Κοροϊδία για «νέα αρχή», προκειμένου να καθαρθεί η αντιλαϊκή στρατηγική τους
Το αποπροσανατολιστικό εφεύρημα της «ανανέωσης» και της «νέας αρχής» επιστρατεύει ο Ε. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο «Εθνος» σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τα αντιδραστικά σχέδια που έχουν δρομολογήσει μετεκλογικά τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Στην ίδια επιχείρηση, συμμετέχει και η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Παπανδρέου, η οποία προσπάθησε να αποδώσει την ταξική πολιτική εξόντωσης των λαϊκών στρωμάτων, σαν προσωπικές αποφάσεις του πρώην πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου.
«Αν ο κ. Παπανδρέου θέλει να βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ, ας προχωρήσει επιτέλους σε ειλικρινή αυτοκριτική, ώστε να μην ταυτίζεται το κόμμα με τα πεπραγμένα του», δήλωσε η Β. Παπανδρέου με συνέντευξη στη «Real News». Η Β. Παπανδρέου που στήριξε, ψήφισε και υπηρέτησε με συνέπεια το πρόγραμμα του κόμματός της για δεκαετίες, σήμερα, για λογαριασμό συνολικά της άρχουσας τάξης, επιτίθεται στον Γ. Παπανδρέου προκειμένου να σύρει τους λαϊκούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν το κάλπικο σύνθημα της «νέας πορείας».
Σ' αυτή την κατεύθυνση, υποστήριξε ακόμα ότι «κατά τη διετία Παπανδρέου δεν έγιναν λάθη αλλά εγκλήματα», αλλά απέφυγε να αναφέρει ότι η ίδια και η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών στήριξαν την συγκεκριμένη πολιτική, που όπως οι ίδιοι ομολογούσαν, ήταν «πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ». Συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου σχολίαζαν χτες ότι «η πρωταπριλιά και μόνο θα μπορούσε να δικαιολογήσει τα όσα δηλώνει η κυρία Παπανδρέου». Χτες εξάλλου, στη διάρκεια σύσκεψης, αποφασίστηκε ο Ε. Βενιζέλος να ζητήσει δύο ντιμπέιτ από τον Α. Σαμαρά και άλλα δύο με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής για τις εκλογές.
Προωθείται ο έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών από «επιτροπή ειδικών»
Μεγάλη ανησυχία ότι η καπιταλιστική κρίση στην Ευρωζώνη θα είναι βαθιά και παρατεταμένη, εξακολουθεί να διακατέχει τα επιτελεία της ΕΕ και των μονοπωλίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή στην Κοπεγχάγη διαβιβάστηκε έκθεση Ευρωπαίων αξιωματούχων, στην οποία προειδοποιούν για τα αδύναμα σημεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και τη «διστακτικότητα» των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων να χορηγήσουν δάνεια.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, προτείνει να τεθούν τα δημόσια οικονομικά των χωρών - μελών της ΕΕ υπό την επίβλεψη μιας επιτροπής ειδικών, όπως αναφέρει το περιοδικό «Σπίγκελ», επικαλούμενο εσωτερικό υπόμνημα του γερμανικού υπουργείου. Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Γερμανός υπουργός σκοπεύει να προτείνει τη σύσταση επιτροπών, στις οποίες θα συμμετέχουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ελέγχεται η δημοσιονομική πειθαρχία των χωρών.
Οι επιτροπές αυτές θα είναι αρμόδιες να επιβλέπουν τους προϋπολογισμούς των χωρών - μελών της Ευρωζώνης και ευρύτερα της ΕΕ και να επισημαίνουν «ασυνήθιστες εξελίξεις», ικανές να οδηγήσουν σε κρίση. Το έγγραφο του υπουργείου διευκρινίζει ότι οι επιτροπές θα πρέπει, επίσης, να επαληθεύουν εάν οι εθνικές οικονομικές πολιτικές συμβαδίζουν με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, δηλαδή αν τηρούνται το σύμφωνο σταθερότητας και το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο.
Πιθανότητες 20% να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη τον επόμενο χρόνο, δίνει τέλος η JP Morgan. Ο διεθνής «οίκος» βλέπει 90% πιθανότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με 67% πιθανότητα να συνεχίσουν την εφαρμογή μέτρων λιτότητας και 33% πιθανότητες για «εκδήλωση κοινωνικών αναταραχών, που θα υπονομεύσουν τις μεταρρυθμίσεις και θα οδηγήσουν σε προστριβές με την τρόικα».
Δραματικές συνέπειες για τους δικαιούχους στρατιωτικούς
Δραματικές είναι οι επιπτώσεις του λεγόμενου κουρέματος των ελληνικών ομολόγων (PSI) στα αποθεματικά των Μετοχικών Ταμείων του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Ουσιαστικά, τα χρηματικά τους διαθέσιμα συρρικνώνονται στο 30% των ποσών που διέθεταν πριν από το PSI, αφού όπως όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και τα ΝΠΔΔ, ήταν υποχρεωμένα από το νόμο να καταθέτουν τα χρηματικά τους διαθέσιμα (αποθεματικά) στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία τα διαθέτει για την αγορά τίτλων του ελληνικού δημοσίου.
Στις ιστοσελίδες του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών των Ενόπλων Δυνάμεων (Σ.Υ.Σ.Μ.Ε.Δ.) και της Ανεξάρτητης Ενωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ.), δημοσιεύεται μελέτη με συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν το βούλιαγμα των Μετοχικών Ταμείων μετά το «κούρεμα». Ειδικότερα: Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού χάνει από τα διαθέσιμά του 58 εκατ. ευρώ (από 84 εκατ. ευρώ πριν το κούρεμα έμειναν τα 25,9 εκατ. ευρώ), το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού χάνει από τα διαθέσιμά του 76,5 εκατ. ευρώ (από τα 110,175 εκατ. ευρώ στα 33,685 εκατ. ευρώ) και το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας χάνει 51 εκατ. ευρώ (από 72,9 εκατ. ευρώ στα 21,8 εκατ. ευρώ).
Στο ράφι βάζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών το ζήτημα των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, αξιοποιώντας γι' αυτό το σκοπό τη διαχρονική παραίτηση των κυβερνήσεων του δικομματισμού από τη διεκδίκησή τους. Με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «το ερώτημα των αποζημιώσεων από τη σκοπιά της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης δεν αποτελεί πλέον θέμα», αφού «η Γερμανία κατέβαλε από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 1946 για την Διασυμμαχική Υπηρεσία Αποζημιώσεων των Παρισίων, αποζημιώσεις και για την Ελλάδα και στήριξε την χώρα έμπρακτα στην ανοικοδόμησή της».
Προδίδοντας, μάλιστα, το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι ελληνικές κυβερνήσεις εγκατέλειψαν τη διεκδίκηση των οφειλών, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει αναφορά στη «στενή σχέση» που ανέπτυξαν Ελλάδα και Γερμανία «στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ». Ανταπαντώντας και για την τιμή των όπλων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, είπε ότι «για το θέμα αυτό, οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές» και επικαλέστηκε αόριστες δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, ότι η εκκρεμότητα των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού δανείου υφίσταται για την Ελλάδα.
Τροπολογία για θέματα που αφορούν την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων κατέθεσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης. Σύμφωνα με αυτήν «η τέταρτη δόση του 2011 καθώς και η πρώτη και δεύτερη δόση του 2012 της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων δεν κατάσχονται και δεν εκχωρούνται, καταβάλλονται δε υποχρεωτικά στα δικαιούχα κόμματα και συνασπισμούς σε λογαριασμό πιστωτικού ιδρύματος που δηλώνεται από το δικαιούχο στο υπουργείο Εσωτερικών μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου». Επίσης, ορίζεται ότι οι επόμενες δόσεις του 2012 και εφ' εξής, θα διέπονται από τους περιορισμούς και τις δεσμεύσεις που έχουν συνομολογήσει τα πολιτικά κόμματα με τις τράπεζες, με τις οποίες έχουν συνάψει δάνεια.