ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
1975: Η Αγκόλα κατακτά την ανεξαρτησία της

Στο κυβερνείο της Λουάντα. Η πορτογαλική σημαία υποστέλλεται, ανεβαίνει η σημαία της ελεύθερης Αγκόλας. Η ανεξαρτησία είναι πλέον πραγματικότητα.
Στο κυβερνείο της Λουάντα. Η πορτογαλική σημαία υποστέλλεται, ανεβαίνει η σημαία της ελεύθερης Αγκόλας. Η ανεξαρτησία είναι πλέον πραγματικότητα.
Στις 10 Νοέμβρη 1975 η Αγκόλα κατακτά την ανεξαρτησία της, τερματίζοντας τεσσάρων αιώνων πορτογαλικής αποικιοκρατίας. Η ανεξαρτητοποίηση της Αγκόλας ήταν το αποτέλεσμα της εθνικοαπελευθερωτικής πάλης του λαού της και της νίκης της δημοκρατικής επανάστασης στην Πορτογαλία, τον Απρίλη του 1974.

Από τον 16ο αιώνα ως τον 19ο αιώνα, η βασική απασχόληση των Πορτογάλων στην Αγκόλα ήταν το δουλεμπόριο. Σύμφωνα με υπολογισμούς, μέσα σε τρεις αιώνες είχαν μεταφερθεί (κυρίως στη Βραζιλία), περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι. Στο διάστημα 1885 - 1894 ανάμεσα στην Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Αγγλία, συνάφτηκαν συμφωνίες, που καθόριζαν τα σύνορα της Αγκόλας. Η Αγκόλα είχε νομικό καθεστώς αποικίας ως το 1951, όταν οι Πορτογάλοι αποικιοκράτες, στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν και να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στην Αγκόλα, την ανακήρυξαν «Υπερπόντια επαρχία».

Το 1950 δημιουργήθηκαν παράνομα οι πρώτες πατριωτικές οργανώσεις. Το 1956, ύστερα από τη συγχώνευση μιας σειράς προοδευτικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων και μερικών μαρξιστικής κατεύθυνσης, ιδρύθηκε το Λαϊκό Κίνημα Απελευθέρωσης της Αγκόλας (ΛΚΑΑ), πανεθνική επαναστατική οργάνωση που ανέλαβε το καθήκον της πλήρους εξάλειψης της πορτογαλικής αποικιακής κυριαρχίας, την οικοδόμηση της ανεξάρτητης, ενιαίας και δημοκρατικής Αγκόλας, τη βαθμιαία ανάπτυξη της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης και στη συνέχεια το πέρασμα στην οικοδόμηση κοινωνίας απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η ένοπλη εκδήλωση των πατριωτών στις 4 Φλεβάρη 1961 με την καθοδήγηση του ΛΚΑΑ ήταν η αρχή του απελευθερωτικού πολέμου κατά των αποικιοκρατών. Στην πορεία του ένοπλου αγώνα, ένα μεγάλο μέρος της Αγκόλας απελευθερώθηκε και στις απελευθερωμένες περιοχές το ΛΚΑΑ εγκαθίδρυσε θεσμούς λαϊκής εξουσίας.

Στις 15 Γενάρη 1975 υπογράφτηκαν με την πορτογαλική κυβέρνηση οι συμφωνίες της Αλβόρα, που καθόριζαν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αγκόλας. Στις 31 Γενάρη 1975 συγκροτήθηκε προσωρινή κυβέρνηση από αντιπροσώπους του ΛΚΑΑ και άλλων οργανώσεων. Ομως οι αντιδραστικές οργανώσεις κάλεσαν σε βοήθεια τα νοτιοαφρικανικά στρατεύματα, τα οποία εισέβαλαν στη χώρα. Στις 11 Νοέμβρη το ΛΚΑΑ κήρυξε την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αγκόλας. Το Μάρτη του 1976 διώχτηκαν τα νοτιοαφρικανικά στρατεύματα και τον Απρίλη συνετρίβησαν οι κύριες δυνάμεις των αντεπαναστατικών οργανώσεων.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις, που στα δυτικά και βόρεια θα είναι κατά διαστήματα πυκνότερες. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς και τοπικά μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 12-23, στην υπόλοιπη χώρα από 14-26 και στη Θεσσαλονίκη από 14-22 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέχρι μέτριοι. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15-26 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1483 Γεννιέται ο Μαρτίνος Λούθηρος. Αρχηγός της αστικής Μεταρρύθμισης στη Γερμανία. Ιδρυτής του γερμανικού προτεσταντισμού (λουθηρανισμού).

1759 Γεννιέται ο Γιόχαν Κριστόφ Φρίντριχ Σίλερ. Γερμανός ποιητής, δραματουργός,, θεωρητικός της τέχνης, ιστορικός. Επιφανής εκπρόσωπος του Διαφωτισμού στη Γερμανία, ένας από τους θεμελιωτές της γερμανικής λογοτεχνίας της νεότερης εποχής. Από τους μεγαλύτερους τραγικούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ο Σίλερ δημιούργησε έναν ιδιαίτερο τύπο δράματος, που ανοιχτά διακήρυττε τον προοδευτικό του χαρακτήρα, που ενσαρκωνόταν σε ποιητικές μορφές και οι παραδόσεις του, λίγο ως πολύ, εκφράστηκαν στη δραματουργία της «Νέας Γερμανίας», στα έργα του Χάουπτμαν, Ιψεν και στον 20ό αιώνα, των Μπ. Σω, Μπρεχτ και άλλων.

Η ΑΘΗΝΑ θεωρεί απόλυτα ικανοποιητικές τις διατυπώσεις του κειμένου, που καθορίζει την εταιρική σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, απορρίπτοντας τις απόψεις οι οποίες σημειώνουν ότι οι αναφορές στο Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά δεν είναι δεσμευτικές για την Αγκυρα (σελίδα 8)

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας είχαν χτες στη Ρώμη οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ιταλίας, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί ο Κ. Σημίτης στην ιταλική πρωτεύουσα (σελίδα 9)

ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ της εργοδοσίας του δισκοπωλείου «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ» κατήγγειλαν χτες εμποροϋπάλληλοι, που πήγαν στο δισκοπωλείο και ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για την εξώδικη δήλωση -διαμαρτυρία, που κοινοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (σελίδα 18)

ΣΗΜΕΡΑ γίνονται οι εργασίες του 15ου Απολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ενώ τις προσεχείς μέρες θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης (σελίδα 19)

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ μέρα του τριήμερου γιορτασμού για το Πολυτεχνείο επέλεξαν οι φοιτητές για να διαδηλώσουν ενάντια στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που οδηγεί στην υποβάθμιση πτυχίου και σπουδών και μετατρέπει τα ΑΕΙ σε «επιχειρήσεις» (σελίδα 26)

ΛΙΓΕΣ βδομάδες πριν την εκπνοή του 2000, ολοκληρώνεται η διαδικασία επιχορήγησης των χορευτικών ομάδων, που επιλέχθηκαν από την αρμόδια επιτροπή για την προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο, 1999-2000 (σελίδα 31)

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ, αλλά και μαχητική ήταν η συγκέντρωση που οργάνωσαν το περασμένο Σάββατο η Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), με τη συμμετοχή των «παιδιών» που διασώθηκαν από τη φωτιά του εμφυλίου πολέμου και αυτών που γεννήθηκαν στην προσφυγιά (σελίδα 33)

ΑΝΑΒΟΛΗ της συζήτησης για την προσπάθεια σπίλωσης του βουλευτή του ΚΚΕ Π. Κοσιώνη, μέσα από την εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου «Κίτρινος Τύπος», ζήτησε χτες ο ALPHA από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (σελίδα 35)

ΔΙΚΑΙΑ πανηγύρισε προχτές ο Παναθηναϊκός την ιστορική πρόκριση στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, ύστερα από το επιβλητικό 3-1 με το οποίο πήρε τη νίκη επί της Γιουβέντους, αλλά τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά (σελίδα 38)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 10 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

1945 Ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας.

1965 Το μεγαλύτερο μπλακ - άουτ στην ιστορία των ΗΠΑ. Η Νέα Υόρκη και περιοχές άλλων εννέα Πολιτειών βυθίζονται στο σκοτάδι.

1976 Συριακές ένοπλες δυνάμεις καταλαμβάνουν χωρίς αντίσταση τη Βηρυτό. Στο μεταξύ, οι νεκροί του Εμφυλίου Πολέμου, που μαίνεται εδώ και 13 μήνες στο Λίβανο, ανέρχονται ήδη σε 60.000.

1980 Ενάμισι, περίπου, εκατομμύριο εργάτες και υπάλληλοι συμμετέχουν στη γενική απεργία, με αποτέλεσμα να παραλύσει ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας σ' όλη την Ελλάδα. Αιτήματα των απεργών είναι η καθιέρωση του πενθήμερου, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών κ.ά.

1983 Με το σύνθημα «Ψωμί, δουλιά, ελευθερία» διαδηλώνουν 20.000 εργαζόμενοι στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης. Η στρατιωτική κυβέρνηση, που επί μια δεκαετία κυβερνά τη χώρα, καταστέλλει βίαια τη διαδήλωση, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας διαδηλωτής και να τραυματιστούν τουλάχιστον 60. Πραγματοποιούνται 500 συλλήψεις.

1986 Με οικολογική καταστροφή απειλείται ο Ρήνος, λόγω εκροής 1.000 τόνων τοξικών χημικών αποβλήτων, με κυρίως υπεύθυνη τη φαρμακοβιομηχανία «Σαντόζ». Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η ΕΟΚ συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη σε επίπεδο αρμοδίων για το περιβάλλον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ