ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 24
«Συντελείται συνταγματικό πραξικόπημα»

Ογδόντα πέντε μαζικοί φορείς συντονίζουν τη δράση τους για την προστασία των δασών. Το ΚΚΕ υποστηρίζει πλήρως τις θέσεις της Συντονιστικής δήλωσε ο Αντώνης Σκυλλάκος

Φαινόμενα σαν κι αυτό που εικονίζεται, να ξεφυτρώνουν βίλες μέσα στα καμένα, θα γενικευτούν με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος
Φαινόμενα σαν κι αυτό που εικονίζεται, να ξεφυτρώνουν βίλες μέσα στα καμένα, θα γενικευτούν με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος
Με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκο, συναντήθηκε αντιπροσωπεία της «Συντονιστικής Επιτροπής κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος». Η επιτροπή έχει συγκροτηθεί από 85 μαζικούς φορείς και ζητά να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 24 του ισχύοντος Συντάγματος που πραγματεύεται την προστασία του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Από μέρους της συντονιστικής παραβρέθηκαν οι Κ. Διάκος, Π. Τότσικας, Μ. Σκαρβέλης, Κ. Σπανόπουλος, Β. Ζαφειράκης και Θ. Χίτζογλου.

Οι εκπρόσωποί της υπογράμμισαν ότι «σήμερα συντελείται ένα συνταγματικό πραξικόπημα. Με την ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης, αντί να διευρύνεται η προστασία του περιβάλλοντος, όπως προβλέπει το ισχύον άρθρο 24 και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικράτειας, η εκτελεστική εξουσία σε συνεργασία με την ελεγχόμενη από τους σχετικούς κομματικούς μηχανισμούς νομοθετική εξουσία, προσπαθεί να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση». Τόνισαν ότι «θεσμοθετείται το "ο νόμος θα ορίζει τι είναι δάσος" και ρυθμίσεις που εξομοιώνουν το κοινωνικό αγαθό "περιβάλλον" με το ατομικό συμφέρον της «ιδιοκτησίας» και του εξ αυτού απορρέοντος δικαιώματος της "πολεοδομικής παρέμβασης" στο χώρο».

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει καταλήξει σε δύο νομολογιακές θέσεις που αποτελούν «όπλο» της προστασίας του περιβάλλοντος απέναντι στα εργολαβικά συμφέροντα. Η μια ήταν ότι ο προσδιορισμός του δάσους πρέπει να γίνεται από την αντίστοιχη επιστημονική έννοια και όχι το νόμο, ώστε να αποφευχθεί ο προσδιορισμός αυτός με πολιτικά ή ρουσφετολογικά κριτήρια και ο δεύτερος ότι το κοινωνικό αγαθό «περιβάλλον» έχει μεγαλύτερη κοινωνική αξία από την «ιδιοκτησία» και την «πολεοδομική παρέμβαση» στο χώρο.

«Συντασσόμαστε πλήρως με τις θέσεις σας, τις υποστηρίζουμε και θα συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα» υπογράμμισε ο Α. Σκυλλάκος. «Πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 24 του Συντάγματος. Το ΚΚΕ θα συμβάλλει και μέσα κι έξω από τη Βουλή σε αυτήν την προσπάθεια που εμείς τη θεωρούμε κοινή».

Εκκληση προς όλους

Εκκληση προς όλους τους περιβαλλοντικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, αλλά και στους πολίτες να αντισταθούν στο νέο έγκλημα κατά της ελληνικής φύσης, απευθύνει η «Συντονιστική Επιτροπή κατά της αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος». Η αναθεώρηση, διευκολύνει την καταπάτηση των δασών και παρακάμπτει το Συμβούλιο της Επικρατείας που λειτουργούσε ως ασπίδα στις αυθαιρεσίες.

Η συντονιστική καλεί όσους φορείς θέλουν να πάρουν μέρος σε αυτήν την προσπάθεια να επικοινωνήσουν με μέλη της επιτροπής στα τηλέφωνα 2921.119, 6716.202 και στο φαξ 7723.155. Το κείμενο της επιτροπής αναφέρει:

«Μέχρι σήμερα, έγιναν αρκετές απόπειρες δημιουργίας νέων οικιστικών επεκτάσεων σε δάση και δασικούς χώρους, καθώς και νομιμοποίησης αυθαίρετων οικισμών. Προσέκρουαν στην επίκληση του άρθρου 24 του Συντάγματος από φορείς πολιτών και στη σθεναρή στάση κάποιων περιβαλλοντικά ευαίσθητων δικαστικών λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σήμερα με πρόσχημα την «εθνική οικονομία», το «δημόσιο συμφέρον» και το «δικαίωμα του πολίτη στην κατοικία», προωθείται η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος με στόχο την αλλαγή χρήσεων γης, περιοχών χαρακτηρισμένων ως δασικών και την οικοδόμησή τους.

Πρέπει να επισημανθεί, ότι πέραν των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας τεράστιας δημόσιας περιουσίας, αφού ο δασικός χαρακτήρας κάποιων εκτάσεων αποτελεί το βασικότερο τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.

Η προτεινόμενη τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, μετατρέπει τα δάση από κοινωνικό αγαθό σε ιδιωτική οικονομική επιχείρηση.

Καταγγέλλοντας ως απαράδεκτη κάθε απόπειρα συρρίκνωσης των ελάχιστων δασών και δασικών χώρων που απέμειναν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων δεκαετιών, ζητάμε ν' αποσυρθεί η πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος.

- Καλούμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να μην ψηφίσουν την προτεινόμενη τροποποίηση.

- Καλούμε όλους τους περιβαλλοντικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς να αντισταθούν στο νέο έγκλημα κατά της ελληνικής φύσης και της δημόσιας περιουσίας.

- Καλούμε τους Ελληνες πολίτες να κινητοποιηθούν, ώστε να μην περάσει αυτή η νέα αυθαιρεσία σε βάρος της φυσικής, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του τόπου».

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΩΝ
Σε κινητοποίηση την Τρίτη

Εκτάκτως θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη η ολομέλεια των νομαρχών και των προέδρων των Νομαρχιακών Συμβουλίων της χώρας, οι οποίοι αντιδρούν στον προγραμματισμό και τη διαχείριση του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, που περιλαμβάνεται στο προς ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (ΥΠΕΘΟ). Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε απόφαση της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), «βάζει ταφόπλακα στο Δημοκρατικό Προγραμματισμό».

Συγκεκριμένα, την προσεχή Τρίτη, οι νομάρχες θα ενημερωθούν από τον πρόεδρο της ΕΝΑΕ, Θ. Κατριβάνο, για τις επιπτώσεις που θα έχει στις νομαρχίες το προς ψήφιση νομοσχέδιο για τη διαχείριση του Γ` ΚΠΣ. Στη συνέχεια, οι νομάρχες και οι πρόεδροι των Νομαρχιακών Συμβουλίων θα μεταβούν στη Βουλή, όπου και θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στο υπό συζήτηση εκείνη τη μέρα νομοσχέδιο «για τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο του Γ` ΚΠΣ».

Με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ, πριν από λίγες μέρες, τόνιζε ότι το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ «ουσιαστικά καταργεί τα Δημοτικά, Νομαρχιακά και Περιφερειακά Συμβούλια». Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι η ΕΝΑΕ θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των 13 Περιφερειακών Συμβουλίων. Επίσης θα αναλάβει πρωτοβουλία για την ενημέρωση όλων των πολιτικών και διοικητικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις θέσεις της και θα ζητήσει τη συνδρομή τους για την αναθεώρηση των κυβερνητικών μεθοδεύσεων.

Ταυτόχρονα, η ΕΝΑΕ τονίζει ότι «δεν αποδέχεται τον αντιδημοκρατικό αυτό νόμο κατά το μέρος που θίγει το δημοκρατικό προγραμματισμό και θα αντιδράσει με νόμιμα - πολιτικά μέσα. Τυχόν εμμονή της κυβέρνησης στην κατάργηση του Δημοκρατικού Προγραμματισμού θα δημιουργήσει αγεφύρωτο ρήγμα στις σχέσεις της με την αυτοδιοίκηση».

Σε άλλο σημείο της απόφασης της ΕΝΑΕ επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο «αναιρεί τη λαϊκή εντολή σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και αντιδημοκρατικά δημιουργεί συγκεντρωτικές διαδικασίες, που δε διασφαλίζουν τη στήριξη και την προώθηση των τοπικών συμφερόντων». Και καταλήγει: «Οταν βάλλονται οι θεσμοί της Αυτοδιοίκησης κατά τέτοιο βάναυσο τρόπο, κανείς δε δικαιούται να σιωπά».

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑμΕΑ
Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι είναι ανεπαρκή

Την ουσιαστική αύξηση των επιδομάτων ζήτησε, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης

Παραδέχτηκε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή, διά στόματος του υφυπουργού Υγείας Δ. Θάνου, ότι τα επιδόματα που δίνονται στα άτομα με ειδικές ανάγκες δε βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, ζητώντας, μεταξύ άλλων, τα συγκεκριμένα επιδόματα να φθάσουν τα 10 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη (ΗΑΕ) για όσους εργάζονται και τα 20 ΗΑΕ σε όσους είναι άνεργοι. Παρατήρησε, επίσης, ότι ακόμα και αυτά τα φτωχά επιδόματα δίνονται στους δικαιούχους με αρκετή καθυστέρηση που φτάνει και τον ένα χρόνο.

Παρά την παραδοχή του υφυπουργού για την ανεπάρκεια των επιδομάτων, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι από το 1993 μέχρι το 1996 τα επιδόματα αυξάνονταν κατά 20% τον χρόνο, ενώ για το 2000 η αύξηση ήταν 12%. Κατά τον Δ. Θάνο, οι αυξήσεις αυτές υπερβαίνουν τον πληθωρισμό, ενώ υπάρχει υπόσχεση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ότι με το φετινό προϋπολογισμό θα υπάρξει νέα αύξηση. Είπε ότι υπάρχει κλιμάκωση στη χορήγηση των επιδομάτων ανάλογα με τον βαθμό αναπηρίας, ενώ μιλώντας γενικότερα τόνισε ότι το κύριο βάρος για τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν πρέπει να δίνεται στα επιδόματα, αλλά στην ανάπτυξη εκείνων των δομών που θα τα βοηθήσουν να μείνουν ενταγμένα στην κοινωνία.

Ο Σπ. Στριφτάρης παρατήρησε ότι είναι θετική η παραδοχή της ανεπάρκειας των χορηγούμενων επιδομάτων, αλλά τόνισε ότι αυτά δε δίνονται αμέσως και η καθυστέρηση μπορεί να φθάνει και το χρόνο. Σχολιάζοντας την παράθεση των ποσοστών αύξησης από τον υφυπουργό, είπε ότι μπορεί να φαίνονται μεγάλα, αλλά η ουσία είναι τι αντιπροσωπεύουν σε απόλυτα νούμερα. Κάλεσε δε τον υφυπουργό να δεχτεί την αύξηση των επιδομάτων σε 10 και 20 ημερομίσθια, αντίστοιχα, για εργαζόμενους και ανέργους και να εξετάσει τις περιπτώσεις ανάπηρων συνταξιούχων που δεν παίρνουν κανένα επίδομα.

Δραματικές ελλείψεις στο «Μεταξά»

Στο  ασανσέρ  δε χωράει φορείο για τη μεταφορά των ασθενών, κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη 

Τρομακτικές είναι οι ελλείψεις στο αντικαρκινικό νοσοκομείο ΜΕΤΑΞΑ στον Πειραιά και είναι χαρακτηριστικό ότι το παλιό ασανσέρ αντικαταστάθηκε με ένα άλλο, στο οποίο όμως δε χωράει φορείο και η μετακίνηση των ασθενών είναι περιπετειώδης.

Το θέμα των ελλείψεων έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη και η υφυπουργός Υγείας Μ. Σπυράκη παραδέχτηκε το βάσιμο των καταγγελιών, λέγοντας ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι "μέτρια" και είναι επιτακτική η ανάγκη παρέμβασης. Ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες πρόσληψης 13 νοσηλευτών και 14 βοηθών θαλάμων, αλλά διευκρίνισε ότι οι επτά από αυτές τις θέσεις θα είναι με 12μηνη σύμβαση για την αντικατάσταση ήδη εργαζομένων. Πάντως, υποσχέθηκε ότι από το νέο "πακέτο" προσλήψεων που θα γίνουν από το υπουργείο Υγείας το ΜΕΤΑΞΑ θα πάρει σημαντικό αριθμό. Οσον αφορά την υποδομή είπε ότι θα δοθούν 400 εκατομμύρια για τον εξοπλισμό και 300 εκατομμύρια που θα διατεθούν για ειδικές κάμερες, μηχανήματα απαραίτητα για τη θεραπεία των ασθενών.

Η Λ. Κανέλλη είπε η παραδοχή από την υφυπουργό της κατάστασης έχει τη σημασία της, αλλά όταν κάποιος αναφέρεται σε αντικαρκινικό νοσοκομείο τότε η "μετριότητα" που είπε Μ. Σπυράκη γίνεται δραματική. Αναφερόμενη στα μηχανήματα που υπάρχουν στο νοσοκομείο είπε ότι αυτά έχουν κριθεί ακατάλληλα από τον ίδιο τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ και αντιλαμβάνεται ο καθένας τι σημαίνει αυτό για ασθενείς και εργαζομένους. Αποτέλεσμα, τόνισε, των παραπάνω ανεπαρκειών είναι να έχουν ξεφυτρώσει στις παρυφές του νοσοκομείου 17 ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ