ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
«Ανοιξαν» τα διόδια σε όλη τη χώρα

Διόδια Αφιδνών
Διόδια Αφιδνών
Σε μια δυναμική και συντονισμένη κινητοποίηση σε 19 σταθμούς διοδίων σε όλη τη χώρα, προχώρησαν το περασμένο Σάββατο δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, δίνοντας δυναμική απάντηση στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που επιχειρεί να αντιμετωπίσει τη διαμαρτυρία και τη λαϊκή πάλη για την κατάργηση των διοδίων με ποινές φυλάκισης.

Για περισσότερο από 2 ώρες οι οδηγοί περνούσαν χωρίς να πληρώνουν το κόμιστρο των διοδίων που έχουν επιβάλει οι μεγαλοεργολάβοι με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το κεντρικό σύνθημα ήταν: «Να καταργηθούν όλα τα διόδια. Οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία δε θα περάσουν». Η κινητοποίηση αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και επιδοκιμασία από τους διερχόμενους οδηγούς που έπαιρναν τις ανακοινώσεις των διοργανωτών.

Στους σταθμούς διοδίων της Ελευσίνας, των Αφιδνών, της Θήβας και των Θερμοπυλών μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των διερχόμενων οδηγών για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία».

Στην Αττική, «άνοιξαν» τα διόδια στους σταθμούς Αφιδνών και Ελευσίνας. Στην Πελοπόννησο, η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σε έξι σταθμούς διοδίων σε Ασέα, Νεστάνη, Σπαθοβούνι, Κιάτο, Ρίο και Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Στη Στερεά Ελλάδα, οι σταθμοί διοδίων σε Θήβα, Τραγάνα και Θερμοπύλες «άνοιξαν» για τους διερχόμενους οδηγούς για δύο περίπου ώρες. Στη Θεσσαλία, οι μπάρες «σηκώθηκαν» σε Μοσχοχώρι, Μακρυχώρι και Πυργετό. Στην Μακεδονία, τα αυτοκίνητα περνούσαν «ελεύθερα» από τα διόδια του Πολύμυλου Κοζάνης, των Μαλγάρων Θεσσαλονίκης και του Ιασμου Κομοτηνής. Στη ζεύξη Ακτίου - Πρέβεζας, οι συγκεντρωμένοι κράτησαν «ανοιχτή» τη σήραγγα για δύο ώρες ενώ ανάλογη κινητοποίηση έγινε και στα Τύρια Ηγουμενίτσας.

Διόδια Ακτίου Πρέβεζας
Διόδια Ακτίου Πρέβεζας
Διόδια Μακρυχωρίου Λάρισας
Διόδια Μακρυχωρίου Λάρισας
ΤΟΠΙΚΗ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Συμφωνία - εργαλείο για την αντιλαϊκή πολιτική

«

Αναβαθμισμένο» ρόλο στην υλοποίηση των κεντρικών επιλογών του κράτους υπέρ του κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, διεκδικούν για λογαριασμό της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης οι περιφερειάρχες της χώρας και μάλιστα με το «υψηλό» πατρονάρισμα της ΕΕ. Σε χτεσινή συνεδρίασή της, η Ενωση Περιφερειών Ελλάδας συμφώνησε στην υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας, ανάμεσα στην ίδια, το υπουργείο Εσωτερικών, την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας και την Ομάδα Δράσης της ΕΕ («Task Force»). Αυτό ορίζει μια σειρά από άξονες με βάσει τους οποίους πρωτίστως θα υλοποιηθούν οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις.

Στους άξονες αυτούς περιλαμβάνονται, ανάμεσα σε άλλα: Χωροταξία και πολεοδομικός σχεδιασμός - Στόχος να εξυπηρετηθούν οι κατευθύνσεις της αλλαγής χρήσεων γης, της συγκέντρωσής της και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Κοινωνική πολιτική - Η κατεύθυνση είναι να υλοποιηθεί αποτελεσματικότερα η πολιτική της μεταφοράς των ευθυνών κοινωνικών υπηρεσιών στους δήμους και τις περιφέρειες. Διαχείρισης της περιουσίας της τοπικής διοίκησης, ώστε να εξυπηρετηθούν οι «αναπτυξιακές» ανάγκες και όχι οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών σε πράσινο και ελεύθερο χώρο. Για την εκποίηση, της δημόσιας περιουσίας, προκρίνεται η μέθοδος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Συμμετοχή της τοπικής διοίκησης στην εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος. Προσαρμογή της δομής της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης στις ανάγκες της επιχειρηματικής δραστηριότητας, και προώθηση προγραμμάτων αξιολόγησης των εργαζομένων σε αυτή.

Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι το εν λόγω πρωτόκολλο αποτελεί ένα εργαλείο υλοποίησης των αναδιαρθρώσεων στο χώρο της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης και εξυπηρετεί την ενδυνάμωση του ρόλου της στην υλοποίηση των κεντρικών επιλογών του αστικού κράτους.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Νέες υποσχέσεις από την κυβέρνηση

Νέες υποσχέσεις μοίρασαν χτες τόσο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσο και το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος στους επιλαχόντες και μη προσληφθέντες ως «πενταετούς απασχόλησης» συμβασιούχους πυροσβέστες που συγκεντρώθηκαν το πρωί, έξω από το υπουργείο. Από τη μία, ο αρμόδιος υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγώνα Συμβασιούχων Πυροσβεστών πως έχει υπογραφεί από τον υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη η πρόσληψη των συμβασιούχων για 8 μήνες. Αν, και όπως τόνισε ο υφυπουργός, αρμόδιο είναι το υπουργείο Οικονομικών και το Αρχηγείο του Σώματος.

Η Επιτροπή Αγώνα, με ανακοίνωσή της τονίζει πως απαίτησή της είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά, πως ο αγώνας συνεχίζεται και πως χρειάζεται συσπείρωση μεταξύ των συμβασιούχων και πενταετών καθώς πρέπει οι τελευταίοι να καταλάβουν πως «είναι προσωρινοί και κυριολεκτικά στον αέρα». Ο Δ. Αγκαβανάκης που μίλησε στην συγκέντρωσή τους, εκ μέρους του ΠΑΜΕ ανέφερε πως δεν πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ επιλαχόντων ή μη, συμβασιούχων και πενταετών μπροστά στο δικαίωμα για μόνιμη και σταθερή εργασία.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκεται έρευνα των αστυνομικών σε κενή πολυκατοικία στη περιοχή της Αρτέμιδας, όπου βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, όπλα διαφόρων τύπων, εξαρτήματα όπλων, σφαίρες κλπ. Τα όπλα θα μεταφερθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για βαλλιστική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκληματικές ενέργειες, ενώ αναζητείται ο ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας η οποία ήταν υπό ανακατασκευή.

ΕΝΤΑΣΗ μεταξύ κατηγορουμένων και δικαστηρίου προκλήθηκε χτες, στη δίκη στον Κορυδαλλό της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Οι κατηγορούμενοι έκαναν λόγο καταρχήν για διάφορους μάρτυρες που καταθέτουν και δεν έχουν καμία σχέση, ενώ οι ίδιοι έχουν θέσει αιτήματα για μάρτυρες που δεν έχουν έρθει. Επίσης, με αφορμή τις ερωτήσεις που έθεταν εισαγγελέας και πρόεδρος προς συγγενικά και φιλικά πρόσωπα των κατηγορουμένων, οι συνήγοροι είπαν ότι «οι ερωτήσεις πρέπει να γίνονται για διερεύνηση της αλήθειας και όχι να είναι ερωτήσεις προσωπικών δεδομένων». Οι κατηγορούμενοι, ζήτησαν να μη γίνονται τέτοιες ερωτήσεις στους συγγενείς, γιατί έτσι «ευτελίζεται το πολιτικό νόημα της δίκης και μετατρέπεται σε οικογενειακές υποθέσεις».

Εκδήλωση αντιστασιακών

Το παράρτημα Λουτρακίου - Περαχώρας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, στην επέτειο των 69 χρόνων από την εκτέλεση του αγωνιστή Μελέτη - Σπυρογιαννάκη, την Κυριακή 8 Απριλίου 2012 και ώρα 10.30 πμ, διοργανώνει, στον τόπο της θυσίας, εκδήλωση τιμής για τους 54 νεκρούς αγωνιστές του Λουτρακίου και της Περαχώρας που έπεσαν στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης (1941-1944) και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (1946-1949).

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, βάζουν πούλμαν που θα ξεκινήσει από την πλατεία Κάνιγγος, ανήμερα στις 9 το πρωί, για συμμετοχή στην εκδήλωση.

Ανάληψη ευθύνης με προκήρυξη

Με προκήρυξη που αναρτήθηκε για λίγη ώρα στο διαδίκτυο μια αυτοαποκαλούμενη οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Κίνημα 12 Φλεβάρη» ανέλαβε την ευθύνη για τον εμπρηστικό μηχανισμό που βρέθηκε το Σάββατο 25 Φλεβάρη μέσα σε συρμό του «μετρό» στο σταθμό του Αιγάλεω. Ενέργεια που όπως και άλλες αντίστοιχες προβοκατόρικες αποτελούν βούτυρο στο ψωμί για την ένταση της καταστολής και το χτύπημα του λαϊκού κινήματος, ενώ ευνοεί τα σχέδια όσων θέλουν να φοβίσουν το λαό.

«Είχαμε υπολογίσει ότι τη στιγμή της ανάφλεξης ο συρμός που θα ακολουθούσε θα βρισκόταν στον Κεραμεικό με κατεύθυνση προς Ελαιώνα, αρκετά μακριά από το Αιγάλεω, όπου οι επιβάτες θα μπορούσαν να αποβιβαστούν εκεί» αναφέρει το κείμενο. Ανάλογες εξηγήσεις ακολουθούν για την ποσότητα της καύσιμης ύλης που επελέγη («μόνο δύο λίτρα βενζίνης»), την ημέρα και την ώρα που σχεδιαζόταν η επίθεση, το ακριβές μέρος που τοποθετήθηκε ο μηχανισμός. Και σε άλλο σημείο: «Προφανώς η ανάληψη ευθύνης από την υποτιθέμενη οργάνωση Αντάρτικο Πόλεων ήταν είτε μια κακόγουστη φάρσα, είτε δουλειά των μπάτσων». Ενδεικτικό και αυτό του τι συμβαίνει μέσα στους μηχανισμούς που βρίσκονται πίσω από τέτοιες ενέργειες και αυτοαποκαλούμενες οργανώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Φλεβάρη η αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Αντάρτικο Πόλεων», με τηλεφώνημά στο ΣΚΑΪ, και στο ΜΕΓΚΑ ανέλαβε την ευθύνη για τον εμπρηστικό μηχανισμό σε συρμό του μετρό στο σταθμό Αιγάλεω.

Αυθαίρετα και μετά την «τακτοποίηση»

Δεκάδες αυθαίρετα έχουν καταγραφεί σε Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο, των οποίων η κατασκευή άρχισε μετά την έναρξη του νόμου για την «τακτοποίηση» αυθαιρέτων, δηλαδή μετά τις 23 Ιούλη 2011. Αυτό παραδέχτηκε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο της χτεσινής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Γεωπληροφορίας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ