ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ
Σοβαρός τραυματισμός φωτορεπόρτερ από επίθεση των ΜΑΤ

Χειρουργήθηκε χτες ο Μάριος Λώλος που χτυπήθηκε στο κεφάλι από κλομπ. Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

Στιγμιότυπο από την επίθεση των ΜΑΤ στους δημοσιογράφους προχτές το βράδυ

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από την επίθεση των ΜΑΤ στους δημοσιογράφους προχτές το βράδυ
Σε επέμβαση στο κεφάλι υποβλήθηκε χτες το μεσημέρι, στο νοσοκομείο «Υγεία» ο πρόεδρος της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Μάριος Λώλος, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά, από αστυνομική επίθεση προχτές στο Σύνταγμα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης, με αφορμή την αυτοκτονία του 77χρονου. Ο Μ. Λώλος, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στο σημείο της συμπλοκής (στη διασταύρωση Πανεπιστημίου και Γεωργίου), χτυπήθηκε με κλομπ από άνδρα των ΜΑΤ που προσπάθησε βιαίως να απωθήσει όσους βρίσκονταν εκεί.

Οι εκτεταμένες επιχειρήσεις καταστολής της αστυνομίας την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, που έγιναν με ευθύνη της συγκυβέρνησης, δείχνουν ότι η αντιλαϊκή πολιτική και η καταστολή πάνε μαζί. Οι αναίτιες επιθέσεις σε συγκεντρωμένους και δημοσιογράφους, καθώς και το σχέδιο εκκένωσης της πλατείας έγιναν σε μια περίοδο που επιδιώκουν με νόμο να εμποδίσουν τις διαδηλώσεις και να τρομοκρατήσουν το λαό που παλεύει ενάντια στη βάρβαρη πολιτική τους.

Αρχικά, προχτές το βράδυ ο πρόεδρος της Ενωσης Φωτορεπόρτερ μεταφέρθηκε στην Κεντρική Κλινική Αθηνών και υποβλήθηκε σε αξονική όπου διαπιστώθηκε κρανιοεγκεφαλική κάκωση (κάταγμα - εμπίεσμα κρανίου) και παρέμεινε για νοσηλεία μέχρι την επέμβαση. Για τον τραυματισμό του Μ. Λώλου και άλλων δημοσιογράφων, προχτές στο Σύνταγμα, δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ διαμαρτυρήθηκαν χτες το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Μετά τη χτεσινή χειρουργική επέμβαση εκδόθηκε ιατρικό ανακοινωθέν που αναφέρει ότι: «Ο ασθενής κ. Λώλος Μάριος εισήχθη σήμερα στο νοσοκομείο με εμπιεστικό κάταγμα κρανίου, θλάσεις εγκεφάλου και τραυματική υπαραχνωειδή αιμορραγία. Είχε πλήρη επικοινωνία κατά την άφιξή του. Υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αποκαταστάθηκε το κάταγμα του κρανίου. Ο ασθενής ανένηψε ομαλώς και παρακολουθείται στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.»

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελ. Ράικου για να διερευνηθούν οι συνθήκες τραυματισμού του φωτορεπόρτερ.

Ανακοίνωση ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

Ανακοίνωση εξέδωσε το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ η οποία έχει ως εξής:

«Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καταγγέλλει την εκτεταμένη επιχείρηση καταστολής των δυνάμεων της Αστυνομίας τις δύο προηγούμενες μέρες σε βάρος συγκεντρωμένων στο Σύνταγμα, με αφορμή την αυτοκτονία του 77χρονου και την αναίτια επίθεση σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ. Ανδρες των ΜΑΤ χτύπησαν δημοσιογράφους, με αποτέλεσμα δύο από αυτούς να τραυματιστούν. Από την επίθεση επίσης τραυματίστηκε στο κεφάλι ο πρόεδρος της Ενωσης των φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος από χτύπημα με κλομπ.

Η ένταση της καταστολής δεν είναι καθόλου τυχαία. Γίνεται σε μια περίοδο που επιδιώκουν με νόμο να εμποδίσουν τις διαδηλώσεις. Ο δήμαρχος Αθήνας, Γ. Καμίνης, κατέθεσε πρόσφατα σχετική πρόταση νόμου, ενώ η συγκυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα, με σκοπό τη δημιουργία υγειονομικής ζώνης στο κέντρο της πόλης.

Καταστολή και αντιλαϊκά μέτρα πάνε μαζί. Παίρνουν τα μέτρα τους για να χτυπήσουν το λαϊκό - εργατικό κίνημα. Και γι' αυτό το λόγο πρέπει να πάρει τα μέτρα του και ο λαός.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

  • Ανακοινώσεις εξέδωσαν η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).
Το ΚΚΕ καταψήφισε νομοσχέδιο για την Τοπική Διοίκηση

Με την θετική ψήφο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, «Δημοκρατικής Αριστεράς» και «Ανεξάρτητων Ελλήνων», ψηφίστηκε χτες επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Διοίκηση. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική της επισήμανε στην παρέμβασή του ο Γιάννης Ζιώγας, αναφερόμενος στο επιχείρημα περί «αλληλεγγύης και ανάπτυξης» που υποτίθεται πως προωθεί. Χαρακτήρισε υποκριτική την τοποθέτηση ότι μπορούν τους δήμους να δημιουργηθούν «νησίδες ανάπτυξης», όταν συνολικά η λαϊκή οικογένεια βιώνει τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης. Σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης επισήμανε: «Είναι κοινός κινδυνολογικός ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν χρήματα και είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο. Είναι ένας νέος ωμός εκβιασμός του λαού». Ο Γ. Ζιώγας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ, τονίζοντας ότι «επιδιώκετε να στηριχθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, προκειμένου να διεισδύσουν στην Τοπική Διοίκηση», μιλώντας για «προγράμματα μισθωτών δούλων».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, τόνισε πως τόσο στην «Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας όσο και στην Ενωση Περιφερειών, οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ομόφωνα στηρίζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις. Οι μόνες δυνάμεις που έχουν διαφορετική άποψη είναι οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με τη στήριξη του ΚΚΕ». Οσον αφορά τα προγράμματα απασχόλησης επισήμανε πως στην πράξη «υπόσχονται 100.00 θέσεις απασχόλησης. 25 ευρώ μεροκάματο 135 μέρες να εργαστούν και μετά δρόμο. Δηλαδή ανακύκλωση».

Τέσσερις νεκροί από σύγκρουση ΙΧ και τρένου

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες, λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι, ΙΧ αυτοκίνητο συγκρούστηκε με τρένο στη συμβολή των οδών Ανοίξεως και Ανεμώνης στο Κρυονέρι, μεταξύ των σταθμών Δεκελείας και Αγ. Στεφάνου. Σύμφωνα με δηλώσεις του δήμαρχου Διονύσου, «περίπου 15 άτομα πήγαν στο σημείο για να τραβήξουν το αυτοκίνητο από τις ράγες, τη στιγμή που στα 100 μέτρα είδαν το τρένο, ευτυχώς απομακρύνθηκαν»...

Νεκροί βρέθηκαν ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, που επέβαιναν στο αυτοκίνητο, αλλά και ακόμη δύο άνδρες, πιθανά μετανάστες από το Πακιστάν, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν τη στιγμή που διερχόταν το τρένο (η «αμαξοστοιχία «53», που ερχόταν από τη Θεσσαλονίκη). Στο σημείο μετέβησαν 24 άνδρες της Πυροσβεστικής με οκτώ οχήματα και λίγο μετά τις 2 ολοκληρώθηκε η επιχείρηση. Το όχημα βρέθηκε σε σημείο όπου η σιδηροδρομική γραμμή είναι κλειστή και δεν υπάρχει διάβαση για οχήματα. Κανείς από τους επιβάτες της αμαξοστοιχίας δεν κινδύνευσε.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ που επρόκειτο να καταθέσουν χτες στη δίκη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» έλειπαν από το δικαστήριο. Οι κατηγορούμενοι, με αφορμή τα παραπάνω έθεσαν εκ νέου το θέμα των μαρτύρων που έχουν περάσει από τη διαδικασία χωρίς να έχουν σχέση. Επίσης, τέθηκε ακόμη μια φορά από τους κατηγορούμενους το θέμα του τότε διευθυντή της «αντιτρομοκρατικής» και κομβικού μάρτυρα Δ. Χωριανόπουλου που ακόμα δεν έχει προσέλθει στο δικαστήριο για να καταθέσει.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ξεκίνησαν από χτες, οι Γ. Καραγιαννίδης, Α. Μητρούσιας, Κ. Σακκάς που έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται για συμμετοχή στην αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», απαιτώντας την άμεση αποφυλάκιση της συγκατηγορούμενής τους Στέλλας Αντωνίου που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας με ομόφωνη απόφασή του προχωρά σε απεργία πείνας από σήμερα μέχρι και τις 13 Απρίλη με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΠΑΓΚΡΑΤΙ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Στο ΙΚΑ Παγκρατίου βρέθηκαν χτες μέλη των Λαϊκών Επιτροπών Βύρωνα - Καισαριανής, καταγγέλλοντας την πολιτική που εμπορευματοποιεί την Υγεία και καταδικάζει σε έξωση από τις υπηρεσίες Υγείας χιλιάδες ασφαλισμένους και τις οικογένειές τους. Σε συνάντηση που είχαν με τον διοικητή του υποκαταστήματος και του ΕΟΠΥΥ, διαμαρτυρήθηκαν για την επικείμενη ενοποίηση των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ Παγκρατίου, Καισαριανής και του Κέντρου Υγείας, τονίζοντας ότι αυτό θα σημάνει την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών και τους ασφαλισμένους να στοιβάζονται σε ραντεβού και στα ιατρεία για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Συνάντηση με καθαρίστριες από τα σχολεία του Περιστερίου πραγματοποίησαν πριν από λίγες μέρες μέλη της Λαϊκής Επιτροπής της περιοχής, μαζί με εκλεγμένους συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», την Ενωση Γονέων και τους εργαζόμενους του δήμου, σε μία προσπάθεια να αναδειχθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως, καθυστερήσεις στους πενιχρούς μισθούς στους οποίους δεν υπολογίζεται ο καθαρισμός των κοινόχρηστων χώρων, εργασιακή ανασφάλεια αφού απολύονται στο τέλος κάθε σεζόν και δε γνωρίζουν αν θα επαναπροσληφθούν την επόμενη.

ΚΥΨΕΛΗ

ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΟ

Την επανασύνδεση του ρεύματος σε ανάπηρο - πρώην οικοδόμο - πέτυχαν με παρέμβασή τους, χτες, μέλη της Επιτροπής Ανέργων της Λαϊκής Επιτροπής 5ου-6ου Διαμερίσματος, μετά από παρέμβαση στη ΔΕΗ της οδού Θήρας.

ΛΑΡΙΣΑ

ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΔΑΣΚΑΛΟΥ

Την επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτι δασκάλου σε συνοικία της Λάρισας πέτυχε με δυναμική της κινητοποίηση, χτες, στη ΔΕΗ, η Λαϊκή Επιτροπή Ν. Λάρισας. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας που μετέχει στη Λαϊκή Επιτροπή, «θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας μέχρι την κατάργηση αυτού του άθλιου χαρατσιού αλλά και κάθε χαρατσιού».

ΕΛΑΣΣΟΝΑ

ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η αγωνιστική παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής του Δήμου Ελασσόνας ανάγκασε τη ΔΕΗ να επανασυνδέσει το ρεύμα στο σπίτι μιας οικογένειας ανέργων με τρία μικρά παιδιά, που είχε κοπεί από τον περασμένο Δεκέμβρη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βάρβαρη πολιτική ωμή καταστολή

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τον τραυματισμό του προέδρου της Ενωσης Φωτορεπόρτερ:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση των δυνάμεων καταστολής σε βάρος συγκεντρωμένων και δημοσιογράφων στην πλατεία Συντάγματος που είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, το σοβαρό τραυματισμό του προέδρου της Ενωσης Φωτορεπόρτερ. Για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται ότι όσο πιο βάρβαρη γίνεται η επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, τόσο πιο ωμή γίνεται η καταστολή και η τρομοκρατία σε βάρος του λαού».

Κινητοποιήσεις στους ΧΥΤΑ

Την αποχή των εργαζομένων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) σήμερα και αύριο, απεργία τη Δευτέρα και τρίωρη στάση εργασίας, επίσης τη Δευτέρα, όλων των άλλων εργαζομένων στους ΟΤΑ, αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Η πλειοψηφία της ΠΟΕ - ΟΤΑ αντιδρά σε τροπολογία, σε νομοσχέδιο για την Τοπική Διοίκηση, που διευκολύνει την παράδοση της καθαριότητας στους ιδιώτες. Από τη μεριά της, η ΔΑΣ είναι αντίθετη συνολικά στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και όχι απλώς στους επιμέρους όρους υλοποίησης αυτής της πολιτικής.

Σήμερα η πολιτική κηδεία του Δ. Χριστούλα

Σήμερα Σάββατο 7 Απρίλη, στις 2 το μεσημέρι, συγγενείς και φίλοι θα αποχαιρετήσουν τον αυτόχειρα Δημήτρη Χριστούλα στον αύλιο χώρο του Α' Νεκροταφείου Αθηνών. Κατόπιν δικής του επιθυμίας, η κηδεία του συνταξιούχου φαρμακοποιού θα είναι πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ