ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούνη 2012
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανεβαίνει η ενδοϊμπεριαλιστική ένταση

Νέο αιματοκύλισμα έξω από τη Χάμα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Στο «κόκκινο» ανεβαίνει το θερμόμετρο ως προς τις εξελίξεις στη Συρία μετά την καταγγελία πηγών της αντιπολίτευσης για νέα σφαγή αμάχων στο χωριό αλ Κουμπάιρ, έξω από τη Χάμα, την επιβεβαίωση του γεγονότος αλλά όχι της έκτασης από τη συριακή ηγεσία, την ανταλλαγή νέων κατηγοριών και την υιοθέτηση της εκδοχής της αντιπολίτευσης, σχεδόν εξολοκλήρου, από τη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα» και κυρίως εκείνες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τη στηρίζουν. Μέσα σε αυτό το κλίμα, πραγματοποιήθηκε η νέα ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν για την πορεία του ειρηνευτικού του σχεδίου, το οποίο, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, καρκινοβατεί αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο ως εναλλακτική επιλογή.

Τουλάχιστον 100 νεκροί και 30 αγνοούμενοι, συμπεριλαμβανομένων και γυναικόπαιδων, είναι, κατά την αντιπολίτευση, ο απολογισμός της νέας σφαγής. Οι μαρτυρίες μιλούν για δολοφονίες με μαχαίρια, ένα όπλο που είθισται να χρησιμοποιούν οι φανατικοί ισλαμιστές. Το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Συριακό Συμβούλιο κήρυξε διήμερο πένθος και κάλεσε τους ενόπλους της αντιπολίτευσης «να εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά του καθεστώτος». Τα συριακά ΜΜΕ ανέφεραν εννιά νεκρούς αμάχους, απέδωσαν την ευθύνη σε «τρομοκρατικές ένοπλες ομάδες». Στην πόλη προσπάθησαν να εισέλθουν παρατηρητές του ΟΗΕ, που, όπως ανακοίνωσαν, δέχτηκαν καταιγισμό πυρών από άγνωστους και αποχώρησαν.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καταδίκασε καλώντας τη Γενική Συνέλευση σε ένα λεπτό σιγής και εκτιμώντας ότι «η συριακή ηγεσία έχει απολέσει πλέον τη νομιμότητά της εφόσον επιτρέπει τέτοιες σφαγές». Αποτροπιασμό εξέφρασε και ο Κόφι Ανάν, που, ενημερώνοντας το Σ. Ασφαλείας, ζήτησε ή να επιτευχθεί «πραγματική ενότητα» για να στηριχθεί το σχέδιό του ή να εξεταστεί αν υπάρχουν άλλες λύσεις. Διατύπωσε την άποψη ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα, επέρριψε τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη μη εφαρμογή εκεχειρίας στη συριακή ηγεσία και κάλεσε να υιοθετηθούν κυρώσεις για όσους αποδεδειγμένα εμποδίζουν την εφαρμογή του σχεδίου.

«Φίλοι της Συρίας» και Μόσχα

Πριν τη συνεδρίαση, την καταδίκη τους για τη νέα σφαγή διατύπωσαν ο ΟΗΕ, η ΕΕ, η Βρετανία, άλλες κυβερνήσεις και οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της αποχώρησης Ασαντ από την εξουσία «πριν γίνει οποιαδήποτε διεθνής διάσκεψη, όπως ζητά η Ρωσία». Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών και εκπρόσωποι 15 χωρών που βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισαν να «συστήσουν ομάδα συντονισμού» για τη στήριξη της συριακής αντιπολίτευσης, να συμμετάσχουν στη σύνοδο κομμάτων της συριακής αντιπολίτευσης στην ίδια πόλη στις 15-16 Ιούνη καλώντας τα, όπως λέγεται, να συμφωνήσουν σε «ένα αξιόπιστο σχέδιο πολιτικής μετάβασης στη Συρία που θα υπερσκελίζει τις διαφωνίες τους». Ολα αυτά, αναμένεται να συζητηθούν πιο συγκεκριμένα στη σύνοδο των «Φίλων της Συρίας» στις 6 Ιούλη στο Παρίσι.

Σε σοβαρή παρέμβαση προχώρησε, όμως, και η Μόσχα θέτοντας όρια στο νέο γύρο ενδο-ιμπεριαλιστικών παζαριών που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «βαρβαρότητα» τη σφαγή στο αλ Κουμπάιρ, την απέδωσε «σε εκείνους που υποσκάπτουν το σχέδιο Ανάν», κάλεσε «τις ξένες δυνάμεις που επηρεάζουν ένοπλες ομάδες εντός Συρίας να πιέσουν για τερματισμό της βίας» και κατέστησε σαφές ότι «τάσσεται ενάντια σε μια ξένη επέμβαση». Ως προς το μέλλον του Ασαντ, όμως, η Μόσχα διεμήνυσε ότι «δεν την αφορά, είναι θέμα των Σύρων» και ότι αν οι Σύροι συμφωνήσουν σε λύση τύπου Υεμένης -που αποχώρησε ο Σάλεχ-, τότε η Μόσχα δεν έχει πρόβλημα...

«ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ»
Προετοιμάζουν νέες επεμβάσεις με πρόσχημα την «τρομοκρατία»

Οι εκπρόσωποι του λεγόμενου «Αντιτρομοκρατικού Φόρουμ»
Οι εκπρόσωποι του λεγόμενου «Αντιτρομοκρατικού Φόρουμ»
ΑΓΚΥΡΑ.--

Υπουργική διάσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής, του λεγόμενου «Παγκόσμιου Αντιτρομοκρατικού Φόρουμ», πραγματοποιήθηκε χτες στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών από τις ΗΠΑ, Τουρκία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ιορδανία, Αίγυπτο, Μαρόκο, Τυνησία και την εκπρόσωπο της ΕΕ Κάθριν Αστον. Στον πυρήνα της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της καταστολής των λαϊκών κινημάτων, με αξιοποίηση του πάντα χρήσιμου προσχήματος της «τρομοκρατίας», ώστε να προωθούνται τα συμφέροντα του κεφαλαίου μέσω των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών (οι εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου είναι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις). Εξάλλου το ζήτημα της Συρίας ήταν το βασικά θέμα, όπου αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ομάδα συντονισμού για «βοήθεια στη συριακή αντιπολίτευση».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, υποστήριξε ότι η «τρομοκρατία» είναι μία απειλή προς όλους χωρίς διακρίσεις, στρέφοντας παράλληλα τα πυρά του στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ), το οποίο όπως ανέφερε «συνεχίζει να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές». Τάχθηκε υπέρ κοινών δράσεων κατά της «τρομοκρατίας» και χαρακτήρισε «πρόκληση» τη σωστή «ισορροπία μεταξύ βασικών ελευθεριών και μέτρων ασφαλείας».

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, πρωτοστάτησε στις απειλές ενάντια στη Συρία και απαίτησε την απομάκρυνση του Ασαντ από την εξουσία. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι εκπρόσωποι των Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και άλλων χωρών. Ακόμη η Κλίντον εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ προς την Τουρκία όσον αφορά το ΡΚΚ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η συνεργασία και οι νέοι τρομονόμοι «έκαναν πιο αποτελεσματική την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Η Χ. Κλίντον τάχθηκε υπέρ της επίθεσης «σε οικονομικούς, εκπαιδευτικούς και ασφαλείς παραδείσους» των «τρομοκρατών», δικαιολογώντας τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως στο Αφγανιστάν και προετοιμάζοντας για νέες επιθέσεις.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του, καθώς επίσης και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, του Πακιστάν και της Ινδονησίας.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΝΓΚΑΗΣ
Ενισχύει το ρόλο του

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ολοκληρώθηκε χτες στο Πεκίνο η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, με σαφή την πρόθεση για αναβάθμιση του ιμπεριαλιστικού του ρόλου και ενίσχυσης των συμμαχιών που επιδιώκονται από τις αστικές τάξεις.

Οπως σημειώνεται σε κοινό ανακοινωθέν, τα κράτη - μέλη δηλώνουν «αντίθετα», σε «οποιασδήποτε στρατιωτική επέμβαση» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς επίσης και «στην επιβολή αλλαγής του καθεστώτος ή της μονομερούς επιβολής κυρώσεων». Γίνεται επίσης αναφορά στην «ανάγκη τερματισμού της βίας στο συριακό έδαφος, από όπου και να προέρχεται», δηλώνοντας «σεβασμό στο διευρυμένο εθνικό διάλογο που βασίζεται στην ανεξαρτησία, στην εδαφική ακεραιότητα και στην εθνική κυριαρχία της Συρίας».

Επίσης αναφέρεται η σαφής αντίθεση του Οργανισμού στη χρήση βίας κατά του Ιράν, με αφορμή τις κατηγορίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι «κάθε απόπειρα επίλυσης του ιρανικού ζητήματος με τη βία είναι απαράδεκτη και θα έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και σ' ολόκληρο τον κόσμο».

Ο Πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, σε ομιλία του υποστήριξε «την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μελών του Οργανισμού», τη «θωράκιση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας», την «ενίσχυση της περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης» και την «αύξηση της διεθνούς επιρροής του».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας.

Χθες οι χώρες μέλη του Οργανισμού υιοθέτησαν 10 συνολικά συμφωνίες μεταξύ των οποίων και δήλωση που αφορά την οικοδόμηση μίας «Περιοχής με Διαρκή Ειρήνη και Κοινή Ευημερία», επίσης «Στρατηγικό Σχέδιο για τη Μεσοπρόθεσμη Ανάπτυξη του Οργανισμού, τους Κανονισμούς για τα Πολιτικά και Διπλωματικά Μέτρα και το Μηχανισμό που αφορούν στην Απάντηση έναντι Γεγονότων που Διακινδυνεύουν την Περιφερειακή Ειρήνη, Ασφάλεια και Σταθερότητα».

Την ίδια στιγμή ο Χ. Ζιντάο υποσχέθηκε για την ενίσχυση των στόχων του Οργανισμού ότι η Κίνα θα προσφέρει 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της οικονομικής συνεργασίας των κρατών μελών. Σύμφωνα με τον Κινέζο Πρόεδρο το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί επίσης ως «αναπτυξιακή βοήθεια» στα κράτη μέλη του Οργανισμού.

Στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης, συμμετέχουν εκτός της Ρωσίας, της Κίνας και Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζισκιστάν. Επίσης, ως παρατηρητές το Ιράν, η Ινδία, η Μογγολία και έγινε δεκτή ως συνομιλητής η Τουρκία.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Δηλώσεις «προετοιμασίας» ενόψει της νέας συνάντησης

TΕΧΕΡΑΝΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

«Συγκεκριμένα βήματα» ζήτησε από την ιρανική ηγεσία στην επόμενη συνάντησή της με την ομάδα των «6» (οι χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα - και Γερμανία) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα πρέπει να έρθει στη συνάντηση της Μόσχας, που έχει προγραμματιστεί για τις 18-19 Ιούνη, με σαφείς συγκεκριμένες προτάσεις μείωσης του εμπλουτισμού ουρανίου ξεκάθαρα κάτω από το 20%.

Την ίδια ώρα, από την πλευρά τους, Ιρανοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν σε διάφορους τόνους ότι κομβικό στοιχείο για την επίτευξη προόδου στη συνομιλία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι ν' αναγνωριστεί στο Ιράν το δικαίωμα να διαθέτει και να χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς. Το δικαίωμα αυτό δήλωσε ότι στηρίζει απερίφραστα, εκ νέου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Εμμέσως, στο ζήτημα, κατά το παρελθόν, έχει αναφερθεί και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον αν ήταν βέβαιο ότι δεν υπάρχει στρατιωτική διάσταση στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δε θα είχε πρόβλημα με τη χρήση πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ