ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Χωρίς πάτο το βαρέλι με τα αντιλαϊκά μέτρα

Αποκαλυπτικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, σε συνέντευξη Τύπου για το Γιούρογκρουπ

Το «όχι» στα νέα μέτρα πρέπει να πάρει τη μορφή ανοιχτής αναμέτρησης με το κεφάλαιο και τα κόμματά του, που μαυρίζουν τη ζωή του λαού
Το «όχι» στα νέα μέτρα πρέπει να πάρει τη μορφή ανοιχτής αναμέτρησης με το κεφάλαιο και τα κόμματά του, που μαυρίζουν τη ζωή του λαού
Δεσμεύσεις, οι οποίες δένουν χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό για πολλές δεκαετίες και τον οδηγούν ραγδαία στην εξαθλίωση, ανέλαβε η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου στη σύνοδο του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες. Αυτό προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, στα πλαίσια του κλίματος «θριαμβολογίας», αλλά και κινδυνολογίας, που καλλιεργούν τα αστικά επιτελεία, με στόχο να παραπλανήσουν και να σπείρουν σύγχυση στα λαϊκά στρώματα, για όσα έβαλε την υπογραφή της η συγκυβέρνηση, για λογαριασμό της αστικής τάξης.

Ετσι, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «η συμφωνία των Βρυξελλών, από άποψη οικονομικού όγκου, είναι ίσως η σημαντικότερη της μεταπολεμικής περιόδου», ενώ αναρωτήθηκε «τι θα συνέβαινε σήμερα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στην Ευρωζώνη, αν δεν είχαμε καταλήξει σε μία νέα δανειακή σύμβαση»! Κατά τον ίδιο πάντα, «το εφιαλτικό αυτό σενάριο, ευτυχώς αποφεύχθη»

Αποκαλύπτοντας τις επιδιώξεις της εγχώριας πλουτοκρατίας, ο υπουργός υποστήριξε ότι «οι αποφάσεις των Βρυξελλών, συνιστούν ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης», καθώς και ότι, «αν θέλουμε να φύγουμε από τη μιζέρια και την απαισιοδοξία» απαιτείται «να υπογραφεί μια νέα σύμβαση, ένα εθνικό παραγωγικό συμβόλαιο»! Τα οποία προφανώς θα οικοδομηθούν πάνω στα ερείπια των εργατικών κατακτήσεων, που θα αφήσει πίσω της η νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο.

Πώς θα οικοδομηθεί αυτό το «σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης»; Η συγκυβέρνηση ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ότι από το 2013 οι προϋπολογισμοί του ελληνικού κράτους θα πρέπει να είναι πλεονασματικοί, ενώ τυχόν αθέτησή της ισοδυναμεί με ακύρωση της δανειακής σύμβασης. Οι νέοι αυτοί σιδερένιοι δημοσιονομικοί κανόνες, βάλλουν ευθέως κατά του βιοτικού επιπέδου του λαού της χώρας, καθώς, κάθε φορά που ο προϋπολογισμός θα εμφανίζει αποκλίσεις από τους στόχους, θα ψηφίζονται νέα διορθωτικά μέτρα, είτε από την πλευρά των εσόδων, είτε από την πλευρά των δαπανών.

Πρόκειται για μια βραδυφλεγή βόμβα, που απειλεί το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, τους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές δαπάνες σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Γιατί, κάθε φορά που υπάρχουν αποκλίσεις από τους στόχους, θα προβάλλουν το εκβιαστικό δίλημμα, λήψη νέων μέτρων, ή διακοπή της χρηματοδότησης από το δανειακό πρόγραμμα.

Το μερίδιο του λέοντος από το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ καταλήγει στους μεγαλομετόχους των τραπεζών, οι οποίοι, στα πλαίσια της «ανακεφαλαιοποίησης» θα ενισχυθούν με 50 δισ. ευρώ. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία, στα πλαίσια της ανταλλαγής ομολόγων, χάνουν περί τα 12 δισ. ευρώ - ο υπουργός Οικονομικών δεν αναφέρθηκε καν στο θέμα αυτό - καθώς και οι αποταμιευτές - μικροομολογιούχοι, οι οποίοι μπαίνουν και αυτοί στο «κούρεμα» των ομολόγων, παρά τις περί του αντιθέτου μέχρι σήμερα δηλώσεις του υπουργού. «Κουρεύονται» επίσης και τα δάνεια των πρώην ΔΕΚΟ που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού κράτους.

Στο θέμα του «μηχανισμού παρακολούθησης» υποστήριξε ότι «η κυριότητα του προγράμματος ανήκει στην Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει «μόνιμο κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» στη χώρα μας, παράλληλα με την «ομάδα δράσης» και την τρόικα, η οποία θα συνεχίσει τους τρίμηνους ελέγχους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα σαρωτικά μέτρα των εφαρμοστικών νόμων, θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 29 Φλεβάρη, δεδομένου ότι στις 2 Μάρτη συγκαλείται η Σύνοδος Κορυφής. Την ερχόμενη Παρασκευή, εξάλλου, αναμένεται να γίνει η δημόσια προσφορά για την ανταλλαγή ομολόγων με τους πιστωτές, η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις 9 Μάρτη. Στις 12 Μάρτη, αναμένεται να γίνει η ανταλλαγή.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Θριαμβολογεί προκλητικά για τη σφαγή του λαού

Ζητάει να αναγνωριστεί η καθοριστική συμβολή της στη βάρβαρη συμφωνία

Ενεργά συμμετέχει η ηγεσία της ΝΔ στο κλίμα θριαμβολογίας για τη νέα δανειακή σύμβαση, διεκδικώντας μάλιστα σημαντικό μερίδιο στη νέα «εθνική επιτυχία», όπως την παρουσιάζει, αλλά και πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση των άγριων μέτρων του νέου μνημονίου, τόσο πριν, όσο και μετά τις εκλογές.

Επιχειρώντας να νομιμοποιήσει ως αναγκαία τα μέτρα που κάνουν κόλαση τη ζωή του λαού, ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε τη δανειακή σύμβαση ως «σωτηρία», ενώ αξίωσε να αναγνωριστεί η «καθοριστική συμβολή» της ΝΔ στην απόφαση του Γιούρογκρουπ, επειδή συμφώνησε και συμμετείχε ενεργά στην υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων του νέου μνημονίου.

Από τη Λευκωσία, ο Α. Σαμαράς χαρακτήρισε «θετική» και «σημαντική» την απόφαση του Γιούρογκρουπ, επειδή όπως προκλητικά ισχυρίστηκε «απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, διασφαλίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική, δίνει τη δυνατότητα το χρέος να γίνει βιώσιμο, ανοίγει το δρόμο για εκλογές». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «χωρίς τη θετική μας ψήφο (σ.σ. στο νέο μνημόνιο), σήμερα δεν θα υπήρχε η δυνατότητα ούτε κουρέματος του ελληνικού χρέους, ούτε μείωσης του κόστους δανεισμού της χώρας, ούτε σύναψης ενός νέου δανείου».

Ο ίδιος δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι τα μέτρα του νέου μνημονίου δεν φτάνουν και πρέπει να συμπληρωθούν «με μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης, την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό της ανεργίας», εννοώντας επιπρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ακριβώς για να διασφαλιστεί - όπως αποσαφήνισε - ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του νέου μνημονίου για το έλλειμμα και το χρέος!

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να κλείσει όπως μπορεί το ρήγμα που προκλήθηκε από τη διαγραφή των 22 βουλευτών. Στην κατεύθυνση αυτή καλλιεργεί κλίμα επιστροφής όσων από τους διαγραμμένους δείξουν έμπρακτη μεταμέλεια, υπερψηφίζοντας τους εφαρμοστικούς νόμους. Ορισμένοι από αυτούς, όπως ο Γ. Βλάχος, δηλώνουν ότι «το σκέφτονται».

Από την άλλη, μια μερίδα των διαγραμμένων κινείται στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέου κόμματος που θα λειτουργήσει ως ανάχωμα για τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Ο Π. Καμμένος επιβεβαίωσε ότι προχωρά στη δημιουργία κόμματος, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει ποιος θα είναι ο αριθμός των διαγραμμένων που θα συμμετάσχει. «Παρών» στο υπό ίδρυση κόμμα δήλωσε και ο Γ. Μανώλης.

Χιλιάδες νέες απολύσεις και η ανεργία στα ύψη

Ενδεικτικές οι εκτιμήσεις αξιωματούχων της ΕΕ για το κούρεμα και το νέο μνημόνιο

Μια πρώτη γεύση των συνεπειών που θα έχει για το λαό η συμφωνία για το κούρεμα του χρέους, έδωσαν χτες τεχνοκράτες της ΕΕ, που μίλησαν στο πρακτορείο «Ρόιτερς» για τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ. Οπως είπαν, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα μείωση των θέσεων εργασίας κατά 150.000, καθώς και να μειώσει το λεγόμενο «κόστος εργασίας» κατά 15% μέσα στην επόμενη τριετία. «Αναμένουμε η Ελλάδα να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014», είπε σε δημοσιογράφους αξιωματούχος της ΕΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Για φέτος προέβλεψε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,5% και στασιμότητα για το 2013.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι εκτίμησαν προκλητικά ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει υψηλότερος από τον αντίστοιχο πορτογαλικό και ισπανικό και ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα έχει αυξηθεί περισσότερο από 30% την τελευταία δεκαετία. Οπως είπαν, στα πλαίσια του νέου πακέτου μέτρων, η χώρα θα πρέπει να αντλήσει έσοδα 19 δισ. ευρώ από τις 35 αποκρατικοποιήσεις που προβλέπει το νέο μνημόνιο μέχρι το 2014. Επιβεβαιώνοντας ότι η όποια αναιμική ανάκαμψη δεν πρόκειται να απαλλάξει το λαό από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, είπαν ότι ακόμα και αν επιτευχθεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης, η ανεργία δε θα υποχωρήσει πριν το 2014, έτος στο οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 17% και στο 15% το 2015.

Εξίσου αποκαλυπτική για τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης είναι και η έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναλυτικά στοιχεία της οποίας διέρρευσαν χτες στο «Ρόιτερς». Η έκθεση προβλέπει ότι θα χρειαστεί επιπλέον συνεισφορά του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για να πέσει στο 120% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020, κρίνοντας πως με τις παρούσες προτάσεις το χρέος δε θα μειωθεί κάτω από το 129%. Εάν, μάλιστα, δεν προχωρήσουν οι βάρβαρες ανατροπές, μπορεί να διαμορφωθεί σε οκτώ χρόνια σε 160% του ΑΕΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ