ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
1961: Καταγγελίες για βία και νοθεία στις εκλογές

Το κεντρικό εκλογικό κέντρο του Πανδημοκρατικού Αγροτικού Μετώπου Ελλάδας στην Αθήνα.
Το κεντρικό εκλογικό κέντρο του Πανδημοκρατικού Αγροτικού Μετώπου Ελλάδας στην Αθήνα.
Στις 4 Νοέμβρη 1961 κορυφώνεται το κύμα καταδίκης των εκλογών της βίας και της νοθείας, οι οποίες είχαν γίνει στις 29 Οκτώβρη από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Δόβα (αρχηγού του Στρατιωτικού Οίκου του βασιλιά) και οδήγησαν σε νίκη της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή. Στις 4/11/1961 ο τίτλος της «Αυγής» ήταν: «ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΝΟΘΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ». Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας δημοσιεύεται ο υπολογισμός των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, των αποτελεσμάτων της απογραφής του πληθυσμού και των εκλογικών αποτελεσμάτων. Απ' τον υπολογισμό προκύπτει ότι πάνω από 400.000 ψήφισαν δύο φορές! Την ίδια μέρα, ο αρχηγός της Ενωσης Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης Καραμανλή, διότι αποτελεί αποτέλεσμα βίας και νοθείας.

Οι εκλογές της 29ης Οκτώβρη 1961 έμειναν στην ιστορία ως οι εκλογές της βίας και της νοθείας. Ακόμη και οι οργανωτές του οργίου υποχρεώθηκαν να το ομολογήσουν στη συνέχεια. Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, το 1969, όταν ήταν στο Παρίσι αναφερόμενος σ' αυτές τις εκλογές είπε:«Μετά τις εκλογές του 1958, που έφεραν την ΕΔΑ δεύτερο κόμμα, είχε δημιουργηθεί μια εύλογη ανησυχία στα Ανάκτορα και σε ορισμένους στρατιωτικούς κύκλους. Και είχε γίνει η σκέψις, ενόψει των νέων εκλογών, να ασκηθεί ψυχολογική πίεσις επί των κομμουνιστών για να συμπτυχθεί η δύναμίς των. Τα ανόητα αυτά σχέδια κατήρτιζαν μυστικές υπηρεσίες εν αγνοία της κυβερνήσεώς μου...».

Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η «Αυγή», αλλά και άλλες εφημερίδες παρουσίαζαν καθημερινά κρούσματα βίας εις βάρος κυρίως των στελεχών, των οπαδών και των ψηφοφόρων του ΠΑΜΕ (Πανδημοκρατικό Αγροτικό Μέτωπο Ελλάδας), στο οποίο συμμετείχε η ΕΔΑ. Επιθέσεις κατά των προεκλογικών συγκεντρώσεων, σπάσιμο γραφείων, συλλήψεις, ξυλοδαρμοί και δολοφονίες στην ημερήσια διάταξη. Στις 25 Οκτώβρη στον Επτάλοφο Θεσσαλονίκης, χωροφύλακας δολοφονεί με περίστροφο τον 24χρονο Στέφανο Βελδεμίρη, επειδή μοίραζε με αυτοκίνητο προκηρύξεις της Αριστεράς. Την Κυριακή των εκλογών ο επίσης 24χρονος στρατιώτης Διονύσιος Κερπινιώτης, στέλεχος της ΕΔΑ, πέφτει νεκρός με τραύμα στο κεφάλι, στο εκλογικό κέντρο του χωριού Δεμίρι της Αρκαδίας.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1874 Πεθαίνει ο Φέλιξ Μέντελσον - Μπαρντόλντι. Γερμανός συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και οργανίστας. Αρχισε από μικρός να παίζει πιάνο, βιολί και να συνθέτει. Στα πρώτα βήματά του, κέρδισε τη γενική αναγνώριση ως διευθυντής ορχήστρας και πιανίστας. Οι συνθέσεις του, τον κατατάσσουν στους ρομαντικούς δημιουργούς. Δεν ξέκοβε από τις κλασικές παραδόσεις και αντιλαμβανόταν με λεπτότητα και αρμονικά τη φύση. Εγραψε πλήθος έργων διαφόρων μορφών, μεταξύ των οποίων διακρίνονται οι εισαγωγές για το «Ονειρο θερινής νυκτός» και την «Ηρεμη θάλασσα και αίσιο ταξίδι». Από τις 5 συμφωνίες του Μέντελσον, οι πιο σημαντικές είναι η «Ιταλική» και η «Σκοτική». Θεωρείται ιδρυτής της Σχολής της Λειψίας, όπου με πρωτοβουλία δική του το 1843 άνοιξε το πρώτο γερμανικό ωδείο, το οποίο έγινε πασίγνωστο σε ολόκληρη τη Γερμανία και στο εξωτερικό.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που στα δυτικά προοδευτικά θα αυξηθούν και προς το βράδυ θα σημειωθούν βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά και πιθανόν να εκδηλωθούν και καταιγίδες. Η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέχρι μέτριοι και πρόσκαιρα στο Ιόνιο μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 9-22, στην υπόλοιπη χώρα από 13-25 και στη Θεσσαλονίκη από 13-22 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται ζεστός και υγρός καιρός με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16-25 βαθμούς.

ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗ του βούληση για την αναθεώρηση του συντάγματος σε πιο αντιδραστική και νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση επέδειξε ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες στη κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και κεντρικής επιτροπής του κόμματός του. (σελίδα 6)

ΤΗ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ των υπογραφών υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες άρχισε η ιεραρχία της Εκκλησίας, εκτιμώντας ότι έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια. (σελίδα 10)

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ στοιχεία για την εκπαίδευση των σπουδαστών στις σχολές εμπορικού ναυτικού και τα προβλήματα που υπάρχουν με την πρακτική τους εξάσκηση στα πλοία προέκυψαν στη διάρκεια χθεσινής περιοδείας κλιμακίου της ΚΟΘ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Μηχανιώνας. (σελίδα 12)

ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ φαίνεται πως παραμένει επί της ουσίας η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ στελεχών της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης»,(DOS) του σερβικού «Σοσιαλιστικού Κόμματος» και του «Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης» (SPO) για το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης που καλείται να οδηγήσει τη Σερβία στις πρόωρες γενικές εκλογές της 23ης Δεκέμβρη. (σελίδα 18)

ΣΕ «ΓΙΟΦΥΡΙ της Αρτας» εξελίσσεται με μαθηματική ακρίβεια το έργο της εκτροπής του Αχελώου και οδηγείται πλέον σε πλήρες αδιέξοδο, μετά τη χτεσινή δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες αποφάσεις του και στην ουσία αμφισβητεί εξ' ολοκλήρου το έργο της εκτροπής του Αχελώου. (σελίδα 30)

ΓΙΑ ΔΥΟ ολόκληρα χρόνια, απο το καλοκαίρι του 2002 μέχρι το 2004, θα παραμείνιε κλειστό το Εθνικό Θέατρο -όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Πολιτισμού- προκειμένου «να παραδοθεί ένα φαντασμαγορικό θέατρο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων» (σελίδα 31)

ΜΕ ΔΥΟ εκθέσεις (ζωγραφικής και χαρακτικής) του πρώην καθηγητή της ΑΣΚΤ, Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου, ξεκινά τη φετινή εικαστική περίοδο η αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - Πειραιά» (Ανδρούτσου 140). (σελίδα 32)

ΕΝΕΝΗΝΤΑ εκατομμύρια δραχμές, απο κάθε μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Σύλλογου Υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων (ΠΣΥΑΣ) ζητά η Διοίκηση της ΕΠΟ, εξαιτίας ανακοίνωσης του Συλλόγου, που είχε εκδοθεί προ πενταμήνου (σελίδα 39)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ4 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

1911 Λήγει το «επεισόδιο του Αγαδίρ» με τη Γαλλία και τη Γερμανία να τα βρίσκουν για το Μαρόκο. Η Γερμανία αναγνωρίζει τη γαλλική κυριαρχία, με αντάλλαγμα ένα κομμάτι από το γαλλικό Κονγκό.

1918 Στη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι δυνάμεις της Αντάντ συμφωνούν στην κατάπαυση του πυρός στη Γερμανία, βασισμένες στα «14 σημεία» του Αμερικανού Προέδρου Ουίλσον.

1923 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας.

1942 Αρχίζει η αποχώρηση του Αφρικα Κορπ από το χωριό Ελ Αλαμέιν.

1944 Διώχνονται και οι τελευταίοι Γερμανοί από την ηπειρωτική Ελλάδα. Ελάχιστοι παραμένουν σε Κρήτη και Μήλο.

1946 Ιδρύεται η Ουνέσκο (Εκπαιδευτικός-Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών).

1959 Πάνω από 30.000 αγρότες παίρνουν μέρος σε συλλαλητήριο που γίνεται στο Ηράκλειο της Κρήτης.

1966 Συλλαλητήριο με τη συμμετοχή 10.000 καπνοπαραγωγών πραγματοποιείται στο Αγρίνιο.

1980 Μεγάλη νίκη του Ρεπουμπλικάνου Ρόναλντ Ρίγκαν με 51%, έναντι 41% του Δημοκρατικού Προέδρου Τζίμι Κάρτερ.

1992 Με 319 ψήφους υπέρ και 316 κατά, το αγγλικό Κοινοβούλιο λέει «ναι» στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

1995 Ο Γιγκάλ Αμίρ δολοφονεί τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποίος έφευγε από ειρηνικό ράλι αυτοκινήτων στο Τελ Αβίβ. Ο δολοφόνος υποστήριξε ότι εκτέλεσε θεϊκή εντολή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ