Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Μάρτη 2012 - αριθ. φύλλου: 11212

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Τρόμος και αθλιότητα του κινηματογράφου

Ο ακήρυχτος πόλεμος για τον εκφοβισμό και την άνευ όρων παράδοση του λαού στην εξαθλίωσή του έχει πολλά όπλα. Ανάμεσα στα πιο αποτελεσματικά συγκαταλέγεται και η τέχνη. Στους σχεδιασμούς της αστικής τάξης και των κομμάτων της να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος και την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, σημαντικό ρόλο έχει αναλάβει και ο κινηματογράφος, όπως σειρά γεγονότων καταμαρτυρούν. Μια πρόσφατη απόδειξη αποτελεί η ταινία του σκηνοθέτη Κώστα Χαραλάμπους «Δεμένη κόκκινη κλωστή». Μια ταινία που φιλοδοξεί να ανταμείψει τους «επενδυτές» της, αν όχι οικονομικά, οπωσδήποτε ιδεολογικά και πολιτικά. Το θέμα της είναι μεν ο εμφύλιος, το περιεχόμενό της όμως αφορά το σήμερα και συγκεκριμένα τις ολέθριες δήθεν συνέπειες που θα έχει στη ζωή και την οντότητα κάθε αγνού και φιλειρηνικού ανθρώπου η άνοδος και η όξυνση της ταξικής πάλης, εφόσον σ' αυτήν πρωτοστατεί το ΚΚΕ.

Ο φακός αγνοεί την πραγματικότητα της ταξικής αναμέτρησης όπως αυτή εκδηλώθηκε με την πάλη των μαχητών του ΔΣΕ (φωτογραφία) απέναντι στον αστικό στρατό. Αντίθετα, ζουμάρει έτσι που να αναπαλαιώνει την πιο ξετσίπωτη και μισαλλόδοξη αστική προπαγάνδα των δεκαετιών του '50 και του '60 για τα «κονσερβοκούτια» των «ληστοσυμμοριτών». Αναφέρεται, βέβαια, και στις ωμότητες της άλλης πλευράς, αλλά για να εξισωθεί τελικά ο κομμουνισμός με το φασισμό, ο οποίος σε καμία περίπτωση βέβαια δεν αντιμετωπίζεται ως το άλλο πρόσωπο της «αστικής δημοκρατίας».

Επιδιώκουν να καταδικαστεί στη λαϊκή συνείδηση ως ωμή, αποτρόπαιη βία και «ολοκληρωτισμός» η πάλη της εργατικής τάξης για το δίκιο της και να αμαυρωθεί η ηθική και ιδεολογική - πολιτική υπεροχή της οργανωμένης πρωτοπορίας της, των κομμουνιστών. Πρόκειται για επικίνδυνες και ύπουλες μεθόδους που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθούν.


ΣΕΛ.  5


ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΔΡΩΝ
Φαινόμενο που εντείνεται μαζί με την εκμετάλλευση

ΣΕΛ.  16
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ»
Να συμβάλουμε στο δυνάμωμα του ταξικού κινήματος

Εκλογές, στις 9 Απρίλη, για ανάδειξη νέου ΔΣ στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.


ΣΕΛ.  3
ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ
Μια ζωή αφιερωμένη στο παραδοσιακό τραγούδι

ΣΕΛ.  4
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Σκάβοντας εκ των ενόντων

Το αστικό κράτος υποχρηματοδοτεί συνειδητά την αρχαιολογική επιστημονική έρευνα, την ίδια στιγμή που εκμεταλλεύεται πολιτικά τα αποτελέσματά της.


ΣΕΛ.  6
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Αύξηση του νεανικού διαβήτη

Οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν τους περιβαλλοντικούς λόγους που σχετίζονται με τη σταθερή - τις τελευταίες δεκαετίες - αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του νεανικού διαβήτη, μιας ασθένειας που παλιότερα ήταν σπάνια.


ΣΕΛ.  9

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ