ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ- ΝΔ
Αυξάνονται τα «πακέτα» ενίσχυσης του κεφαλαίου

ΚΚΕ: Το νομοσχέδιο για τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» ικανοποιεί ειδικές και γενικές αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου εξασφαλίζοντας χρήματα και επιλογές, ώστε να αποκομίζει σίγουρα υπερκέρδη

Ενα (ακόμη) πακέτο ενισχύσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους «πέρασε» χθες στην Βουλή, με την υπερψήφιση από το ΠΑΣΟΚ και την Νέα Δημοκρατία του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος». Το νομοθέτημα - που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ρυθμίσεις όπως η άρση του καμποτάζ, και οι «ελεύθερες ζώνες» για τις επιχειρήσεις - καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ με την βουλευτή του Βέρα Νικολαΐδου να τονίζει πως «ικανοποιεί ειδικές και γενικές αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου εξασφαλίζοντας χρήματα και επιλογές ώστε να αποκομίζει σίγουρα υπερκέρδη».

Η Βέρα Νικολαΐδου, σημείωσε πως ακόμη και στην εισηγητική έκθεσή του αναφέρει πως «το σχέδιο νόμου ικανοποιεί τις απαιτήσεις του επιχειρηματικού κόσμου». Τόνισε ότι προβλέπει «ενίσχυση προνομίων για κατηγορίες επενδύσεων με μικρότερο ύψος επένδυσης» ενώ «μειώνετε το ύψος εγγυητικών επιστολών». Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των «ελεύθερων ζωνών» που προβλέπονται στο νομοσχέδιο σημειώνοντας ότι σημαίνει μείωση της φορολογίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους ενώ «οι εργαζόμενοι στις ζώνες θα έχουν βάρβαρες συνθήκες εργασίας». Η Βέρα Νικολαΐδου ήταν κατηγορηματική στις ρυθμίσεις για την άρση του καμποτάζ αναφέροντας πως «τώρα το ολοκληρώνετε με αλλαγές στη σύνθεση και δομή πληρωμάτων στην κρουαζιέρα». Αυτό θα σημάνει - τόνισε - «απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας» και «χτύπημα στα συντεταγμένα δικαιώματα των ναυτεργατών» ενώ παράλληλα - σε άλλο άρθρο του νόμου - επιχειρείται το «ξεπούλημα των υποδομών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά στα μονοπώλια».

Παράλληλα αναφερόμενη σε άλλες ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου είπε ότι «ικανοποιεί αξίωση αρτο - βιομηχάνων για ψήσιμο ψωμιού στα σουπερμάρκετ» ζητώντας την απόσυρση της σχετικής διάταξης ενώ χαρακτήρισε «καταστροφική» την ρύθμιση για τις αρχαιολογικές ανασκαφές σε περίπτωση που εμπλέκονται με κάποιο έργο αφού όπως είπε «προβλέπει ότι οι αρχαιολογικοί έλεγχοι θα γίνονται από τον όμιλο που θα δημιουργεί το έργο. Ιδιωτικοποιείτε τις ανασκαφές και κερδισμένοι θα είναι μόνο τα μονοπώλια που κατασκευάζουν τα έργα». Σχολιάζοντας το νομοθέτημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επισήμανε ότι δεν πρόκειται για ...ρουσφέτια «αλλά ανταποκρίνεται πλήρως στην πολιτική που ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία και υπηρετεί με καθαρό τρόπο αυτό που λέει: "Ολα στο κεφάλαιο"».

Στηρίζοντας το νομοθέτημα η υπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι είναι «πολύ σημαντικό για την οικονομία για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα» αφού «η δημιουργία θέσεων περνά μέσα από την επιχειρηματικότητα». Ανέφερε ότι θεσμοθετείται η «απλοποίηση του τρόπου που οι επενδυτές μπορούν να έρθουν σε επαφή με το κράτος» ενώ δημιουργείται «μητρώο που απλουστεύει τις διαδικασίες, δημιουργεί διαφάνεια στη χώρα». Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «κάλλιο αργά παρά ποτέ γιατί για δεκαετίες ενοχοποιήσαμε την επιχειρηματικότητα».

Στην ίδια κατεύθυνση διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, κινήθηκαν και οι τροπολογίες του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τον τελευταίο επενδυτικό νόμο και τον «αναπτυξιακό» του 2004. Μια σειρά από διατάξεις περιορίζουν τον ενδιάμεσο έλεγχο στα επενδυτικά έργα, καταργούνται τα ελάχιστα όρια επένδυσης, μετατίθενται οι καταθέσεις εγγυητικών επιστολών, αυξάνονται τα συνολικά ποσά ενίσχυσης, διευρύνονται οι ενισχύσεις. Ειδικά για τον «αναπτυξιακό» δίνεται η δυνατότητα επανακατάθεσης εκατοντάδων αιτήσεων για φωτοβολταϊκά ισχύος 20 kW, άλλες επανεξετάζονται για καθυστερήσεις για τις οποίες ευθύνονται υπηρεσίες, ενώ παρέχεται παράταση 1 έτους για όλα τα επενδυτικά σχέδια ανεξαρτήτως χρόνου.

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ - ΣΕΒ
Λυσσάνε για τα κρατικά δισ.

«Ανακεφαλαιοποίηση» με πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με τη βούλα του Υπουργικού Συμβουλίου, πιθανόν αρχές της επόμενης βδομάδας, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου, έρχεται να διευθετήσει την υπόθεση ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την ενίσχυσή τους με τον προβλεπόμενο πακτωλό από τα νέα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών.

Η διαμόρφωση του τελικού σχεδίου, οι όροι και προϋποθέσεις για την ένταξη των τραπεζών στην ομπρέλα προστασίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, συζητήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τον υπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη.

Στην αντιλαϊκή πρόκληση δόθηκε συνέχεια χτες από τους μεγαλοβιομηχάνους του ΣΕΒ που έσπευσαν να συνταχτούν με τα αδέλφια τους τους τραπεζίτες, να στηρίξουν τις προβαλλόμενες νέες αξιώσεις, να επιχειρηματολογήσουν συνολικά για τα συμφέροντα της τάξης τους. Ο ΣΕΒ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως η «ανάγκη εκτεταμένης επανακεφαλαιοποίησης δεν προέκυψε από δικά τους λάθη» αλλά από τα κρατικά ομόλογα, αυτά δηλαδή που όλοι μαζί κούρεψαν. Οι μεγαλοβιομήχανοι συντάχτηκαν απόλυτα με τις βλέψεις των τραπεζών και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου. Αξιώνουν να «δοθεί η ευχέρεια στα ιδιωτικά κεφάλαια να συμμετάσχουν τώρα στην επανακεφαλαιοποίηση». Η τέτοια «ευχέρεια» στο πλαίσιο της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων είναι απόλυτα δεδομένη. Εν προκειμένω, ενδιαφέρονται για πρόσβαση σε κάθε είδους και προέλευσης υπερσυσωρευμένα κεφάλαια, που θα ενδιαφέρονταν να «επενδύσουν» στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών.

Στα υπό διευθέτηση ζητήματα της «ανακεφαλαιοποίησης» είναι τα δικαιώματα που θα αποκτήσουν οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι, προκειμένου, όταν μπορέσουν να ανακτήσουν τις μετοχές τους σε προνομιακές τιμές. Για το θεαθήναι και μόνο είναι η συζήτηση για το ύψος των επιτοκίων που θα καταβάλλουν για την παρεχόμενη κρατική στήριξη. Στο πρώτο «πακέτο» με τα 28 δισ. ευρώ της κυβέρνησης ΝΔ προβλέπονταν επιτόκια 10%, τα οποία ουδέποτε πληρώθηκαν...

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Ετσι κι αλλιώς, πληρώνει ο λαός

Θέτοντας ζήτημα «αθέμιτου» ανταγωνισμού, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, τα ΕΛ.ΠΕ και η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ παρουσίασαν χτες τις προτάσεις τους για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, δίνοντας έμφαση στην πλήρη εξίσωση των ειδικών φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, παρά την επιβάρυνση των καταναλωτών. Πρόκειται για εταιρείες που κατορθώνουν να αποκομίζουν κέρδη σε περίοδο οικονομικής κρίσης, με εξαίρεση αυτές που χτυπήθηκαν κυρίως λόγω του αδυσώπητου ανταγωνισμού που μαίνεται στον κλάδο τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν, το 2011 η μείωση των πωλήσεων σε σχέση με το 2009 διαμορφώθηκε σε: 18% για τις βενζίνες, 22% για το πετρέλαιο κίνησης και 14% για το πετρέλαιο θέρμανσης. Παρά τη συνολική μείωση κατά 18%, τα δημόσια έσοδα αυξήθηκαν το 2011 κατά 2 δισ. ευρώ!

Οι προτάσεις των εταιρειών κινήθηκαν σε ζητήματα ελέγχων, ηλεκτρονικών διαδικασιών, σήμανσης των βυτιοφόρων, αυστηρών ποινών στα πρατήρια, εφαρμογή -μόνο στα πρατήρια- ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εκροών - εισροών, σύσταση κεντρικής υπηρεσίας κλπ. Η πρόταση για «εκσυγχρονισμό των χρονοβόρων και δαπανηρών τελωνειακών διαδικασιών» εμπεριέχει ρυθμίσεις που περιορίζουν τα έξοδα των εταιρειών, μετατρέποντας την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου σε μια καλή ευκαιρία για ικανοποίηση άλλων επιδιώξεων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Προϋποθέσεις για την επιστροφή πιστωτικού ΦΠΑ

Στις διαδικασίες και στις προϋποθέσεις επιστροφής από το κράτος προς τις επιχειρήσεις, πιστωτικού ΦΠΑ, που προκύπτει από την υποβολή περιοδικών ή εκκαθαριστικών δηλώσεων, αναφέρεται απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με αυτή, ο υπόχρεος θα υποβάλει αίτηση επιστροφής ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet. Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) μέχρι τη δέκατη πέμπτη (15) ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν που υποβλήθηκε η αίτηση, πραγματοποιεί ηλεκτρονική επεξεργασία διαθέσιμων στοιχείων του φορολογούμενου και αποστέλλει στην αρμόδια ΔΟΥ ηλεκτρονικό αρχείο με αιτήσεις, για τις οποίες η επιστροφή φόρου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά από διενέργεια προσωρινού ελέγχου, ενώ στο αρχείο αυτό περιλαμβάνονται και οι περιπτώσεις εκείνες, όπου η επιστροφή φόρου ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι ΔΟΥ θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την επιστροφή για τις περιπτώσεις, όπου δεν απαιτείται η διενέργεια προσωρινού ελέγχου, μέσα σε 15 ημέρες από την παραλαβή του αρχείου, ενώ για εκείνες που θα υπαχθούν σε προσωρινό έλεγχο, αυτός θα πρέπει να γίνει εντός 2 μηνών από την παραλαβή του αρχείου. Αν από τον προσωρινό έλεγχο, κριθεί απαραίτητο να διενεργηθεί και τακτικός έλεγχος, αυτός θα πρέπει να διενεργηθεί εντός πέντε (5) μηνών από την υποβολή της αίτησης επιστροφής.

Το επιστρεφόμενο ποσό που προκύπτει από την εκκαθάριση, συμψηφίζεται αυτεπάγγελτα με χρέη του δικαιούχου προς το Δημόσιο, διαφορετικά αποστέλλεται σχετική ειδοποίηση προς αυτόν. Ειδικά για ποσά προς επιστροφή άνω των 300.000 ευρώ, για τα οποία απαιτείται έγκριση για δημοσιονομικούς λόγους, η εκταμίευσή τους πραγματοποιείται εντός τεσσάρων (4) μηνών από την ημερομηνία καταχώρισής τους στο βιβλίο επιστροφών και διαγραφών που τηρούν οι ΔΟΥ.

Για τις ήδη υφιστάμενες περιπτώσεις επιστροφής ΦΠΑ για παρελθούσες χρήσεις, τα σχετικά ποσά θα εκταμιευτούν, αφού ληφθούν υπόψη οι δημοσιονομικοί περιορισμοί με χρονοδιάγραμμα που θα καθοριστεί στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2016...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χωρίς «χαρτιά» οι αδειοδοτήσεις καταστημάτων

Αλλαγές στη διαδικασία της αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Οι ρυθμίσεις, που θα τεθούν σε «δημόσια διαβούλευση» τις επόμενες μέρες, προβλέπουν ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ξεκινούν τη λειτουργία της επιχείρησής τους με μια υπεύθυνη δήλωση και στη συνέχεια να προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πιστοποιούν τους ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία αλλαγής του αγορανομικού κώδικα, με στόχο, όπως είπε χτες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Στ. Κομνηνός, «να καταργηθεί η έννοια της αγορανομικής διάταξης και λόγος να γίνεται για κανόνες διακίνησης και διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών». Ο νέος κώδικας θα περιοριστεί στο ένα τρίτο των σημερινών άρθρων και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται ή εξετάζονται αλλαγές ή καταργήσεις διατάξεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ