Από την τελευταία κινητοποίηση εργαζομένων στις μονάδες Ειδικής Αγωγής |
Συγκεκριμένα στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής «ΕΡΜΗΣ», οι 13 εργαζόμενοι από τους 30 έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, καθώς εδώ και 8 μήνες είναι απλήρωτοι. Το προηγούμενο διάστημα δόθηκε στη Διοίκηση του «ΕΡΜΗ» η 3η και 4η δόση του προϋπολογισμού του 2011 (ύψους 240.000 ευρώ). Πριν δύο βδομάδες στους εργαζόμενους που δεν είχαν κάνει επίσχεση εργασίας δόθηκαν τα μισά δεδουλευμένα (περίπου 4 μήνες), ενώ οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση δεν πήραν φράγκο! «Προτεραιότητά μας δεν είναι οι εργαζόμενοι που κάνουν πληρωμένες διακοπές», ήταν η προκλητική απάντηση της Διοίκησης, απολύοντας την προηγούμενη βδομάδα εργαζόμενη (διοικητική υπάλληλο) που βρισκόταν σε επίσχεση εργασίας, με τη δικαιολογία ότι «η κρίση δε μας επιτρέπει να έχουμε τον ίδιο αριθμό προσωπικού». Στο Κέντρο δεν υπάρχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα και το μόνο που προσφέρει αυτό το διάστημα είναι η φύλαξη των παιδιών. Παρ' όλα αυτά οι γονείς πιέζονται να δίνουν δίδακτρα, δωρεές, χορηγίες με την απειλή «αν δεν πληρώσετε θα κλείσει ο "ΕΡΜΗΣ"».
Χτες κατά τη διάρκεια συνάντησης εργαζομένων στις μονάδες Ειδικής Αγωγής με τον ΓΓ Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας πληροφορήθηκαν ότι η επιχορήγηση του 2012, που προβλέπεται για τις 150 μονάδες Ειδικής Αγωγής που υπάρχουν στη χώρα, ανέρχεται στα 11 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που φυσικά δεν ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες.
«Ολα δείχνουν ότι πάμε για πλήρη ιδιωτικοποίηση των μονάδων Ειδικής Αγωγής. Οι διοικήσεις εκβιάζουν τους γονείς να πληρώνουν αλλιώς θα κλείσουν οι χώροι και δε θα ξέρουν πού θα πάνε τα παιδιά τους. Απειλούν τους εργαζόμενους ότι θα χρειαστεί να δουλεύουμε για μεγάλα διαστήματα χωρίς να πληρωνόμαστε, αλλά "ο σκοπός είναι ιερός, γιατί αφορά τη ζωή των αναπήρων". Διεκδικούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Είμαστε ενάντια σε κάθε είδους ιδιωτική δράση που προωθείται στους χώρους. Απαιτούμε πάγια και τακτική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με προοπτική να ενταχθούν οι δομές στο Δημόσιο. Υπερασπιζόμαστε τη ζωή των αναπήρων, που δε θα πρέπει να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για τη φοίτησή τους στα κέντρα», δήλωσε στον «Ρ» η Καλλιόπη Τσολακίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «ΕΡΜΗΣ».
Στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή στην απόλυση των εργαζομένων που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, προσανατολίζεται και η Διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ). Το ΚΕΑΤ είναι το μοναδικό δημόσιο κέντρο για τυφλούς, αλλά με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία 16 χρόνια πάγωσαν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την κάλυψη των αναγκών χρησιμοποιήθηκαν συμβασιούχοι, οι οποίοι αποτελούν το 50% του προσωπικού και είναι τουλάχιστον 11 μήνες απλήρωτοι, ενώ οι μόνιμοι εργαζόμενοι αποδεκατίζονται λόγω συνταξιοδότησης. «Προσπαθούν να στείλουν μήνυμα ότι όποιος δεν μας ενοχλεί και δέχεται να δουλεύει σαν σύγχρονος σκλάβος δε θα τον ενοχλούμε, όποιος σηκώνει το κεφάλι τον τσακίζουμε. Τέτοιες πρακτικές πρέπει να μας πεισμώνουν και να ξεσηκωνόμαστε», δήλωσε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΑΤ.
Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την καταβολή των δεδουλευμένων στις καθαρίστριες των σχολείων
Την οριστική λύση στο πρόβλημα με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων στις καθαρίστριες των σχολείων, ζήτησε χτες στη Βουλή με σχετική Επίκαιρη Ερώτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος, αλλά η υφυπουργός Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου μετέθεσε την ευθύνη στους δήμους, που - όπως είπε - χειρίζονται το σχετικό κονδύλι και ισχυρίστηκε ότι το ζήτημα θα ρυθμιστεί το επόμενο διάστημα.
Κατά την υφυπουργό, το υπουργείο Παιδείας υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του «οχλώντας» τους δήμους για να ανταποκριθούν, ενώ όπως είπε πρόβλημα υπάρχει σε ελάχιστες σχολικές επιτροπές. Οπως είπε, πιστεύει ότι οι δήμοι θα ανταποκριθούν τις επόμενες μέρες, ενώ δήλωσε ότι το υπουργείο Παιδείας συμμετέχει σε διαβούλευση με το υπουργείο Εσωτερικών και τους δήμους, για ένα νέο καθεστώς που θα αφορά όχι μόνο την καθαριότητα αλλά και τη φύλαξη και τη συντήρηση των σχολείων, αφού όπως εκτίμησε το ισχύον καθεστώς δεν είναι «το πλέον λειτουργικό».
Στην παρέμβασή του, ο Α. Σκυλλάκος τόνισε ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να μεταθέτει την ευθύνη του προβλήματος στους δήμους, αφού το υπουργείο έχει τα λεφτά και δεν εκδίδει τα σχετικά εντάλματα και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο παράδοσης της καθαριότητας των σχολείων σε εργολάβους, μέσα από τις προωθούμενες αλλαγές του καθεστώτος που ανακοίνωσε η υφυπουργός. Ο βουλευτής ζήτησε να μάθει εάν θα φύγει την επόμενη χρονιά η χρηματοδότηση της καθαριότητας από το υπουργείο Παιδείας και τόνισε ότι σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι και να μην κληθούν να καλύψουν την καθαριότητα των σχολείων από τα ήδη πενιχρά οικονομικά τους.
Καταλήγοντας, ζήτησε την άμεση λύση της πληρωμής των καθαριστριών, την αύξηση της αμοιβής τους και εν τέλει τη μόνιμη και σταθερή εργασία.
Η Κομματική Οργάνωση Χαλκίδας - Θήβας του ΚΚΕ και οι αντίστοιχες ΟΒ της ΚΝΕ διοργανώνουν συζήτηση με θέμα: «Το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά - Οι θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ». Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
Οι ΟΒ Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου, Χολαργού της ΚΝΕ διοργανώνουν συζήτηση με θέμα: «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά - οργανώνουμε τη δράση μας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο», αύριο Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΝΕ στην Αγία Παρασκευή (Λ. Μεσογείων 497).