ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χτύπησαν με ΜΑΤ την αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση

Με δυνάμεις καταστολής αντιμετώπισε η κυβέρνηση τους διαδηλωτές της ΕΕΔΥΕ και του ΜΑΣ, που συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το Μέγαρο Μουσικής, όπου μίλησε ο γγ του ΝΑΤΟ

Οι δυνάμεις καταστολής περικύκλωσαν τη συγκέντρωση δίνοντας δείγματα γραφής για τις προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στο λαϊκό κίνημα που δυναμώνει
Οι δυνάμεις καταστολής περικύκλωσαν τη συγκέντρωση δίνοντας δείγματα γραφής για τις προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στο λαϊκό κίνημα που δυναμώνει
Ούτε ένα αντιΝΑΤΟικό πανό δεν έπρεπε να φαίνεται χτες έξω από το Μέγαρο Μουσικής, όπου έγινε η ημερίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ για τα 60 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, με θέμα «Ελλάδα και ΝΑΤΟ: Παρόν και μέλλον», όπου μίλησε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας της λυκοσυμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν. Στην ημερίδα είχαν κληθεί να συμμετάσχουν και φοιτητές, οι οποίοι στο τέλος θα έπαιρναν και «πιστοποιητικό παρακολούθησης», δείχνοντας ότι κυβέρνηση και ΝΑΤΟ είναι αδίστακτοι στα μέσα που χρησιμοποιούν για να χειραγωγήσουν νεανικές συνειδήσεις στις εγκληματικές «αξίες» της ιμπεριαλιστικής μηχανής.

Με εντολή της κυβέρνησης, οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν απρόκλητα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με στόχο να απωθήσουν τους διαδηλωτές που βρίσκονταν μπροστά από την είσοδο του Μεγάρου. Το πανό που έγραφε «Εξω το ΝΑΤΟ - Φονιάδες των λαών» έπρεπε να εξαφανιστεί...

Λίγα μόλις λεπτά απ' όταν οι διαδηλωτές έφτασαν στις 8.30 το πρωί έξω από το Μέγαρο, άρχισαν να καταφθάνουν διμοιρίες των δυνάμεων καταστολής, που έβγαιναν μέσα από κλούβες, με στόχο να εξαφανίσουν τη διαμαρτυρία από τα μάτια όσων προσέρχονταν στην ημερίδα. Αρχικά απαίτησαν η συγκέντρωση να μεταφερθεί παρακάτω και όταν το αίτημά τους απορρίφθηκε, οι δυνάμεις καταστολής άρχισαν ν' απωθούν βίαια τους διαδηλωτές, με τις ασπίδες και τα κλομπ, ενώ για να «ολοκληρώσουν» το έργο τους έκαναν χρήση χημικών. Στη διαδήλωση συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο Μπάμπης Αγγουράκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Παρά την καταστολή, οι διαδηλωτές παρέμειναν για πάνω από δυο ώρες στο χώρο
Παρά την καταστολή, οι διαδηλωτές παρέμειναν για πάνω από δυο ώρες στο χώρο
Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαλύσει τη συγκέντρωση, οι διαδηλωτές παρέμειναν έξω από το χώρο όπου πραγματοποιούνταν η ημερίδα για περισσότερες από 2 ώρες, φωνάζοντας ασταμάτητα συνθήματα: «60 χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πόλεμοι, τρομοκρατία», «Στους ιμπεριαλιστές καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» κ.ά. Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν αρκέστηκαν στην πρώτη επίθεση και με μια δεύτερη προσπάθησαν να απωθήσουν ξανά τους διαδηλωτές, περικύκλωσαν την κινητοποίηση και μετά την ολοκλήρωσή της, «συνόδευσαν» τους συγκεντρωμένους μέχρι το σταθμό του μετρό Μεγάρου Μουσικής!

ΕΕΔΥΕ
Πνιγμένη στο αίμα των λαών η ιστορία του ΝΑΤΟ

Ανακοίνωση για τη χτεσινή ημερίδα και την κατασταλτική επίθεση

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει τη χθεσινή απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, που έγινε «με εντολή της κυβέρνησης και με τη σύμφωνη γνώμη και ευθύνη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή». Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη χθεσινή ημερίδα, η ΕΕΔΥΕ σημειώνει ακόμα: «Η ημερίδα που διοργάνωναν είχε όμως ακόμη ένα στόχο. Να μάθει στους νέους ανθρώπους που θα συμμετείχαν (στους οποίους μάλιστα θα δινόταν και πιστοποιητικό) για την "ένδοξη" ιστορία του ΝΑΤΟ.

Αλήθεια θα πουν στους νέους για την επέμβαση στην Κορέα; Για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία; Για την εισβολή σε Ιράκ και Αφγανιστάν; Θα πουν για το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού; Για την τρομοκρατική επιχείρηση "κόκκινη προβιά" που έγινε με πρόσχημα τον κομμουνιστικό κίνδυνο; Για τις έξυπνες πράσινες και οικολογικές βόμβες που σκότωναν νεογέννητα; Για τα Ιμια και τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο; Οσους τόνους μελάνι και να χύσουν, ότι κερδίστηκε με αίμα, δε σβήνει με μελάνι. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει ΝΑΤΟ και ιμπεριαλισμός.

Τους το λέμε λοιπόν καθαρά για ακόμη μια φορά: "Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει". Λύση υπάρχει. Βρίσκεται στον αγώνα για επιστροφή στην Ελλάδα όλων των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και στην πάλη για αποδέσμευση της χώρας από το ΝΑΤΟ και τους οργανισμούς των ιμπεριαλιστών. Ο λαός να παλέψει τώρα για τη δική του εξουσία που είναι και η μόνη που μπορεί να δώσει τέλος στην καπιταλιστική βαρβαρότητα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της κρίσης, της εκμετάλλευσης, της ανεργίας και της φτώχειας».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Το φοιτητικό κίνημα δεν τρομοκρατείται

Ψήφισμα της Εκτελεστικής Γραμματείας προς όλα τα ΔΣ των συλλόγων

Σε ψήφισμα που καταθέτει προς όλα τα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητικών - σπουδαστικών συλλόγων, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καταγγέλλει την απροκάλυπτη επίθεση των δυνάμεων καταστολής της μαύρης συγκυβέρνησης ενάντια στους φοιτητές του ΜΑΣ και τους αγωνιστές της ΕΕΔΥΕ έξω από το Μέγαρο Μουσικής, σημειώνοντας ότι και η συγκεκριμένη επίθεση «εντάσσεται στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου για τη γενίκευση της καταστολής, τη δυσφήμιση του λαϊκού κινήματος, την τρομοκράτησή του. Σε αυτούς τους σχεδιασμούς αξιοποιούν και τις προβοκάτσιες όπως στα πρόσφατα μεγαλειώδη συλλαλητήρια στις 12 Φλεβάρη». Το ΜΑΣ καταγγέλλει την ημερίδα των ιμπεριαλιστών και μεταξύ άλλων δηλώνει: «Το φοιτητικό κίνημα δεν τρομοκρατείται. Καλούμε τους φοιτητές - σπουδαστές σε ετοιμότητα για να εμποδίσουν οποιαδήποτε απόπειρα λήψης νέων αυταρχικών μέτρων. Να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική που τμήμα της είναι η ένταση της κρατικής καταστολής».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στην κυβέρνηση η ευθύνη της καταστολής

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για την κατασταλτική βία κατά της συγκέντρωσης του ΜΑΣ και της ΕΕΔΥΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απρόκλητη βία των ΜΑΤ εναντίον των διαδηλωτών έξω από το Μέγαρο Μουσικής που διαμαρτύρονταν κατά του γγ του ΝΑΤΟ Ράσμουνσεν και της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ. Με χημικά, δακρυγόνα και ξυλοδαρμό επιχείρησαν να διαλύσουν τη λαϊκή διαμαρτυρία. Επίθεση ανάμεσα σε άλλους δέχθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης. Η πρόθεση και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι εμφανής και πρέπει να καταδικαστεί απ' όλο το λαό. Η κρατική καταστολή και η ιδεολογική τρομοκρατία της κυβέρνησης, που αξιοποιεί και την προβοκάτσια, πρέπει να αποκρουστούν από το εργατικό - λαϊκό κίνημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ