ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Μάρτη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Να δυναμώσει ο αγωνιστικός συντονισμός για την προστασία του λαού

Κινητοποιήσεις χτες σε όλη τη χώρα

Στιγμιότυπο από την πορεία χτες στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από την πορεία χτες στην Αθήνα
Με μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες, δυνάμεις του ΠΑΜΕ από το χώρο Υγείας - Πρόνοιας μαζί με Λαϊκές Επιτροπές διαδήλωσαν, στο πλαίσιο των χτεσινών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού.

Στις 10.30 π.μ. χτες στο μετρό των Αμπελοκήπων συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» (όπου υπήρξε και απόφαση του Σωματείου), «Αλεξάνδρα», «Αιγινίτειο», «Αγιος Σάββας», «Λαϊκό» και οι Λαϊκές Επιτροπές Γαλατσίου, Βύρωνα και Καισαριανής. Με πορεία έφτασαν ως εκεί και οι εργαζόμενοι του «Σωτηρία». Ακολούθησε παράσταση στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και πορεία προς τη συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή με τα συνθήματα: «Τα Ταμεία κτίστηκαν με των εργατών τις πλάτες, δεν τα παζαρεύουμε με τους κεφαλαιοκράτες», «Για σύγχρονη και δωρεάν Υγεία το κράτος να πληρώσει και η εργοδοσία», «Εδώ, εδώ, μ' αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δεν ζούμε με 400 ευρώ» και «1.400 κατώτερο μισθό, κόντρα στη συναίνεση και στο συμβιβασμό».

Στη συνέχεια έγινε παράσταση στον υφυπουργό -και πλέον υπουργό Οικονομικών- Φίλιππο Σαχινίδη, όπου η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ έθεσε αιτήματα αναντίστοιχα των βάρβαρων περικοπών και των εκρηκτικών αναγκών των εργαζομένων. Αλλά και σ' αυτά τα αιτήματα οι απαντήσεις ήταν αόριστες. Λόγου χάρη, για το θέμα της περικοπής των πρόσθετων αμοιβών κατά 40% σε σχέση με πέρυσι, ο Φ. Σαχινίδης έριξε το «μπαλάκι» στο υπουργείο Υγείας να αυξήσει το κονδύλι! Επίσης για το θέμα των δανείων - που η πλειοψηφία της ηγεσίας ζήτησε το «κούρεμα» αντί να ζητήσει διαγραφή χρεών για την πρώτη κατοικία γι' αυτούς που δεν μπορούν να το πληρώσουν - η απάντηση ήταν αρνητική. Εκείνο που συζητά η συγκυβέρνηση είναι η επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής των δανείων, που έχουν οδηγήσει εργαζόμενους να μην εισπράττουν ούτε ευρώ μετά τις περικοπές των μισθών.

Στη δυτική Αττική, με πορείες από τα νοσοκομεία «Ψυχιατρικό», «Αττικό», «Αγίας Βαρβάρας» (όπου υπήρξαν και αποφάσεις των ΔΣ των σωματείων) και «Δρομοκαΐτειο» οι εργαζόμενοι έφτασαν στο Παλατάκι. Μαζί τους ενώθηκαν οι οικοδόμοι και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ από το Χαϊδάρι, το Αιγάλεω και την Αγία Βαρβάρα, καθώς και ο Σύλλογος Γυναικών Χαϊδαρίου. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Μιχάλης Σελέκος, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην Αγία Βαρβάρα και ο Θωμάς Δημουλάς, μέλος του ΔΣ των εργαζομένων στο «Ψυχιατρικό» νοσοκομείο. Τόνισαν ότι η κοινή πάλη εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής θα αποτρέψει τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και θα διεκδικήσουν δημόσια και δωρεάν υγεία. Ακολούθησε κλείσιμο της Λεωφόρου Καβάλας για μία ώρα.

Σε όλη τη χώρα

Παρέμβαση - μαζική εξόρμηση στα γραφεία του ΕΟΠΠΥ στην Πτολεμαΐδα πραγματοποίησε χτες το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή Εορδαίας Κοζάνης. Κάλεσε τους εργαζόμενους και όλο το λαό να κάνουν υπόθεση της πάλης τους το ζήτημα της Υγείας - Πρόνοιας και να αποτρέψουν τα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης. Να υπερασπιστούν το δικαίωμα όλων των εργατικών λαϊκών οικογενειών για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.

Σε συμβολικές καταλήψεις των ταμείων των δυο νοσοκομείων της Λάρισας - του Νομαρχιακού και του Πανεπιστημιακού - από τις 8 μέχρι και τις 10 το πρωί, προχώρησαν, χτες, δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγειονομικών Λάρισας, απαιτώντας την άμεση κατάργηση του χαρατσιού των 5 ευρώ και καλώντας τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας, αλλά και τους ασθενείς και τις οικογένειές τους ν' αγωνιστούν για την ανατροπή της πολιτικής που μετατρέπει την υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Η χτεσινή κινητοποίηση, που εντάσσεται σε μια σειρά αγωνιστικές δράσεις οι οποίες έχουν προγραμματιστεί από το ΠΑΜΕ και τις Επιτροπές Αγώνα που δρουν στα δυο νοσοκομεία, βρήκε απήχηση στον κόσμο που, εκείνες τις ώρες, βρίσκονταν στα δυο νοσοκομεία. Ηταν πολλοί που, παίρνοντας στα χέρια τους το ενημερωτικό υλικό το οποίο μοίραζαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, εκδήλωναν τη συμφωνία τους, όχι μόνο με τις θέσεις και τις προτάσεις του, αλλά και με την ανάγκη του οργανωμένου και συντονισμένου αγώνα.

Να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σωματείο και μαζικό φορέα, σε κάθε λαϊκή γειτονιά.

  • Υποσχέσεις αποπληρωμής των εφημεριών Γενάρη και Φλεβάρη 2012 μέχρι το τέλος του Μάρτη 2012 έδωσε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος, που συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς. Οι γιατροί κάνουν επισχέσεις εργασίας καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καταβληθεί εφημερίες από το Δεκέμβρη του 2011.

«Γυμνή» η πρωτοβάθμια Υγεία

Χαρακτηριστικά όσα αναδείχθηκαν στη χτεσινή κινητοποίηση στο «Σισμανόγλειο»

Χτες, στην Καλλιθέα
Χτες, στην Καλλιθέα
Κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και την υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας Νέας Μάκρης, Σπάτων και Ραφήνας έκαναν χτες έξω από το «Σισμανόγλειο» εργαζόμενοι του νοσοκομείου και Λαϊκές Επιτροπές Μαραθώνα, Ραφήνας, Νέας Μάκρης, Λούτσας, Σπάτων. Το «Σισμανόγλειο» έχει συγχωνευτεί με το «Αμαλία Φλέμινγκ», το Παιδοψυχιατρικό του πρώην Νταού Πεντέλης και με το 1ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ (Παπαδημητρίου).

Το «Σισμανόγλειο» είναι διοικητικά συνδεδεμένο με τα Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης και Σπάτων και με τα περιφερειακά ιατρεία της Ραφήνας, τα οποία εξυπηρετούν χιλιάδες κατοίκους. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει πως τα Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης και Σπάτων θα λειτουργούν στο εξής -από λειτουργία σε 24ωρη βάση που ισχύει σήμερα- μέχρι τις 2 το μεσημέρι! «Αυτό σημαίνει πως αν συμβεί κάτι έκτακτο θα πρέπει να έρθουμε στο Σισμανόγλειο. Πόσα ταξί να πληρώνουμε και πώς να μετακινούνται τόσο μεγάλες αποστάσεις ανήμποροι άνθρωποι, ασθενείς και ηλικιωμένοι;», λέει στο «Ρ» η Υπ. Γιαννικοπούλου, κάτοικος της περιοχής. Οπως μας εξηγεί στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα και των Σπάτων έχει μαζευτεί τα τελευταία χρόνια πολύς εργατόκοσμος, πολλές λαϊκές οικογένειες. «Γίνονται συχνά εργατικά "ατυχήματα" και στο Κέντρο Υγείας Σπάτων δεν έχει ορθοπεδικό, ενώ το ακτινολογικό υπολειτουργεί. Με σπασμένα χέρια και πόδια έρχονται στο Σισμανόγλειο», εξηγεί και προσθέτει: «Οι μικροβιολογικές εξετάσεις έρχονται επίσης εδώ, ενώ για να κλείσεις ραντεβού να σου γράψουν φάρμακα περιμένεις και ένα μήνα...».

Αντί να αναβαθμιστούν τα Κέντρα Υγείας και να προσφέρουν τις απαραίτητες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όλα φορτώνονται στα νοσοκομεία και οι ασφαλισμένοι ταλαιπωρούνται ακόμη περισσότερο. Και μάλιστα σε μια περίοδο που, όπως λένε οι κάτοικοι, όλο και περισσότεροι -κυρίως συνταξιούχοι- μένουν πλέον στα εξοχικά τους για να μην πληρώνουν νοίκι στην Αθήνα. Η διοικήτρια του νοσοκομείου σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους διαδηλωτές, ισχυρίστηκε πως θα γίνει προσπάθεια τα Κέντρα Υγείας Μάκρης και Σπάτων να λειτουργούν έως τις 5 - 6 το απόγευμα και να λειτουργούν σε 24ωρη βάση τα περιφερειακά ιατρεία της Ραφήνας που στεγάζονται στο πρώην Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Πεντέλης. Ωστόσο, όπως έλεγαν εργαζόμενοι των περιφερειακών ιατρείων, τους έχουν βάλει να δηλώσουν υποχρεωτικά σε ποιο νοσοκομείο θα ήθελαν να μεταταχτούν. Γεγονός που κάθε άλλο παρά «αναβάθμιση» των ιατρείων, προμηνύει.

Η κατάσταση άλλωστε στα ιατρεία Ραφήνας είναι ήδη δραματική. Ενώ μέχρι πριν ένα μήνα υπήρχε ένα καλά οργανωμένο μικροβιολογικό εργαστήριο, πλέον σταμάτησαν να φέρνουν αντιδραστήρια, με αποτέλεσμα να μη γίνονται πλέον βιοχημικές εξετάσεις (σ.σ. όπως για θυρεοειδή, για καρκινικούς δείκτες, ορμονολογικές κ.ά.). Οι εργαζόμενοι λένε πως έχουν ακόμη σύριγγες για δυο μέρες και το «Σισμανόγλειο» δεν τους προμηθεύει. «Σε 2 μέρες δεν θα μπορούμε να κάνουμε ούτε γενικές αίματος, αν δεν φέρει ο ασθενείς τη δική του σύριγγα!», καταγγέλλουν στον «Ρ». Επίσης, λείπουν μια σειρά ειδικότητες, όπως γυναικολόγος, ορθοπεδικός, ενώ καρδιολόγο έχει μια φορά τη βδομάδα. Σχετικά με τη μεταφορά των αιματολογικών εξετάσεων στο «Σισμανόγλειο», εξηγούν πως αυτό είναι επικίνδυνο γιατί δεν ξέρει κανείς κάτω από ποιες συνθήκες θα μεταφέρονται τα δείγματα αίματος, ενώ έτσι «σπάει» και η αλυσίδα του ιστορικού των ασθενών, που κρατάνε σε φακέλους στη Ραφήνα και είναι απαραίτητο να γίνεται.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις με τη συμμετοχή Λαϊκών Επιτροπών έγιναν χτες σε πολλές περιοχές, καταγράφοντας τα αδιέξοδα που προκαλεί στο λαό η πολιτική που εμπορευματοποιεί την Υγεία. Στην Καλλιθέα, έγινε κινητοποίηση στο ΙΚΑ. Στις συζητήσεις που έγιναν ασφαλισμένοι με χρόνια προβλήματα υγείας, κατήγγειλαν ότι κάθε μήνα αναγκάζονται να πληρώνουν εξετάσεις (αιματολογικές) σε ιδιωτικά κέντρα, αφού στο ΙΚΑ δεν πραγματοποιούνται πλέον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ