ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ετοιμη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Στα χαρτιά φαίνεται πως παραμένει επί της ουσίας η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ στελεχών της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης» (DOS), του σερβικού «Σοσιαλιστικού Κόμματος» και του «Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης» (SPO) για το σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης, που καλείται να οδηγήσει τη Σερβία στις πρόωρες γενικές εκλογές της 23ης Δεκέμβρη. Τα βαριά σύννεφα, που σκίαζαν το, ούτως ή άλλως, δυσλειτουργικό κυβερνητικό σχήμα των παραπάνω τριών κομμάτων, βάρυναν χτες ακόμη περισσότερο, με αφορμή την άρνηση του επικεφαλής των σερβικών μυστικών υπηρεσιών, Ράντε Μάρκοβιτς, να παραιτηθεί.

Αντίθετα, η ανακοίνωση σχηματισμού της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης φαίνεται πως είναι θέμα ελάχιστου χρόνου, καθώς χτες γνωστοποιήθηκαν τα ονόματα στελεχών της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης» και του «Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος» (Μαυροβουνίου) που θα αναλάβουν υπουργικές θέσεις.

Προς «διάλυση» η σερβική μεταβατική κυβέρνηση;

Σύμφωνα με σερβικούς ραδιοσταθμούς, στη διάρκεια της τελευταίας σύσκεψης της σερβικής μεταβατικής κυβέρνησης, στην οποία ήταν παρών και εκπρόσωπος του Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, δεν επήλθε συμφωνία σε σχέση με την τύχη του Ράντε Μάρκοβιτς, ο οποίος κατηγορείται από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλούς αντιπάλους του Μιλόσεβιτς ότι συμμετείχε «σε σειρά πολιτικών δολοφονιών». Μάλιστα, χτες ο ένας από τους δύο αναπληρωτές πρωθυπουργούς της σερβικής μεταβατικής κυβέρνησης, Σπασόγε Κρούνιτς, προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, την αποχώρηση των αξιωματούχων που προέρχονται από τη «Σερβική Δημοκρατική Αντιπολίτευση» και το «Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης», δηλώνοντας: «Οι Σοσιαλιστές δε δέχονται την αποπομπή του Μάρκοβιτς... Αυτό σημαίνει πως ξαναγυρνάμε στην αρχή, γιατί ούτε η DOS, ούτε η SPO δέχονται να μείνει ο Μάρκοβιτς στη θέση του». Και ο Κρούνιτς κατέληξε, λέγοντας πως ενώ «ορισμένα υπουργεία και υπηρεσίες λειτουργούν, η σερβική κυβέρνηση ούτε συνεδριάζει, αλλά και εξακολουθεί να μην λαμβάνει αποφάσεις για οποιοδήποτε ζήτημα».

Ετοιμη η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Τα ονόματα αξιωματούχων που θα αναλάβουν υπουργικές θέσεις στη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ζόραν Ζίζιτς (του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος - Μαυροβούνιο), μετέδωσε χτες το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΠΕΤΑ.

Η παραπάνω πηγή, επικαλούμενη δηλώσεις στελεχών του «Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος», μετέδωσε πως στη θέση του αναπληρωτή πρωθυπουργού, αλλά και του υπουργού «ΕξωτερικώνΟικονομικών Υποθέσεων» θα διοριστεί ο Μίρολιουμπ Λάμπους, το χαρτοφυλάκιο Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής θα αναλάβει ο Μιοντράγκ Κόβατς, το υπουργείο Οικονομίας θα αναλάβει ο Ντανίλο Βουκσάνοβιτς, το υπουργείο Οικονομικών ο Ντράγκισα Πέσιτς και το υπουργείο Αμυνας ο Σλόμπονταν Κράποβιτς. Και οι τέσσερις είναι ανώτερα στελέχη του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος Μαυροβουνίου.

Στελέχη της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης», που θα αναλάβουν υπουργικά πόστα, είναι ο Γκόραν Σβιλάνοβιτς (υπουργείο Εξωτερικών), Ζόραν Σάμι (υπουργείο Μεταφορών), Ζόραν Ζίβκοβιτς (υπουργείο Εσωτερικών), Μομτσίλο Κρούμπατς (υπουργείο Δικαιοσύνης), Σάσα Βιτόσεβιτς (υπουργείο Γεωργίας), Μπόρις Τάντιτς (υπουργείο Τηλεπικοινωνιών), Βόγισλαβ Αντριντς (υπουργείο Αθλητισμού) και ο Ράσιμ Λιάζιτς, που θα αναλάβει το Χαρτοφυλάκιο «Εθνους και Εθνικών Ομάδων».

Τον Ιούνη δημοψήφισμα για το Μαυροβούνιο

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία ή παραμονή του Μαυροβουνίου εντός της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας τον προσεχή Ιούνη, αποφάσισαν αντιπρόσωποι των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Μαυροβουνίου στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, παρουσία του Προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς. Σύμφωνα με τον Ζάρκο Ράκσεβιτς (εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος), στη σύσκεψη αποφασίστηκε πως οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα πρέπει να έχουν αρχίσει το αργότερο μέχρι την 31η Δεκέμβρη, ενώ προ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος (Ιούνης 2001) θα πρέπει να έχει επιτευχθεί σχετική συμφωνία ανάμεσα στους δύο εταίρους της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας (Μαυροβούνιο - Σερβία).


ΤΑΪΒΑΝ
«Σφάλμα του πιλότου» η αεροπορική τραγωδία;

Συγγενής ενός από τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας αφήνει λουλούδια στο μοιραίο διάδρομο...

Associated Press

Συγγενής ενός από τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας αφήνει λουλούδια στο μοιραίο διάδρομο...
ΤΑΪΠΕΪ.- Δύο γεγονότα συνέβαλαν καθοριστικά στην αεροπορική τραγωδία του Boeing 747-400 Jumbo της Singapore Airlines με τους 81 νεκρούς: Το πρώτο ήταν το σφάλμα του πιλότου, ο οποίος επιχείρησε να απογειωθεί από έναν αεροδιάδρομο όπου εκτελούνταν έργα. Το δεύτερο ήταν το ότι οι ελεγκτές της κυκλοφορίας στον πύργο ελέγχου δεν είχαν ορατότητα και δεν κατάλαβαν ότι το μοιραίο αεροπλάνο είχε σταθεί στον υπό επισκευή διάδρομο...

Αυτή είναι η εκδοχή που έδωσε χθες, με μια έγγραφη δήλωσή του, ο Κάι Γιονγκ, διευθύνων σύμβουλος του Γραφείου Ασφάλειας Αερομεταφορών της Ταϊβάν. Ο αερομεταφορέας, η Singapore Airlines, που θεωρούνταν από τους ασφαλέστερους στον κόσμο, προ της επιβεβαίωσης του σφάλματος του πιλότου -ο οποίος επέζησε του καταστροφικού δυστυχήματος - ανέλαβε «την πλήρη ευθύνη» για την τραγωδία. Το αεροπλάνο είχε αναπτύξει ταχύτητα 261 χλμ. α.ώ., όταν προσέκρουσε σε αντικείμενα στο διάδρομο και συνετρίβη, διαλυόμενο σε τρία κομμάτια. Τέσσερα δευτερόλεπτα πριν το τέλος της εγγραφής -τη συντριβή - το ένα μαύρο κουτί του 747 καταγράφει τον ήχο «πολλαπλών συγκρούσεων». Ωστόσο, οι ιθύνοντες της διεξαγόμενης έρευνας δεν αποδίδουν, ακόμη, την πλήρη ευθύνη του δυστυχήματος στον πιλότο. Λίγο πριν οδηγήσει το αεροπλάνο στο διάδρομο, ο πιλότος είχε πει στον Πύργο ότι βρισκόταν στο διάδρομο 5-L του αεροδρομίου Τσιανγκ Κάι Σεκ, ενώ βρισκόταν στην πραγματικότητα στον παράλληλό του, 5-R...


ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Η τελική «κούρσα»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Στις μεσοδυτικές Πολιτείες θα κοπεί το νήμα της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς οι δύο μονομάχοι για το προεδρικό αξίωμα, ο ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους Τζούνιορ και ο δημοκρατικός Αλ Γκορ, επέλεξαν τις αμφισβητήσιμες πολιτείες, αλλά και γενέτειρες του Γκορ, για να τερματίσουν αυτό το Σαββατοκύριακο την καμπάνια τους.

Τρία εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, η έκβαση της μάχης εξακολουθεί να θεωρείται αβέβαιη, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Μπους Τζούνιορ υπερσκελίζει τον αντίπαλό του σταθερά με 3 ή 4 ποσοστιαίες μονάδες. Αλλά ουδείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει ότι αυτός θα είναι και ο νικητής. Αναλυτές και παρατηρητές αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, καθώς υπολογίζουν να γίνει σε αυτές τις εκλογές και το πρωτοφανές: Κάποιος εκ των δύο υποψηφίων να λάβει μεγαλύτερο ποσοστό σε παναμερικανική κλίμακα, αλλά ο δεύτερος να είναι αυτός που θα εκλεγεί καθώς θα έχει καταφέρει να υπερτερήσει στις Πολιτείες - κλειδιά όπου δίνουν και το μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων, όπως τουλάχιστον αναφέρει ο ανταποκριτής του βρετανικού BBC στην αμερικανική πρωτεύουσα. Η αβεβαιότητα είναι τόσο μεγάλη που όλοι κάνουν τη σύγκριση με την προεκλογική εκστρατεία του 1960, όπου τότε αναμετριόταν ο Τζον Κένεντι και ο Ρίτσαρντ Νίξον. Τότε με μηδαμινή διαφορά νικητής ήταν ο Κένεντι...

Ομως, 40 χρόνια έχουν περάσει και όπως τονίζουν πολλοί αναλυτές, τώρα πολλή προσοχή πρέπει να δοθεί στις επιπτώσεις που θα έχει στην εκλογική αναμέτρηση η αποκάλυψη, και μάλιστα 4 μόλις μέρες πριν, ότι... ο Μπους Τζούνιορ είχε συλληφθεί να οδηγεί μεθυσμένος πριν από 24 χρόνια! Αν είναι ποτέ δυνατόν!

Ο ίδιος ο Μπους Τζούνιορ το παραδέχτηκε και μάλιστα κατά τη χτεσινή προεκλογική συγκέντρωση στη Μινεσότα έδειξε ότι έχει τον αέρα της νίκης και μάλιστα όπως παρατηρούν το γνωρίζει και ο ίδιος. Περιοδεύοντας τις δύο τελευταίες μέρες στις μεσοδυτικές αμερικανικές πολιτείες, έχει μια ηπιότητα στους τρόπους του και μια αυτοπεποίθηση στη φωνή του που λένε το ίδιο πράγμα: έχει επίγνωση ότι βρίσκεται στο κατώφλι της Ιστορίας. Με άλλα λόγια, σημειώνει ο απεσταλμένος της «Γκάρντιαν» Μάρτιν Κετλ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος πιστεύει ότι έχει κερδίσει τις εκλογές.

Η διαφορά που διατηρεί ο Μπους στις δημοσκοπήσεις είναι μικρή, αλλά επίμονη. Η ομάδα του Αλ Γκορ μπορεί να παρουσιάσει μια λεπτομερή και σχεδόν πειστική ανάλυση για τους λόγους που ο αντιπρόεδρος θα κερδίσει τις κρίσιμες πολιτείες, αλλά οι θεωρίες της παρουσιάζουν ένα αδύνατο σημείο: ο Μπους προηγείται και δεν κάνει τίποτα που να μπορεί να ανατρέψει αυτό το γεγονός. Και μόνο το γεγονός ότι στις τελευταίες μέρες της εκστρατείας του ο Μπους βρίσκεται στη Μινεσότα, ένα παραδοσιακό προπύργιο των Δημοκρατικών, δείχνει τη μεγάλη αυτοπεποίθησή του.


ΡΩΣΙΑ
Διαμαρτυρία επιστημόνων για τις πολιτικές διώξεις στη Γεωργία

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Η Διεθνής Κοινωνική Οργάνωση «Επιστήμονες Σοσιαλιστικού Προσανατολισμού» (ΙΝΤΕΡ-ΟΥΣΟ) και η Πανρωσική Κοινωνική Οργάνωση «Επιστήμονες της Ρωσίας Σοσιαλιστικού Προσανατολισμού» (ΡΟΥΣΟ) απέστειλαν την Πέμπτη, 2 Νοέμβρη, επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρόεδρο της Γεωργίας Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε για τις πολιτικές διώξεις στη Γεωργία. Σύμφωνα με τα ντοκουμέντα του Εκτακτου Συνεδρίου της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης της Γεωργίας, προκύπτουν πολύ ανησυχητικά στοιχεία για διώξεις πολιτών για πολιτικούς λόγους, για μεγάλο αριθμό πολιτικών κρατουμένων, που λιώνουν στις φυλακές, για αναγκαστικούς πολιτικούς πρόσφυγες, στην ουσία, εξόριστους που στερούνται του δικαιώματος να ζούνε στον τόπο τους. «Ολα αυτά μάς προκαλούν βαθιά ανησυχία για την κατάσταση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών στη σημερινή γεωργιανή κοινωνία. Οι λαοί της Ρωσίας και της Γεωργίας συνδέονται με μακραίωνες παραδόσεις φιλίας και αλληλοϋποστήριξης, με κοινές ιστορικές τύχες, με συγγένεια και ομοιότητα των πολιτισμών, με ειλικρινή αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης. Και δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι απέναντι στις ενέργειες των γεωργιανών αρχών, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τις θεμελιώδεις διεθνείς συνθήκες για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ανθρώπου... Σας καλούμε να σταματήσετε τις διώξεις των Ιγκόρ Γκιοργκάτζε, Μπ. Κακουμπάβα, Γκ. Κουρασβίλι, των ομοϊδεατών και άλλων πολιτών και πατριωτών της Γεωργίας», αναφέρεται στην επιστολή προς τον Σεβαρντνάτζε και προστίθεται: «Ελπίζουμε ότι η φωνή μας ανησυχίας και αγανάκτησης θα ακουστεί και θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να πρυτανεύσουν οι αρχές της δικαιοσύνης, της ανθρωπιάς, της εντιμότητας και όχι οι αρχές της μνησικακίας και της πολιτικής εκδίκησης». Την επιστολή υπογράφει ο πρόεδρος των προαναφερόμενων οργανώσεων, καθηγητής, διδάκτορας Ιστορικών Επιστημών, διακεκριμένος παράγοντας του πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ι.Π. Οσάντσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ