά έργα του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ολλανδικά, σουηδικά και φινλανδικά. Να σημειώσουμε ότι το μυθιστόρημά του «Μπέσα για μπέσα ή ο άλλος Φώτης» είναι υποψήφιο για το φετινό βραβείο «Balkanika», το οποίο θα κριθεί προσεχώς και θα απονεμηθεί στην Αθήνα στις 5 του Δεκέμβρη 1999.

Στο ενεργητικό του έχει και τα έργα: «Μην κλαις αγαπημένη» (1958), «Ο κήπος των πριγκίπων» (1966), «Εμβατήρια» (1972), «Υπνος θανάτου» (1974), «Καταπάτηση» (1990), «Η κεφαλή» (1994), «Το ταξίδι που πληγώνει» (1995) και «Ατέλειωτη ιστορία» (αυτοβιογραφικά κείμενά του ηχογραφημένα στο ραδιοφωνικό σταθμό 9,58 της ΕΡΤ3). Ο Ν. Μπακόλας μετέφρασε έργα του Φόκνερ, τον «Ρούστιν» του Τουργκένιεφ, τον «Μέγα Γκάτσμπι» του Φ.Σ. Φιτζέραλντ, «Το στρίψιμο της βίδας» του Χ. Τζέιμς.

Ο Ν. Μπακόλας θεωρούσε την εποχή μας «εποχή παρακμής, σαπίλας, συναλλαγής, τεμπελιάς, ευδαιμονισμού», αλλά παράλληλα πίστευε ότι «υπάρχει φως» και υπογράμμιζε ότι «πρέπει ο λαός να έχει στόχους. Να έχει αξίες, που πρέπει να πιστέψει» γιατί «στο παρελθόν ο λαός μας έδωσε εξετάσεις και πέτυχε σε δύσκολους καιρούς».

«Κομμάτια» μουσικού θησαυρού

 

Με ήθος, συνέπεια και αγάπη η Δόμνα Σαμίου, εδώ και δεκάδες χρόνια ερευνά, καταγράφει, συλλέγει κομμάτι κομμάτι αυτού του μουσικού θησαυρού, αποκαλύπτοντας πλευρές μιας ανεκτίμητης λαϊκής κληρονομιάς. Τραγούδια, διαλεγμένα από την τεράστια συλλογή της, που θα ζήλευαν πολλοί μεγάλοι πολιτιστικοί φορείς, είναι αποτυπωμένα στο CD «Η Δόμνα Σαμίου στο Μέγαρο Μουσικής», που παρουσιάστηκε προχτές. Περιλαμβάνει 17 κομμάτια που ακούστηκαν στην περσινή της συναυλία στο ΜΜ, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Λυκ. Αγγελόπουλος, Διον. Σαββόπουλος, Ελ. Αρβανιτάκη κ.ά. Τραγούδια από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, που ερμηνεύει η ίδια και οι προσκεκλημένοι της καλλιτέχνες. Το CD είναι συμπαραγωγή του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου» και του ΟΜΜΑ και συνοδεύεται από επιμελημένη τρίγλωσση έκδοση με τους στίχους των τραγουδιών και κείμενα της λαογράφου Μιρ. Τερζοπούλου, του μουσικοσυνθέτη Γ. Παπαδάκη και του Δ. Σαββόπουλου.

«Μορμόλης» στη Θεσσαλονίκη

 

Στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών - Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός», θα δοθεί σήμερα (11πμ) η πρεμιέρα της φετινής παραγωγής της Παιδικής Σκηνής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας με το έργο ,[Ο Μορμόλης» του Ράινερ Χάχφελντ.

Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Παναγιώτη Σκούφη, σκηνοθεσία Εύης Δημητροπούλου, σκηνικά - κοστούμια Αννας Γεωργιάδου και Κένι Μακλέλαν και χορογραφία Αμαλίας Μπένετ. Η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης είναι του Γιάννη Σπανού από το πρώτο ανέβασμα του έργου στην Παιδική Σκηνή Γιάννη Φέρτη - Ξένιας Καλογεροπούλου, το 1973. Η ενορχήστρωση είναι του Νίκου Δανίκα και η μουσική διδασκαλία της Αίγλης Χαβά - Βάγια.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέργιος Τζαφέρης, Μαρία Ιωαννίδου, Αστέρης Πελτέκης, Κατερίνα Σαγιά, Σάκης Πετκίδης, Γρηγόρης Μήττας, Κώστας Γακίδης, Γιώργος Ντουμούζης, Γιώργος Σφυρίδης, Παντελής Καλπάκογλου και Ελένη Ουζουνίδου.

Ο «Μορμόλης» γράφτηκε το 1971 και από τότε φιλοξενήθηκε πολλές φορές στις ελληνικές παιδικές σκηνές, αφού ήταν και είναι ο αγαπημένος «φίλος» των παιδιών, με τον οποίο παίζουν, διασκεδάζουν, μιλάνε στους μεγάλους μέσα από ένα μοναδικό παιχνίδι μεταμορφώσεων.

Βραβεία σύνθεσης

 

Με την απονομή των τριών πρώτων βραβείων ολοκληρώθηκε ο φετινός Διεθνής Διαγωνισμός «Δημήτρης Μητρόπουλος» για σύνθεση. Οι έξι φιναλίστ, που επιλέχτηκαν ανάμεσα από 140 υποψηφίους, διαγωνίστηκαν με έργα υψηλού επιπέδου, κάνοντας το έργο της Κριτικής Επιτροπής εξαιρετικά δύσκολο. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στον Ιταλό Αλμπέρτο Κόλα για το έργο του «Aria del Quetzal» (για συμφωνική ορχήστρα και όμποε κονσερτάντε 1999), το δεύτερο στον Ελληνα Μιχάλη Οικονόμου για το έργο του «Electra» και σολίστ στις Μαργαρίτα Συγγενιώτου και Σοφία Καπετανάκου και το τρίτο στην Naomi Sekiya για το «Blue Echos», έργο για ορχήστρα.

Συναυλιακό ταξίδι

 

Αμερική και Καναδάς είναι οι σταθμοί της περιοδείας που πραγματοποιεί αυτό το μήνα ο Γιώργος Νταλάρας, λίγο μετά τις συναυλίες του στο Ισραήλ. Το συναυλιακό ταξίδι του ξεκίνησε χτες από τη Ν. Υόρκη, όπου πραγματοποίησε δύο εμφανίσεις. Ο δημοφιλής ερμηνευτής, συνοδευόμενος από τον Γιάννη Βαρδή, τη Γιώτα Δρακιά και τους μουσικούς του συνεργάτες, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα δυόμισι και πλέον ωρών, με τραγούδια που έχουν σφραγίσει την πορεία του. Σήμερα θα δώσει συναυλία στην Ατλάντα και τη Δευτέρα στη Βοστόνη. Ακολουθούν οι εμφανίσεις του σε: Τορόντο (17/11), Ατλάντικ Σίτι (19/11) και Σικάγο (20, 21/11).

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγκαταλειμμένοι σύλλογοι

 

Στη χρηματοδότηση πολιτιστικών συλλόγων αναφέρονται οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Μπάμπης Αγγουράκης, με Ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Αιγαίου. Συγκεκριμένα, «σύμφωνα με διαμαρτυρία του ΜΕΑΣ Λήμνος, ενός ζωντανού πολιτιστικού συλλόγου με πλούσια δραστηριότητα τόσο στη Λήμνο όσο και έξω από αυτήν, το ΥΠΠΟ αθέτησε την υπόσχεσή του για επιχορήγηση του εν λόγω συλλόγου με 1 εκατ. δρχ. για το έτος 1998».

Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς «εάν τελικά θα υλοποιηθεί και πότε η σχετική δέσμευση του υπουργείου και αν θα χρηματοδοτηθεί άμεσα ο σύλλογος με το αναφερόμενο χρηματοδοτικό ποσό».

Μαθήματα παλαιογραφίας

 

Το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, πραγματοποιεί σειρά μαθημάτων Ελληνικής Παλαιογραφίας και Ιστορίας Κειμένων. Τα μαθήματα απευθύνονται σε όσους θέλουν να έρθουν σε άμεση επαφή με τις γραπτές πηγές της ιστορίας μας και γενικότερα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το περιεχόμενό τους θα είναι ανάγνωση βυζαντινών και μεταβυζαντινών χειρογράφων, κωδίκων, στοιχεία χρονολόγησης και περιγραφής, ανάλυση των μορφών γραφής, ιστορία βιβλιοθηκών, ιστορία της παράδοσης των φιλολογικών κειμένων και περιγραφή και ανάλυση ιστορικών εγγράφων. Τα μαθήματα γίνονται δωρεάν στην αίθουσα του Μορφωτικού Ιδρύματος (Θουκυδίδου 13, Πλάκα). Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 3221.337.

Πειραματικό Λαϊκό Πανεπιστήμιο

 

Εγκαινιάστηκε (8/11), στο Αμερικάνικο Κολέγιο (Γραβιάς 6) το Λαϊκό Πανεπιστήμιο που δημιούργησε ο Δήμος Αγίας Παρασκευής. Στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο θα διδάσκουν αφιλοκερδώς καθηγητές - κάτοικοι οι περισσότεροι της Αγ. Παρασκευής. Ο πρώτος κύκλος μαθημάτων θα γίνεται Τρίτη και Πέμπτη (5-7μμ), κατά τους μήνες Νοέμβρη, Δεκέμβρη και Γενάρη του 2000, με καθηγητές τους: Ελένη Κούκου (καθηγήτρια Νεοελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), Μιχάλη Μερακλή (καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), Κάρολο Μητσάκη (καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Γιώργο Μπαμπινιώτη (καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Νίκο Πετρόχειλο (καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας ΑΠΘ). Τα γνωστικά αντικείμενα των μαθημάτων της Τρίτης είναι: Γλωσσολογία, Λαογραφία, Νεοελληνική Φιλολογία. Τα μαθήματα της Πέμπτης: Νεοελληνική Ιστορία, Κλασική Φιλολογία, Βυζαντινή Φιλολογία.

Στο δεύτερο κύκλο μαθημάτων (τις ίδιες ημέρες και ώρες ) τους μήνες Απρίλη, Μάη, Ιούνη, με άλλα γνωστικά αντικείμενα. Το πρόγραμμα του τρίτου κύκλου θα ανακοινωθεί πριν το Πάσχα. Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι ελεύθερη για κάθε δημότη της Αγ. Παρασκευής ή γειτονικών δήμων. Στο τέλος κάθε κύκλου θα χορηγείται βεβαίωση σπουδών. Δηλώσεις συμμετοχής: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αγ. Παρασκευής (Αγίου Ιωάννου 58Β, τηλ. 6081.369, 6082.498).



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ