ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Σούδα οι ΝΑΤΟικοί εγκληματίες πολέμου

  Η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ έφτασε στη Σούδα για ψυχαγωγία των πληρωμάτων και... πολιτιστικές εκδηλώσεις

Πανηγυρικά αναγγέλλει το Πολεμικό Ναυτικό, με ανακοίνωση του Ναυστάθμου Κρήτης, την άφιξη στη Σούδα της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ (STANAVFORMED) και μάλιστα τις μέρες του γιορτασμού του Πολυτεχνείου. Η ΝΑΤΟική αρμάδα αποτελείται από 8 πλοία, ανάμεσά τους και η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» και θα ελλιμενιστεί στο Μαράθι της Σούδας (ΝΑΤΟικές προβλήτες) από τις 10 μέχρι τις 17 Νοέμβρη. Ο διοικητής της δύναμης, Ιταλός υποναύαρχος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία απευθύνεται προς τις τοπικές αρχές, πρόκειται να ανταλλάξει επισκέψεις με τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, ενώ «το πολιτιστικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει τις υπόλοιπες μέρες θα επιτρέψει στα πληρώματα να γνωρίσουν την Κρήτη».

Το όλο πρόγραμμα της επίσκεψης εντάσσεται στα πλαίσια της «σύσφιξης» των σχέσεων των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων με τους κατοίκους της Κρήτης και ιδιαίτερα των Χανίων οι οποίοι με κάθε ευκαιρία έχουν δείξει τα συναισθήματά τους στους «Ράμπο» της νέας τάξης αντιμετωπίζοντάς τους σαν καταχτητές. Για το σκοπό αυτό γίνεται προσπάθεια να επιστρατευτούν τοπικοί φορείς για την υποδοχή των σύγχρονων εγκληματιών πολέμου. Εξάλλου, η προσφορά της δύναμης αυτής στα πρόσφατα εγκλήματα του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια περιγράφεται με ακρίβεια και στην ανακοίνωση του Ναυστάθμου Κρήτης.

«Η STANAVFORMED, αναφέρεται, ενεργοποιήθηκε στις 30 Απριλίου του 1992, όταν συμμαχικές ναυτικές μονάδες ύψωσαν τη σημαία του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας. Η STANAVFORMED εξυπηρετεί την άμεση ναυτική δύναμη δράσης στη νότια περιοχή του ΝΑΤΟ μετά την έγκριση του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ.Η δύναμη αυτή έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει τις απαιτήσεις της γεωπολιτικής κατάστασης μετά τον ψυχρό πόλεμο σε περιόδους κρίσεων.

H STANAVFORMED σύντομα αφότου δημιουργήθηκε, έγινε η πρώτη θαλάσσια δύναμη του ΝΑΤΟ που ενεπλάκη σε πραγματικές επιχειρήσεις. Η δύναμη διατάχτηκε στις 11 Ιουλίου 1992 να αναπτυχθεί στο Ιόνιο πέλαγος με σκοπό την προετοιμασία πιθανών μελλοντικών επιχειρήσεων για υποστήριξη αποφάσεων 713 και 757 του ΟΗΕ. Το Βόρειο Ατλαντικό Σύμφωνο αποφάσισε στις 15 Ιουλίου 1992 ότι οι επιχειρήσεις επιτηρήσεων του ΝΑΤΟ έπρεπε να αρχίσουν στις 08.00 τοπική ώρα της 16 Ιουλίου 1992, όταν οι πρώτες μονάδες της STANAVFORMED μπήκαν στην Αδριατική για να συμμετάσχουν στη ΝΑΤΟική επιχείρηση θαλάσσιας επιτηρήσεως.

Από τις 22 Νοεμβρίου 1992 έως τις 15 Ιουλίου 1993, η δύναμη έλαβε μέρος στην επιτήρηση MARITIME GUARD, η οποία αποτελούσε την συνεισφορά του ΝΑΤΟ για την επιβολή του εμπάργκο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Η επιχείρηση έγινε σε συνεργασία με την επιχείρηση SHARP FENCE της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης».

Η STANAVFORMED είναι υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων Νότιας Ευρώπης (COMNAVSOUTH) με έδρα τη Νάπολη της Ιταλίας. Η διοίκηση της δύναμης εναλλάσσεται σε ετήσια βάση μεταξύ των 8 κρατών που συμμετέχουν στο πολυεθνικό επιτελείο της. Είναι τα κράτη: Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Τουρκία, Βρετανία, ΗΠΑ.

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΕΕ
Ποιο Κυπριακό;

Σε αντίθεση με την Αθήνα, η Αγκυρα δε δείχνει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον τρόπο με τον οποίο θα περιληφθούν στο κείμενο της εταιρικής της σχέσης με την ΕΕ, τα θέματα του κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η τουρκική κυβέρνηση, όταν αποδέχτηκε πριν ένα χρόνο την υποψηφιότητά της στην ΕΕ φρόντισε και έλαβε γραπτές διαβεβαιώσεις από τον τότε προεδρεύοντα της ΕΕ Π. Λιπόνεν ότι η στάση της στο κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά δε θα αντιμετωπιστεί ως προϋπόθεση για την πορεία της στην ΕΕ.

Οι αναφορές στο κυπριακό, οι οποίες περιλαμβάνονται στο κείμενο της εταιρικής σχέσης το οποίο συζητείται αυτόν τον καιρό, δεν ενοχλούν την τουρκική κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού της χώρας Μπ. Ετσεβίτ. Η συμπερίληψη του Κυπριακού στο έγγραφο της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ δεν πρέπει να επηρεάσει την ένταξη της χώρας στην Ευρώπη, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ και σημείωσε ότι δεν πρέπει να δοθεί υπερβολική σημασία στο θέμα.

Δεν υπάρχει λόγος να λάβουμε σκληρά μέτρα, είπε ο κ. Ετσεβίτ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Τουρκία προτίθεται να προχωρήσει σε "διακοπή των πολιτικών σχέσεων με την ΕΕ", όπως μετά τη συνάντηση κορυφής στο Λουξεμβούργο, το 1997. Η Τουρκία υποστηρίζει τις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Κύπρο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, συνέχισε ο Τούρκος πρωθυπουργός και επανέλαβε τη θέση της Αγκυρας ότι "το Κυπριακό δεν πρέπει να συνδεθεί με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ".

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Σαμπάχ", ο κ. Ετσεβίτ σημείωσε ότι η αναφορά στο Κυπριακό ενοχλεί την Αγκυρα και πρόσθεσε ότι το Κυπριακό υπογραμμίστηκε ιδιαιτέρως στο κείμενο για να ικανοποιηθεί η Ελλάδα. Το έγγραφο της εταιρικής σχέσης συντάχθηκε εν γνώσει των θέσεων της Τουρκίας, σημείωσε ο κ. Ετσεβίτ και επανέλαβε ότι οι θέσεις της Αγκυρας είναι αμετάβλητες.

Ο Γ. Παπανδρέου

Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός εξωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ίδια εφημερίδα, εμφανίζεται ως φανατικός υπέρμαχος της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, χωρίς να ενδιαφέρεται και πολύ για την πολιτική της Αγκυρας στο Κυπριακό και γενικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια στην πορεία της για την ΕΕ αλλά το αντίτιμο όλων αυτών των προσπαθειών θα επιστραφεί με το παραπάνω, είπε, απευθυνόμενος στο τουρκικό κοινό, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Σαμπάχ", ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

"Η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολλά εμπόδια, όπως και οι άλλες υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες και η πορεία της θα είναι επώδυνη", είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι και η Ελλάδα "πριν την ένταξή της στην ΕΕ είχε υποστεί πολλές ταλαιπωρίες".

"Να είστε όμως ήσυχοι. Το αντίτιμο όλων αυτών θα επιστραφεί με το παραπάνω, χρειάζεται η υπομονή και η επιμονή", συνέχισε ο κ. Παπανδρέου. Αναφερόμενος στο έγγραφο της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει να θεωρηθεί ως ένας χάρτης πορείας που δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσει η υποψήφια χώρα για να φθάσει πιο γρήγορα στο στόχο της.

"Πιστεύω ότι στην Τουρκία υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση για να προχωρήσει στο δρόμο που χάραξε το έγγραφο της εταιρικής σχέσης", είπε ο κ. Παπανδρέου και σημείωσε ότι "οι μεταρρυθμίσεις που η Τουρκία επιβάλλεται να πραγματοποιήσει ενδιαφέρουν και την Ελλάδα".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ "αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για την αποφυγή της επανάληψης των λαθών που διαπράχθηκαν στο παρελθόν"."Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι προς το συμφέρον τόσο του κυπριακού λαού όσο και της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων", είπε.

Μένει πολύς δρόμος ακόμη

  Ολοκληρώθηκε χτες ο πέμπτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών

Ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα ο πέμπτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη. Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο «δεν είναι πλήρως ή εξίσου ευχαριστημένες για το τι έχει διαμειφθεί στη Γενεύη, διότι δεν είναι δυνατό να είναι όλοι ικανοποιημένοι».

Παράλληλα, ο ίδιος, ανέφερε, ότι έγινε εντατική δουλιά, ενώ πρόσθεσε ότι δεν προβλέπεται να αρχίσουν απευθείας συνομιλίες στο προσεχές μέλλον. Αναφερόμενος στην παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, υποστήριξε ότι οι παρατηρήσεις του Κ. Ανάν δεν αποτελούσαν πρόταση, αλλά προφορικά σχόλια, τα οποία δόθηκαν στα μέρη και γραπτώς. Κάλεσε, επίσης, τις δύο πλευρές σε νέο γύρο συνομιλιών περί τα τέλη Ιανουαρίου, προσθέτοντας ότι ο Κόφι Ανάν διεξάγει τις συνομιλίες μέσα στο πλαίσιο του ψηφίσματος 1250 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε δήλωσή του από τη Γενεύη, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Μιχάλης Παπαπέτρου, είπε ότι «τίποτα δεν προσφέρεται για θριαμβολογίες» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η δική του, η ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει θέσεις οι οποίες παρέχουν μεγαλύτερα από προηγούμενα εχέγγυα για μια πορεία μέσα στο πνεύμα και στο γράμμα των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που να οδηγούν σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Και πρόσθεσε: «Η λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν είναι η επιλογή της ελληνοκυπριακής πλευράς αλλά ο συμβιβασμός της και κατά συνέπεια, όταν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παραπονείται ότι υιοθετούνται οι ελληνοκυπριακές θέσεις, και αναφέρεται στη λύση της ομοσπονδίας, δεν ακριβολογεί».

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν με τις δηλώσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της Κύπρου, αναφορικά με τις εξελίξεις των συνομιλιών στη Γενεύη. Πάντως, χτες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, υπήρξε απλή ενημέρωση για τη συνάντηση που είχε ο ίδιος, με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο, ενώ όπως ανακοινώθηκε, το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεχίσει την εκτίμηση της κατάστασης των συνομιλιών, σε συνεδρίασή του στη Λευκωσία.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι σε σχέση με τον προηγούμενο γύρο συνομιλιών της Νέας Υόρκης, σε αυτό το γύρο έγινε ένα βήμα μπροστά. Ωστόσο, επισήμανε: «Δε θα ήταν σωστό να θριαμβολογούμε γιατί έχουμε μπροστά μας αρκετό δρόμο».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Τάσος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό χρησιμοποιούνται ως επικάλυψη της συζήτησης της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ.

Ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, δήλωσε ότι σε αυτό το γύρο των συνομιλιών έγινε ένα σοβαρό βήμα προς τα εμπρός και πρόσθεσε ότι «επιδόθηκε στην πλευρά μας ένα περίγραμμα, με βάση το οποίο θα γίνουν διαπραγματεύσεις τον ερχόμενο Ιανουάριο και Ιούνιο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ