ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
«Δημοκρατία» για γέλια και για κλάματα...

Πιθανότητα συνταγματικής κρίσης. Τα γεγονότα αποκαλύπτουν πτυχές του συστήματος που οδηγεί στη δικτατορία των μονοπωλίων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-

Ο Ου.Κρίστοφερ ηγείται των «ερευνών» από μέρους των Δημοκρατικών στη Φλόριντα

Associated Press

Ο Ου.Κρίστοφερ ηγείται των «ερευνών» από μέρους των Δημοκρατικών στη Φλόριντα
Τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα με αφορμή την εμπλοκή στο θέμα της εκλογής του Προέδρου έχουν προκαλέσει έναν εναγώνιο συναγερμό στην πολιτική ζωή της χώρας. Για πρώτη φορά εδώ και 125 χρόνια, μία εθνική εκλογική διαδικασία έχει παραγάγει ένα καταφανές αμφισβητούμενο αποτέλεσμα. Δεν είναι μόνο η απόλυτη ισοκατανομή της δύναμης μεταξύ των δύο κομμάτων, είτε πρόκειται για τον Πρόεδρο είτε για τα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και η δυσωδία της νοθείας που κοντεύει να πνίξει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα μαθήματα δημοκρατίας που γίνονται οι καλύτερες αφορμές ποικιλότροπων επεμβάσεων των ΗΠΑ προς «μη-οικείες» χώρες πολλάκις είχαν ως έναυσμα την αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος όχι από τους πολίτες των τρίτων χωρών αλλά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και, όμως, οι καταγεγραμμένες μέχρι στιγμής νοθείες και παραβιάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην «πιο σύγχρονη δημοκρατία της υφηλίου» είναι συγκρίσιμες μόνο με χώρες που στενάζουν κάτω από απολυταρχικά καθεστώτα και μάλιστα όχι με εξελιγμένες μορφές άσκησης της καταπίεσης, αλλά μάλλον περασμένων δεκαετιών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν που μόνο το τελευταίο εξάμηνο έχουν κυριολεκτικά «επέμβει» στις εσωτερικές υποθέσεις ξένων μόνο και μόνο, γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ήταν της αρεσκείας τους και κατήγγειλαν μαζί με τη «διεθνή κοινότητα» τις «ωμές παραβιάσεις της άσκησης της ελεύθερης βούλησης του λαού»; Η Γιουγκοσλαβία και το Περού είναι δύο τρανταχτά παραδείγματα...

Απολίθωμα...

Συμπληρώθηκαν ήδη δύο απίστευτα μετεκλογικά εικοσιτετράωρα και οι Αμερικανοί διερωτώνται όχι μόνο ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρός τους, αν τελικά εκλεγεί μέχρι τις 21 του Γενάρη, που θα πρέπει να ορκιστεί, αλλά και αν αυτός είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος να εκλέγουν κυβέρνηση και αν τελικά αυτός ο τρόπος είναι που εγγυάται μια ομαλή και ανόθευτη εκλογική διαδικασία. Ερωτηματικά ακόμη έχουν τεθεί και για το δικομματικό σύστημα και το συνταγματικό δικαίωμα κάποιου τρίτου κόμματος να τυγχάνει ίσων ευκαιριών. Αν και για το τελευταίο ζήτημα που υφέρπει από την προεκλογική εκστρατεία, οι φωνές ακόμη είναι αρκετά χαμηλόφωνες.

Είκοσι και πέντε εικοσιπέντε και οκτώ τριάντα τρία...Κάηκε αλλά ξαναμετράμε...

Associated Press

Είκοσι και πέντε εικοσιπέντε και οκτώ τριάντα τρία...Κάηκε αλλά ξαναμετράμε...
Παράλληλα, το αβέβαιο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών αναζωπυρώνει τις προτάσεις για κατάργηση του εκλεκτορικού κολεγίου στις ΗΠΑ. Η αδυναμία έκδοσης οριστικού αποτελέσματος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έστρεψε εκ νέου την προσοχή σε ένα θεσμό που αποτελεί «απολίθωμα» του 18ου αιώνα: το λεγόμενο «εκλεκτορικό κολέγιο» που αποφασίζει για το ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης της χώρας, αφού ο πρόεδρος δεν εκλέγεται με άμεση ψηφοφορία αλλά από τους «μεγάλους εκλέκτορες», περίπου ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές.

Πάντως, προς το παρόν παραμένει ασαφές εάν ο αντιπρόεδρος και υποψήφιος των Δημοκρατικών Αλ Γκορ καταφύγει τελικά σε νομική προσφυγή όσον αφορά τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας στην Πολιτεία της Φλόριντα. Το γεγονός ότι ο Γκορ ανέμενε μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης -τοπική ώρα- για να κάνει επίσημη δήλωση προς τον αμερικανικό λαό σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών και αυτή καθεαυτή η δήλωσή του που άφηνε όλα τα περιθώρια ανοιχτά καταδεικνύει ότι υπάρχουν πολλές διχογνωμίες ακόμη και στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, αν θα πρέπει να συνεχιστεί αυτή η μάχη για την Προεδρία με ένδικα μέσα, προκειμένου να αποφευχθεί μία ευρύτερη συνταγματική κρίση που μπορεί να λειτουργήσει ως πυροδοτικός μηχανισμός στα θεμέλια του συστήματος.

Καταμέτρηση και επανακαταμέτρηση και όπου βγει...

Associated Press

Καταμέτρηση και επανακαταμέτρηση και όπου βγει...
Εντούτοις, ακόμη και εάν ο Γκορ αποφασίσει να αποδεχτεί την ήττα του, το αβέβαιο και αμφισβητήσιμο αποτέλεσμα έχει ήδη θέσει τις βάσεις για μία συνταγματική κρίση, για την οποία ούτε μια εύκολη λύση που θα προσφέρει μια διέξοδο υπάρχει αλλά κυρίως καμία «συμφερτική» για την καθεστηκυία τάξη της χώρας και το βαθύτατα συμβιβασμένο πολιτικό σκηνικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν πια ότι η ψήφος τους όχι μόνο κλέβεται αλλά επίτηδες τους είχαν ρίξει σε χειμερία νάρκη τόσα χρόνια, προκειμένου όσοι διαφωνούν και με τους δύο να απόσχουν -εξάλλου έχουν το δικαίωμα!- και ο Πρόεδρος και οι αιρετοί άρχοντες να εκλέγονται από το ένα τέταρτο όχι των πολιτών αλλά του εκλογικού σώματος!

Αν ακόμη δεχτούμε και την περίπτωση να ανακηρυχτεί ο Τζορτζ Μπους μετά την επανακαταμέτρηση 43ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, η κυβέρνηση που θα καταρτίσει είναι σίγουρο ότι δε θα τυγχάνει της εμπιστοσύνης αλλά και της πολιτικής νομιμότητας. Εξάλλου, η συζήτηση που μονοπωλεί τις συζητήσεις δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών, είναι η ευρύτατη νοθεία -να που «ανακάλυψαν» τη λέξη. Ολοι μιλούν για τις κλεμμένες εκλογές και θεωρείται απολύτως σίγουρο ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση Μπους τολμήσει να εφαρμόσει έστω και ένα μέτρο από τα μη δημοφιλή θέματα της προεκλογικής ατζέντας των «κοινωνικών ζητημάτων», θα ξεσηκωθούν οι πάντες .

Τα πάντα τιμώνται σε εκατομμύρια δολάρια

Μερικά ακόμη κυρίαρχα ζητήματα που απασχόλησαν τη δημοσιότητα και άπτονται της εκλογικής διαδικασίας αλλά και του ίδιου του πολιτικού κατεστημένου είναι οι τόνοι του πολιτικού χρήματος τη στιγμή που 32 εκατομμύρια Αμερικανοί πεινάνε...

Παραδείγματα δημοκρατίας: Ενας νεκρός εκλέγεται γερουσιαστής στο Μιζούρι. Ενας δισεκατομμυριούχος στο Νιου Τζέρσεϊ, ο πολύ- Δημοκρατικός Τζον Κόρζαϊν που έσπασε όλα τα ρεκόρ δαπανών (61 εκατομμύρια δολάρια!) για να καταφέρει να εκλεγεί γερουσιαστής, τη στιγμή που η θέση έχει απολαβές ετησίως 125.000!

Πολλοί όμως αμφισβητούν και την αντιπροσωπευτικότητα της λαϊκής ψήφου. Σύμφωνα με τον Κέρτις Γκανς, διευθυντή της «Επιτροπής για τη Μελέτη του Αμερικανικού Εκλογικού Σώματος», οι πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν ότι ψήφισε το 50,7% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ένα ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από εκείνο του 1996, που είχε αποτελέσει όμως ιστορικό αρνητικό ρεκόρ.

Οι δημοσκοπήσεις έξω από την κάλπη δείχνουν ότι εκείνοι που ψηφίζουν προέρχονται όλο και περισσότερο από τις τάξεις των ευπόρων. Το 1994, οι ψηφοφόροι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 50.000 δολαρίων αποτελούσαν το 63% του εκλογικού σώματος. Το 1996, το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 61%, το 1998 σε 52% και την περασμένη Τρίτη έφτασε το 47%. Αντίθετα, το ποσοστό των ψηφοφόρων με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 100.000 δολαρίων αυξήθηκε από 9% το 1996 σε 15% το 2000. Αυτά που έγιναν στις φετινές εκλογές καθιστούν υποχρεωτική την επανεξέταση ολοκλήρου του οικοδομήματος της αμερικανικής πολιτικής, τονίζει ο Μπλακ. «Δεν είναι μόνο τα τεράστια ποσά χρημάτων που δαπανήθηκαν. Είναι και οι οκτώ με εννιά ώρες που χρειάστηκαν για να καταμετρηθούν οι ψήφοι σε διάφορες πολιτείες. Τι συνέβη άραγε σ' αυτό το διάστημα; Και γιατί τα κανάλια βγάζουν λάθος αποτέλεσμα στην πιο σημαντική πολιτεία, τη Φλόριντα, όχι μια φορά, αλλά δύο; Αν τελικώς ο Αλ Γκορ κερδίσει σε ψήφους αλλά χάσει την προεδρία, θα διαψευστούν όσα μαθαίνουν οι Αμερικανοί από το νηπιαγωγείο για τον τρόπο που κρίνονται οι εκλογές. Είναι δυνατόν αυτή η διαδικασία να χαρακτηρίζεται θεμιτή;»

Τέλος, τα Μέσα που όριζαν μέχρι τώρα τα πάντα, αφού αυτά θα αποφασίσουν ποιοι θα λάβουν μέρος στα ντιμπέιτ, αποκλείοντας οποιονδήποτε τρίτο, αφού δε συγκεντρώνει το 15% στις δικές τους σχεδόν στημένες σημοσκοπήσεις, «εκλέγουν» και το νικητή. Τι έγινε; Εκλέγανε όλη τη νύχτα, εναλλάξ πότε τον έναν υποψήφιο πότε τον άλλο. Ο ένας υποψήφιος παραδέχεται την ήττα του κι έπειτα σπεύδει να αποσύρει τη δήλωσή του. Μάλιστα, το CNN ανακήρυξε με περισσή σιγουριά τον Μπους 43ο Πρόεδρο συμπαρασύροντας στον όλεθρο και ξένους ηγέτες... Από την άλλη ακούγαμε ότι ένα κόμμα, οι «Πράσινοι», αποδεικνύεται ρυθμιστικός παράγων σε αρκετές πολιτείες παρ' όλο που δεν υπάρχει παρά στο μυαλό του ιδρυτή του... αυτά δήλωναν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

«Μόνο ένας συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε να φανταστεί όλα αυτά τα πράγματα», σημειώνει ο Μερλ Μπλακ, πολιτικός επιστήμων στο Πανεπιστήμιο Εμορι.


Περίεργες ιστορίες από τη Φλόριντα...

Λάθος ψήφοι, χαμένες κάλπες και άλλα ευτράπελα κοσμούν το σίριαλ της καταμέτρησης στην επίμαχη Πολιτεία

ΤΑΛΑΧΑΣΙ-ΜΑΪΑΜΙ.-

Ενώ η επανακαταμέτρηση των περίπου 6 εκατομμυρίων ψήφων συνεχίζεται, τα νέα που έρχονται συνεχώς από την Πολιτεία της Φλόριντα, όπου κυβερνήτης είναι ο αδελφός του υποψήφιου Προέδρου Τζορτζ Μπους, έτερος υιός του Μπους του πρεσβύτερου, Τζεμπ, είναι άκρως ενδιαφέροντα αλλά και ανατριχιαστικά, για τη χώρα που θέλει να κοκορεύεται πως είναι η «πιο δημοκρατική του πλανήτη»... Πιθανότατα σε αυτή την περίπλοκη κατάσταση, όπου κανείς δεν ξέρει το «δολοφόνο», ίσως θα έπρεπε να κληθεί ο Ηρακλής Πουαρό να ονοματίσει τον ένοχο...

Τελικά μόνο 640 ψήφοι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, χωρίζουν τον «ανίκανο» Τζορτζ Μπους από το «λαπά» Αλ Γκορ. Οι χαρακτηρισμοί εξάλλου έχουν αποδοθεί σε συνέντευξη από το γνωστό σκηνοθέτη Γούντι Αλεν, πολλές μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών. Η επανακαταμέτρηση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από τα μεσάνυχτα, δηλαδή 7 το πρωί σήμερα, ώρα Ελλάδας, αλλά και πάλι τίποτα δε θα έχει κριθεί οριστικά... Το σίριαλ ενδέχεται να κρατήσει για μέρες ή ίσως και μήνες, με άγνωστη κατάληξη. Ενα είναι σίγουρο, ότι η βρώμα και η δυσωδία που αναδίνει αυτή η εκλογική διαδικασία, και όχι οι ευάριθμοι αλιγάτορες και ελέφαντες που βόσκουν ακόμη και στους δρόμους, έχει πνίξει τους κατοίκους της Φλόριντα, ενώ διαχέεται και αρχίζει να πνίγει όλη την αμερικανική επικράτεια.

Γκορ ή Μπιουκάναν;

Κάποιοι δηλώνουν ότι ψήφιζαν τον Γκορ αλλά ανακάλυψαν ότι τελικά ψήφιζαν για τον υποψήφιο του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, Πατ Μπιουκάναν...

Συγκεκριμένα, το περιστατικό αναφέρθηκε στο Παλμ Μπιτς. Τα στοιχεία μάλλον συμφωνούν με τις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν, αφού σε δύο μεγάλες Κομητείες στα νότια του Παλμ Μπιτς, ο Μπιουκάναν έλαβε 789 στο Μπρόουαρντ και 561 στο Μαϊάμι Ντέιντ. Στο Ντουβάλ, μια ακόμη πιο συντηρητική Κομητεία στη βορειοανατολική Φλόριντα, οι ψήφοι του Μπιουκάναν ήταν μόνο 650. Ωστόσο, στο Παλμ Μπιτς οι ψήφοι του υπερσυντηρητικού υποψηφίου ξεπέρασαν τις 3.400.

Η σύγχυση προκλήθηκε προφανώς από το σχέδιο του ψηφοδελτίου. Οι υποψήφιοι ήταν καταχωρημένοι σε δύο στήλες. Στο μέσο, ανάμεσα στις στήλες, υπήρχαν οπές στα δεξιά ή στα αριστερά των ονομάτων. Η επάνω οπή προοριζόταν για τον Τζορτζ Μπους, το όνομα του οποίου εμφανιζόταν επάνω αριστερά, η δεύτερη στη σειρά ήταν για τον Μπιουκάναν (επάνω δεξιά) και η τρίτη για τον Γκορ που ήταν κάτω από τον Μπους, στα αριστερά. Υπήρχαν βέλη που συνέδεαν τα ονόματα των υποψηφίων με τη θέση της σταυροδοσίας αλλά ορισμένοι ψηφοφόροι εκφράζουν φόβους ότι έκαναν λάθος.

«Ηταν πολύ δύσκολο να συμπεράνεις για ποιον και για τι ψήφιζες. Εγώ δεν μπορούσα να το καταλάβω, και έχω ντοκτορά», είπε χαρακτηριστικά η ψηφοφόρος Αϊλίν Κλάσφελντ. Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του ίδιου του «κερδισμένου» Μπιουκάναν, που το βρήκε εξαιρετικά περίεργο...

Ηδη, τρεις άνθρωποι κατέθεσαν αγωγή ζητώντας να επαναληφθούν οι εκλογές στην Κομητεία του Παλμ Μπιτς, υποστηρίζοντας ότι το διάτρητο ψηφοδέλτιο που τους δόθηκε ήταν τόσο μπερδεμένο που ψήφισαν κατά λάθος τον Πατ Μπιουκάναν, αντί για τον Δημοκρατικό Αλ Γκορ. Δικηγόροι που εκπροσωπούν το Δημοκρατικό Κόμμα ανέφεραν εξάλλου ότι το σχέδιο του ψηφοδελτίου δε συμφωνεί με τη νομοθεσία και ότι ενδέχεται να ζητήσουν επανάληψη των εκλογών. Μέχρι στιγμής πάντως το κόμμα δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν εξαιρείται πάντως η εκδοχή η «μάχη» Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την κρίσιμη Πολιτεία της Φλόριντα να μην κριθεί ούτε στην επανακαταμέτρηση των ψήφων αλλά στα δικαστήρια, καθώς πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες για «παρατυπίες» που παρατηρήθηκαν σε διάφορα εκλογικά τμήματα κατά τη μέρα των εκλογών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πάντως ανέφεραν ότι τα ψηφοδέλτια εγκρίθηκαν από την επιθεωρήτρια των εκλογών στην Κομητεία του Παλμ Μπιτς, Τερέζα Λεπόουρ, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα. Σε κάθε κομητεία ένας δικαστής, ο πρόεδρος της επιτροπής της κομητείας και ο τοπικός επιθεωρητής των εκλογών ξαναμετρούν τις ψήφους περνώντας τα ψηφοδέλτια μέσα από έναν επιλογέα διάτρητων καρτών τρεις φορές.

Η χαμένη κάλπη και άλλες ιστορίες

Οι γνωστές ιστορίες δεν τελειώνουν εδώ. Οι Δημοκρατικοί κάνουν λόγο, τόσο στη Φλόριντα όσο και σε άλλες περιοχές, για μεγάλες ουρές στα εκλογικά τμήματα, για το γεγονός ότι τα ψηφοδέλτια άργησαν να φτάσουν και για άλλες παρατυπίες. Ο μαύρος Δημοκρατικός ηγέτης Τζέσε Τζάκσον υποστήριξε ότι τη μέρα των εκλογών έλαβε πολλά τηλεφωνήματα στα οποία του ανέφεραν ότι οι μαύροι ψηφοφόροι αντιμετώπιζαν προβλήματα στην άσκηση του δικαιώματός τους στη Φλόριντα και σε άλλες νότιες Πολιτείες. Σε ορισμένους είπαν ότι είχαν τελειώσει τα ψηφοδέλτια ή ότι τα εκλογικά τμήματα είχαν κλείσει, είπε ο Τζάκσον. «Δε χρειαζόμαστε απλώς μια νέα καταμέτρηση αλλά μια πλήρη έρευνα», τόνισε.

Ο Κουέσι Μφούμε, πρόεδρος του μεγαλύτερου αφρο-αμερικανικού λόμπι, είπε από την πλευρά του ότι ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να διεξαγάγει έρευνα γιατί, όπως υποστήριξε, υπάρχουν πολλές καταγγελίες για παρατυπίες όσον αφορά στην ψηφοφορία των μειονοτήτων, ενώ κάλεσε και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιβλέψει τη νέα καταμέτρηση.

Το... κερασάκι σ' αυτή την τούρτα είναι η ανακάλυψη μίας κλειδωμένης κάλπης. Βρέθηκε, όπως μετέδωσε το CNN, σε κάποιο σχολείο της Κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ, που ήταν εκλογικό κέντρο. Ποιος την... ξέχασε και γιατί, παραμένει άγνωστο. Την κάλπη παρέλαβαν οι αρμόδιοι της εκλογικής επιτροπής και άρχισαν να μετρούν τις ψήφους. Και εκεί...


Αλαλούμ κουκιών...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΑΣΒΙΛ - ΟΣΤΙΝ - ΤΑΛΑΧΑΣΙ.-

Ολη η υφήλιος παρακολουθεί τους Αμερικανούς υποψήφιους για την Προεδρία που καρδιοχτυπούν και τρώνε με αγωνία τα νύχια τους και τους Αμερικανούς πολίτες που παρακολουθούν το «θρίλερ» της επανακαταμέτρησης, με κάτι γουρλωμένα μάτια όλο απορία, λες και τους έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι... Μήπως, ήρθε η ώρα να ξυπνήσουν; Το τράνταγμα δεν είναι και μικρό...

Ασχέτως της σύγχυσης και της αναταραχής, όλοι οι πολιτικοί, εκατέρωθεν, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε να βρουν κάποια διέξοδο μέσα από το σύστημα και να μη διαταράξουν το βούρκο...

Ετσι, μετράνε και ξαναμετράνε τα κουκιά. Που πότε μειώνονται, πότε αυξάνονται. Το αποτέλεσμα της επανακαμέτρησης θα γίνει γνωστό σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες. Μέχρι στιγμής, όμως, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, σε 38 από τις συνολικά 67 κομητείες της Φλόριντα, δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, Τζορτζ Μπους, 830 ψήφων περισσότερων από αυτών του Δημοκρατικού, Αλ Γκορ.

Η διαδικασία αυτή, όμως, όπως γράφει στο χθεσινό της φύλλο η «Ουάσιγκτον Ποστ», είναι μόνο το πρώτο στάδιο του συνεχιζόμενου εθνικού δράματος για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του νέου προέδρου. Κι αυτό, γιατί το Δημοκρατικό Κόμμα έχει αναγγείλει ότι θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα στην προσπάθειά του να κατακτήσει το Λευκό Οίκο. Εάν ο Τζορτζ Μπους ανακηρυχτεί νικητής στη Φλόριντα, οι Δημοκρατικοί έχουν προθεσμία 10 ημερών για να ζητήσουν νέα καταμέτρηση των ψήφων με το χέρι. Το κόμμα, αλλά και μεμονωμένοι ψηφοφόροι, έχουν επίσης προθεσμία 10 ημερών να προσφύγουν στο Δικαστήριο. Και τίποτα δεν αποκλείει οι εκλογές αυτές να κριθούν τελικά στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

Ενώ στη Φλόριντα καταφθάνουν συνεχώς δικηγόροι του Δημοκρατικού Κόμματος, για να εξετάσουν την υπόθεση και τις παρατυπίες, ο Ουίλιαμ Ντάλεϊ - επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του υποψήφιου των Δημοκρατικών, αλλά και ο ΤομΝτασλ- βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, στο ίδιο μήκος κύματος δήλωναν πως ίσως να κριθεί αναγκαίο να επαναληφθούν οι εκλογές στην πολιτεία της Φλόριντα, εξαιτίας των 19.000 άκυρων ψηφοδελτίων που κρίνονται εξωφρενικά...

«Πιστεύω πως αν οι ψήφοι 19.000 ανθρώπων δεν καταμετρήθηκαν με σωστό και έγκυρο τρόπο, μπορεί να είναι απαραίτητη μια νέα ψηφοφορία», τόνισε ο Ντασλ επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας, σε συνέντευξή του στο ΝΒC.

Για το θέμα έχει ενημερωθεί και η υπουργός Δικαιοσύνης Τζάνετ Ρίνο, η οποία δήλωσε χτες από την Ουάσιγκτον, κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου, ότι έχει υπόψη της το ζήτημα, αλλά προς το παρόν «δε βλέπει το λόγο να παρέμβει»..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ