ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
«Δώσε δύναμη στη δύναμή σου, ενίσχυσε αποφασιστικά το ΚΚΕ»

Δύναμη στο ΚΚΕ σημαίνει δύναμη στους εργαζόμενους για να αποκρούσουν την αντεργατική λαίλαπα
Δύναμη στο ΚΚΕ σημαίνει δύναμη στους εργαζόμενους για να αποκρούσουν την αντεργατική λαίλαπα
Κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ στις εκλογές στις 6 Μάη απευθύνουν στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό 36 πρωτοπόροι συνδικαλιστές στον κλάδο. Το κάλεσμα που υπογράφουν έχει ως εξής:

«Ολους εμάς που υπογράφουμε αυτό το κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ μάς γνωρίζεις.

Το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκαν νικηφόροι αγώνες στον κλάδο μας, στα ξενοδοχεία, στα επισιτιστικά καταστήματα, αγώνες για να παρθούν πίσω απολύσεις, για να πληρωθούν συνάδελφοί μας που παρέμεναν απλήρωτοι για 4 - 5 μήνες, για να μπει φρένο στην εκ περιτροπής εργασία.

Δεν υπήρξε αγώνας που να κερδήθηκε χωρίς και τη δική μας αποφασιστική δράση και συμμετοχή. Δεν υπήρξε αρνητική εξέλιξη που να μην την πολεμήσαμε, δεν υπήρξε νόμος - συμφωνία - υπουργικές αποφάσεις που να μην αντιδράσαμε μέσα κι έξω από τα ξενοδοχεία, με απεργίες, συλλαλητήρια, παραστάσεις διαμαρτυρίας κ.ά.

Είτε είμαστε μέλη του ΚΚΕ, είτε φίλοι και υποστηρικτές του, πρωτοστατήσαμε, μπήκαμε μπροστά στην οργάνωση των αγώνων για να μην περάσουν τα μέτρα, να μην εφαρμοστούν μέσα στους χώρους δουλειάς. Το ΚΚΕ ήταν που έγκαιρα σε προειδοποίησε για τη θύελλα που ήρθε. Το ΚΚΕ υπήρξε ο πιο πολύτιμος στυλοβάτης στους αγώνες του κλάδου μας για να μην καταργηθούν τα ΒΑΕ, για να μην ψηφιστούν και να μην εφαρμοστούν όλα τα αντεργατικά βάρβαρα μετρά. Αυτό ήταν το όπλο μας, η δύναμή μας, το αποκούμπι μας.

Ολα αυτά μας δίνουν το δικαίωμα να σε κοιτάμε στα μάτια και να σου ζητάμε στις 6 του Μάη να ψηφίσεις ΚΚΕ.

Τώρα έχεις πείρα. Ξέρεις ότι οι αρνητικές εξελίξεις σε κάθε οικογένεια, σε κάθε σπίτι είναι αποτέλεσμα των επιλογών του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και της συγκυβέρνησης Παπαδήμου. Τώρα από την ίδια σου την πείρα ξέρεις ότι αλλιώς θα ήταν τα πράγματα αν ήταν άλλοι οι συσχετισμοί σε όλα τα ξενοδοχεία, στον κλάδο συνολικά. Τα παραδείγματα των εργαζομένων στο ξενοδοχείο "Ledra Marriott" για να μην περάσει η εκ περιτροπής εργασία, των συναδέλφων μας από τα ξενοδοχεία "Royal Olympic", "Πεντελικόν", "Imperial" και "King George" για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, των εργαζομένων στο ξενοδοχείο "Novotel" για να παρθούν πίσω απολύσεις δείχνουν το δρόμο. Αυτοί οι αγώνες διδάσκουν ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι αδύναμοι, δεν είναι βορά στις ορέξεις των ξενοδόχων. Ολοι αυτοί οι αγώνες υπονομεύθηκαν ανοιχτά από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ). Είναι ξεκάθαρο ποιες δυνάμεις υπονομεύουν τους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων και στρατεύονται με την εργοδοσία είτε υπογράφοντας συμβάσεις με μειώσεις (όπως έκαναν στην Κρήτη) είτε διαλαλούν ότι πρέπει να γίνουν μειώσεις μισθών για να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις. Τώρα ξέρεις τι πρέπει να αλλάξει για να υπάρχει μέλλον για τους εργάτες.

Γι' αυτό, την επομένη των εκλογών έχουμε ανάγκη από όσο το δυνατόν πιο ισχυρό ΚΚΕ. Γιατί χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά. Χωρίς εμάς τα ξενοδοχεία, τα κέτερινγκ, τα επισιτιστικά είναι άδεια ντουβάρια.

Το ΚΚΕ έχει την πείρα και την ικανότητα να μετατρέπει τη δύναμη και το θυμό σου σε οργάνωση και δράση. Να αντιμετωπίζει αποφασιστικά τις επιθέσεις της εργοδοσίας, των κυβερνήσεων, τις απειλές και τις προβοκάτσιες.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που λέει ότι τα ξενοδοχεία, τα μεγάλα επισιτιστικά, τα κέτερινγκ πρέπει και μπορούν να γίνουν λαϊκή περιουσία για να καλύπτουν το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των εργαζομένων και των οικογενειών τους στον τουρισμό, στις διακοπές, στην ανάπαυση, στην αναψυχή. Η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες για να ικανοποιήσει την ανάγκη των εργαζομένων για φθηνές και ποιοτικές διακοπές, με απαραίτητη προϋπόθεση τον κεντρικό σχεδιασμό της τουριστικής κοινωνικής εργασίας ως αναπόσπαστο στοιχείο της λαϊκής οικονομίας.

Οσο παραμένουν τα ξενοδοχεία, τα μεγάλα επισιτιστικά στα χέρια των μεγαλοξενοδόχων και των μεγαλοεπιχειρηματιών θα αξιοποιούνται για να πλουτίζουν αυτοί, ενώ αν ήταν στα χέρια των εργατών θα κάλυπταν ζωτικές λαϊκές ανάγκες και παράλληλα οι εργαζόμενοι σε αυτά θα απολάμβαναν δικαιώματα και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Τώρα ξέρεις ότι τα προβλήματα δεν τα γέννησε το μνημόνιο, ούτε αυτό από μόνο του έφερε την επίθεση στις κατακτήσεις μας. Το μνημόνιο το έφεραν οι ανάγκες και οι απαιτήσεις των εργοδοτών και οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και της ΕΕ για τη μεγαλύτερη κερδοφορία των μονοπωλίων.

Μην πέσεις στην παγίδα και εμπιστευτείς τις λεγόμενες "αντιμνημονιακές" δυνάμεις (ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ , ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ , ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ). Ολοι αυτοί έχουν βάλει την υπογραφή τους στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας. Κανείς τους δεν αντιτάχθηκε ανοιχτά και ξεκάθαρα απέναντι στα μονοπώλια. Εχουν συμφωνήσει σε όλες τις συνθήκες και συμφωνίες της ΕΕ από το 1992 (Μάαστριχτ) μέχρι σήμερα που προβλέπουν τα μέτρα που εφαρμόζονται με μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία δύο χρόνια. Ολοι αυτοί στα Συνδικάτα, στις Ομοσπονδίες, στα Εργατικά Κέντρα όχι μόνο υπονομεύουν τους αγώνες της εργατικής τάξης αλλά παράλληλα σε απόλυτη συμφωνία και συνεργασία με τους εργοδότες υπογράφουν μειώσεις μισθών, καταργήσεις δικαιωμάτων με το άλλοθι της διάσωσης των θέσεων εργασίας και της επιβίωσης των επιχειρηματιών.

Τώρα είναι η ώρα να τρομοκρατήσεις αυτούς που σε τρομοκρατούν, σε εκβιάζουν, σε απειλούν, τσακίζουν τη ζωή τη δική σου και των παιδιών σου.

Μόνο το ΚΚΕ την επομένη των εκλογών θα είναι στο πλευρό σου. Ολοι οι υπόλοιποι θα εξαργυρώσουν την ψήφο σου με συμμετοχή σε κυβερνητικά σχήματα ή για τη στήριξη κυβερνήσεων που θα αποφασίσουν νέα, χειρότερα, μέτρα.

Δώσε δύναμη στη δύναμή σου. Τώρα ενίσχυσε αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Τώρα ισχυρό ΚΚΕ, με αποδέσμευση από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους, με λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία.

Το κάλεσμα υπογράφουν:

Κατσώτης Χρήστος, ξενοδοχοϋπάλληλος, γραμματέας στο ΕΚΑ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής

Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος ΔΣ, Τάκας Νίκος, γενικός γραμματέας ΔΣ, πρόεδρος Παραρτήματος Δυτικών Προαστίων και μέλος ΔΣ επιχειρησιακού σωματείου στο Καζίνo της Πάρνηθας.

Παραρτήματα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων

Μάγδα Χαλτσωτάκη, πρόεδρος Παραρτήματος Νοτίων Προαστίων

Δράκος Παναγιώτης, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Νοτίων Προαστίων

Μούχος Γιώργος, πρόεδρος Παραρτήματος Βορείων Προαστίων

Μπάμπης Βασιλειάδης, μέλος ΔΣ Παραρτήματος Βορείων Προαστίων

Ααρών Σάντρα, πρόεδρος Παραρτήματος Πειραιά

«METROPOLITAN»

Καρατζάς Βεγγάλης, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων, Αγγελοπούλου Κατερίνα, αντιπρόεδρος, Νικολαΐδου Ιουλία, ταμίας.

«INTERCONTINENTAL»

Κουκουμάκης Μιχάλης, πρόεδρος σωματείου, Ιωαννίδης Κώστας, έφορος.

«HILTON»

Παστός Κώστας, μέλος ΔΣ σωματείου, Καρδούλιας Φώτης, μέλος του συμβουλίου εργαζομένων, Τουρτσινάκη Ελένη, μέλος του συμβουλίου εργαζομένων.

«LEDRA MARRIOTT»

Ντότσικας Μπάμπης, μέλος ΔΣ, Λέγγας Κώστας, μέλος ΔΣ, Αγγελοπούλου Ξένια, μέλος ΔΣ.

«DIVANI CARAVEL»

Ποπρέλκας Γιώργος, πρόεδρος σωματείου, Στάμου Στάμος, γενικός γραμματέας, Κολλιόπουλος Ηλίας, μέλος ΔΣ.

«ΣΕΝΤ ΤΖΩΡΤΖ ΛΥΚΑΜΠΕΤΟΥΣ»

Πετρίδης Ευάγγελος, πρόεδρος σωματείου, Μαύρος Κυριάκος, μέλος ΔΣ.

«ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ»

Τσουραπάς Μένιος, πρόεδρος σωματείου Μιχαλάκης Λεωνίδας, γραμματέας σωματείου, Τσόλκας Νίκος, μέλος ΔΣ σωματείου.

«STANLEY»

Φιλίππου Φίλιππος, πρόεδρος σωματείου Μπαλαδήμα Ευτυχία, γενική γραμματέας.

«CROWNE PLAZA»

Πατσούρος Φώτης, πρόεδρος σωματείου Σιέμος Σταύρος, αντιπρόεδρος σωματείου.

«NOVOTEL»

Χάλακα Νίκη, πρόεδρος σωματείου.

«ROYAL OLYMPIC»

Ρούστας Νίκος, πρόεδρος σωματείου.

«GRAND RESORT LAGONISSI»

Λιάτσιου Φανή, πρόεδρος σωματείου.

«ATHENS PLAZA»

Τσάμης Ηλίας, μέλος ΔΣ.

«ΤΙΤΑΝΙΑ»

Γερολυμάτος Νίκος, πρόεδρος σωματείου.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Για την εργατική, λαϊκή εξουσία

Τα αστικά ΜΜΕ, τώρα, την προεκλογική περίοδο, πασχίζουν να υπονομεύσουν στις λαϊκές συνειδήσεις την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την εργατική, λαϊκή εξουσία, με αιχμή της προπαγάνδας τους το ζήτημα της δημοκρατίας. Αντιπαραθέτουν τη λειτουργία της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας καλλιεργώντας συνειρμούς ότι στην εργατική, λαϊκή εξουσία δε θα υπάρχει δημοκρατία αφού η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν δυνατότητα να εκλέγουν βουλευτές κ.λπ. Ρωτάνε, για παράδειγμα, θα υπάρχει κοινοβούλιο; Πώς θα λειτουργεί; Και άλλα τέτοια. Δεν είναι ότι δεν ξέρουν. Αντιπαραθέτουν την αστική μορφή διαχείρισης (αυτό κάνει η αστική βουλή), της εξουσίας των καπιταλιστών, για να συγκαλύψουν το γεγονός ότι η σημερινή δημοκρατία είναι αντιδημοκρατική για το λαό, αφού νομοθετεί αντεργατικά, αντιλαϊκά. Και να εμποδίσουν την ολοένα και μεγαλύτερη επίδραση που ασκεί η πρόταση του ΚΚΕ σε πλατύτερες εργατικές, λαϊκές δυνάμεις.

***

Πώς θα λειτουργεί η εργατική, λαϊκή εξουσία; Θα υπάρχει βουλή; Βεβαίως θα υπάρχει βουλή. Αλλά δε θα είναι σαν τη σημερινή, όπου κάθε 4 χρόνια το εκλογικό σώμα εκλέγει βουλευτές σε εκλογικές περιφέρειες, δηλαδή σε εδαφική βάση. Οι λαϊκοί βουλευτές θα αντιπροσωπεύουν το εργοστάσιο, τον κλάδο, τους συνταξιούχους, τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους. Αντίστοιχα λοιπόν θα εκλέγονται από τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις, από τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς για τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, από τις σχολές για τους φοιτητές, σπουδαστές κ.λπ. Δηλαδή, θα αντιπροσωπεύονται κοινωνικές δυνάμεις. Η ιδιότητα του βουλευτή δε θα αποτελεί επάγγελμα, άρα δε θα έχει μισθό. Οι βουλευτές θα ελέγχονται για το έργο και τη δράση τους από τους εκλογείς τους σε τακτά περιοδικά διαστήματα και θα ανακαλούνται για να εκλεγούν άλλοι αν δεν ανταποκρίνονται στην αποστολή τους. Θα συνεχίζουν να εργάζονται στη δουλειά τους, απ' αυτήν θα πληρώνονται με τον ίδιο μισθό με όλους τους εργαζόμενους και θα απαλλάσσονται μόνο για το χρονικό διάστημα που θα λειτουργούν οι σύνοδοι της βουλής, γιατί η βουλή δε θα λειτουργεί καθημερινά, δε χρειάζεται άλλωστε αφού θα έχει απαλλαγεί από την τεράστια αστική γραφειοκρατία.

***

Από το εργοστάσιο που θα εκλέγονται τα πρώτα εργατικά όργανα εξουσίας μέχρι τη βουλή θα υπάρχουν και ενδιάμεσα εργατικά, λαϊκά όργανα που θα εκλέγονται και θα βρίσκονται σε άμεση σχέση με αυτά τα όργανα αλλά και την εργατική, λαϊκή βουλή. Ετσι, η συμμετοχή των εργαζομένων δε θα είναι μια φορά στα τέσσερα χρόνια με την ψήφο. Θα υπάρχει άμεση σχέση των εργαζομένων που εκλέγουν με όλα τα εργατικά, λαϊκά όργανα, ο λαός θα συμμετέχει και μέσω εκλογών και μέσω ελέγχου από το εργοστάσιο ως τη βουλή στην άσκηση της εξουσίας. Σήμερα ο λαός συμμετέχει μόνο κάθε τέσσερα χρόνια με την ψήφο. Αυτή είναι η αστική δημοκρατία. Στην εργατική, λαϊκή εξουσία θα συμμετέχει καθημερινά μέσω ελέγχου, μέσω ανακλητότητας όταν χρειάζεται με δεδομένο τον υποχρεωτικό απολογισμό των βουλευτών στους εκλογείς τους. Ετσι, οι εργάτες θα εκλέγουν αυτούς που θεωρούν τους καλύτερους και θα τους ελέγχουν ταυτόχρονα. Η εργατική, λαϊκή εξουσία θεσμοθετεί και παίρνει πρακτικά μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται η άσκηση του εργατικού και γενικότερα κοινωνικού ελέγχου, η ανεμπόδιστη άσκηση κριτικής σε αποφάσεις και χειρισμούς που εμποδίζουν την ανάπτυξη και ενίσχυση της λαϊκής οικονομίας. Είναι ζωτική ανάγκη να καταγγέλλονται πάσης φύσεως και προέλευσης αυθαιρεσίες, γραφειοκρατία ή άλλα αρνητικά φαινόμενα. Αυτή είναι ανώτερη μορφή δημοκρατίας από την αστική και πάνω απ' όλα εξασφαλίζει την άμεση λαϊκή συμμετοχή στις υποθέσεις της κοινωνίας. Η εξουσία ασκείται από κάτω, από το λαό, προς τα πάνω και όχι το αντίθετο που γίνεται σήμερα με την αστική δημοκρατία.


Ι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ