Το ευρώ «είναι το μεγάλο μας όπλο», λέει ο Αλ. Τσίπρας και διαβεβαιώνει για διαχείριση εντός των τειχών
Φουντώνει την προπαγάνδα για τη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης που οραματίζεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, καλλιεργώντας αυταπάτες για διέξοδο από την κρίση υπέρ του λαού με αλλαγή κυβέρνησης και όχι αλλαγή τάξης στην εξουσία. Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι η αριστερή κυβέρνηση που επιδιώκει με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, είναι ικανή να φοβίσει την ΕΕ των μονοπωλίων, παρά το γεγονός ότι καμιά διάθεσε δεν έχει να συγκρουστεί με την εξουσίας τους.
Απογειώνοντας την κοροϊδία, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίζεται (Real fm): «Υπάρχει δρόμος. Δεν μπορεί να θεωρήσουμε ότι μια πολιτική που καταστρέφει εν τέλει και την ίδια την ΕΕ, θα είναι μια πολιτική που δεν θα αναθεωρηθεί. Θα αναθεωρηθεί, αλλά το δυστύχημα για μας (...) είναι ότι όταν θα αναθεωρηθεί για μας θα είναι πάρα πολύ αργά για μας τους Ελληνες και την Ελλάδα. Συνεπώς μια μεγάλη ανατροπή σ' αυτές τις εκλογές θα είναι και ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη, ένα ισχυρό μήνυμα για αλλαγή πολιτικής (...) Εάν την επομένη των εκλογών έχουμε μια νωπή λαϊκή εντολή σε μια κυβέρνηση που έχει προγραμματικό στόχο την καταγγελία της δανειακής σύμβασης, αυτό θα είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πολιτικό γεγονός που δεν θα αφήσει την Ευρώπη ατάραχη»!
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μπερδεύει τον ίσκιο με το μπόι του, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κρύβει ότι κυβερνητικά σχήματα σαν αυτά που επιδιώκει έχουν δοκιμαστεί και μάλιστα με επιτυχία από τη αστική τάξη στην ΕΕ, βγάζοντας για λογαριασμό της τη βρώμικη δουλειά και στέλνοντας το κίνημα χρόνια πίσω. Τίποτα απ' όλα αυτά που λέει ο Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει από μια κυβέρνηση που θέλει να σταθεροποιήσει την ΕΕ των μονοπωλίων και από πολιτικές δυνάμεις που βλέπουν σαν μονόδρομο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Ο ίδιος, άλλωστε, διακήρυξε ότι «τον προσδιορισμό της λύσης μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο τον βλέπουμε κι εμείς», αφού η ΕΕ και το ευρώ «είναι το μεγάλο μας όπλο»!
Ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ακόμα να υπάρξει μέριμνα της τελευταίας στιγμής, ώστε το μπόνους των πενήντα εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για το πρώτο κόμμα, να δοθεί αυτή τη φορά μόνο «αν έχει ένα ποσοστό που να το δικαιολογεί και που είναι συμβατό με τη λογική του νομοθέτη»! Θυμίζουμε ότι ο ίδιος και το κόμμα του έχουν κάνει σημαία τους το μπόνους αυτό, κάθε φορά που απευθύνονται στο ΚΚΕ για εκλογική συμμαχία.
Ζητάει συνεργασία διαπιστώνοντας ταύτιση θέσεων στα οικονομικά
Πανέτοιμο να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο διαπιστώνει σύγκλιση στη βάση των προτάσεων για την οικονομία, δηλώνει το κόμμα «Ανεξάρτητοι Ελληνες», επιβεβαιώνοντας ότι το καζάνι της «αντιμνημονιακής» σούπας επιτρέπει κάθε λογής ζυμώσεις, αρκεί αυτές να θολώνουν τον ταξικό χαρακτήρα της επίθεσης που δέχεται σήμερα ο λαός και τη διέξοδο που απαντάει στα συμφέροντά του. «Οσον αφορά τις οικονομικές προτάσεις που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορούμε να βρούμε σε ορισμένα θέματα μια σύγκλιση», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος, Π. Καμμένος, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι υπάρχει σύγκλιση κυρίως σε θέσεις που αφορούν στο χρέος και το μνημόνιο. Ο ίδιος απέκλεισε την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Στην πραγματικότητα ο Π. Καμμένος επιβεβαίωσε περίτρανα ότι πίσω από τον πλαστό διαχωρισμό «μνημονιακών» και «αντιμνημονιακών» συνωστίζονται δυνάμεις φαινομενικά απ' τις πιο διαφορετικές αφετηρίες, που όμως συγκλίνουν στην αποδοχή και στήριξη του καπιταλιστικού συστήματος και της πολιτικής που όξυνε την κρίση και έφερε το μνημόνιο. Επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του κόμματός του ο Π. Καμμένος είπε ότι «εμείς θέλουμε να φύγουμε από το μνημόνιο», αλλά την ίδια στιγμή ζητά «να πληρωθεί το πραγματικό χρέος» και μάλιστα μέσω της τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από τον ορυκτό πλούτο, ενώ ξεκαθάρισε ότι δε θέλει να φύγει από το ευρώ και την ΕΕ.
Επίσης, δήλωσε περήφανος γιατί ήταν αυτός που υπέγραψε τη συμφωνία για την παραχώρηση του λιμανιού του Πειραιά στην κινεζική πολυεθνική «Cosco», ενώ εκτίμησε ότι «τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας ευθυγραμμίζονται με Ισραήλ, ΗΠΑ και Ρωσία», καλώντας το λαό να ταυτίσει τη σωτηρία του με τη στοίχιση πίσω από ιμπεριαλιστικά συμφέροντα ανταγωνιστικά στην ΕΕ. Χτες ανακοινώθηκε η προσχώρηση του διαγραφέντος από τη ΝΔ βουλευτή Μιχ. Γιαννάκη, γεγονός που επιτρέπει στο κόμμα του Π. Καμμένου να συγκροτήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα με δέκα βουλευτές.
Την επιλογή για συμπόρευση με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε ο Φ. Κουβέλης, παρά τις αντιδράσεις που προκαλεί στο εσωτερικό του κόμματός του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες μια νέα «παρτίδα» πρώην ΠΑΣΟΚ πρόκειται να εκφραστεί υπέρ της ΔΗΜΑΡ (Μαλέσιος, Μανίκας κ.ά., μαζί με στελέχη του «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ). Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», ο Φ. Κουβέλης ρωτήθηκε σχετικά και απάντησε: «Η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να πορευτεί σε αυτόν το δρόμο (...) ανεξάρτητα από την ύπαρξη των διαφορετικών απόψεων που είναι απολύτως σεβαστές». Ο ίδιος είπε ότι θα απευθυνθεί για προγραμματική συνεργασία στις «άλλες δυνάμεις της αριστεράς» αποκλείοντας προσώρας τη συμμετοχή του σε μια συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν ούτε προγραμματικές ούτε πολιτικές προϋποθέσεις».
Πλησιάζοντας στην κάλπη η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ όλο και συχνότερα ομνύει στην ενότητα, κατηγορώντας το ΚΚΕ γιατί δεν ανταποκρίνεται στα κελεύσματά του. Προσπερνά τις αγεφύρωτες διαφορές, ανάμεσα στον ίδιο και τη στρατηγική του, διαχείρισης του συστήματος, εντός της ΕΕ, και στο ΚΚΕ και τη στρατηγική του για συγκέντρωση δυνάμεων για ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, κοινωνικοποίησή τους, αποδέσμευση απ' την ΕΕ, για λαϊκή εξουσία.
Οι εκκλήσεις τους για ενότητα είναι προσχηματικές και πέρα για πέρα υποκριτικές. Δεν θέλουν την ενότητα με το ΚΚΕ, αυτό που θέλουν είναι να πετύχουν τον διαχρονικό τους στόχο: Να εξαναγκάσουν το ΚΚΕ να απαρνηθεί τη στρατηγική του. Το 2008 ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε σε συνέντευξή του: «Για να μπορέσει το ΚΚΕ να μπει σε μια τροχιά συζήτησης με την υπόλοιπη αριστερά, θα πρέπει να αισθανθεί ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι αδιέξοδος. Με άλλα λόγια, για να αλλάξει το ΚΚΕ στρατηγική, πρέπει να ηττηθεί πολιτικά».
Πέραν αυτών χρειάζεται μεγάλο θράσος, που προφανώς το διαθέτουν, να μιλούν για ενότητα αυτοί που κακοποίησαν την έννοια, προκαλώντας αναρίθμητες «τρικυμίες» στον «κουβά» του ΣΥΡΙΖΑ. Τα τελευταία τρία χρόνια: Διασπάστηκε ο ΣΥΝ, διασπάστηκε το «αριστερό ρεύμα» του ΣΥΝ, συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν διαμαρτυρόμενες, μία εξ αυτών, η ΚΟΕ, διασπάστηκε επίσης, ενώ ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ περίπου ...διασπάστηκε, καθώς οι μισές του συνιστώσες πατάνε με το δεύτερο πόδι στο «μέτωπο» του Αλ. Αλαβάνου.
Τα διάφορα βιλαέτια του χώρου μαζί σέρνουν το χορό του αποπροσανατολισμού του λαού, εξωραΐζοντας το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, όπου τον θέλουν ενσωματωμένο, χώρια όμως και στα χαρακώματα όταν πρόκειται να διαμοιράσουν τα ιμάτιά τους.
Τσακώθηκαν: Για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων, μάλιστα στις εκλογές του 2010 κατέβηκαν στην Περιφέρεια Αττικής δύο ξεχωριστά. Για το μοίρασμα των θέσεων, την εκπροσώπηση στα ΜΜΕ, τον τίτλο του ψηφοδελτίου, τον επικεφαλής. Για τους ομιλητές σε συγκεντρώσεις, μάλιστα προεκλογικά διοργάνωσαν δύο σε διάστημα 20 ημερών, για να μιλήσουν και οι δύο «αρχηγοί». Για την αποτίμηση εκλογικών αποτελεσμάτων...
Αντάλλαξαν «βαριές κουβέντες» όπως οι παρακάτω, που ειπώθηκαν από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ για άλλες συνιστώσες: «Διαγκωνισμοί για θέσεις εξουσίας, διαμεσολάβηση, ηγεμονισμοί, συμμαχίες χωρίς αρχές», «κλειστά διευθυντήρια και αρχηγικά/προσωποκεντρικά σχήματα», «διαπαραταξιακή (ή, ακόμα χειρότερα) ηγεμονική αντίληψη», «κομπρεμί και εναγκαλισμοί πτερύγων και τάσεων που μοιάζουν να κονταροχτυπιούνται», «αίσθηση μιας ανελέητης μάχης για την καρέκλα», «ηγετικά στελέχη που πρωταγωνιστούν στην απαράδεκτη αυτή, άνευ αρχών, άνευ κατανοητού πολιτικού διακυβεύματος, φραξιονιστική σύγκρουση για την εξουσία και τους μηχανισμούς», «πολιτική τελεσιγράφων και δορυφοροποίησης των συνεργαζομένων», «βυζάντιο», «αυλικές δολοπλοκίες», «μάχη για την κουτάλα που λερώνει όλο το χώρο»...
Τσίπρας και Αλαβάνος πιάστηκαν στα «χέρια» αφότου ο δεύτερος μετάνιωσε που έδωσε το «δαχτυλίδι» στον πρώτο. Ο Τσίπρας στηλίτευε την «έξω από κάθε προηγούμενο προσπάθεια ενός στελέχους της αριστεράς να επιβάλει εκβιαστικά την υποψηφιότητά του». Κι ο Αλαβάνος κατήγγειλε τον Τσίπρα ότι «εκδίδει απαγορευτικά» στα μέλη και στελέχη του ΣΥΝ για να μη συμμετέχουν σε εκδηλώσεις του. Ενώ στέλεχος της ΚΟΕ φωτογράφιζε τον Τσίπρα μιλώντας για «golden boys που αντιλαμβάνονται με λάθος τρόπο την αριστερά, η αριστερά δεν είναι εταιρεία».
Ολα αυτά αποδεικνύουν και το πώς εννοούν την ενότητα και την αφερεγγυότητά τους. Το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για μια ευκαιριακή συγκόλληση - όχημα για τη συμμετοχή στην αστική διαχείριση. Δεν ενδιαφέρεται για μια συμμαχία άρπα - κόλλα που θα διαλυόταν στα εξ ων συνετέθη εν ριπή οφθαλμού, σκορπώντας απογοήτευση σε όσους ανθρώπους του μόχθου εναπόθεταν προσδοκίες σ' αυτήν, αφού όχι μόνο δε θα αποτελούσε αντίβαρο, αλλά θα έφερνε πίσω το λαϊκό κίνημα. Το ΚΚΕ παλεύει με βάση τη στρατηγική του για μια στέρεη συμμαχία, της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που θα αντιπαλεύει τα μονοπώλια και την εξουσία τους με στόχο την ανατροπή της.