Τις αντιρρήσεις της προβάλλει η Ρωσία για τη σύνοδο στην Τυνησία την Παρασκευή
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--
Την απόφασή της να μη συμμετάσχει στη σύνοδο της ομάδας των «Φίλων της Συρίας» που πραγματοποιείται την Παρασκευή στην Τυνησία ανακοίνωσε, χτες, η Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι ξεκάθαρος ο στόχος της συνόδου, ούτε είναι δυνατόν να προσκαλείται η μία πλευρά μόνο μιας διαμάχης την οποία υποτίθεται ότι η σύνοδος επιδιώκει να λύσει: γιατί η συριακή ηγεσία δεν καλείται». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, «αυτή η δραστηριότητα προκαλεί περισσότερα ερωτηματικά, παρά δίνει κατανοητές απαντήσεις» και πρόσθεσε πως μια τέτοια διάσκεψη «δεν θα βοηθήσει την έναρξη του πανσυριακού εθνικού διαλόγου και στη διερεύνηση δρόμων ξεπεράσματος της εσωτερικής κρίσης, κάτι που ισχυρίζονται ότι επιδιώκουν οι οργανωτές της συνάντησης στην Τύνιδα. Αντίθετα, δημιουργείται η εντύπωση πως λόγος γίνεται για τη συγκρότηση ενός διεθνούς συνασπισμού, όπως είχε γίνει με τη συγκρότηση της «ομάδας επαφής με τη Λιβύη», με στόχο την υποστήριξη της μιας εκ των δύο πλευρών στην εσωτερική σύγκρουση. Η Ρωσία πρότεινε να σταλεί στη Συρία εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση και όλες τις πλευρές, με στόχο την ομαλοποίηση της κατάστασης και την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.
Επιφυλακτική εμφανίστηκε και η κινεζική ηγεσία, λέγοντας ότι έχει λάβει πρόσκληση αλλά ακόμη εξετάζει το τι θα πράξει τελικά.
Από την άλλη, οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι περιφερειακοί τους σύμμαχοι πιέζουν για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στη σύνοδο της Τυνησίας, ευελπιστώντας να καταλήξει σε ένα συνολικό σχέδιο παρέμβασης στα εσωτερικά της Συρίας. Θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι το ενδεχόμενο εξοπλισμού της αντιπολίτευσης αν και υπάρχουν ακόμη πολλές αντιρρήσεις, καθώς οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις στη Συρία παραμένουν κατακερματισμένες, χωρίς σχέσεις μεταξύ τους και συχνά με διαφορετικά κίνητρα και στόχους. Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών «θα βοηθούσε να συνειδητοποιήσει και η αντιπολίτευση ότι θα πρέπει να εκφράζεται ενωτικά και να συντονίζεται».
Εντός χώρας, πάντως, συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι ένοπλες συγκρούσεις σε διάφορα σημεία της χώρας και παράλληλα οι προσπάθειες του Ερυθρού Σταυρού να επιτύχει μια πρώτη κατάπαυση πυρός και μια συμφωνία καθημερινής δίωρης κατάπαυσης πυρός, έτσι ώστε να δίνεται βοήθεια στις πληγείσες περιοχές και ν' απομακρύνονται νεκροί και τραυματίες. Επίκεντρο παραμένει η Χομς, όπου συγκρούονται ένοπλες ομάδες με το συριακό στρατό.
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
«Ετοιμη για διαπραγματεύσεις με την ομάδα των 6» - τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία - δήλωνε, για άλλη μια φορά, η ιρανική ηγεσία, ξεκαθαρίζοντας ότι ορισμένα ζητήματα «όπως το δικαίωμα του Ιράν στην πυρηνική ενέργεια δεν συζητιούνται». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπάραστ, επαναλάμβανε ότι η Τεχεράνη περιμένει «να αποσαφηνιστεί ένα πλαίσιο συνομιλιών που θα μπορεί να καταλήξει σε τελική συμφωνία» και να οριστεί «τόπος και ημερομηνία για τις επαφές» και διευκρίνιζε ότι η αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας που βρίσκεται στη χώρα «διεξάγει συνομιλίες και όχι επιθεωρήσεις».
Κατέληξε, δε, ότι το Ιράν «ελπίζει η ΕΕ να αναθεωρήσει τη λανθασμένη άποψή της για επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου» αν και αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, «θα επανεξεταστεί και η ιρανική στάση». Μέχρι στιγμής, η Τεχεράνη έχει διακόψει τη χορήγηση πετρελαίου σε βρετανικές και γαλλικές εταιρείες ως αντίποινα. Βέβαια, όπως σχολίαζε εκπρόσωπος της εταιρείας «Vitol», της μεγαλύτερης εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών παγκοσμίως, η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου έχει ευνοήσει άμεσα το Ιράν, καθώς έχει καλύψει με τον τρόπο αυτό τις όποιες απώλειες είχε από τις κυρώσεις.
Ταυτόχρονα, η ιρανική ηγεσία, διά του αναπληρωτή αρχηγού ΓΕΣ, Μουχάμαντ Χετζαζί, καθιστούσε σαφές ότι «σε περίπτωση που νιώσει ότι απειλούνται τα εθνικά της συμφέροντα θα επιτεθεί πρώτη σε όποιον το πράττει αυτό». Η δήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί στο νέο δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο, όσο συνεχίζεται το κλίμα έντασης με το Ιράν, τόσο πιθανότερο γίνεται το ενδεχόμενο ενός πολέμου στην περιοχή, στον οποίο «αρχικώς θα εμπλακούν και μεγάλες δυνάμεις, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής του Κόλπου».
ΜΟΣΧΑ.--
Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε για άλλη μια φορά χτες πως η Ρωσία θα υλοποιήσει όλα τα διατυπωμένα μέτρα αντίδρασης σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Ο ίδιος σημείωσε πως η Ρωσία δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα, μόνο σε περίπτωση που ακυρωθούν τα σχέδια για την ευρωπαϊκή «ασπίδα» ή αν αποδεχτούν οι «εταίροι» την από κοινού συμμετοχή σε ένα τέτοιο σχέδιο.
Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία αντιδρά στην εγκατάσταση της «ασπίδας» κοντά στα σύνορά της καθώς, όπως υποστηρίζει, θα ανατραπεί η ισορροπία στην περιοχή. Τον περασμένο Νοέμβρη, ο Μεντβέντεφ είχε προειδοποιήσει πως αν δεν συμμετάσχει η χώρα του στην ευρωπαϊκή «ασπίδα» τότε θα εγκαταστήσει πυραύλους «Iskander» στην περιοχή του Καλίνινγκραντ και θα αποσυρθεί από τη συμφωνία μείωσης των στρατηγικών όπλων με τις ΗΠΑ. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ρωσία παρέδωσε χτες νέα αεροπορικά συστήματα άμυνας «S-400 Triumf» και υποστήριξε πως μέσα σε ένα μήνα θα τεθούν σε λειτουργία.
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--
Την απόφαση να μην παραταθεί η διοικητική κράτηση του Κχάντερ Αντνάν πέραν της λήξης της παρούσας περιόδου στις 17 Απριλίου αποφάσισαν οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές, δίνοντας το «πράσινο φως» για την απελευθέρωσή του την ίδια ημέρα. Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ο Αντνάν δέχτηκε, υπό την προϋπόθεση αυτή να σταματήσει την απεργία πείνας που είχε αρχίσει από τα μέσα Δεκεμβρίου οπότε και συνελήφθη στο χωριό του στη Δυτική Οχθη, διαμαρτυρόμενος για το ότι κρατούνταν χωρίς καν να του απαγγελθεί συγκεκριμένη κατηγορία (κάτι που ο ισραηλινός στρατός συνηθίζει).
Μετά την εξέλιξη αυτή, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ανέστειλε την έκτακτη συνεδρίασή του για το ζήτημα του Αντνάν, που είχε προγραμματιστεί για χθες. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πανηγύρισαν την είδηση αν και η συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις δεν ήταν τόσο μεγάλη λόγω του ότι ο 33χρονος φέρεται να είναι στέλεχος της ισλαμιστικής «Τζιχάντ» που δεν είναι τόσο δημοφιλής στα παλαιστινιακά εδάφη.
Από την άλλη, οργισμένα αντέδρασε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών. Ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν μίλησε για «ολέθρια και λανθασμένη απόφαση» που δημιουργεί προηγούμενο για «εκβιασμούς από μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων».