ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Οργανώνουν τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις

Ετοιμάζονται συσκέψεις και συνελεύσεις για την επιτυχία της απεργίας στις 4 Απρίλη

Η μάχη για την υπεράσπιση των εργατικών κατακτήσεων, για να μην υπάρξει καμιά μείωση στους μισθούς και για να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων, πρέπει να γίνει υπόθεση της πάλης των ίδιων των εργαζομένων. Σε αυτήν την κατεύθυνση οι ταξικές δυνάμεις οργανώνουν την παρέμβασή τους σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε εργοστάσιο και εργοτάξιο, σε κάθε γραφείο.

Οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων και Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, έχουν πάρει απόφαση για απεργία στις 4 Απρίλη, με στόχο την υπογραφή Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα στοχεύουν στην αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων χωρίς να αποδέχονται καμιά μείωση στις αποδοχές τους. Χτες, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, βρέθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ, όπου και απαίτησε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας σύμβασης. Ταυτόχρονα το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής προχωρά αύριο Παρασκευή 23 Μάρτη σε σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των σωματείων του κλάδου για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας (στο ΕΚΑ 2ος όροφος, στις 6 μ. μ.).

Σήμερα, Πέμπτη, η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ), προχωρά σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) στις 6.30 μ.μ. και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΣΕΒ. Να σημειωθεί πως η ΕΕΛΠ, έχει αποφασίσει απεργία για τις 4 Απρίλη, ενώ θα προχωρήσει και σε νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 27 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. (Κάνιγγος 27). Αποφάσεις για απεργία με ανοιχτή ημερομηνία έχουν πάρει, επίσης, οι Ομοσπονδίες Τύπου και Χάρτου και Φαρμάκου (ΟΕΦΣΕΕ).

Το Συνδικάτο εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, απ' την πλευρά του, καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία, τις επιτροπές αγώνα να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε δήμο, σε κάθε χώρο δουλειάς και μέσα από μαζικές διαδικασίες «να αποφασίσουμε και να οργανώσουμε απεργία στις αρχές Απρίλη για να μην κοπεί ούτε ένα ευρώ από τους μισθούς και τα μεροκάματα». Αλλες παρεμβάσεις που προετοιμάζει το Συνδικάτο, είναι:

-- Στο Υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 26 Μάρτη και ώρα 1 μ.μ., για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με τον ΕΟΠΥΥ, «ο οποίος μας αναγκάζει να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για γιατρούς και φάρμακα».

-- Στο Παρακαταθηκών και Δανείων την Πέμπτη 29 Μάρτη και ώρα 1 μ.μ., «γιατί μετά το πετσόκομμα των μισθών μας δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στα δυσβάσταχτα χρέη από τους τόκους των δανείων».

ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΚΟΣΚΙΝΙΔΗΣ»
Συμφώνησε με την «Ενωση Προσώπων» για μισθούς από 586 ευρώ!

Μείωση μισθών κατά 17%, φτάνοντας τους μισθούς μέχρι και τα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλαδή τα 586 ευρώ, καθώς και κατάργηση κάθε κλαδικής σύμβασης, συναποφάσισαν η εργοδοσία της εταιρείας ΚΟΣΚΙΝΙΔΗΣ (κυτιοποιία), μαζί με τη νεοσύστατη Ενωση Προσώπων, εφαρμόζοντας στην πράξη την άγρια αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται η ανάγκη οι εργαζόμενοι να μην έχουν καμιά εμπιστοσύνη σε αυτές τις Ενώσεις, οι οποίες συστήθηκαν με μόνο στόχο να στηρίξουν ολόπλευρα την αποψίλωση των εργατικών δικαιωμάτων, να κάνουν τη δουλειά της εργοδοσίας, μειώνοντας μισθούς και αφαιρώντας δικαιώματα. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι, μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, έχουν πάρει πίσω τις υπογραφές που η εργοδοσία με τρομοκρατία τους εξανάγκασε να βάλουν για τη σύσταση της Ενωσης Προσώπων. Οι εργαζόμενοι απέναντι σε αυτήν την εργοδοτική τρομοκρατία, καλούνται όχι μόνο να μη δεχθούν οποιαδήποτε μείωση στους μισθούς, αλλά αντιθέτως να περάσουν στην αντεπίθεση και με το ΠΑΜΕ να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις με βάση τις ανάγκες τους.

Συγκεκριμένα, στη σύμβαση προβλέπεται:

-- «Ολοι οι τρέχοντες μισθοί και ημερομίσθια υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών (βασικοί και τυχόν προσαυξήσεις λόγω απόδοσης ή ωρίμανσης) θα μειωθούν κατά 17% από 1ης Ιανουαρίου 2012 και θα παραμείνουν σταθεροί για το επόμενο ένα έτος». Η σύμβαση προβλέπει τη δυνατότητα να... ανανεωθεί.

-- Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις (υπαλλήλων γραφείων βιομηχανικών επιχειρήσεων, λιθογράφων, πρακτικών μηχανικών, πωλητών, λογιστών, οδηγών, καθαριστριών, ηλεκτρολόγων βιομηχανίας, φυλάκων και συντηρητών), «συμφωνείται να μην ισχύουν πλέον εντός της εταιρείας και παύουν να εφαρμόζονται». Με μια κουβέντα, «καταργεί όλες τις προηγούμενες υφιστάμενες συμβατικές ρυθμίσεις ατομικές ή Συλλογικές».

-- Για το διάστημα ισχύος της επιχειρησιακής σύμβασης, «δεν θα δοθεί καμιά αύξηση λόγω τριετιών ή/και πολυετιών ή/και λόγω άλλου επιδόματος ωρίμανσης συνδεδεμένου με την προϋπηρεσία των εργαζομένων».

-- Οι προβλέψεις αυτές «θα ισχύουν για το σύνολο του προσωπικού και για όσο διάστημα ισχύει η παρούσα υπό τον όρο ότι οι συνολικές τακτικές αποδοχές των εργαζομένων δε θα καταλήξουν να είναι ποτέ χαμηλότερες από τα ελάχιστα όρια που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ ως εκάστοτε ισχύει». Δηλαδή, με μια κουβέντα, θα υπάρχουν μια σειρά από εργαζόμενοι που θα δουλεύουν για 586 ευρώ μεικτά το μήνα, όσα δηλαδή προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

«COCA COLA 3Ε»
Νεκρός εργάτης στο εργοστάσιο του Βόλου

Το τελευταίο νυχτοκάματο ήταν το προχτεσινοβραδινό για τον εργάτη Γιώργο Σαρσέντο, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο, την ώρα της δουλειάς, στο εργοστάσιο της «Κόκα Κόλα», στο Βόλο. Ο 41χρονος εργάτης συντηρητής, που δούλευε βάρδια 10 το βράδυ με 6 το πρωί, κλήθηκε, στις 11.30 τη νύχτα, να κατεβεί σε μια δεξαμενή ύψους τριών μέτρων, για εργασία συντήρησης. Σύμφωνα με συναδέλφους του που ήταν παρόντες και τον έβλεπαν από ψηλά, εκεί έχασε τις αισθήσεις και έπεσε στο έδαφος. Η Πυροσβεστική που κλήθηκε «τρύπησε» τη δεξαμενή απ' όπου ανέσυρε νεκρό τον άτυχο εργάτη.

Η σορός του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και παραγγέλθηκε νεκροψία - νεκροτομή, για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου του. Κάποιοι κάνουν λόγο για υποξυγόνωση του 41χρονου μέσα στη δεξαμενή, ενώ εκπρόσωπος του σωματείου των εργαζομένων δήλωσε στο «Ρ» ότι «θα περιμένουμε τ' αποτελέσματα της νεκροψίας - νεκροτομής κι αναλόγως θα ενεργήσουμε».

Με ανακοίνωσή του, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, του υπουργείου Εργασίας, αναφέρει για το «ατύχημα»: «Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το ατύχημα συνέβη εντός μεταλλικής κυλινδρικής δεξαμενής ύψους 4 μέτρων και διαμέτρου 2.30 μέτρων στην ασηπτική γραμμή παραγωγής υγρού τσαγιού της επιχείρησης. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής η δεξαμενή ήταν πληρωμένη με υγρό τσάι και αέριο άζωτο. Μετά το άδειασμα της δεξαμενής ο εργαζόμενος εισήλθε εντός αυτής - χωρίς να τηρηθεί η διαδικασία ασφαλούς πρακτικής για είσοδο σε κλειστούς χώρους - μέσω ανθρωποθυρίδας διαμέτρου 40 εκατοστών που βρισκόταν στην οροφή της, προκειμένου να αποκαταστήσει βλάβη στο σύστημα ανάδευσης στον πυθμένα. Το ατύχημα προκλήθηκε το πιθανότερο από ασφυξία λόγω έλλειψης οξυγόνου». Ωστόσο, το ΣΕΠΕ δε διευκρινίζει πώς και ποιος εγγυάται την «ασφαλή πρακτική»;...

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ αναφέρει: «Αλλο ένα θύμα θρηνεί η εργατική τάξη στην πόλη μας, το Γιώργο Σαρσέντο εργαζόμενο στο εργοστάσιο της Coca - Cola. ενεργό μέλος του σωματείου του και του ταξικού εργατικού κινήματος. Η εργατική τάξη της πόλης και της χώρας μας, οι εργαζόμενοι - παραγωγοί όλου του πλούτου, που από τον ιδρώτα, το αίμα και τη ζωή τους αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων και ζει παρασιτικά η τάξη των κηφήνων καπιταλιστών, έχουν ένα μόνο δρόμο: Η αγανάκτηση και η οργή για το θάνατο του συναδέλφου μας να γίνει συνειδητή οργάνωση και πάλη για την ανατροπή της πολιτικής και εξουσίας των μονοπωλίων, για μια κοινωνία όπου η ζωή, η δουλειά και η προσφορά των παραγωγών του πλούτου θα κατευθύνεται σε όλη την κοινωνία, σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

  • Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Κοζάνης του ΠΑΜΕ καταγγέλλει το εργατικό δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί 40χρονος μετανάστης εργάτης.
ΝΕΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ, ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ, ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Περιοδείες της ΚΝΕ στη Θεσσαλία

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς και κατάρτισης διοργανώνει αυτές τις μέρες η Οργάνωση Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ και το πρόγραμμά τους για σήμερα Πέμπτη έχει ως εξής:

Στη Λάρισα, στη 1.30 μ.μ. στο super market Αρβανιτίδης η Αρετή Θάνου, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, στις 3 μ.μ. στην 1η ΕΠΑΣ η Κατερίνα Γκρίμπα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ και στις 4 μ.μ. στο εμπορικό «Pantheon» ο Νίκος Αδάμου, μέλος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας της ΚΝΕ. Ακόμα περιοδείες θα γίνουν στα σχολεία 4ο ΕΠΑΛ, 2ο και 10ο ΓΕΛ.

Στο Βόλο, στις 11 π.μ. στην ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ ο Γιάννης Παπαρίζος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στην Καρδίτσα, στις 4.30 μ.μ. στον ΟΑΕΔ ο Μάρκος Ζούκας, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Κινητοποίηση του ΣΥΣΔΙΕΚ στο υπουργείο Παιδείας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας, στο υπουργείο Παιδείας, προχωρά αύριο Παρασκευή, στις 11 π.μ. ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής. Ο Σύλλογος, που βρίσκεται σε εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου μέχρι τις 27 Μάρτη, κλιμακώνει τη δράση του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι που φοιτούν στα δημόσια ΙΕΚ. Αύριο, κάλπη για τις εκλογές του Συλλόγου θα στηθεί στα ΙΕΚ της Ν. Ιωνίας, της Γκράβας, του Ρέντη και στη Σιβιτανίδειο, ενώ λειτουργεί και σταθερή κάλπη 11.00 - 13.00 στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ