ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
«Μπανανία»...

Πάντως, στο χρηματιστήριο η δουλιά συνεχίζεται...

Associated Press

Πάντως, στο χρηματιστήριο η δουλιά συνεχίζεται...
ΛΟΣ ΑΝΤΕΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Επαληθεύτηκε για μια ακόμη φορά ο Φιντέλ Κάστρο, όταν ρωτήθηκε πριν από τις εκλογές, ποιος προβλέπει να εκλέγεται ως επόμενος πρόεδρος και είχε απαντήσει: «Κανένας από τους δύο»!

Δεν μπορεί, φυσικά, να επιβεβαιωθεί ότι πριν τις δηλώσεις αυτές ο Φιντέλ είχε δει σε επανάληψη την εξωφρενική κωμωδία του Γούντι Αλεν για τον τρόπο που ανεβαίνουν κυβερνήσεις ανδρείκελα σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής: «Μπανάνες»...

Σε ανάλογο ύφος, η κουβανική εφημερίδα, όργανο του ΚΚ Κούβας, «Γκράνμα», χαρακτήρισε την όλη εκλογική διαδικασία, το μετεκλογικό αδιέξοδο και φυσικά τις ΗΠΑ ως σαπουνόπερα» που ταιριάζει σε μία χώρα «Μπανανία»... «Ακόμη και αν αψηφήσουμε το γεγονός ότι περίπου 3 δισ. δολάρια δαπανήθηκαν κατά την προεκλογική εκστρατεία, κάτι που από μόνο του υποβιβάζει κάθε τύπο, έστω και υποτυπώδους, δημοκρατικού μοντέλου και μίας κυβέρνησης από το λαό για το λαό, οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση από την επανάληψη των εκλογών στη Φλόριντα προκειμένου να ανακηρυχτεί ο νικητής και να προσπαθήσουν να πείσουν ότι υφίσταται κάτι σαν δημοκρατία και όχι αυτό που τώρα λαμβάνει χώρα και συνήθως αναφέρεται σε μπανανίες...».

Από τη Ζιμπάμπουε, ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Τζόναθαν Μόγιο, σε δηλώσεις προς το ραδιοφωνικό σταθμό 4 του BBC, τόνισε «ότι οι αφρικανικές χώρες, αλλά και άλλες του «Τρίτου Κόσμου» θα έπρεπε να στείλουν παρατηρητές για να βοηθήσουν τους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν τη δημοκρατία τους»... Οσον αφορά στο ζήτημα ότι ένας πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί χωρίς να αποσπά την πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου, ο Μόγιο τόνισε πολύ χαρακτηριστικά ότι «στη Ζιμπάμπουε αν συνέβαινε κάτι ανάλογο δε θα αποφεύγαμε το λιγότερο την απειλή κυρώσεων και εμπάργκο»!

Περιμένει που περιμένει, να μη χάσει και την προπόνησή του...

Associated Press

Περιμένει που περιμένει, να μη χάσει και την προπόνησή του...
«Η επανακαταμέτρηση των ψήφων στις ΗΠΑ μπορεί να απαλλάξει τους Ρώσους και από τις τελευταίες τους ψευδαισθήσεις για το δίκαιο και τίμιο του δημοκρατικού τρόπου διακυβέρνησης», αναφέρει στο χτεσινό της φύλλο η ρωσική ανεξάρτητη εφημερίδα «Νεζαβισιμάγια». Ενώ το σατυρικό ρωσικό διαδικτυακό μέσο «Ανεκδότ», έχει την είδηση ότι «οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως στην προεδρική μάχη ο πρόεδρος Πούτιν προηγείται»...

Ενδεικτικό των αντιδράσεων και των αισθημάτων που επικρατούν στη Ρωσία που παρακολουθεί με χαμόγελο τα τεκταινόμενα πέραν του Ατλαντικού, είναι ότι το τελευταίο ανέκδοτο που εξαπλώθηκε με ταχύτητα αστραπής λέει «ότι ο επικεφαλής της ρωσικής εκλογικής επιτροπής αποσπάστηκε στο Ταλαχάσι για να επιβλέπει και να βγάλει άκρη στην καταμέτρηση των ψήφων».

Τραγέλαφος και στις ΗΠΑ

Ωστόσο με χιούμορ αλλά και καχυποψία οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι την τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί κυρίως στη Φλόριντα αλλά και γενικά στις Ηνωμένες Πολιτείες από άκρη σε άκρη.

Η «Μεγάλη Κρίση των Αμερικανικών Εκλογών» εξελίσσεται σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα. Οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν την «υπερπαραγωγή» με διάφορους τρόπους: Αλλοι με χιούμορ, κι άλλοι με κυνισμό και καχυποψία. Σε μία συνέλευση μετόχων της «Μάικροσοφτ» μάλιστα, το σίριαλ της Φλόριντα, έγινε... ανέκδοτο. «Ελπίζω οι δικές μας εκλογές να εξελιχθούν πιο ομαλά από άλλες πρόσφατες εκλογές», είπε ο Μπομπ Χέρμπολντ απευθυνόμενος στους μετόχους που θα αναδείκνυαν τα μέλη του συμβουλίου διευθυντών της εταιρίας. «Αίσχος», «απίστευτο», «παράξενο», «φτάνει πια»... είναι οι λέξεις που ακούγονται ολοένα και συχνότερα από τους Αμερικανούς, όταν καλούνται να περιγράψουν την εξέλιξη της εκλογικής μάχης για την προεδρία.

Το ψηφοδέλτιο που υποτίθεται πως προκάλεσε τη σύγχυση...

Associated Press

Το ψηφοδέλτιο που υποτίθεται πως προκάλεσε τη σύγχυση...
Στην εφημερίδα «Denver Rocky Mountain News» ένα σκίτσο τα λέει όλα: Ο Θείος Σαμ συμμετέχει στο γνωστό τηλεοπτικό παιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος». Τον ρωτούν ποιος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές και με εμφανή αμηχανία επιχειρεί να απαντήσει: -«Ναι... είμαι σίγουρος... Θα το πω... Νομίζω.... Ναι θα το πω.... Οχι... Ναι.. μμμ... ο... Μπους»... Και ο παρουσιαστής της εκπομπής τον ξαναρωτά: -«Είναι αυτή η τελική σας απάντηση;»

Ο κωμικός Τζέι Λένο, που φιλοξένησε μάλιστα στις μεταμεσονύχτιες εκπομπές του τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Τζορτζ Μπους απευθυνόμενος στο κοινό του το βράδυ της Πέμπτης, είπε: «Χθες το βράδυ πέρασα μία εφιαλτική νύχτα. Είδα όνειρο ότι εξωγήινοι ήρθανε από το διάστημα και μου είπαν "πήγαινέ μας στον ηγέτη σας". Δεν ήξερα τι να κάνω...».

Ο συγγραφέας έργων τρόμου Ρόμπερτ Λάντλουμ δηλώνει μάλλον φοβούμενος από τις εξελίξεις και την προοπτική να μείνει ο ίδιος άνεργος: «Είναι ένας τρελός, τρελός κόσμος. Νομίζω ότι η εξέλιξη των εκλογών είναι αντίγραφο αυτού του κόσμου».

Ο Ελαν Στέινμπεργκ, διευθυντής του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου στη Νέα Υόρκη, λέει πως του τηλεφώνησε μία δημοσιογράφος από το Λονδίνο και τον ρώτησε εάν η ψήφος των Εβραίων ήταν σημαντική σ' αυτές τις εκλογές. «Κυρία μου», της απάντησα - λέει ο Στέινμπεργκ - «σ' αυτές τις εκλογές είναι σημαντικές οι ψήφοι 500 Ουζμπέκων». Και ο Στέινμπεργκ συνεχίζει: «Μου τηλεφώνησε ένας θρησκευτικός ηγέτης από τη Μόσχα για να εκφράσει την κατανόησή του για τα όσα συμβαίνουν στη Φλόριντα και μου είπε "όλα είναι καλά.... έτσι κερδίζει κι εδώ τις εκλογές ο Πούτιν"».

Ενας παραγωγός του Χόλιγουντ δήλωσε στην «Daily Variety» ότι δε θα εκπλαγεί εάν έχουν ήδη αρχίσει διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση των κινηματογραφικών δικαιωμάτων «των εκλογών του αιώνα. Εχει όλα τα στοιχεία - ένα μυστηριώδες εκλεκτορικό σώμα, χαμένες κάλπες, προσφυγές στη δικαιοσύνη, αλλά και χαρακτήρες ηγετών με φωτογένεια»...

Μέρα 3: Το «χάος» και το γέλιο παραμένουν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΓΟΥΕΣΤ ΠΑΛΜ ΜΠΙΤΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΟΣΤΙΝ.-

Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου κόλλησε, λες και ο δρόμος είναι στρωμένος με μέλι... Η χώρα αντιμετωπίζει πια μία σοβαρότατη συνταγματική, αλλά και βαθύτατα πολιτική κρίση που ουδείς ξέρει πού θα οδηγήσει. Την ίδια στιγμή η κεφαλαιαγορά και η Γουόλ Στριτ κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, καθώς η καθοδική πορεία αποδίδεται στην αβεβαιότητα και οι κακοτοπιές και κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε οικονομικό πεδίο δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος! Κοινώς έχει δημιουργηθεί ένα μπάχαλο, που η καθεστηκυΐα τάξη δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει, αλλά που οι Αμερικανοί και σύσσωμη η οικουμένη το αντιμετωπίζει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο: Διακωμωδώντας το...

Τελικά και τι μάθαμε μετά την επανακαταμέτρηση των ψήφων στις 67 κομητείες της Πολιτείας της Φλόριντα; Μήπως μάθαμε τον Πρόεδρο; Οχι, φυσικά... Απλά ανακοινώθηκε από την εκλογική επιτροπή της Πολιτείας ότι κανένα επίσημο αποτέλεσμα δεν μπορεί να ανακοινωθεί πριν από την 17η Νοέμβρη.

Πάντως, οι ψήφοι αυξήθηκαν και σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Τζορτζ Μπους προηγείται με 327 ψήφους του δημοκρατικού υποψηφίου Αλ Γκορ στο σύνολο των 67 κομητειών της πολιτείας της Φλόριντα. Τουλάχιστον σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα της καταμέτρησης που θα κρίνει την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αλλά και το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες». Μια διαφορά από τα τελευταία επίσημα στοιχεία που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα και σύμφωνα με τα οποία ο Τζορτζ Μπους προηγούνταν του Αλ Γκορ με 1.784 ψήφους στις 53 από τις 67 κομητείες της Φλόριντα. Σε εκκρεμότητα η καταμέτρηση των ψήφων που φθάνουν δι' αλληλογραφίας από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τους νόμους της Φλόριντα, οι ψήφοι που έρχονται από το εξωτερικό πρέπει να καταμετρηθούν εντός δεκαημέρου από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών της Φλόριντα Κάθριν Χάρις. Κατά συνέπεια καμία επίσημη ανακοίνωση εκλογικών αποτελεσμάτων δεν μπορεί να γίνει πριν από την 17η Νοέμβρη.

Διαδηλώσεις και...

Πάντως τα ερωτηματικά που προκύπτουν όσον αφορά την υπόθεση της ψηφοφορίας στη Φλόριντα είναι πολλά και δεν αφορούν τη μηδαμινή διαφορά των δύο αντιπάλων για το προεδρικό αξίωμα. Με αφορμή τη δυσωδία που αναδίνεται από τη Φλόριντα, οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος, με επικεφαλής τον αιδεσιμότατο Τζέσε Τζάκσον, πραγματοποίησαν αρκετές διαδηλώσεις επί διημέρου στο Παλμ Μπιτς.

Με συνθήματα υπέρ της επανάληψης της εκλογικής διαδικασίας περίπου 1.000 υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος διαδήλωσαν έξω από το κυβερνείο της κομητείας του Παλμ Μπιτς, διαμαρτυρόμενοι ότι το ψηφοδέλτιο ήταν τόσο μπερδεμένο που είχε ως συνέπεια να αλλοιωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών. Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν άκουσαν τον αιδεσιμότατο Τζέσε Τζάκσον, ο οποίος ζήτησε επανάληψη των εκλογών στην κομητεία αυτή. Πολλοί ψηφοφόροι υποστηρίζουν ότι έκαναν λάθος και ψήφισαν τον Πατ Μπιουκάναν του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος αντί τον Αλ Γκορ, διότι ήταν μπερδεμένο το ψηφοδέλτιο που πήραν στα χέρια τους. Οι Δημοκρατικοί επισημαίνουν ότι οι 3.407 ψήφοι που πήρε ο Πατ Μπιουκάναν στο Παλμ Μπιτς είναι σχεδόν το 20% του συνόλου των ψήφων που εξασφάλισε σ' ολόκληρη την πολιτεία της Φλόριντα. Εκτός αυτού, όσον αφορά στο επίμαχο ψηφοδέλτιο, υπάρχουν και 19.210 άκυρα στην ίδια ακριβώς κομητεία, εξαιτίας του γεγονότος ότι χιλιάδες ψηφοφόροι ψήφισαν δύο και τρεις υποψήφιους στην προσπάθειά τους να πετύχουν το σωστό!

«Μας έκλεψαν την ψήφο», υποστήριξε ο Ντον Λίφτμαν, οπαδός του Αλ Γκορ. Βέβαια, ο Τζάκσον φρόντισε να τηρήσει αποστάσεις ανάμεσα στον Αλ Γκορ και τον Τζορτζ Μπους, απηύθυνε έκκληση για συγκέντρωση υπέρ της Δημοκρατίας στην κομητεία του Παλμ Μπιτς, τη Δευτέρα.

... λεκτικός πόλεμος για τη «δημοκρατία»

Οι εξελίξεις αυτές έχουν πυροδοτήσει τα μάλα το πολιτικό σκηνικό και έχουν μετατρέψει τη Φλόριντα σε πολεμικό πεδίο, όπου οι δύο υποψήφιοι, αλλά και τα κόμματα ανταλλάσσουν τα πυρά τους. Μετά την ανακοίνωση των ανεπίσημων αποτελεσμάτων και παρά το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και των ψήφων δι' αλληλογραφίας, με εξαιρετικά αλαζονικό ύφος το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του ρεπουμπλικανού υποψηφίου Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε ότι «η καταμέτρηση των ψήφων το βράδυ της Τρίτης έδειξε ότι ο κυβερνήτης Μπους κέρδισε τις εκλογές στη Φλόριντα και η επανακαταμέτρηση επιβεβαιώνει τώρα τη νίκη του», δήλωσε εκπρόσωπος του επιτελείου του κυβερνήτη του Τέξας και κάλεσε τον Γκορ να αποδεχτεί την ήττα του. «Ελπίζουμε ότι ο αντιπρόεδρος Γκορ και το επιτελείο του θα ξανασκεφθούν τις απειλές τους για προσφυγές στη δικαιοσύνη ή για νέες επανακαταμετρήσεις, πράγμα που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη συνταγματική διαδικασία της ανάδειξης Προέδρου και δεν έχει ορατή κατάληξη».

Η απάντηση των Δημοκρατικών ήταν άμεση και φυσικά άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Συγκεκριμένα, ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου των Δημοκρατικών, ο Γουίλιαμ Ντάλεϊ, μετά την επανακαταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα, από την οποία προέκυψε ότι ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος προηγείται με 327 ψήφους εξέδωσε ανακοίνωση -απάντηση, στην οποία δηλώνει ότι «σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του επιτελείου του Μπους σήμερα το πρωί, η εκλογή αυτή δεν τελείωσε». «Θέλουμε και πάλι να υπερισχύσει η πραγματική και ακριβής βούληση του λαού και αυτό σημαίνει να αφήσουμε το νομικό σύστημα να πάρει το δρόμο του», πρόσθεσε, για να καταλήξει: «Αν στο τέρμα της διαδικασίας αυτής είναι νικητής ο Τζορτζ Μπους, θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα».

Πάντως το στρατόπεδο των Δημοκρατικών έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να καταφύγει και σε ένδικα μέσα όσον αφορά στην ψηφοφορία στη Φλόριντα. Οι Ρεπουμπλικανοί, απαντώντας με το ίδιο νόμισμα στον Αλ Γκορ, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσουν ζήτημα για την ορθότητα των αποτελεσμάτων στην Αϊόβα, αλλά και στην πολιτεία του Γουισκόνσιν, που επίσης κρίθηκε με διαφορά ελάχιστων ψήφων υπέρ των Δημοκρατικών. Και το σίριαλ συνεχίζεται...

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ο πρόεδρος «στη γωνία»...

ΜΑΝΙΛΑ.-

Οσο περνούν οι ημέρες, η κρίση, που πλέον θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην αποπομπή ή την παραίτηση του προέδρου Τζόζεφ Εστράντα, παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας στις Φιλιππίνες - όσο κι αν οι κάτοικοί τους ιδέα δεν έχουν τι πάει να πει... χιόνι.

Χτες η Ενωση Τραπεζών της χώρας κάλεσε ανοιχτά τον πρόεδρο να παραιτηθεί: ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι «η παραίτηση (του προέδρου) , αν επιλεγεί ελεύθερα, θα είναι μια έντιμη και ηρωική πράξη»!..

Πέρα από τις κατηγορίες ότι «δωροδοκήθηκε» από τα αφεντικά της βιομηχανίας των στοιχημάτων, ο πάλαι ποτέ δημοφιλής πρόεδρος -που ανελίχθηκε στην πολιτική σκηνή χρησιμοποιώντας την καριέρα του ως ηθοποιού ταινιών δράσης - κατηγορείται πλέον πως ενθυλάκωσε 36 εκατ. δολάρια ως «μίζα» για την πώληση κρατικών επιχειρήσεων, και κατηγορείται επίσης για «στήσιμο του παιγνιδιού» στην κεφαλαιαγορά. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εκτάκτως προς τους ξένους ανταποκριτές, ο Εστράντα χαρακτήρισε «ψεύδη» τις νέες κατηγορίες.

Χθες, ωστόσο, οι αρχικές κατηγορίες εις βάρος του φάνηκαν να στοιχειοθετούνται, με την αποκάλυψη μυστικών λογαριασμών που περιείχαν 4 εκατ. δολάρια ΗΠΑ από δωροδοκίες της βιομηχανίας των στοιχημάτων, και συγκεκριμένα εκ μέρους ενός προσωπικού του φίλου, του Τζον Σίνγκσον, μια αποκάλυψη που «σόκαρε» την ίδια την ομάδα νομικών που τον υπερασπίζονται, όπως μετέδιδε το βρετανικό BBC από την περιοχή. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι δικηγόροι του προέδρου τον κάλεσαν να «κρατήσει το στόμα του κλειστό» σχετικά με το ζήτημα...

Πλέον θεωρείται βέβαιο ότι η Γερουσία της χώρας θα εγκρίνει την έρευνα με το ερώτημα της αποπομπής σε βάρος του, την ερχόμενη εβδομάδα.

Η πολιτική και οικονομική κρίση προκαλεί ένα κύμα διαδηλώσεων και την κατρακύλα τόσο της χρηματιστηριακής αγοράς όσο και της ισοτιμίας του τοπικού νομίσματος, πέσο.

Μαθήματα...
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-

Οχι αδίκως διά στόματος του Κουβανού υπουργού Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, για να πάρει μέρος σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η Κούβα χλευάζει όχι μόνο το εκλογικό χάος στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και την αμερικανική δημοκρατία και τονίζει ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να το σκέπτονται στο εξής δύο φορές πριν αναφερθούν επιτιμητικά σε άλλες χώρες, ενώ παράλληλα προσφέρθηκε να στείλει Κουβανούς παρατηρητές.

«Νομίζω ότι εκείνοι στις ΗΠΑ που προσπαθούν να γίνουν δικαστές εκλογών που διεξάγονται αλλού, θα πρέπει τώρα να παίρνουν ένα μάθημα», δήλωσε ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «εάν η Αμερική ήταν στον Τρίτο Κόσμο, αναρωτιέμαι εάν μετά τις παρατυπίες που έχουμε δει, θα θεωρούνταν απαραίτητος ένας πιο αυστηρός διεθνής έλεγχος της ψήφου», δήλωσε ο Πέρες.

ΡΩΣΙΑ
Μείωση των Ενόπλων Δυνάμεων

ΜΟΣΧΑ.-

Το δυναμικό του ρωσικού στρατού θα μειωθεί κατά 600.000 θέσεις μέσα στα επόμενα 5 χρόνια στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοίνωσε ο βοηθός γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Ποτάποφ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν. Από τα τρία εκατομμύρια θέσεις που έχει αυτή τη στιγμή ο ρωσικός στρατός, από τις οποίες το 1.200.000 είναι στρατιωτικές, θα καταργηθούν 470.000 στο στρατιωτικό τομέα και 130.000 στον πολιτικό, διευκρίνισε ο Ποτάποφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ.

«Ενας ευέλικτος, σωστά εξοπλισμένος και οργανωμένος στρατός αποτελεί εγγύηση εναντίον κάθε απειλής κατά της χώρας», επισήμανε από την πλευρά του ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, Σεργκέι Ιβανόφ. Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στο ρωσικό στρατό και κυρίως εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. «Ηταν ένα υπερβολικό βάρος για την οικονομία μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ιβανόφ.

Από την άλλη μεριά, ο ανώτατος διοικητής εσωτερικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών, υποστράτηγος Βιατσεσλάβ Τιχομίροφ, δήλωσε ότι οι εσωτερικές δυνάμεις θα μειωθούν κατά 33.000 άτομα. Σημείωσε δε ότι πρόκειται για ασήμαντη μείωση και ότι το μέτρο αυτό δεν αφορά στις μάχιμες μονάδες, αλλά μόνο στις διοικητικές δομές, στην αφαίρεση μέρους των καθηκόντων από τις ειδικές μηχανοκίνητες στρατιωτικές μονάδες και στις μονάδες περιφρούρησης σημαντικών δημόσιων ιδρυμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ