ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Μάη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ - ΤΡΟΪΚΑ - ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ
Απογειώνουν τα χαράτσια στους διαλυμένους μισθούς

Μετά τις εκλογές στέλνουν και τα εκκαθαριστικά της Εφορίας. Σφοδρή κλιμάκωση και νέα μέτρα από τον Ιούνη

Πάνω από 17% έχουν συρρικνωθεί μέσα στην τελευταία 3ετία (2010-2012) οι ονομαστικοί μισθοί των εργαζόμενων και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδας οι «μέσες αποδοχές» για την ερχόμενη χρονιά (2013)θα συμπιεστούν σε ποσοστό 9%. Πάντα σε «μέσα επίπεδα» η κλοπή για την περίοδο 2010 με 2014 θα φτάσει τουλάχιστον στο 26% και πολύ περισσότερο για τους νέους εργαζόμενους μετά και τη συρρίκνωση των κατώτατων προβλεπόμενων αποδοχών.

Τα παραπάνω αποτελούν μόνο ένα μέρος από τη συντελούμενη ληστεία. Αμέσως μετά τις εκλογές θα αρχίσουν να ταχυδρομούν και τα εκκαθαριστικά της Εφορίας. Ερχονται από φέτος και φορολογούν την απόλυτη φτώχεια, εισοδήματα από 357 ευρώ το μήνα! Για εισόδημα στα 12.000 ευρώ (857 ευρώ το μήνα) που μέχρι πέρυσι ήταν αφορολόγητο βάζουν φόρο στα 700 ευρώ!

Μισθωτός με 2 προστατευόμενα παιδιά και εισόδημα στα 15.000 ευρώ -αφορολόγητο μέχρι πέρσι- θα τους πληρώσει για πρώτη φορά 840 ευρώ!

Για 3 παιδιά και για εισόδημα στα 23.500 ευρώ, επίσης αφορολόγητα μέχρι και πέρυσι, από φέτος επιβάλλουν φόρο που φτάνει στα 2.595 ευρώ, σχεδόν 2 μισθούς!

Με τη φετινή εκκαθάριση των δηλώσεων θα υπολογίζουν και τα διογκωμένα «αντικειμενικά» κριτήρια διαβίωσης, υποχρεώνοντας μισθωτούς και συνταξιούχους να πληρώνουν φόρους ακόμη και ανύπαρκτα εισοδήματα. Με το κόλπο των «τεκμηρίων», ο καθένας υπολογίζεται ότι έχει εισόδημα 3.000. Αν ζει σε σπίτι 80 τετραγωνικών για κάθε τετραγωνικό υπολογίζεται άλλο τεκμήριο 40 ευρώ στο τετραγωνικό, δηλαδή για ολόκληρο το σπίτι 3.200. Αυτός ο φορολογούμενος, ακόμα και αν δεν είχε δεκάρα εισόδημα πέρσι, θα κληθεί να πληρώσει φόρο με βάση τα δύο τεκμήρια, δηλαδή τις 3.000 και τα 3.200 ευρώ, άρα για 6.200, που με συντελεστή 10% σημαίνει φόρο 620 ευρώ.

Εχουν πετσοκόψει και τις «ελαφρύνσεις» για τις δαπάνες των νοικοκυριών, όπως για νοίκια, τόκους στεγαστικών δανείων, φροντιστήρια παιδιών κ.ά. Η επιπλέον κλοπή επίσης θα εμφανιστεί στα εκκαθαριστικά της Εφορίας. H κάθε λαϊκή οικογένεια που μένει στο νοίκι και με 1 παιδί στο φροντιστήριο -αποκλειστικά και μόνο για αυτές τις 2 κατηγορίες δαπανών- αρπάζουν από 280 ευρώ (140 ευρώ για τη δαπάνη ενοικίου και άλλα τόσα για τα δίδακτρα). Πετσόκοψαν στο μισό την έκπτωση φόρου για τους τόκους στεγαστικών δανείων για α' κατοικία. Ακόμη κατάργησαν κάθε επιστροφή για τις μικροδαπάνες των νοικοκυριών, αναγκάζοντας ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά να μαζεύουν αποδείξεις, για το 25% του εισοδήματος. Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλουν και πρόστιμο 10% πάνω στην αξία των αποδείξεων που τους λείπει.

Μαζί με τα εκκαθαριστικά της Εφορίας, θα στείλουν τα χαρατσόχαρτα με το τέλος «αλληλεγγύης» που αφορά στα λαϊκά εισοδήματα που αποκτήθηκαν πέρσι (μέσα στο 2011). Αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες, πέρα από το φόρο, πέρα και από το «τέλος αλληλεγγύης», χαρατσώνονται και με το διογκωμένο σε ποσοστό 66% «τέλος επιτηδεύματος». Για το 2012 (στις πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200 χιλιάδες) φτάνει στα 500 ευρώ (από 300 ευρώ το 2011) και στα 400 ευρώ (από 300) για τους επαγγελματίες με έδρα σε μικρότερες πόλεις.

Νέα μέτρα από τον Ιούνη

Στα φορολογικά μέτρα σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, ορισμένα από τα οποία θα τα εφαρμόσουν από φέτος και κάποια άλλα θα τα αφήσουν για αντιλαϊκή εφεδρεία από το 2013 και για τη συνέχεια, έχουν περιλάβει:

-- Επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ (19% ή 21%), εξέλιξη που σημαίνει μαζικές ανατιμήσεις στα τρόφιμα και άλλα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης (σήμερα στο 13%).

--Κατάργηση του «χαμηλού» συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου

-- Την ουσιαστική κατάργηση του ήδη κουτσουρεμένου αφορολόγητου (5.000 ευρώ) με τη μετατροπή του σε «μη επιστρεφόμενη έκπτωση φόρου» (!)

-- Ανατιμήσεις και στα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών που σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου οδηγούν στην εκτίναξη και της φορολογικής αφαίμαξης και στην παραπέρα συρρίκνωση επιδομάτων, όπως του ΕΚΑΣ κ.ά., που συνδέονται με το ύψος του εισοδήματος (υπολογίζουν το μεγαλύτερο από το πραγματικό ή το τεκμαρτό).

-- Απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους, ετοιμάζουν τα νέας σοδειάς «αντικειμενικά κριτήρια», δρομολογούν δηλαδή όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για ακόμη περισσότερα λουκέτα, προκειμένου να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

-- Μείωση των κλιμακίων της φορολογικής κλίμακας από 8 σε 3 ή 4, εξέλιξη που θα φέρει νέες απώλειες στα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

-- Για τη λεγόμενη «εισφορά αλληλεγγύης», το ετήσιο χαράτσι που μπαίνει σε όλα τα λαϊκά εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, εξετάζουν την εφαρμογή σε όλα τα εισοδήματα πάνω από το ύψος του σημερινού καρατομημένου αφορολόγητου ορίου, δηλαδή από τα 5.000 ευρώ.

-- Παραπέρα περικοπές στις φορο-ελαφρύνσεις για τις δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών, αυτές που έχουν απομείνει μετά και τις προηγούμενες «παρεμβάσεις» τους.

-- Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τους επιχειρηματικούς ομίλους σε πρώτη δόση κατά 5 επιπλέον μονάδες (15% από 20%)

-- Πλήρης φοροαπαλλαγή στα κέρδη των τραπεζών με πρόσχημα τις «απώλειες» μετά το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων.

ΔΕΗ - ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ
Φτηνότερο ρεύμα για τις βιομηχανίες

Χαμηλές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζουν να απολαμβάνουν οι μεγάλες βιομηχανίες και μετά τις διαφοροποιήσεις των τιμών από τη ΔΕΗ στην Υψηλή Τάση. Σε ανακοίνωση - απάντηση της ΔΕΗ για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μεγάλες αυξήσεις στις τιμές και υψηλές επιβαρύνσεις, στο πλαίσιο των απελευθερωμένων τιμολογίων, αναφέρεται το παράδειγμα της μεταλλουργικής βιομηχανίας, σταθερής ζήτησης. Η τιμή κυμαίνεται στα 66 ευρώ/MWh, όταν το «εκτιμώμενο συνολικό μέσο έσοδο της ΔΕΗ για το 2012 από όλους τους πελάτες, κάθε κατηγορίας και τάσης τροφοδότησης» είναι 112/MWh. Κι αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος κλάδος επιβαρύνεται κατά 41% χαμηλότερα σε σχέση με το συνολικό μέσο έσοδο!

Τα πράγματα είναι απλά. Οι βιομήχανοι διαμαρτύρονται επειδή η παραγωγή τους δεν είναι «ανταγωνιστική» στο εξωτερικό, λόγω του ενεργειακού κόστους. Η αλήθεια είναι ότι θέλουν να διατηρήσουν και να αυξήσουν τα κέρδη τους σε περίοδο κρίσης, χωρίς να κάνουν επενδύσεις εκσυγχρονισμού της τεχνολογίας τους, αλλά με απολύσεις, εντατικοποίηση, μείωση μισθών, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φόρων. Αξιώνουν φτηνό ρεύμα, ξέροντας ότι το κόστος δεν θα το επωμιστούν οι μέτοχοι της ΔΕΗ - δεν είναι κορόιδα - αλλά τα νοικοκυριά και οι μικροί ΕΒΕ.

Από την πλευρά της, η ΔΕΗ δηλώνει ότι «απελευθερωμένο» τιμολόγιο σημαίνει τουλάχιστον κάλυψη του κόστους. Στην πραγματικότητα, σημαίνει τη δυνατότητα των μετόχων της ΔΕΗ και των άλλων εταιρειών, να «ξεζουμίσουν» τον κοσμάκη από το 2013, για να γεμίσουν τις τσέπες τους με υπερκέρδη. Απόδειξη είναι ότι η ΔΕΗ, ακόμη και τα τελευταία χρόνια, είχε κέρδη και με ρυθμιζόμενα τιμολόγια, που παρά τις μεγάλες αυξήσεις τους, δεν ικανοποιούσαν πλήρως τις απαιτήσεις της.

Στο μεταξύ, από την περασμένη Τρίτη, ξεκίνησε και η λειτουργία του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), θυγατρική της ΔΕΗ προς το παρόν, που θα αποτελέσει το «όχημα» ιδιωτικοποίησης του δικτύου διανομής, αλλά και θα διασφαλίσει την τεχνική υποστήριξη του νέου τρόπου τιμολόγησης, που θα προκαλέσει τραγικές συνέπειες στην ηλεκτροδότηση των λαϊκών νοικοκυριών.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Πρόσβαση στα αρχεία της Εφορίας

Δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στα ηλεκτρονικά αρχεία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αποκτά η Οικονομική Αστυνομία, σε περίπτωση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης. Αυτό προβλέπεται σε κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομίας και Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με την οποία η πρόσβαση στα αρχεία του υπουργείου Οικονομικών (ΓΓΠΣ, ΣΔΟΕ κ.ά.) πραγματοποιείται με απευθείας διασύνδεση (on line). Εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής διασύνδεσης η παροχή των στοιχείων ζητείται με ειδικό υπηρεσιακό σημείωμα και το σχετικό αίτημα πρέπει να ικανοποιηθεί μέσα σε 10 μέρες.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Τιμωρεί όσους ζητούν «ρύθμιση χρεών»

Στην «τιμωρία» των εργαζομένων που αναγκάζονται να ζητήσουν υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου για τη ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών, προχωρά η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, στερώντας από εργαζόμενους και συνταξιούχους τη μαγνητική κάρτα με την οποία παίρνουν κάθε μήνα το μισθό ή τη σύνταξή τους. Με αυτόν τον τρόπο τούς στερούν τη δυνατότητα να κάνουν αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ. Τα παραπάνω καταγγέλλουν η ΕΚΠΟΙΖΩ και το νέο ΙΝΚΑ, τονίζοντας ότι πρόκειται για «τιμωρητική» και «εκδικητική» αντιμετώπιση της τράπεζας που εξαναγκάζει και ηλικιωμένους να στέκονται στην ουρά στα ταμεία προκειμένου να πάρουν τη σύνταξή τους. Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, η Εθνική ακύρωσε χωρίς καμιά ειδοποίηση τις κάρτες των υπερχρεωμένων πελατών της.

Ακόμη, η Εθνική έχει στείλει επιστολή σε όσους πελάτες της έχουν ζητήσει εξωδικαστικό συμβιβασμό για ρύθμιση των οφειλών τους, με την οποία τους ενημερώνει ότι τα στοιχεία τους έχουν σταλεί στον «Τειρεσία», έχει διακοπεί κάθε μορφή πίστωσης προς αυτούς από την τράπεζα, τους απειλεί ότι θα πάρει «κάθε πρόσφορο μέτρο για τη διασφάλιση των συμφερόντων της» και τους καλεί να απευθυνθούν στο κατάστημα για πληροφορίες. «Εγείρονται ερωτήματα και υποψίες για τον απώτερο σκοπό της Εθνικής Τράπεζας», σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, «που ενδεχομένως είναι η αθρόα προσέλευση των πελατών της στα καταστήματα προκειμένου να τακτοποιήσουν την οφειλή τους υπό καθεστώς τρομοκρατίας με όρους που θα επιβάλει η τράπεζα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ